Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym - Muzea
#121 PostWysłany: 08 Lut 2015 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
martushka11 napisał(a):
DonCorrado, nie wiem, może kierowała mną moja kobieca intuicja ;) ale serio bez problemu kierując się tylko tymi ich znakami dotarłam wszędzie tam gdzie chciałam, unikając sal/muzeów, które mnie nie interesowały. A mapki były. Nie pamiętam czy dostałam swoją z biletem, czy wzięłam z jakiegoś stojaka, ale na pewno taką miałam. Można też wcześniej wydrukować sobie ze strony: http://www.museivaticani.va/1_CommonFil ... ticani.pdf

PS 1 Muzea Watykańskie są dobrze opisane w przewodniku z serii Wakacje w wielkim mieście wydawnictwa National Geographic.
PS 2 zegarka nie posiadam ;)

Ja polegałem na orientacji w terenie i raczej wszystko zobaczyłem, ale tempem ... ekspresowym ;) ... byle do Kaplicy Sykstyńskiej, pomimo tłumów (choć przed wejsciem nie było kolejki wiec moze przesadzam) wiele bocznych sal jest wrecz pustych, mozna sie tam spokojnie przechadzac, glowne korytarze zapchane na maksa.
Mozliwe ze male mapki sa, to moglem przeoczyc.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#122 PostWysłany: 08 Lut 2015 18:38 

Loty: 172
Kilometry: 333 271
Krajów: 47 / 22.0%
czy na darmowe wejście w pierwszą niedzielę miesiąca wydają jakieś bilety? czy trzeba coś rezerwować przez net?
Spotkałem się z czymś takim w muzeum Prado, że wydawali bilety 0 euro, dlatego pytam..

#123 PostWysłany: 08 Lut 2015 19:55 
Awatar użytkownika

niebieski
prastarzec napisał(a):
czy na darmowe wejście w pierwszą niedzielę miesiąca wydają jakieś bilety? czy trzeba coś rezerwować przez net?
Spotkałem się z czymś takim w muzeum Prado, że wydawali bilety 0 euro, dlatego pytam..

Nie wiem jak z biletami, ale czy wejscia darmowe nie sa czasem w ostatnia niedziele? Z tego co wiem to tak.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 08 Lut 2015 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 93
Kilometry: 169 064
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Rzymskie muzea miejskie - pierwsza niedziela, Muzea Watykańskie - ostatnia niedziela.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 09 Lut 2015 11:31 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Darmowych biletów nie trzeba, co więcej nie można zarezerwować. Po prostu kiedy jest wolny wstęp, ustawiamy się w kolejce i przy kasie odbieramy darmowy bilet.
Mała wskazówka, która może być pomocna przy wejściu do Koloseum: 1 bilet obejmuje wizytę na Palatynie, Forum Romanum i Koloseum. Aby uniknąć kolejki, możemy bilet wziąć przy Forum lub na Palatynie, a na tym samym bilecie wejdziemy już bez kolejki do Koloseum.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 09 Lut 2015 12:45 

niebieski
Jak ostatnio byłem w Rzymie to kolejka do Koloseum była spowodowana security nie zaś kasami. Wszyscy grzecznie czekali aż strażnik ich "przemaca" i z tego wynikała kolejka...Wiec nawet posiadając bilety raczej trzeba bedzie poczekać.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 09 Lut 2015 23:05 
Awatar użytkownika

niebieski
yogibabu napisał(a):
Jak ostatnio byłem w Rzymie to kolejka do Koloseum była spowodowana security nie zaś kasami. Wszyscy grzecznie czekali aż strażnik ich "przemaca" i z tego wynikała kolejka...Wiec nawet posiadając bilety raczej trzeba bedzie poczekać.

A jak sie kupilo bilet w kasie Forum Romanum to nie mozna wtedy isc prosto do okienka gdzie podchodza Ci z biletami online kupionymi?
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 10 Lut 2015 09:47 

niebieski
Security jest przed kasami i innymi okienkami przy samym wejściu do Koloseum więc nie wiem gdzie można podejść wczesniej...nie widziałem miejsca gdzie wchodziłby ktokolwiek omijając security...
...Przy forum romanum faktycznie były dwie kolejki jedna do kasy i później do security. Jak miałeś bilet to stałeś tylko do "macania" oczywiście krótko bo były to 3 minuty...Jak nie miałeś biletu to stałeś do kasy(ok. 10 min) i póżniej do sprawdzenia przez ochronę... Byłem tam w sobotę więc weekend i duża ilośc ludzi bo do koloseum staliśmy z 40 minut.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 20 Lut 2015 15:52 

Wybieram się do Rzymu pod koniec miesiąca. 1 marca (1 niedziela miesiąca) mogę wejść za darmo do muzeów państwowych. Orientuje się ktoś jakie są wtedy kolejki. :?:

Czy dam radę zwiedzić poniższe 3 jednego dnia:

Koloseum,
Zamek św. Anioła,
Termy Karakalli,

doliczając oczywiście czas stania w kolejkach i czas dojścia/dojechania do poszczególnych obiektów :?: Jaką polecacie taktykę ;) co pierwsze, co ostatnie :?:
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 20 Lut 2015 18:30 

Niestety, nikt ci nie powie, jakie będą kolejki, bo to po prostu trudno przewidzieć. Weź pod uwagę, że chętnych na darmowe wejście będzie wielu, a ostatnio, tak jak już to zostało napisane w tym wątku, w związku z podwyższonym stanem gotowości, dodatkowo jest kontrola bezpieczeństwa w niektórych miejscach (np. Koloseum).

Jeśli spojrzysz na mapę, to zauważysz, że miejsca te są od siebie dość oddalone. Dlatego najlogiczniej byłoby zacząć od Term Karakalli, później przejść do Koloseum, a na końcu pojechać do Zamku św. Anioła.
Termy otwierane są o 9:00, Koloseum o 8:30, ostatnie wejście w obu miejscach o 16:00. Zamek jest otwarty do 19.30, ostatnie wejście o 18.30.

Czy dasz radę zwiedzić? Pewnie tak, czasowo powinieneś się wyrobić, natomiast dla mnie już 2 muzea na jeden dzień to stanowczo za dużo. No ale skoro chcesz skorzystać w jak najkrótszym czasie z jak największej ilości atrakcji, to na upartego się da. Pamiętaj tylko, że i w Termach i w Koloseum trochę się nachodzisz, a i w zamku trzeba się trochę powspinać.
 Profil Relacje PM off
Muton uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 20 Lut 2015 22:13 
Awatar użytkownika

Uważam, że zupełnie spokojnie dasz radę zwiedzić te 3 miejsca jednego dnia, mało tego dołożyć jeszcze można Forum Romanum i Palatyn.

Ułożyłabym to tak: (Forum Romanum i Palatyn) - Koloseum - Termy Karakalli - Zamek św. Anioła. Droga między Koloseum a Termami na piechotę, a do Zamku św. Anioła autobusem.

Temat postu: Re: Odp: Rzym - Muzea
#132 PostWysłany: 20 Lut 2015 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Krajów: 8 / 3.7%
Zbanowany
Też będę w Rzymie w tą darmową niedzielę i w planach mam Zamek i Ville Borghese. Na Twoim miejscu zacząłbym od Koloseum lub Zamku bo tam przez cały dzień będzie tłum, a jest szansa, że od rana uda się wejść szybciej. Termy Karakali są oddalone od centrum i są raczej mniej oblegane. W zeszłym roku jak byłem to po całym obiekcie chodziliśmy w góra 10 osób, więc to możesz sobie zostawić na koniec ;)

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

#133 PostWysłany: 22 Lut 2015 15:58 

Macie stronę gdzie można zarezerwować zwiedzanie podziemi Watykanu i Grób Św. Piotra? :)

Co zalicza się do muzeów państwowych?
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 22 Lut 2015 19:53 

niebieski
Annajagoda napisał(a):
Macie stronę gdzie można zarezerwować zwiedzanie podziemi Watykanu i Grób Św. Piotra? :)

rezerwacja jest mailowa

http://www.scavi.va/content/scavi/en.html

Tu pod koniec relacji opisałem, jak się rezerwuje taką wycieczkę:

http://www.fly4free.pl/24-godziny-w-rzy ... nika-cz-2/
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 22 Lut 2015 20:17 

Najlepiej Nekropolie zarezerwować jako najwcześniej, pierwszy punkt programu. I do tego dostosowywać resztę. Może być problem z dopasowaniem grupy w języku polskim. Ja podałem zakres dat praktycznie 7 dniowy i tylko jeden termin pasował, a rezerwowałem pół roku wcześniej (na sierpień). Wówczas doganiała nas grupa, która wyruszyła 15 minut wcześniej. Ksiądz w języku polskim opowiadał bardzo ciekawie, odpowiadał na wszelkie pytania, tylko niestety ta grupa za nami, powodowała, że musieliśmy przyspieszać. Ale warto tam wybrać się.

A tak z uwag technicznych, to niby trzeba było podać wszelkie swoje dane, a i tak nikt nam tego nie sprawdzał :)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 25 Lut 2015 03:35 

niebieski
Czy Muzea Kapitolińskie są darmowe w pierwszą niedzielę miesiąca?
Bo trochę sprzeczne informacje znajduję ...
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 25 Lut 2015 07:24 
Awatar użytkownika

Loty: 93
Kilometry: 169 064
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
ze strony http://en.museicapitolini.org/informazi ... audioguide
Kod:
Sunday, February 1 and Sunday, March 1, 2015 free admission for all citizens residing in Rome in all the museums of the civic network

btw, też się nastawiam na tę niedzielę ;)
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 25 Lut 2015 09:22 

niebieski
No właśnie, ja to info rozumiem, że a darmo tylko dla mieszkańców Rzymu.
Tym bardziej, że mieszkańcy Rzymu mają bilety po 13 EUR gdy wszyscy inni po 15.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 25 Lut 2015 18:52 

Na stronie Ministerstwa Dóbr Kultury jest lista obiektów, które można zwiedzać gratis 1 marca.
Z tego co widzę, nie ma tam wymienionych Muzeów Kapitolińskich, więc możliwe, że dyrekcja podjęła decyzję o darmowym wejściu jedynie dla mieszkańców Rzymu.

http://www.beniculturali.it/mibac/expor ... 31381.html

Tak naprawdę darmowe wejście do muzeów państwowych w pierwszą niedzielę miesiąca jest dość nowym przedsięwzięciem we Włoszech (bodajże od lipca zeszłego roku) i w zamyśle miało przekonać obywateli włoskich do odwiedzenia muzeów i obcowania z kulturą. Wydaje się jednak, że wiele obiektów zauważyło, że na darmowych wejściach turystów zbyt dużo tracą...
Nie wiadomo też do kiedy ta inicjatywa będzie ważna, tak naprawdę co miesiąc ministerstwo informuje o tym, że w kolejnym miesiącu jest przedłużana ta akcja, a czy dalej tak będzie, to już nie wiadomo.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 26 Lut 2015 18:28 

Ciekawe jak sprawdzają kto jest z Rzymu, wątpię że sprawdzają każdemu dowód osobisty...
Da się pewnie to jakoś obejść, ze znajomością podstawowych słów języka włoskiego :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość