Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Lis 2024 14:14 

srebrny
Z tego co się orientuję to każda wypożyczalnia oferuje pośrednictwo w zalatwieniu permit’a. Chyba nie wynajmą tuk tuka bez tego kwita. Jak rozumiem dla tuk tuk jest to odpowiednik lokalnego prawa jazdy.
 Profil Relacje PM off
Mobilek lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 17 Gru 2024 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 71 891
Krajów: 18 / 8.4%
srebrny
Wynajmowaliśmy na 22 dni od tuktuk Lanka. Zero problemów, właściciel przyjechał na lotnisko o 5 rano. Cena za dzień po negocjacjach niecałe 11e, prawo jazdy wyrobił nam "w cenie". Depozyt 100e.

Przebieg 39tys z czego my zrobiliśmy około 1000km.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
puhacz uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 17 Lut 2025 14:20 

srebrny
Korzystając z informacji z tego wątku skorzystałem z wynajmu tuk tuka (dzięki wszystkim! :) ).
Zdecydowałem się na polecaną tutaj Tuk Tuk Lankę i.... no nie powiem, że mogę polecić z czystym sumieniem. Wybrałem ich głównie dlatego, że bardzo szybko odpowiadali na wszystkie pytania na whatsappie i były polecenia na forum, nie mieli najniższej ceny (najdroższy był najpopularniejszy na wyspie tuk tuk rental).
Zaczęło się źle, a później było tylko gorzej...
Podczas zdalnej negocjacji cena była ustalona z ubezpieczeniem. Problem w tym, że najwyraźniej dla mnie ubezpieczenie to co innego niż dla nich. Okazało się na miejscu, że ubezpieczenie pokrywa do 25-50% kosztów, w zależności od uszkodzonej części. Jako, że nie biorą z góry żadnych zaliczek itp. to powiedziałem niech się gonią, jadę dalej taxi. Po czym nagle bez problemów dało się uzyskać normalne pełne ubezpieczenie.
Dostaliśmy tuk tuka z ok. 76k przebiegu, który niestety ciągle sprawiał nam problemy. Zepsuł się jeszcze przed przekazaniem nam kluczyków - przestały działać kierunkowskazy. Na co pan z tuk tuk lanka stwierdził, że pewnie padł przekaźnik (pokazał co - małe pudełeczko z dwoma kabelkami) i żebym sobie podjechał i sam kupił, bo sklepów motoryzacyjnych jest tam cała masa, to będzie z 200 lkr, odda mi na koniec. Oczywiście zaprotestowałem, że nie wezmę zepsutego tuk tuka i niech sobie sam kupuje skoro sklep podobno jest na każdym zakręcie. Okazało się, że oczywiście sklepów nie ma, jeździłem z nim po Colombo i dopiero po godzinie znalazł sklep z częścią ale.... to nie była przyczyna problemu. Po kolejnych minutach konsultacji pana z tuk tuk lanka z kimś na video ustalili, że problemem jest jakiś kabel - wymienili. Tym samym straciłem ze 2-3h na samym początku przy odbieraniu tuktuka.
Problem w tym, że już kolejnego dnia zepsuło się dokładnie to samo. Kontakt do tuk tuk lanka - mam sobie znaleźć mechanika po drodze. No dobra, ale gdzie? Zero pomocy z ich strony. Znalazłem sam mechanika, naprawił, wziął całe 200lkr za robotę, straciłem na tym kolejne ze 2h.
Ze dwa dni później kolejna awaria - tuk tuk stracił moc, dało się nim jechać z 5km/h max. Szczęśliwie było to w miarę blisko miasta, więc z jakimś tuk tukowcem pojechaliśmy do mechanika (w życiu bym go sam nie znalazł, szczególnie że było już ciemno). Naprawił = 1000lkr. Całość zajęła kolejne ze 2h. Dzień później znów awaria. Tym razem tuk tuk stoi unieruchomiony. Znów łapię jakiegoś tuk tuka i szukamy mechanika, część z nich była nieczynna, część nie chciała się podjąć, w końcu ktoś gdzieś zadzwonił i przyjechał na motorku "mobilny assistance". Gość na miejscu naprawił usterkę, koszt 1000 za tuk tuka i 1200 za naprawę. Kolejny stracony czas - ze 3 godziny. Za każdym razem tuk tuk lanka nie był w stanie pomóc absolutnie w niczym. Tylko mówili, że oddadzą pieniądze za naprawę (przecież to grosze) ale mojego czasu na wakacjach nikt mi nie odda. Fakt faktem, że tuk tuk to mega prosta konstrukcja i da się go naprawić przysłowiowym młotkiem praktycznie wszędzie.
Myśląc, że limit problemów wyczerpany po kolejnych kilku dniach kolejna awaria - nie da się tuk tuka wyłączyć. Można nim nawet jeździć bez kluczyka. Tym razem tuk tuk lanka przestał już odpowiadać na moje wiadomości. Napisał, że zaraz się tym zajmą i po 6h odpowiedział żebym przekręcił kluczyk w stacyjce. ;) Odpisałem, że wiem jak działa kluczyk i stacyjka, dziękuję za "szybką pomoc" ale po 6h pracy na silniku dawno skończyłaby mi się benzyna. Ta firma to parodia.
Więcej problemów nie miałem. Załatwili ustalony wcześniej transfer Ella-Kandy, oddali na koniec kasę za mechaników, depozyt, olej itd. Jednak nie po to wynajmuję na wakacjach tuk tuka żeby co kilka dni jeździć nim do mechanika, szukać serwisów i tracić czas na jego naprawę. Po drugiej awarii powinienem dostać wymianę tuk tuka o którą prosiłem, odrzucono moją prośbę - kazano naprawiać samodzielnie złoma w trasie.
Tuk tukiem zrobiliśmy z rodziną (2+2) ok. 900km w 3 tygodnie, było wygodnie i zabawnie. Pierwsze godziny (wyjazd z Colombo) były trudne na drodze, później już luzik. Jak ktoś jeździł po Polsce w latach 90-tych to nie zrobi na nim wrażenia wyprzedzanie na czołówkę, na czwartego, na zakręcie, na pasach itd. ;) Podjazd pod hotel 5* tuktukiem i miny bell boy'ów bezcenne. ;)
Ogólnie wynajem tuk tuka bardzo polecam, fajna przygoda. Tuk Tuk Lanka nie polecam, bo wynajmują złom, który trzeba samemu w trasie naprawiać, a to zajmuje cenny czas. Moim zdaniem nie powinni wynajmować tuk tuków z takim przebiegiem, a jeżeli już to robią to co jakiś czas powinni robić jakiś prewencyjny przegląd/wymianę itp. W końcu mało $ za ten wynajem nie biorą (jak na warunki lankijskie).
Dodam jeszcze, że policja zatrzymała nas tylko raz. W sumie nie do końca wiem dlaczego. Z uwagi na brak możliwości dogadania się z nimi po angielsku z uśmiechem nas puścili. ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 20 Lis 2025 18:07 

srebrny
koniec z wypożyczaniem tuk tuka dla obcokrajowców
https://www.dailymirror.lk/breaking-new ... 108-325580
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 21 Lis 2025 00:00 

niebieski
No raczej nie:
"However, police said foreign nationals holding a valid International Driving Permit (IDP) are legally permitted to drive in the country."
Te pozwolenia na prowadzenie pojazdu to tylko wyciąganie pieniędzy od turystów.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 24 Lis 2025 11:12 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Czyli wg policji w teorii wystarcza zwykłe prawo jazdy międzynarodowe? pytanie jak do tego podejdą wypożyczalnie
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 24 Lis 2025 11:43 

srebrny
@piwili
chyba źle zinterpretowałeś ten tekst, oczywiście że mogą jeździć z IDP ale nie tuktukiem, a np. samochodem.

Cytuj:
Authorities clarified that an international driving license, on its own, does not entitle a foreigner to drive a three-wheeler in Sri Lanka. Temporary three-wheeler driving licenses will not be issued to visiting foreign nationals unless their existing driving license permits them to operate three-wheelers under the relevant category of their driving license.

https://www.adaderana.lk/news.php?nid=114905

Tutaj już nie chodzi nawet o interpretację wypożyczalni, które po prostu zostały wyłączone z biznesu z dnia na dzień. Nawet jak wypożyczy się taki pojazd, nawet jak da w łapę kilku policjantom na drodze to w przypadku jakiegoś wypadku mamy problem. Nie działa żadne ubezpieczenie, pokrywamy z własnej kieszeni naprawę naszczego tuktuka, a także drugiego pojazdu biorącego udział w zdarzeniu, nie mówiąc już nawet co w przypadku uszczerbku na ciele lub śmieci osoby trzeciej.
Krótko mówiąc, przynajmniej na ten moment, skończył się okres jeżdżenia własnym tuktukiem po Sri Lance.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 24 Lis 2025 17:50 

niebieski
Nie jestem pewien, bo co oznacza:
"...unless their existing driving license permits them to operate three-wheelers under the relevant category of their driving license."?
Mam mieć kategorię 3-kołowce, czy wystarczy kategoria, która to zawiera?

Wszystko to śmierdzi, tak jak te niepotrzebne pozwolenia na prowadzenie samochodu, za które prawie wszyscy płacili.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 24 Lis 2025 18:33 

srebrny
Z tego co piszą na forach Lankijczycy chodzi właśnie o wpis wprost o trojkolowcach. Dla nich temat jest jasny, zamykają biznesy wynajmu tuktukow, podobno było to niebezpieczne, a jak jest naprawdę to nie wiemy.
BTW - np. w Kambodży nadal można legalnie wynajmować taktyki.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 25 Sty 2026 00:35 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.3%
@opo
O ile ja to dobrze rozumiem wypożyczyć pewnie będzie można, ale trzeba zrobić lokalne prawo jazdy na trójkołowca tak jak to robią lokalsi. Dla kogoś kto jeździ na Sri Lankę regularnie to jakaś opcja. Dla kogoś kto pojedzie tam raz to nie wchodzi w grę.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 25 Sty 2026 00:36, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 25 Sty 2026 01:54 

Loty: 190
Kilometry: 415 323
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
15 min i masz prawko na lotnisku za 20zł
prawo-jazdy-sri-lanka,1084,184549
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 25 Sty 2026 04:46 

srebrny
Ale czy napewno jest to prawo jazdy czy permit na podstawie polskiego prawa jazdy. To dwie różne rzeczy. Jeżeli w polskim prawku nie masz wprost wpisanych uprawnień na trójkołowce (a nie masz, bo u nas nie ma takich uprawnień) to legalnie nie możesz prowadzić na Sri Lance tuktuka, możesz prowadzić samochód jeśli masz kat. B w polskim prawku.
Być może istnieje możliwość wyrobienia lankijskiego prawa jazdy, nie znam zasad. Pewnie jest jakiś egzamin, może trzeba posiadać legalny pobyt inny niż turystyczny, nie wiem, tak obstawiam. Nie wierzę, że każdemu kto przyjdzie bez żadnego prawa jazdy, położy na stół kilka USD dają prawo jazdy (pewnie nie ma problemu z permitem).
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.

#33 PostWysłany: 25 Sty 2026 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Widziałem jak biali jeździli po placu manewrowym tuk tukiem. Widziałem też że wypożyczenie kosztowało od 22$ za dzień...

Więc chyba jakiś kurs czy szkolenie trzeba przejść.

#34 PostWysłany: 25 Sty 2026 16:22 

srebrny
Ja też miałem szkolenie z tuk tuka ;) jakieś 5 min. - tu jest gaz, tu hamulec, biegi, wsteczny, ręczny, klakson i „good to fly”. Kilka kółek po parkingu hotelowym i masz doświadczenie oraz pełną zgodę wynajmującego na kierowanie. Tylko, że to się zmieniło. Obecnie nie jest to już legalne. Zapewne największy problem będzie jak coś się stanie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość