Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 26 Lut 2024 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 93 604
Krajów: 16 / 7.7%
Odprawa na lotnisku jest darmowa.? Mam bagaż rejestrowany, więc i tak będę musiał iść do check in.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#82 PostWysłany: 06 Mar 2024 11:57 

niebieski
Kolejny sposób na wyciągnięcie dodatkowych pieniędzy.
24h do wylotu i brak mozliwości odprawy online z losowo przydzielonymi miejscami. Aby się odprawić online należy wybrać płatne miejsca od 12-25 € ( w tym momencie jest 10 szt)
Póki co odprawa na lotnisku za darmo.

Załączniki:
vue.jpg
vue.jpg [ 47.52 KiB | Obejrzany 2615 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 06 Mar 2024 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 1 152 117
Krajów: 97 / 46.9%
srebrny
Poczekaj i spróbuj raz jeszcze. Kilka dni temu bezproblemowo odprawiłam się na krajówce Vuelinga z losowymi miejscami. Miejsca bezpłatne przyznane obok siebie.

#84 PostWysłany: 06 Mar 2024 17:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 19.3%
Widocznie zostały same miejsca z ekstra przestrzenią na nogi. Odprawa na lotnisku u obsługi lub w automacie bez problemu. Przerabiane nieraz.
 Profil Relacje PM off
to_ja lubi ten post.

#85 PostWysłany: 14 Mar 2024 11:37 

srebrny
U mnie taka sytuacja (nawiązując do tego co powyżej): poranny lot, odprawiam się późnym wieczorem i komunikat o braku możliwości wyboru darmowych miejsc, a tym samym ukończenia odprawy online bez wyboru miejsc płatnych. Ok - myślę - odprawię się na lotnisku. Ale rano, tuż przed wyjazdem na lotnisko, sprawdzam rezerwację w apce i widzę przypisane miejsce. Robię odprawę online (wygląda tak jakby odprawa została "wstępnie" zrobiona, bo nie muszę już wprowadzać danych dokumentu tożsamości), i teraz najciekawsze - otwieram kartę pokładową, a tam 'Priority + cabin bag', a bilet kupowany w najtańszej taryfie tylko z 'Underseat bag' ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 15 Mar 2024 10:32 

Tak samo miałem trzy tygodnie temu na lotach Barcelona-Granada i Bilbao-Londyn. Nie dało się już odprawić w aplikacji bez zakupu miejsc, bo zostały tylko miejsca "premium". Na pierwszym locie odprawiłem się przy stanowisku samoobsługowym i dostałem miejsce 1A. Na drugim locie już poczekałem, żeby nie było wolnych miejsc i przy odprawie na lotnisku dostałem miejsce 1C (ale miła pani dopisała na karcie pokładowej długopisem "underseat luggage!";)).
Informacja o braku miejsc i konieczności wyboru miejsca płatnego w celu odprawy online jest wyłącznie straszeniem podróżnych bez doświadczenia - pomimo wielu lotów sam miałem w tym wypadku przysłowiowego stresa;).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 10 Kwi 2024 16:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Po raz pierwszym mam do czynienia z Vuelingiem i pierwsze schodki. Nie znalazłem opcji dokupienia dużego podręcznego tylko dla jednej osoby z rezerwacji. Bagaż rejestrowy można kupić oddzielnie, a przy dużym podręcznym można tylko rozbić zakup na loty, a nie na osoby ? Ktoś to przerabiał ?
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 13 Kwi 2024 00:21 

Loty: 102
Kilometry: 136 250
Krajów: 18 / 8.7%
niebieski
Alternatywnie możesz dokupić miejsce w pierwszych rzędach - one też dają priorytet z bagażem i często wychodzi taniej tylko nie jestem pewien czy da się wykupić je tylko dla jednego podróżnego
maczala1 lubi ten post.
maczala1 uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 13 Kwi 2024 19:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Faktycznie miejsca z priorytetem da się wykupić indywidualnie ale akurat w moim przypadku wychodzi drożej niż sam dodatkowy podręczny.
No trudno takich ich urok, więc albo polecimy z dwoma dodatkowymi podręcznymi albo bez żadnego :)
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 13 Kwi 2024 20:12 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
A spróbuj w aplikacji kupić. Swojego czasu tak to działało w Ryanair
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 15 Kwi 2024 17:09 
Awatar użytkownika

niebieski
W aplikacji też się niestety nie da.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 23 Maj 2024 13:56 

srebrny
pauluss napisał(a):
Tak samo miałem trzy tygodnie temu na lotach Barcelona-Granada i Bilbao-Londyn. Nie dało się już odprawić w aplikacji bez zakupu miejsc, bo zostały tylko miejsca "premium". Na pierwszym locie odprawiłem się przy stanowisku samoobsługowym i dostałem miejsce 1A. Na drugim locie już poczekałem, żeby nie było wolnych miejsc i przy odprawie na lotnisku dostałem miejsce 1C (ale miła pani dopisała na karcie pokładowej długopisem "underseat luggage!";)).
Informacja o braku miejsc i konieczności wyboru miejsca płatnego w celu odprawy online jest wyłącznie straszeniem podróżnych bez doświadczenia - pomimo wielu lotów sam miałem w tym wypadku przysłowiowego stresa;).
Idiotyzm tej sytuacji z koniecznością podchodzenia do stanowiska check-in jest taki, że... odprawiam się na 4h przed lotem i chcę już od razu przejść na airside i posiedzieć w saloniku. Wywala mi komunikat, że nie można już przydzielić online miejsc i żeby podejść do stanowiska check-in. Problem w tym, że najbliższy lot Vuelinga, to właśnie mój za 4h i żadne stanowisko nie jest czynne. Więc zamiast siedzieć w saloniku, to siedzę sobie na ławeczce czekając aż otworzą check-in desk i łaskawie przydzielą mi miejsce.
 Profil Relacje PM off
KL_user uważa post za pomocny.

#93 PostWysłany: 02 Sie 2024 12:22 

srebrny
Jak wiadomo Vueling realizuje także loty z przesiadką (głównie w BCN). Ktoś się orientuje jak wygląda ich polityka w przypadku opuszczenia pierwszego odcinka? Na chłopski rozum drugi powinien iść do piachu, ale z drugiej strony znalazłem informację, że w przypadku biletów RT niestawienie się na pierwszy lot nie anuluje powrotnego, więc może to działa także i w tym przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 03 Sie 2024 20:25 

srebrny
Odpowiem sam sobie i dla potomności podaję:
Wygląda na to, że niestawienie się na pierwszym odcinku nie powoduje skasowania drugiego. Przetestowałem dzisiaj z sukcesem ten wariant.
 Profil Relacje PM off
skrzat lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 03 Sie 2024 21:45 

srebrny
Mar77 napisał(a):
Jak wiadomo Vueling realizuje także loty z przesiadką (głównie w BCN). Ktoś się orientuje jak wygląda ich polityka w przypadku opuszczenia pierwszego odcinka? Na chłopski rozum drugi powinien iść do piachu, ale z drugiej strony znalazłem informację, że w przypadku biletów RT niestawienie się na pierwszy lot nie anuluje powrotnego, więc może to działa także i w tym przypadku.

W Vuelingu każdy lot jest traktowany osobno, więc chłopski rozum tutaj nie ma zastosowania :D
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 03 Sie 2024 22:31 

srebrny
@kek I tak i nie. Sprawa nie była dla mnie taka oczywista. Tym bardziej, że próbowałem później wysłać claima o zaległe aviosy (rezerwacja przez OTA, więc nie naliczyło automatycznie) i... "You can't claim the Avios points for a flight you haven't taken."
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
kek uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 04 Lis 2024 15:00 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
onufry_z napisał(a):
Ktoś przerabiał z nimi zwrot ostatnio? Zmienili mi lot o 7 godzin, akceptacja proponowanej zmiany kompletnie odpada. Bilet kupowany przez ota. Czy jeśli się nie zgodzę oddadzą mi we „flight credit” tyle co zapłaciło im ota?

Dwie rezerwacje zakupione na OTA w maju. Na trasie BER - BCN - SPC, czyli przesiadka na hubowym lotnisko linii Vueling. Zmiany na tyle niekorzystne (bez szans na przesiadkę, a propozycji zmiany lotów też nie było w moich terminach), że postanowiłem odwołać rezerwację
Załącznik:
Vueling_zmiana_lotu.jpg
Vueling_zmiana_lotu.jpg [ 85.95 KiB | Obejrzany 1489 razy ]

i prosić o zwrot pieniędzy
Załącznik:
Vueling_zmiana_lotu_refund.jpg
Vueling_zmiana_lotu_refund.jpg [ 17.34 KiB | Obejrzany 1489 razy ]

Wybrałem opcję ichniego kredytu, coś jak punkty Wizzair, tylko ważne zdecydowanie dłużej
Załącznik:
Vueling_zmiana_lotu_refund_flight_credit.jpg
Vueling_zmiana_lotu_refund_flight_credit.jpg [ 34.9 KiB | Obejrzany 1489 razy ]

Kredyt nie jest widoczny na koncie Vueling jak w Wizzairze. Jest on przypisany do "refundowanej/anulowanej" rezerwacji, czyli przy płaceniu za nowy lot musimy wybrać możliwość opłacenia rezerwacji kredytem, wpisać numer anulowanej rezerwacji oraz mail, na który była robiona. Finalnie wygląda jak na screenie:
Załącznik:
Vueling_flight_credit.jpg
Vueling_flight_credit.jpg [ 47.45 KiB | Obejrzany 1489 razy ]

Kredytem możemy opłacić wszystko: bilet, miejsce, bagaż, salonik itd., ale tylko podczas robieniu rezerwacji. Nie możemy go użyć do istniejącej już rezerwacji. Stan kredytu można sprawdzić na swoim koncie Vueling
Załącznik:
Vueling-11-04-2024_01_53_PM.png
Vueling-11-04-2024_01_53_PM.png [ 16.14 KiB | Obejrzany 1489 razy ]

Kolejnym plusem tego kredytu jest to, że można go komuś sprzedać lub odstąpić. Nie jest przypisany do konta Vueling

Więcej informacji o nim w linku poniżej:
Cytuj:
https://help.vueling.com/hc/en-gb/articles/19798818911505-Flight-Credit

W sprawie zmian dzwoniłem na angielską infolinię. Niestety nie byli zbyt elastyczni i nie chcieli przenieść lotów na inne, dogodne terminy. Dzwoniłem trzy razy w lipcu. Sugerowali czekać na kolejne zmiany kalendarza. Do dziś takie nie nastąpiły.

Generalnie kontakt z nimi jest bardzo słaby. Nie ma formularza do skarg/wniosków na stronie. Nie ma maila/ skrzynki kontaktowej. Jest tylko infolinia. Na trzy rozmowy tylko raz miałem w miarę ogarniętego konsultanta, który dobrze mówił po angielsku. Do kontaktu używałem Skype na telefon w darmowej opcji na miesiąc.

O bagażu napiszę w temacie "Bagaż Vueling":
bagaz-vueling,228,122940&p=1031215&hilit=vueling+baga%C5%BC#p1031215
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 06 Lis 2024 11:28 

srebrny
Narzekacie że Ryan czy Wizz rozdzielają rodziny, a na dzisiejszym locie matka z dwójką małych dzieci dostała miejsca 23A, 23C i 23F :roll: I ja na 23B w tym wszystkim.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 06 Lis 2024 15:24 
Awatar użytkownika

platynowy
Pytanie, czy jesteś ojcem tych dzieci ?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#100 PostWysłany: 06 Lis 2024 15:39 

srebrny
Pierwszy raz na oczy kobietę widziałem :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości