Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2929 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Następna
Autor Wiadomość
#2861 PostWysłany: 16 Sty 2026 21:17 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Krajów: 29 / 14.0%
Pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczow, dalem sie jednak przekonac na zakupow biletow na Kube na koncowke Lutego pomimo watpliwej sytuacji, bilet kupilem pare h temu. Zna ktos dobre ubezpieczenie od rezygnacji bez podawania przyczyny lub po prostu na podstawie np. L4? W razie gdyby sytuacja ulegla znacznemu pogorszeniu a loty jednak dalej operowaly ;) z gory dzieki
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2862 PostWysłany: 16 Sty 2026 21:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie ma takiego ubezpieczenia "na tak sobie".
Lub na L4.
W większości warunków jest zachorowanie, połączone z istnieniem przeciwwskazań do odbycia podróży ze względów zdrowotnych udokumentowane odpowiednim zaświadczeniem od lekarza.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
istenpl uważa post za pomocny.

#2863 PostWysłany: 16 Sty 2026 21:39 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Krajów: 29 / 14.0%
Okej, dzieki, pierwszy raz w ogole sie interesuje taka opcja ;) no dobra, zalozmy, ze z takim zaswiadczeniem nie bedzie problemu - ktos poleci sprawdozna ubezpieczalnie? ;)
 Profil Relacje PM off  

#2864 PostWysłany: 18 Sty 2026 21:21 

niebieski
Spotkaliście się kiedyś z sytuacją albo słyszeliście o sytuacji, że ubezpieczyciel drąży a później odmawia wypłacenia środków gdy uszczerbek miał miejsce na organizowanej wycieczce, której organizator nie miał licencji? Bo specjaliści od Dominikany z niejakiego Rico Travel to właśnie sugerują:

Cytuj:
Rico Travel - wycieczki na Dominikanie po polsku
2 dni
·
EDIT.
Poza nami jest jeszcze jeden podmiot.
Umknęło to naszej uwadze, gdyż jest zarejstrowany pod zupełnie inną nazwą.
Pozostali albo nie mają licencji, albo ich ważność się skończyła.
Za wprowadzenie kogoś w błąd i owy podmiot - przepraszamy.
Mogliśmy zostawić post bez edycji, ale przyzwoitość nakazuje nam sprostowanie.
JEDYNY POLSKI ORGANIZATOR Z LICENCJĄ TURYSTYCZNĄ MINISTERSTWA TURYSTYKI.
Czasem czujemy się jak głupcy co roku odnawiając polisę ubezpieczeniową, abyście podczas naszych wycieczek mieli pełne ubezpieczenie.
Następnie co 4 lata żmudny proces odnawiania całej licencji turystycznej.
Dziesiątki godzin extra pracy papierkowej poza prowadzeniem wycieczek. Dodatkowo sporo kosztów.
Dlaczego głupcy? Gdyż można ogłaszać się, że się organizuje wycieczki po polsku bez żadnych zezwoleń
i w tym kraju często to przechodzi płazem, gdyż kontrole są bardzo rzadko.
Jednak zawsze wierzymy w świadomość Turystów,
że doceniają takie działania.
Wychodzimy też z założenia, że kiedyś być może trzeba będzie użyć polisy (oby nie, tak jak przez ostatnie prawie 11 lat) i że w takiej sytuacji Turysta nie spotka się z utrudnieniami firmy ubezpieczeniowej, gdyż korzystał z usług legalnego podmiotu.
Zawsze na stronie Ministerstwa Turystyki Dominikany - MITUR możecie online sprawdzić każdego „organizatora prawdziwych wycieczek po Dominikanie”
Rico Travel - już. 11 rok pokazujemy Wam piękno Dominikany
 Profil Relacje PM off  

#2865 PostWysłany: 18 Sty 2026 22:21 

HON fly4free
Nie słyszałem, choć pewnie jak zawsze wartałoby przeanalizować pod tym kątem warunki konkretnych polis.
Dla mnie to raczej narracja jak uzasadnić najpewniej wyższe ceny od konkurencji ;-)
 Profil Relacje PM off  

#2866 PostWysłany: 19 Sty 2026 20:34 

niebieski
Przy mniejszych sprawach to ubezpieczyciel pewnie nawet nie będzie wnikać w szczegóły zdarzenia (np. zatrucie pokarmowe, rozcięcie nogi na szkle, czy proste złamania). Ale przy grubszych sprawach za dużo $$$ jak wypadek jeepa, autokaru, łodzi to już może być problem z organizatorem, który nie posiadał licencji.
 Profil Relacje PM off  

#2867 PostWysłany: 19 Sty 2026 20:36 

srebrny
A znasz takie wykluczenia w OWU?
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#2868 PostWysłany: 19 Sty 2026 21:28 

niebieski
kumkwat_kwiat napisał(a):
Przy mniejszych sprawach to ubezpieczyciel pewnie nawet nie będzie wnikać w szczegóły zdarzenia (np. zatrucie pokarmowe, rozcięcie nogi na szkle, czy proste złamania). Ale przy grubszych sprawach za dużo $$$ jak wypadek jeepa, autokaru, łodzi to już może być problem z organizatorem, który nie posiadał licencji.

A znasz takie przypadki?
 Profil Relacje PM off  

#2869 PostWysłany: 20 Sty 2026 15:39 

Ubezpieczenie planeta młodych 2+1.
W pierwszy dzień nowego roku przebywając w Tajlandii (Patong), byłem zmuszony skorzystać z ubezpieczenia. Zadzwoniłem na numer wskazany w OWU (wifi calling). Połączyłem się bardzo szybko, przedstawiono mi 3 opcje,
1 - udać się do lekarza i pozbierać wszystkie faktury, zapłacić z własnej kieszeni następnie przesłać do ubezpieczyciela.
2 - poczekać na telefon od ubezpieczyciela ze wskazaniem gdzie się udać.
3 - wizyta lekarza w hotelu, bezgotówkowo. Ta opcja była obarczona 3h oczekiwania czy jest taka możliwość.

Wybrałem opcje nr 3. Dodatkowo zapytano mnie czy mogą się ze mną kontaktować przez WhatsApp - zgodziłem się.
W ciągu 15min przez WhatsApp skontaktowała się klinika która poinformowała że w ciągu 1h będzie lekarz.
Lekarza przyjechał w ciągu 1h. Pobrano krew która przekazano do badania oraz podłączono mojego syna do kroplówek,
Następnie przekazano leki m.in. antybiotyk, elektrolity, tabletki przeciwbólowe.
Wszystko trwało około3h
Wszystko było w ramach ubezpieczenia planeta młodych 2+1 za które zapłaciłem 690 zł za cały rok.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

#2870 PostWysłany: 20 Sty 2026 15:45 

srebrny
Moim zdaniem to ubezpieczenie na śmiesznie niskie KL, jak na taką formułę i taki wyjazd.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#2871 PostWysłany: 25 Sty 2026 15:18 

niebieski
bigosm napisał(a):

A znasz takie przypadki?

To są opowieści od osoby pracującej w branży. Wg. niego można to podciągnąć pod niezachowanie należytej staranności i ew. pałować się z ubezpieczycielem o kasę. Czy to realnie, czy jednak branżowe bajanie ciężko mi powiedzieć.
Tylko sygnalizuje temat, bo to jedyna sytuacja, którą sobie wyobrażam w nawiązaniu do Twojego poprzedniego pytania.

Sam nigdy na to nie zwracałem uwagi przy rezerwacji różnych wycieczek czy atrakcji.
 Profil Relacje PM off  

#2872 PostWysłany: 25 Sty 2026 23:59 

niebieski
Przypuszczam, że nie zwraca na tu uwagi 99 procent korzystających z wycieczek. Więc twórczość pana z Rico Travel jest chyba tylko i wyłącznie jego radosną twórczością.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2873 PostWysłany: 26 Sty 2026 00:05 

niebieski
Myślę, że 99% ludzi nawet nie czyta tych informacji, tak samo jak i nie czyta OWU dowolnego ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off  

#2874 PostWysłany: 26 Sty 2026 00:57 

złoty
To są opowieści od osoby pracującej w branży. Wg. niego można to podciągnąć pod niezachowanie należytej staranności i ew. pałować się z ubezpieczycielem o kasę. Czy to realnie, czy jednak branżowe bajanie ciężko mi powiedzieć.

Jeżeli w OWU danego ubezpieczyciela nie ma wyraźnego wyłączenia, to jest to raczej branżowe bajanie. Gdyby nawet ubezpieczyciel próbował odmówić wypłaty odszkodowania na tej podstawie, to powinno być spokojnie do wygrania w sądzie.

Ubezpieczyciel nie może sobie dowolnie odmówić wypłaty odszkodowania powołując się na niezachowanie należytej staranności. Musi mieć podstawę w wyłączeniach w OWU. Standardowo takie ogólne wyłączenia w OWU obejmują zdarzenia wywołane umyślnie przez ubezpieczonego oraz wskutek rażącego niedbalstwa. Rażące niedbalstwo jest wiele grubsze niż niezachowanie nienależytej staranności.
 Profil Relacje PM off  

#2875 PostWysłany: 28 Sty 2026 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 311 820
Krajów: 36 / 17.4%
Gdzie sensownie ubezpieczyć się na rok?
Podróże do 2 tygodni, raczej cały świat. Kilka w roku.
 Profil Relacje PM off  

#2876 PostWysłany: 28 Sty 2026 22:17 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 103 / 49.8%
złoty
@startowiec55 to zależy, czy potrzebujesz tylko ubezpieczenie dla siebie, czy również dla rodziny. Czy chcesz tylko ubezpieczenie w razie choroby, czy może chciałbyś mieć również dodatkowe w postaci ubezpieczenia wkładu w wynajmowanym pojeździe lub jachcie, może ubezpieczenie kosztów rezygnacji itp. Polecam spojrzeć na ubezpieczenia dodawane do kart kredytowych premium w polskich bankach, które przy kilku podróżach w roku są fajną opcją.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#2877 PostWysłany: 13 Lut 2026 22:57 

Loty: 93
Kilometry: 170 869
Krajów: 37 / 17.9%
Ja mam podobne pytanie co do kolegi 2 posty wyżej jednak chodzi mi o roczne ubezpieczenie na cały rok (bez powrotów do Polski). Raczej bez żadnych sportów ekstremalnych i tego typu rzeczy i głównie chodzi o ubezpieczenie zdrowotne (również bez dodatków jak post wyżej typu ubezpieczenie kosztów rezygnacji).

Euro26 odpada przez wiek.

Chatgpt proponuje EKTA oraz SafetyWing jako najtańsze opcje (ok. 2k pln za rok za EKTA i ok. 3k za SafetyWing) jednak nie znam żadnej z tych ubezpieczalni.

Macie jakieś pomysły gdzie można się ubezpieczyć zdrowotnie na tak długi czas bez powrotu do PL?
 Profil Relacje PM off  

#2878 PostWysłany: 18 Lut 2026 16:03 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 25.1%
złoty
Hej,

Czy możecie polecić jakieś ubezpieczenie od spóźnienia się na lot. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja i tylko ubezpieczenie do jednej karty kredytowej (mBank World Elite) ma taką klauzulę jednak z niskim limitem. Chciałbym na kolejne podróże wieloodcinkowe się ubezpieczyć.
 Profil Relacje PM off  

#2879 PostWysłany: 18 Lut 2026 16:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Ubezpieczenie w Revolut Ultra zobacz. Nie mówię że dobre ale coś tam jest.
 Profil Relacje PM off  

#2880 PostWysłany: 18 Lut 2026 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 25.1%
złoty
W tej cenie to chyba nie bardzo. Z niczego poza ubezpieczeniem bym tam chyba nie korzystał.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2929 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość