Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 03 Wrz 2014 21:48 

Loty: 8
Kilometry: 12 552
Krajów: 6 / 2.8%
kszychooo napisał(a):
Warto wybrać sie do Nisyrros?
My dalej sie zastanawiamy - ceny w Kardamenie 20e - prom+bus, ale wyglada ze można jeszcze negocjować :)

My dzisiaj z uwagi na pierwsze chmurki o 10 rano, zdecydowaliśmy sie na wynajem auta i objechaliśmy plaże na wyspie. Jak sie okazało, słońce wróciło bardzo szybko. Auto (ostatnie za 48 - diesel, zrobiliśmy ok. 110km za 9e).

W Kosie widzieliśmy najwiecej rowerzystów, ale to raczej z uwagi na małe dystanse. Dalej myśle, ze w tym upale nie da sie jeździć miedzy miejscowościami - no chyba ze z Tigaki do Marmari lub z Lampii do Kos :)

Auto dość drogie, ostatnie czyli nie było już możliwości wypożyczyć żadnego innego?? Wszystko wypożyczone?

Co do rowerów to aż tak źle z ta temperaturą? Ile dzisiaj było w południe w cieniu?

My właśnie ze zdjęć widzimy że chyba warto się wybrać na Nissyros i poważnie o tym myślimy :D Ale te 20Euro z busem to w dwie strony za jedna osobę czy tylko w jedną stronę?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#242 PostWysłany: 04 Wrz 2014 11:42 

Wczoraj rano sie słońce zaszło za chmury i pewnie stad problem - poza tym my byliśmy w wypożyczalni grubo po 10 :) w sumie pewnie wyszło podobnie jak z natanszym za 40e bo tak jak pisałem to był diesel i mieliśmy spalanie rzędu 4,5l/km przy cenie ~1,4e/l tankowalismy za 9e (myśle ze i 8e by przeszło). Byliśmy na ruinach zamku przy lotnisku, w Marmari i Tigaki potem przez Lampii do Kos i tu zwiedzanie. Potem jeszcze Psalidi i wracając ogrody Hippo. Skończyliśmy w Marmari na zachodzie słońca ;) tak jak pisałem wyszło ok 110km. Drogi spoko, jeździ sie ok :)

Aktualnie siedzimy na płazy w Kardamenie, stosunkowo mało ludzi a plaża nie za szeroka.

Co do temperatur - na płazy cały dzień tylko z parasolem i lezakami, wczoraj w Kos dość mocno plynelismy, bo tu naprawdę jest ciepło - wczoraj wychodziliśmy do morza trzy razy, aby sie ochlodzic :)

Moje pytanie: był ktoś z Was w Lido Waterparku - warto? Jakies sugestie? Czy bus ktel jedzie w drodze powrotnej z Kos czy trzeba kołować przez Kos?
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 04 Wrz 2014 22:21 

Loty: 8
Kilometry: 12 552
Krajów: 6 / 2.8%
Dzięki za odpowiedź, a wybraliście się w końcu na Nissyros??
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 05 Wrz 2014 15:50 

Frugo napisał(a):
Dzięki za odpowiedź, a wybraliście się w końcu na Nissyros??

Hej,
Nie byliśmy, stwierdziliśmy ze w taki upał nam sie nie chce. Za to wybraliśmy sie do waterpark, ale taki przy Kardamenie. Bilet 12e z przejazdem. Po lezeniu na plaży fajna odmiana i polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 05 Wrz 2014 18:51 

@up
pamiętasz nazwę parku?
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 06 Wrz 2014 00:25 

taras.xvx napisał(a):
@up
pamiętasz nazwę parku?

Aquatica
https://m.facebook.com/AquaticaWaterparkKos

Mieliśmy jechać do Lido, ale w miejscu gdzie kupowaliśmy bilety dowiedzieliśmy sie o tym - podobno jest mniejszy powierzchniowo, zjeżdżalnie takie same, otwarty kilka miesięcy temu, nie ma prawie kolejek do zjeżdżalni. Ogólnie myśleliśmy ze zostaniemy do końca i wrócimy spacerem, ale byliśmy na tyle wytyrani, ze bus o 16 był idealnie :)
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 06 Wrz 2014 13:47 

Kilka uwag co do Nisyros, żeby nie było że tylko z Kardameny można... ;)
Na przystani w Kos Town bez problemu kupiliśmy bilety na wycieczkę na Nisyros. Cena 16€/osobę za 3 osoby. Czwarta osoba gratis! Do tego 6€/osobę za autobus, którym dojeżdża się do wulkanu i 2€/osobę za samo wejście do krateru.
Koszty porównywalne do rejsu z Kardameny, a jeżeli ktoś stacjonuje w Kos Town, nie ma potrzeby dojazdu autobusem do innego miasta. Z portu w Kos statek odpływa o 8:30 i ok.10:30 jest na Nisyros. Tam standardowo wszyscy pakują się do autobusów jadących na wulkan (ok.45 min czasu na łazikowanie po kraterze), aby po powrocie poszwędać się po Mandrakii.
Czasu jest wystarczająco dużo na zwiedzenie monastyru oraz całego miasteczka, aczkolwiek z chęcią zostałbym tam na dwa, trzy dni... :) W rejs powrotny wypływa się ok.15:30.
W Kos Town mieszkałem w hotelu Stam&John Apartments (http://www.booking.com/hotel/gr/stam.pl.html?aid=311097;label=stamlRo8hcfBnQD4tG9d%2Aj1I6QS7623310457;sid=89690d409fbabe0d6e200420d5f1bb45;dcid=4;ucfs=1;srfid=15e6302f5df1072e63f69c94ca76f71453b59483X1;highlight_room=, który mogę polecić budżetowemu turyście.
Zdjęcia z wyjazdu sukcesywnie wstawiam na moją stronę - link w stopce - jeżeli ktoś ma ochotę sobie pooglądać :)
Pozdrawiam i jeżeli ktoś ma jakieś pytania - zapraszam.

Image
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 06 Wrz 2014 22:30 

Dokąd jeszcze można popłynąć z Kardameny oprócz Nisyros?
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 07 Wrz 2014 21:03 

taras.xvx napisał(a):
Dokąd jeszcze można popłynąć z Kardameny oprócz Nisyros?

widziałęm wycieczki jeszcze pt. "3 wyspy" i chyba taka wycieczka od Kardameny do Kefalos przez Paradice Beach.

Ogólnie np. ten aquapark ogarneliśmy tutaj:
https://www.facebook.com/HarrietTravel (na głównym depatku między carrefourem a tym głównym placem)

Tutaj filmik jak to wygląda (i serio tak jest):

Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 08 Wrz 2014 09:39 
Awatar użytkownika

srebrny
jaari napisał(a):
Kilka uwag co do Nisyros, żeby nie było że tylko z Kardameny można... ;)
Na przystani w Kos Town bez problemu kupiliśmy bilety na wycieczkę na Nisyros. Cena 16€/osobę za 3 osoby. Czwarta osoba gratis! Do tego 6€/osobę za autobus, którym dojeżdża się do wulkanu i 2€/osobę za samo wejście do krateru.
Koszty porównywalne do rejsu z Kardameny, a jeżeli ktoś stacjonuje w Kos Town, nie ma potrzeby dojazdu autobusem do innego miasta. Z portu w Kos statek odpływa o 8:30 i ok.10:30 jest na Nisyros. Tam standardowo wszyscy pakują się do autobusów jadących na wulkan (ok.45 min czasu na łazikowanie po kraterze), aby po powrocie poszwędać się po Mandrakii.
Czasu jest wystarczająco dużo na zwiedzenie monastyru oraz całego miasteczka, aczkolwiek z chęcią zostałbym tam na dwa, trzy dni... :) W rejs powrotny wypływa się ok.15:30.

Drobna uwaga wydaje mi się, że z KOS Town statek na Nissyros, odpływa tylko w określone dni tygodnia, z Kardameny codziennie.

Czy wybrać park wodny czy Nissyros? Z parku wodnego skorzystacie praktycznie wszędzie, a do czynnego wulkanu nie będzie już tak łatwo wejść w innym miejscu ;) (z tym mocnym zapachem siarki to lekka przesada da się wytrzymać i wcale nie jest tam jakieś strome zejście jak ktoś wcześniej pisał.) My ze swojej strony polecamy.
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 08 Wrz 2014 13:57 

Prośba milion:) czy ktoś mógłby napisać jak w tym roku kształtują się ceny papierosów (marlboro, chesterfield)?
Po ostatniej podwyżce to nie wiem czy jest sens targać je od nas bo zawsze zajmują trochę miejsca w bagażu
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 08 Wrz 2014 13:59 

Ceny fajek takie jak u nas.
Nie ma co targać ze sobą. :D
 PM off  

#253 PostWysłany: 08 Wrz 2014 23:03 

jaari napisał(a):
Zdjęcia z wyjazdu sukcesywnie wstawiam na moją stronę - link w stopce - jeżeli ktoś ma ochotę sobie pooglądać :)
Pozdrawiam i jeżeli ktoś ma jakieś pytania - zapraszam.

Oglądałam Twoją galerię i zachwyciły mnie fotki z Cavo Paradiso - czy możesz napisać gdzie dokładnie znajduje się plaża ? Jakoś szukam i szukam w necie i nie mogę trafić :( Czy to jest od strony Kefalos czy Tigaki ?
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 09 Wrz 2014 15:54 

Za niecały tydzień również wyruszam na Kos. Zatrzymuje się w Kos Town na tydzień i mam zamiar na własną rękę zwiedzać wyspę. To moja pierwsza zagraniczna podróż, w dodatku w pojedynkę, więc staram się wszystko zorganizować wcześniej :P

Zrobiłam wstępny plan zwiedzania i

Jeden dzień - miasto Kos i jakieś bliskie okolice typu Asklepiejon

Drugi dzień - rowerem Lambi, Psaldi, termy Agios Fokas. Coś jeszcze warto zobaczyć w tamtej okolicy?

Trzeci dzień - podróż autobusem do Kefalos, tam przy okazji chcę zobaczyć te słynne plaże w Zatoce Kefalos (m.in Paradise). Myślicie, że dobrym pomysłem będzie jechać tam z rana, wypożyczyć rower na miejscu i zwiedzać tę południową część wyspy? Czy są to zbyt duże odległości, żeby zwiedzać je rowerem, w dodatku w jeden dzień? Dodam, że na rowerze ostatnio jeździłam 10 lat temu :D

Czwarty dzień - rejs do Bodrum

Piąty dzień - jechać autobusem do Kardameny i przy okazji płynąć na Nissyros. Chyba że znajdę wycieczkę w dobrej cenie z Kos to jest sens jechać do Kardameny? Czytałam, że nie ma tam w sumie nic szczególnego.

Szósty - Tigaki, Marmari, opcjonalnie Mastichari i płynąć na Kalymnos (ale zależy czy starczy mi na to czasu i pieniędzy :))

Czy jest to wszystko do zrealizowania? Wiem, że samochodem można objechać wyspę w dzień, dwa, ale mnie będzie ograniczać komunikacja autobusowa (niektóre autobusy powrotne do Kos są już np. o 15) no i to, że dużo będę musiała przemieszczać się rowerem (a może być gorąco).

I czy coś jeszcze warto zwiedzić autobusem/rowerem/pieszo?

I jak wygląda komunikacja autobusowa na wyspie. Znalazłam rozkład, ale dotyczy on tylko podróży z Kos do innych miast, a co np. z podróżą z Kardameny do Kefalos? jest to możliwe autobusem w ogóle? I łatwo jest znaleźć przystanki autobusowe? :)

No i jeszcze głupie pytanie o porozumiewanie się na wyspie :D w jaki sposób czytać nazwy miejscowości/wysp? kierowcy będą rozumieli gdzie chce jechać? :D Przykładowo takie Tigaki, wymawia się tak jak się pisze? wiem, że po grecku brzmi trochę inaczej ;)
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 09 Wrz 2014 17:08 

charlize napisał(a):
I jak wygląda komunikacja autobusowa na wyspie. Znalazłam rozkład, ale dotyczy on tylko podróży z Kos do innych miast, a co np. z podróżą z Kardameny do Kefalos? jest to możliwe autobusem w ogóle? I łatwo jest znaleźć przystanki autobusowe? :)

No i jeszcze głupie pytanie o porozumiewanie się na wyspie :D w jaki sposób czytać nazwy miejscowości/wysp? kierowcy będą rozumieli gdzie chce jechać? :D Przykładowo takie Tigaki, wymawia się tak jak się pisze? wiem, że po grecku brzmi trochę inaczej ;)

Z tego co, się orientowałem to trasę Kardamena <-> Kefalos można pokonać tylko z przesiadką na lotnisku (Kefalos (do Kos) -> Lotnisko, Lotnisko -> Kardamena).

Nie wiem jak wygląda kwestia komunikacji z lokalsami ale jeżeli masz telefon z Androidem to polecam ściągnąć program Tłumacz (google) i pakiety języków (offline): polski, angielski, grecki. W razie problemów z angielskim, zawsze możesz spróbować przetłumaczyć na grecki.
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 09 Wrz 2014 17:43 

Jak miałbym wybierać to zamieniłbym Bodrum { tylko bazar, nic więcej ] ,na rejs na Kalymnos i Pserimos po drodze.
A kwestia komunikacji z miejscowymi ? Znam angielski w mocno podstawowym zakresie i zawsze jakoś się dogadałem. :D
Grecy to też nie jacyś super poligloci.
Nie przejmuj się tym. Dasz radę. :mrgreen:
 PM off  

#257 PostWysłany: 09 Wrz 2014 19:05 

taras.xvx napisał(a):
charlize napisał(a):

Z tego co, się orientowałem to trasę Kardamena <-> Kefalos można pokonać tylko z przesiadką na lotnisku (Kefalos (do Kos) -> Lotnisko, Lotnisko -> Kardamena).

Nie wiem jak wygląda kwestia komunikacji z lokalsami ale jeżeli masz telefon z Androidem to polecam ściągnąć program Tłumacz (google) i pakiety języków (offline): polski, angielski, grecki. W razie problemów z angielskim, zawsze możesz spróbować przetłumaczyć na grecki.

Czyli lotnisko jest takim węzłem komunikacyjnym? Łatwo się stamtąd dostać do większości miejscowości czy nie bardzo?

Właśnie nie mam żadnego nowoczesnego telefonu, więc tym bardziej się obawiam, że gdzieś zabłądzę :D

-- 09 Wrz 2014 19:09 --

Anonymous napisał(a):
Jak miałbym wybierać to zamieniłbym Bodrum { tylko bazar, nic więcej ] ,na rejs na Kalymnos i po drodze.
A kwestia komunikacji z miejscowymi ? Znam angielski w mocno podstawowym zakresie i zawsze jakoś się dogadałem. :D
Grecy to też nie jacyś super poligloci.
Nie przejmuj się tym. Dasz radę. :mrgreen:

A na Kalymnos jest więcej atrakcji? Albo czy widoki, sama wyspa lepsza niż Turcja?

To Bodrum mnie kusi (specjalnie wyrobiłam sobie paszport, na wypadek gdyby był potrzebny :D), ale bardziej dlatego, że taki orientalny kraj :D ale zdaję sobię sprawę, że nie ma tam za dużo zwiedzania, bo nikt o nim nie wspominał tutaj :)
Jeszcze to przemyślę, pewnie na miejscu już :)

Dzięki za pomoc, jakby ktoś był w stanie odpowiedzieć na moje pytania to będę wdzięczna :)
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 09 Wrz 2014 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Centrum komunikacyjne jest w mieście Kos. Stamtąd kursują autobusy do wszystkich ośrodków na wyspie.
Przyjemna jazda rowerem to jest tylko w okolicy Kosu i wzdłuż wybrzeża do Tigaki czy Marmari. W pozostałej części wyspy krajobraz jest znacznie pofalowany - dużo podjazdów a niektóre przewyższenia całkiem konkretne.
Bodrum to strata kasy i czasu ;)

Ostatnio edytowany przez Tomek Zien, 09 Wrz 2014 19:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 09 Wrz 2014 19:39 

Uwierz mi i @ tomkowi. ;)
W Bodrum nie ma nic orientalnego. Spędziłem tam kiedyś 2 tygodnie.
Tam nie poznasz prawdziwej Turcji.
Paszport się i tak przyda, na następną podróż. Proponuje zacząć od razu ,od Stambułu, później ew.dalej.
 PM off  

#260 PostWysłany: 09 Wrz 2014 19:57 

Anonymous napisał(a):
Uwierz mi i @ tomkowi. ;)
W Bodrum nie ma nic orientalnego. Spędziłem tam kiedyś 2 tygodnie.
Tam nie poznasz prawdziwej Turcji.
Paszport się i tak przyda, na następną podróż. Proponuje zacząć od razu ,od Stambułu, później ew.dalej.

Ok, wierzę Wam :)

A macie jakieś szczególne rady odnośnie wyjazdu? na co uważać (poza sobą :D) coś specjalnego ze sobą zabrać?
nie ma problemu z gniazdkami na Kos? mają takie samo wejście jak u nas? bo nigdzie nie znalazłam informacji, że trzeba brać przejściówki.

-- 09 Wrz 2014 19:58 --

Tomek Zien napisał(a):
Centrum komunikacyjne jest w mieście Kos. Stamtąd kursują autobusy do wszystkich ośrodków na wyspie.
Przyjemna jazda rowerem to jest tylko w okolicy kosu i wzdłuż wybrzeża do Tigaki czy Marmari. W pozostałej części wyspy krajobraz jest znacznie pofalowany - dużo podjazdów a niektóre przewyższenia całkiem konkretne.
Bodrum to strata kasy i czasu ;)

Ok, dzieki bardzo :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość