Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 10 Sty 2016 19:26 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Wrzuć w wyszukiwarkę i znajdziesz całe mnóstwo firm.

Ale najlepiej się z nimi skontaktować i upewnić, czy pośredniczą w załatwianiu wiz akurat do Kazachstanu. Np. na stronie jednego pośrednika znalazłem informację, iż w związku z wymogiem osobistego stawiennictwa w konsulacie, nie świadczą takiej usługi.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#62 PostWysłany: 26 Sty 2016 16:15 

Witajcie!. Mam kilka pytań odnośnie wiz do Kazachstanu. Prosiłbym o pomoc i odpowiedz na niżej wymienione pytania. Z góry dziękuję.

ad.1) Ile wcześniej mogę złożyć wniosek o wizę , wyjazd mam sierpień/wrzesień, niemniej jednak chciałbym jak najprędzej załatwić sprawę i mieć spokój.

ad.2) Jadąc pociągiem Moskwa - Kazachstan, pociąg ponoć dwukrotnie wjeżdża na terytorium republiki Kazachstanu, o jaką wizę muszę aplikować?. Turystyczna - 1 krotnego wjazdu, czy w tym wypadku 2 krotnego ? dodam, że w pierwszą stronę jadę pociągiem , a wracam samolotem do Warszawy z przesiadką w Kijowie.

ad.3) Dokumenty które muszę mieć przygotowane tzn wypełnione to : wniosek o wizę, podanie, paszport oraz zdjęcie i potwierdzenie hotelu z Booking.com np. Zaświadczenie o zatrudnieniu ze swojej pracy/zakładu jest obowiązkowe ?Czy pominąłem jakieś dokumenty które będą niezbędne do wydania wizy ?

Ostatnio edytowany przez wierny62, 26 Sty 2016 16:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 26 Sty 2016 16:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
2 krotnego
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 26 Sty 2016 17:44 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Już w zeszłym roku mówiło się o zniesieniu wiz do Kazachstanu, choć póki co nic z tego nie wyszło.

Ale może właśnie dlatego lepiej poczekać z jej wyrabianiem, bo a nuż znikną do lata.

#65 PostWysłany: 26 Sty 2016 17:52 

Wizę wyrabia się łatwo i całość zajmuje tydzień, więc kto ma odległe terminy wylotu ten nie musi się spieszyć. Gorzej raczej nie będzie i granicy nie zamkną ;)
 PM off  

#66 PostWysłany: 08 Lut 2016 18:28 

srebrny
Uzyskanie wizy to formalność. A co do ich zniesienia - wszyscy wiem, że takie deklaracje trzeba brać pod uwagę z duuużym zapasem czasu. Mam znajomego Kazacha, który pracuje w Polsce, wcześniej studiował i z tego co mówił - póki co nikt za bardzo się nie przejmuje tym projektem. ;)

#67 PostWysłany: 08 Lut 2016 22:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja teraz załatwiałem formalności na czerwiec. W ambasadzie miła pani Kazachszka dziwiła się, że tak wcześnie ;)
Odniosłem wrażenie, że pracownicy ambasady cieszą się, iż turyści chcą przybywać do KZ.

#68 PostWysłany: 21 Lut 2016 20:21 

Loty: 52
Kilometry: 110 285
Krajów: 16 / 7.5%
Tego pytania jeszcze nie było, więc zapytam:
- jadę na wesele do Kazachstanu, czy potrzebne są mi jakieś poświadczenia hoteli jeśli będę mieszkał u rodziny?
- czy potrzebne sa im bilety lotnicze z data przylotu i wylotu?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 21 Lut 2016 20:53 

HON fly4free
wiza prywatna - http://www.i9.pl/kaz2/konsularna.html
Cytuj:
W celu uzyskania prywatnej wizy należy złożyć następujące dokumenty:

- kwestionariusz wizowy (wypełnia się na miejscu);

- oryginał wyżej wymienionego zaproszenia;

- paszport (ważny co najmniej 6 miesięcy);

- kserokopię paszportu (stronę ze zdjęciem);

- zdjęcie
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 23 Lut 2016 12:57 

Loty: 77
Kilometry: 226 552
Krajów: 32 / 15.0%
Taniej wyjdzie turystyczna
( a link chyba do starej strony)
http://kazembassy.pl/pl/council/for-foreigners
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 27 Lut 2016 12:34 

Wiza do Kazachstanu wyrabiana w Teheranie http://slomianykapelusz.pl/jak-aplikowa ... luty-2016/
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 09 Mar 2016 15:30 

srebrny
papudrakus napisał(a):
Tego pytania jeszcze nie było, więc zapytam:
- jadę na wesele do Kazachstanu, czy potrzebne są mi jakieś poświadczenia hoteli jeśli będę mieszkał u rodziny?
- czy potrzebne sa im bilety lotnicze z data przylotu i wylotu?

Taśsza będzie turystyczna.

Biletów lotniczych nie dawaliśmy. Osoba, która przyjmowała wnioski, prosiła o potwierdzenie chociaż jednego noclegu. Możesz zarezerwować jakąkolwiek zwrotną ofertę. Na Bookingu jest ich dużo.
papudrakus uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 27 Mar 2016 15:56 

srebrny
Arekkk napisał(a):
...co do ich zniesienia - wszyscy wiem, że takie deklaracje trzeba brać pod uwagę z duuużym zapasem czasu. Mam znajomego Kazacha, który pracuje w Polsce, wcześniej studiował i z tego co mówił - póki co nikt za bardzo się nie przejmuje tym projektem. ;)

Otoz nie!
Dzis zaczalem interesowac sie zalatwieniem wizy do Kazachstanu i okazuje sie, ze projekt zostal zrealizowany zgodnie z planem i juz od polowy zeszlego roku obywatele wielu europejskich i zachodnich krajów moga podrozowac do Kazachstanu bez wizy.
Po prostu Polacy zostali potraktowani wyjatkowo i mysle, ze juz wiz dla nas nie zniosa, skoro minal rok od wprowadzenia go, a ma obowiazywac tylko do konca przyszlego roku (o ile nie zostanie przedluzony).
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 27 Mar 2016 16:35 

srebrny
Miał na myśli to, że nikt nie zajmuje się tym w kontekście Polski. W ambasadzie też o tym cisza.

#75 PostWysłany: 27 Mar 2016 16:47 

srebrny
Tak jak pisalem. Juz sie raczej nikt nie zajmie, bo to byl projekt zeszloroczny w zwiazku z przeniesieniem BC do Astany i czegos tam jeszcze :D
Tyle dobrego, ze w Berlinie sa mniejsze formalnosci; tylko kwestia, czy przyjma wniosek, skoro Dunczykow odsylaja do konsulatu w Szwecji ( widac maja rejonizacje, a w Danii nie otworzyli placowki).
Ciekawe, czy musza sie pojawic osobiscie w konsulacie? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 11 Kwi 2016 10:41 

Dzisiaj składałem wniosek o wizę turystyczną - generalnie ludzi mało i obsługują bardzo szybko, wiza to na chwilę obecną raczej formalność. Panie w konsulacie też bardzo uprzejme. Spytałem się, czy są jakieś nadzieje na ruch bezwizowy w najbliższym czasie, odpowiedziano, że na chwilę obecną niczego nie wiadomo. Wygląda na to, że projekt schowano gdzieś do szuflady, pozostaje mieć nadzieje, że odgrzebuą go przy okazji jakiejś większej imprezy (może expo 2017?) :)
papudrakus lubi ten post.

#77 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
merol777 napisał(a):
Dzisiaj składałem wniosek o wizę turystyczną - generalnie ludzi mało i obsługują bardzo szybko, wiza to na chwilę obecną raczej formalność. Panie w konsulacie też bardzo uprzejme.

2 tygodnie temu to samo, od momentu pojawienia się pod Ambasadą całość trwała może z 20minut (+ wycieczka do banku).

merol777 napisał(a):
Spytałem się, czy są jakieś nadzieje na ruch bezwizowy w najbliższym czasie, odpowiedziano, że na chwilę obecną niczego nie wiadomo. Wygląda na to, że projekt schowano gdzieś do szuflady, pozostaje mieć nadzieje, że odgrzebuą go przy okazji jakiejś większej imprezy (może expo 2017?) :)

http://www.waszaturystyka.pl/owiat/3449 ... h-turystow
Cytuj:
W Warszawie spotkałem się z przedstawiciela polskiego rządu, m.in. z mnistrem sportu i turystyki, Witoldem Bańką oraz Prezydentem Andrzejem Dudą. Rozmawiałem m.in. o zniesieniu obowiązku wizowego. Jak sądzę, obowiązek ten zostanie zniesiony dla obywateli 34 państwa, w tym Polski już od 1 stycznia 2017 roku.
 Profil Relacje PM off
merol777 lubi ten post.

#78 PostWysłany: 11 Kwi 2016 19:19 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Szkoda, jeszcze muszę wyrabiać tą wizę na mecz reprezentacji w Astanie we wrześniu tego roku. Mimo, że wizę wydają każdemu to jej uzyskanie dla osób spoza Wawy jest bardzo uciążliwe, kosztuje min. 2 dni wolnego i śmieszne zaświadczenia z zakładu pracy.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 11 Kwi 2016 19:50 

krystoferson112 napisał(a):
Szkoda, jeszcze muszę wyrabiać tą wizę na mecz reprezentacji w Astanie we wrześniu tego roku. Mimo, że wizę wydają każdemu to jej uzyskanie dla osób spoza Wawy jest bardzo uciążliwe, kosztuje min. 2 dni wolnego i śmieszne zaświadczenia z zakładu pracy.

O jakich zaświadczeniach piszesz? Potrzebne są one do złożenia wniosku o wizę?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 11 Kwi 2016 19:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Cytuj:
W Warszawie spotkałem się z przedstawiciela polskiego rządu, m.in. z mnistrem sportu i turystyki, Witoldem Bańką oraz Prezydentem Andrzejem Dudą. Rozmawiałem m.in. o zniesieniu obowiązku wizowego. Jak sądzę, obowiązek ten zostanie zniesiony dla obywateli 34 państwa, w tym Polski już od 1 stycznia 2017 roku

Tylko z nieco innej beczki:
Onegdaj (grudzień 2013r.) byłem na publicznym spotkaniu z ambasadorem Azerbejdżanu. Deklarował, że prace nad zniesieniem wiz są zaawansowane i najpóźniej wiosną 2014r. zostaną dla Polaków zniesione.
Dziś borykam się z formalnościami, by załatwić wizę (mamy kwiecień 2016r.)
Nie ufajcie za bardzo dyplomatom.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość