Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 13 Wrz 2023 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
@yaris21 W lipcu jechalismy przez Nueum dwa razy i nikt nie pytał o zieloną kartę.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#62 PostWysłany: 13 Wrz 2023 11:51 

niebieski
Ale jechaliście autem wypożyczonym w Chorwacji?
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 13 Wrz 2023 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
Jechalismy swoim. O dokumenty auta też nikt nie pytał.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 13 Wrz 2023 13:35 

niebieski
To wiem, że wjazd swoim autem (polskim) do BiH nie wymaga kupna zielonej karty. Ale ja będę przekraczać granicę BiH autem wypożyczonym w Chorwacji. I stąd moje pytanie
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 13 Wrz 2023 14:26 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 24.6%
niebieski
@yaris21
A sprawdziłeś/aś kwestię porozumienia ws zielonej karty i tego czy Chorwacja jest sygnatariuszem, o czym pisałem w odpowiedzi (post z 4 lipca) na Twoje poprzednie pytanie? Bo to powinno dać Ci odpowiedź na pytanie, czy potrzebna będzie zielona karta, czy nie. Mam nadzieję, że przynajmniej ww post przeczytałeś/aś? Swoją drogą, od dwóch miesięcy zadajesz to samo pytanie - ok, można i tak ale jak piszesz, wyjazd się zbliża i chyba powinno Ci zależeć na rozstrzygnięciu.
Inna kwestia, to czy ktokolwiek (strażnik graniczny, policjant, ktoś w mundurze o groźnym wyglądzie) zapyta Cię o zielona kartę. Ale trudno dywagować, o co ktoś może zapytać i co zrobić, jeśli ten ktoś wymyśliłby sobie absurdalne, nieistniejące wymaganie (jak kiedyś policja w obcym kraju wmawiała, że polskim samochodzie trzeba mieć żarówki czy apteczkę a w niej nożyczki o określonych parametrach).
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 13 Wrz 2023 14:49 

niebieski
Oczywiście, że przeczytałam Twój post.
Przeczytałam na stronie ambasady polskiej w Chorwacji, że wjazd polskim autem nie wymaga zakupu ZK. Ale nigdzie nie doczytałam, co z wjazdem samochodem wypożyczonym w Chorwacji? Myślałam, że po sezonie wakacyjnym ktoś to przerabiał i mi odpisze.
Tak czy inaczej nastawiam się na to, że będę zmuszona zapłacić za ZK
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 13 Wrz 2023 20:24 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 24.6%
niebieski
@yaris21
Jeżeli byłby ktoś, kto wypożyczył w Chorwacji samochód i na granicy nikt od niego nie chciał żadnego ubezpieczenia, zielonej karty czy czegoś, to wg Ciebie oznacza to, że nie trzeba mieć zielonej karty w tym przypadku? Bo wg mnie, że być może nie trzeba ale tak na pewno to znaczy jedynie tyle, że od tego kierowcy tego dnia, na tym przejściu granicznym nikt nic nie chciał. Postawa funkcjonariusza na granicy nie jest wykładnią prawa moim zdaniem, ale - co podkreślałem już przy innej okazji - nie jestem prawnikiem.

Z lektury w tym linku
https://www.pbuk.pl/system-zielonej-karty/o-systemie
wynika, że w Twojej sytuacji (wjazd do Bośni i Hercegowiny samochodem zarejestrowanym w Chorwacji i mającym chorwackie OC) zielona karta nie jest potrzebna - tak to rozumiem.

Możesz zapytać też w wypożyczalni, w której zamierzasz wypożyczyć samochód lub napisać do polskiego konsulatu w Chorwacji (tylko nie pisz do ambasadora, od takich spraw jest konsulat i konsulowie).
https://www.gov.pl/web/chorwacja/ambasada

Ponadto, na linkowanej stronie PBUK jest lista "biur narodowych" https://www.pbuk.pl/system-zielonej-kar ... a-narodowe, w tym i chorwackie z adresem www. Mają stronę w języku chorwackim, angielskim i niemieckim. Można by i do nich napisać.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 03 Paź 2023 06:26 

niebieski
Wypozyczałem w poprzednią sobotę samochód w Dubrowniku, i powiedziano mi, że aby móc jechać nim do Bośni musiałem wykupić "zgodę na wyjazd za granicę" czyli ichniejszą Zieloną Kartę za 26 euro. W załączeniu zdjęcie ZKImage
.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 18 Mar 2024 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
Wybieram sie do BIH na tydzień. Zastanawiam sie jak podzielić sobie noclegi - gdzie lepiej bedzie dluzej zostać ? Mostar czy Sarajewo (z dzieciakami) ? Zastanawiam sie czy zostać w Mostarze na 2 noce czy 3 tak zeby pozwiedziac okolice na spokojniej
Czy na wodospady dostaniemy sie bez wiekszego problemu transportem publicznym z mostaru ?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 18 Mar 2024 16:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja bym wybrał Sarajewo i okolicę. Tym bardziej jeśli mówisz że będziesz podróżować komunikacją zbiorową.

Image
 Profil Relacje PM off
maarcin1938 lubi ten post.
maarcin1938 uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 18 Mar 2024 18:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
@maarcin1938 nie wiem jak z komunikacją publiczną z Mostaru, ale bez problemu powinieneś znaleźć zorganizowane wycieczki całodniowe Mostar-Blagaj-Pocitelj-Kravice-Mostar.
Zrobiłem sobie zdjęcie plakatu z taką ofertą i to jest ta firma https://www.openbus-mostar.com/
2 ludzi uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 18 Mar 2024 20:54 

Loty: 109
Kilometry: 192 901
Krajów: 38 / 18.4%
Ja bym wybrała Mostar. Komunikacją publiczną dojedziesz do Pocitejl, Jabłanicy (przepiękne miejsce na spływ kajakowy). czy do Blagaju. Również dojedziesz do Konijc, skąd można wybrać się na rafting. Szczególnie polecam firmę Raftkor.. Wszystkie połączenia można sprawdzać na getbybus lub są opisane na różnych blogach w internecie.
 Profil Relacje PM off
maarcin1938 uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 18 Mar 2024 21:33 

złoty
To dla równowagi głos za Sarajewem :) Z kilku powodów:

1. Mostar jest malowniczy, ale w porównaniu z Sarajewem to mała dziura. Centrum Mostaru obejdziesz za pół godziny, z niespiesznym zwiedzaniem może 2-3 h. Sarajewo to pasjonujące miasto do eksplorowania różnych dzielnic, w tym położonych na stokach idących w górę od centrum. Spokojnie można na to przeznaczyć 2-3 dni.

2. W tym małym centrum Mostaru w sezonie są dzikie tłumy turystów. Trafia tam praktycznie każda grupa pielgrzymów do pobliskiego Medjugorje + turyści na jednodniowych wycieczkach z też niedalekiego chorwackiego wybrzeża. Wszystko koncentruje się na tym bardzo niewielkim obszarze. Sarajewo ma znacznie rozleglejsze centrum, turystów też jest sporo, ale mają się gdzie rozejść.

3. Nie piszesz kiedy jedziesz, ale jeżeli w sezonie letnim albo okolicach, to masz spore szanse trafić w Mostarze na upał jak w piekarniku. To najcieplejsze miejsce w BiH. Sarajewo jest położone kilkaset metrów wyżej, klimat latem jest znacznie bardziej przyjemny. Byłem kiedyś w Mostarze na jednodniowej wycieczce z Sarajewa pod koniec maja. W Mostarze piekarnik i 32-34 stopnie, w Sarajewie maksymalnie 25.

4. Ze względu na miks kulturowy i architektoniczny Sarajewo to jedno z najbardziej fascynujących miast Europy. Mieszanka austro-węgierskiej Mitteleuropy z Turcją na przestrzeni kilkuset metrów. Tam naprawdę jest mnóstwo ciekawych miejsc do zwiedzania. Jak jeszcze interesujesz się historią wojen w ex-Jugosławii w latach 90-tych, to ich ślady tam napotykasz na każdym kroku.

Uczciwie dodam, że nie mam dobrej orientacji w możliwych jednodniowych wycieczkach zbiorkomem poza miasto. Na pewno Konjic da się odwiedzić równie dobrze z Sarajewa jak i Mostaru, bo jest po drodze między tymi miastami. Tak samo z Jablanicą. Nie wiem też jak jest z atrakcjami dla dzieci.

Podsumowując - w Mostarze zaplanowałbym tyle noclegów, żeby zrobić sobie te wycieczki, które na pewno da się zrobić tylko stamtąd (np. Blagaj), ale większość pobytu w Sarajewie.
Między Mostarem i Sarajewem jeździ pociąg bardzo widokową trasą doliną Neretwy. Przy planowaniu warto uwzględnić, że w kierunku Sarajewo-Mostar jedzie jakoś wściekle rano, ale Mostar-Sarajewo po południu. Na stronie kolei BiH jest rozkład jazdy.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 19 Mar 2024 09:42 
Awatar użytkownika

srebrny
To ja może uargumentuję swój wybór. Generalnie to co powiedział przedmówca jak najbardziej słuszne.

Jeśli jedziesz z dziećmi to dodatkowym plusem Sarajewa jest wioska olimpijska, tor bobslejowy, kolejka linowa, muzeum tunelu pod lotniskiem z opcją spottingu z progu pasa. Nie wiem dzieci w jakim wieku posiadasz ale ja np. swoim w wieku 6 i 8 lat już bym napomknął o krwawej historii miasta i próbował namówić ich do szukania, róż Sarajewa czy śladów po kulach na ścianach.

Image
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 22 Mar 2024 14:11 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
Mnie i żonę Mostar wymęczył
Byliśmy tam w sierpnie 2018 roku przez trzy noce. Są tam wtedy straszne upały. Jeden dzień zwiedzania uniemożliwiło nam święto muzułmańskie, o którym dowiedzieliśmy się na miejscu. Wszystkie atrakcje w mieście po stronie muzułmańskiej były pozamykane, do tego nie jeździła komunikacja publiczna, więc wycieczka do Blagaj się nie udała.

Na Mostar i jego atrakcję wystarczy jeden dzień, czyli dwa noclegi. Widzieliśmy:
1. Kajtaz House Kajtazova kuća
2. Biscevic House
3. Mostar Peace Bell Tower z piękną panoramą miasta
4. starówkę, która tak naprawdę to znany most i jedna ulica prowadząca do niego

Polecam pochodzić po chorwackiej części miasta, orientacyjnie to bliższa i dalsza okolica tego parku (Park Zrinjevac). Wygląda zupełnie inaczej niż muzułmańska, poznasz po chorwackich flagach na ulicach.

Warto pamiętać, że w Mostarze są dwa główne dworce PKS. Jeden po stronie muzułmańskiej obok dworca głównego PKP, Glavna autobuska stanica Mostar oraz drugi po chorwackiej części Autobuska stanica Mostar Zapad. Na pierwszym dworcu byłem, jechałem z niego do Sarajewa. Nie było żadnych rozkładów jazdy. Do Mostaru jechałem pociągiem, co same w sobie jest atrakcją.

Jakbym teraz planował wyjazd do Bośni (podróżując po niej komunikacją publiczną), to na Mostar poświęciłbym jeden cały dzień i następnego dnia jechałbym pociągiem na przykład do Čapljina i dalej do Počitelj.

Tutaj opisałem przypadek komunikacyjny w Bośni, który w 2018 roku był standardem i mocno utrudniał zwiedzanie:
viewtopic.php?p=1229062#p1229062
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.
Yaneck uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 23 Mar 2024 09:25 

niebieski
Mostar to jeden dzień zwiedzania.
Kravice widziałem 20 lat temu i jak zobaczyłem w zeszłym roku ile trzeba zapłacic za cala rodzine to pojechałem na inne wodospady które były darmowe.
Wg mnie zwiedzanie Hercegowiny to samochodem. Poszukaj wypożyczalni, może cena nie będzie wysoka.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 16 Kwi 2024 10:55 

Witam serdecznie. Jako, że sam korzystam z tego forum celem znalezienia informacji, postanowiłem podzielić się informacjami, które zdobyłem na ostatnim wyjeździe. Oczywiście nie będę opisywał całej wycieczki, tylko kwestie z którymi wiele osób ma problem.

1. Sarajewo Lotnisko - Centrum - Lotnisko.
Korzystałem z autobusu. Przystanek na lotnisku znajdziesz wychodząc z terminala, prosto przez cały parking, i delikatnie po prawej stronie jest znak przystanku. Uwaga, godziny na tablicy przy przystanku były błędne. Prawdziwe godziny odjazdu są na stronie internetowej lotniska. Cena 5 marek, płatne u kierowcy. Kierowca wypuszcza w samym centrum przy ulicy Bascarsija. Kolejna uwaga, autobus powrotny z centrum do lotniska odjeżdża z innego przystanku. Znajdziesz go na google maps https://maps.app.goo.gl/iwwmXB3WArvZuNHQ8

2. Karta SIM. Ja zdecydowałem się na najłatwiejsza ale też najdroższa opcje. Na lotnisku jest punkt operatora BH. Za 20 marek dostajesz 15GB internetu. Bez rejestracji, bez aktywacji. Wkładasz kartę i działa.

3. Chciałem skorzystać z kolejki linowej na trebevic. Niestety akurat w te dni co byłem, była nieczynna, na szczęście na stronie internetowej była ta informacja.

4. Pociąg Sarajewo - Mostar. Bilet kupiony online, dostejasz numer rezerwacji. Następnie na dworcu przy okienku odbierasz prawdziwy bilet. Polecam ten pociąg, bardzo ładne widoki.

5. Mostar - Medjugorie. Tą trasę przejechałem na rowerze. Wypożyczania Capriolo w Mostarze. 30 marek za 24h. Po samym mieście jeździ się ciężko, natomiast szlak Ciro bardzo malowniczy, praktycznie zero samochodów, świetne widoki

6. Odprawa online. Z tym było trochę problemów. Na trasie Warszawa Sarajewo była ona niedostępna aż do kilku godzin przed odlotem. Udało mi się zrobić, ale i tak wyskoczył błąd na sam koniec. Udało się pobrać bilet w aplikacji LOTu, ale i tak nie obyło się bez poprawek na samym lotnisku. Na trasie Sarajewo Warszawa, odprawa online była niedostępna w aplikacji LOTu, na stronie lotu jest link do odpraw online na lotniskach które robią to w jakiś inny sposób. Udało się zrobić i przydzielilo miejsce, lecz i tak trzeba podejść z dokumentem tożsamości do okienka check in na samym lotnisku, tam dostaje się prawdziwy bilet.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 26 Cze 2024 10:59 

Loty: 62
Kilometry: 59 396
Krajów: 12 / 5.8%
Słuchajcie a jak w praktyce wygląda temat meldunku? Niby wymagany przy pobycie ponad 3 dni ale jak to wygląda w praktyce? Będę 4 noce i się zastanawiam czy muszę się udać do odpowiedniego urzędu czy mogę olać.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 26 Cze 2024 11:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
To martwy przepis
 Profil Relacje PM off
krystian85 uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 26 Cze 2024 11:14 

złoty
Byłem dwa razy w BiH ok. tygodnia, nikt o to nie pytał.
 Profil Relacje PM off
krystian85 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość