Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przed zadanie pytania - przeczytaj poradnik
https://www.fly4free.pl/wakacyjny-porad ... czyc-auto/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 26 Lut 2026 10:12 

złoty
No to żeśmy się nie zrozumieli.
Piszesz więc o depozycie a nie opłacie za wynajem.
W większości wypadków depozyt to tylko blokada.
Tak więc nie będziesz miał ani prowizji ani różnic kursowych po zdjęciu blokady.
Niemniej jednak rzadko bo rzadko ale zdarza się że zamiast blokady zrobią Ci normalne obciążenie karty a potem zwrot - no i wtedy będzie i prowizja i różnica kursowa.

Inna kwestia czy to co Ci Discover odpowie będzie odpowiadało temu co będzie chciała konkretna wypożyczalnia - bo to też temat rzeka.

Jest duża szansa że w opisie oferty jest gdzieś wskazane która wypożyczalnia dostarczy auto - i lepiej u nich zapytać - podkładka będzie lepsza jakby się wydający auto pracownik upierał przy innej wersji.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#282 PostWysłany: 26 Lut 2026 10:32 

bepa22 napisał(a):
No to żeśmy się nie zrozumieli.[...]

No, dalej się nie rozumiemy. ;)
Najważniejsze dla mnie czy mogę użyć dwóch różnych kart - najpierw debetowej do rezerwacji a potem na miejscu kredytowej do depozytu.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 26 Lut 2026 10:39 

złoty
To nie powinno mieć znaczenia.
Dopóki ta której chcesz użyć jest na Twoje (wypożyczającego/kierowcy) nazwisko i jest takiego typu co wypożyczalnia akceptuje. Czasami tak robiłem z dokładnie tych samych powodów co Ty (opłata za wynajem i depozyt różnymi kartami).
Nie możesz zapłacić swoją kartą jeśli wynajem jest np. na Twoją Starą - no ale to już inna para kaloszy.

Zresztą - dzisiaj płacisz online a w międzyczasie karte możesz zastrzec, skończy się ważność itp. I musisz zapłacić inną.

Hipotetyczna sytuacja: płacisz przy okienku za auto kredytówką, potem konczy Ci się limit, bank blokuje kartę czy cokolwiek innego.
I co teraz? Wyciągasz drugą i nią płacisz depozyt.

Oczywiście pewnie gdzieś na świecue zdarzył się przypadek że to by nie przeszło - ale to już marginalne.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 26 Lut 2026 10:57 

bepa22 napisał(a):
To nie powinno mieć znaczenia.
Dopóki ta której chcesz użyć jest na Twoje (wypożyczającego/kierowcy) nazwisko i jest takiego typu co wypożyczalnia akceptuje. Czasami tak robiłem z dokładnie tych samych powodów co Ty (opłata za wynajem i depozyt różnymi kartami).

Niestety tu (jak to często bywa) zastrzegają sobie, że przyjmują tylko kredytówki ale podejrzewam (może nie słusznie) , że kredytówka musi być na miejscu przy okienku bo tylko na niej można zablokować kwotę.
Natomiast mam nadzieję, że zapłacenie za wynajem online debetówką a za depozyt na miejscu w wypożyczalni kredytówką przejdzie ... ?

bepa22 napisał(a):
Hipotetyczna sytuacja: płacisz przy okienku za auto kredytówką, potem konczy Ci się limit, bank blokuje kartę czy cokolwiek innego.
I co teraz? Wyciągasz drugą i nią płacisz depozyt.

Podobny numer (choć w innej konfiguracji) już przerabiałem i za taki numer musiałem dopłacić i to dużo (chyba ze 200EUR).
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 26 Lut 2026 11:06 

złoty
Weź też pod uwagę - że płacisz online do DiscoveryCars a nie do wypożyczalni.
Więc teoretycznie wypożyczalnia nawet nie wie czym zapłaciłeś za wynajem.

A przy okienku - zawsze możesz próbować (wiele razy pisali, że kredytówka tylko, a Revolut przechodził, ale też wiele razy musiała być kredytówka i tyle), ale w kieszeni trzeba jednak tą kredytówkę mieć.

Maciej Loret napisał(a):
Podobny numer (choć w innej konfiguracji) już przerabiałem i za taki numer musiałem dopłacić i to dużo (chyba ze 200EUR).

Napisz coś więcej to będzie dla potomnych.
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 26 Lut 2026 11:23 

bepa22 napisał(a):
Weź też pod uwagę - że płacisz online do DiscoveryCars a nie do wypożyczalni.
Więc teoretycznie wypożyczalnia nawet nie wie czym zapłaciłeś za wynajem.

No cóż, poczekam jeszcze na odpowiedź i zdecyduję ale chyba powinno przejść.

bepa22 napisał(a):
Napisz coś więcej to będzie dla potomnych.

Chyba tylko jedno słowo - Goldcar...
Człowiek wypożyczał auta bez żadnych kombinacji płacąc przy lotnisku nieznajomemu gotówką po nocach w Gruzji czy na Krecie a tu w Marsylii - poważna firma ze stroną www, biurami, itd i podmianka kart zabolała...
OK, dostałem lepsze auto, depozyt dostałem z powrotem w ciągu 1-2 dni ale jednak do wypożyczenia dopłaciłem jakieś 30% do wypożyczenia...
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.

#287 PostWysłany: 26 Lut 2026 13:03 

złoty
Wytłumaczenie jest proste - modelem biznesowym Goldcar jest naciąganie na dodatkowe koszty, różne opłaty, zarysowania przeoczone przy odbiorze auta itp. Dlatego szukają dziury w całym i w swoich warunkach zastawiają takie pułapki na klienta. Jak jest okazja do wyciągnięcia kasy na zamianie karty, to wyciągną. Ich model biznesowy jest powszechnie znany, radzę po prostu z góry unikać tej firmy, nawet jak podstawowa cena wypożyczenia jest praktycznie zerowa.

Modelem biznesowym tych małych firemek z Gruzji czy Krety przyjmujących płatność gotówką jest po prostu wypożyczanie samochodów i pobieranie za to kasy, czyli uczciwe świadczenie usług.

Różnica między systemowymi naciągaczami (Goldcar) i uczciwym biznesem. Strona www, biura i skala działalności nie ma tu nic do rzeczy.
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#288 PostWysłany: 26 Lut 2026 23:11 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
@Maciej Loret co prawda rentalcars raczej rzadko bywa konkurencyjne cenowo, ale całą płatność za wynajem pobiera z góry - warto więc sprawdzić również ich ofertę. Wtedy na miejscu odpada sprawa dopłaty, jedynie depozyt na karcie kredytowej.

#289 PostWysłany: 27 Lut 2026 09:30 

Kashpir napisał(a):
@Maciej Loret co prawda rentalcars raczej rzadko bywa konkurencyjne cenowo, ale całą płatność za wynajem pobiera z góry - warto więc sprawdzić również ich ofertę. Wtedy na miejscu odpada sprawa dopłaty, jedynie depozyt na karcie kredytowej.

Niestety na rentalcars z podobnym bagażnikiem jest chyba dopiero Omoda 7 za 2,5kPLN...
Cały czas obawiam się tego depozytu na złotówkowej kredytówce...
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 02 Mar 2026 01:52 

niebieski
Maciej Loret napisał(a):
Pytanie było czy można pierwszą część online zapłacić debetówką (to chyba jasne) a drugą część na miejscu zablokować (ewentualnie zapłacić) kredytówką.
Czyli wypożyczyć auto mieszając dwoma kartami jednego posiadacza.

Sam piszesz że jasne. Więc nie rozumiem wątpliwości. Wiele osób tak robi. Ja tak zazwyczaj robię ...
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 02 Mar 2026 07:00 

wujekp napisał(a):
Sam piszesz że jasne. Więc nie rozumiem wątpliwości. Wiele osób tak robi. Ja tak zazwyczaj robię ...

Wyraźnie napisałęm co jest dla mnie jasne a co nie, wystarczy przeczytać całę zdanie do końca.
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 06 Mar 2026 02:34 

niebieski
Taka sytuacja z DiscoverCars (bardzo skrócona)- w sumie na plus dla tego brokera.

Na Voucherze kwota depozytu wynosiła równowartość ok. 5 tys. zł. W wypożyczalni uparła się obsługa, że musi być 10 tys. zł (intermediate SUV). Zapłaciłem. Jednocześnie napisałem reklamacje do DiscoverCars. Uznali. Przeprosili i dodali 20USD konta na następne rezerwacje.

Wypożyczalnia MEX, w Puerto Escondido.

To kolejna taka/podobnoa historia, i taka refleksja na szybko,że w takich sytuacjach lepiej jeśli rezerwacje (auta, hotelu, itp) robi się przez dużego brokera, pośrednika. Ścieżka reklamacyjna prostsza, skuteczniejsza, a i dla usługodawcy nie jesteś no-name którego można spuścić na drzewo - albo przynajmniej nie tak łatwo, gdyby robić bezpośrednie rezerwacje u nich.

Co o tym sądzicie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości