Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9577 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436 ... 479  Następna
Autor Wiadomość
#8641 PostWysłany: 18 Paź 2024 00:30 

Loty: 139
Kilometry: 227 786
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Dobrze wiedzieć na przyszłość, no nic, w takim razie czekam i dam znać jeśli się doczekam.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#8642 PostWysłany: 18 Paź 2024 08:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1023
Kilometry: 2 238 811
Krajów: 146 / 68.2%
HON fly4free
ja miałem podobny błąd z TAP jak chciałem naliczyć mile do M&M. Potem zrobiłem naliczenie do UA i poszło. Także nie było nigdzie naliczone i trzeba napisać by ręcznie naliczali.

#8643 PostWysłany: 18 Paź 2024 10:20 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja też miałem podobny przypadek z TAP, choć dość dziwny, bo za 3 z 4 lotów na tej samej rezerwacji naliczyły się prawidłowo do programu A3, a za jeden nie.
I potem standardowa odpowiedź, że naliczone do innego programu. Po wymianie paru maili i upływie jakiegoś czasu mile w końcu trafiły na moje konto w Miles & Bonus.

#8644 PostWysłany: 18 Paź 2024 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Tych kombinacji jest kilka. Jeśli mile nie zostały nigdzie naliczone, to można walczyć, żeby wpisać do konkretnego programu. Jeśli na rezerwacji był nr konkretnego programu i mile zostały tam naliczone, to naliczenie w innym programie jest raczej mało prawdopodobne.
Założenie konta w danych liniach najczęściej oznacza założenie nr w programie tych linii. Jeśli do rezerwacji nie był przypisany żaden nr programu, to aplikacje czy strony, z samego faktu, że logujemy się użytkownikiem z numerem, potrafią ten numer automatycznie dopisać. I dotyczy to nie tylko chinskich linii. To samo robi LH czy KLM, jeśli nie wszyscy.
Ja teraz też będę ćwiczył TAPa, do którego mam przypisanego SK (odprawa bez logowania, brak konta w TAP). Który to nie jest już w *A. Jeśli w jakiś dziwny sposób naliczy mile do SK w ramach codeshare to będę się tylko cieszył. A jeśli nie, to będę próbował naliczać wstecznie do MM i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wcześniej TAP potrafił nie naliczyć w SK, będąc w jednym programie, więc niespecjalnie się nastawiam.

Co do LO MM, to mam wrażenie, że to jest po prostu MM, czyli tak naprawdę LH MM.

#8645 PostWysłany: 18 Paź 2024 13:33 
Awatar użytkownika

złoty
Skoro akurat taki wątek, to dopytam. Kiedyś niechcący tak sobie dopisałem 3.5k mil do Aeroplanu AC. Dobrze myślę, że jeśli dorzucę tam kolejne 3.5k, to będę mógł to wykorzystać na coś w stylu dowolna krajówka Star Alliance za 7k?

Jeśli nie, wyprowadźcie mnie, proszę, z błędu, zanim utopię tam kolejne mile ?

#8646 PostWysłany: 18 Paź 2024 14:03 

HON fly4free
Sprawdź konkretne stawki, ale generalnie tak.
AC to dość sensowny program jeśli chodzi o wykorzystywanie mil.
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#8647 PostWysłany: 18 Paź 2024 22:34 
Awatar użytkownika

BrunoJ napisał(a):
Co do LO MM, to mam wrażenie, że to jest po prostu MM, czyli tak naprawdę LH MM.

Nie o wrażenia chodzi. Jak się robi rezerwację w Thai to wybiera się w jakim programie jesteś żeby od razu przypisać numer karty do rezerwacji. I tam na liście jest m.in. do wyboru "LOT Miles & More" i osobno "Lufthansa Miles & More". Zauważyłem prawidłowość, że gdy wybierałem "LOT" to na karcie pokładowej mój numer karty był wydrukowany jako "LO 2220..." i wtedy zawsze był problem z naliczeniem mil (tradycyjny komunikat: "mile zostały naliczone w innym programie") i trzeba było pisać do M&M żeby ręcznie to sprawdzali i naliczyli mile, trwa to tygodniami. Takich problemów nie ma gdy wybiorę "Lufthansa" i wtedy mam na karcie pokładowej "LH 2220...". Niby to samo, a co innego.
benedetti uważa post za pomocny.

#8648 PostWysłany: 19 Paź 2024 01:51 
Awatar użytkownika

złoty
To jeszcze jedno pytanie, a w zasadzie trzy w jednej kwestii. Przy rezerwacji w Turkishu podałem nr M&M. Wyświetla mi się w apce jako "Lot - Miles&Smiles" + nr M&M (LO...).

1. Nie naliczy mi to aby do M&S?
2. Można ten numer na którymś etapie edytować/usunąć? Aktualnie chyba nie mogę.
3. Czy dobrze myślę, że jeśli usunę, to potem będę mógł wstecznie naliczyć poszczególne loty do różnych programów, a nie tylko wszystkie do jednego?

Wybaczcie, że pewnie trywialne pytania, ale dopiero się tego uczę.

Załączniki:
Screenshot_2024-10-19-01-43-29-000_com.turkishairlines.mobile-edit.jpg
Screenshot_2024-10-19-01-43-29-000_com.turkishairlines.mobile-edit.jpg [ 21.29 KiB | Obejrzany 2769 razy ]

#8649 PostWysłany: 19 Paź 2024 15:26 
Awatar użytkownika

1. Nie wiem, zgaduję, że nie, ale może inni podpowiedzą?
2. Jeżeli inne sposoby zawiodą, zawsze można usunąć/edytować/dopisać numer (dotyczy tylko całej rezerwacji) na lotnisku przy stanowisku odprawy.
3. Tak.
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#8650 PostWysłany: 19 Paź 2024 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
andywaw napisał(a):
BrunoJ napisał(a):

Nie o wrażenia chodzi. Jak się robi rezerwację w Thai to wybiera się w jakim programie jesteś żeby od razu przypisać numer karty do rezerwacji. I tam na liście jest m.in. do wyboru "LOT Miles & More" i osobno "Lufthansa Miles & More". Zauważyłem prawidłowość, że gdy wybierałem "LOT" to na karcie pokładowej mój numer karty był wydrukowany jako "LO 2220..." i wtedy zawsze był problem z naliczeniem mil (tradycyjny komunikat: "mile zostały naliczone w innym programie") i trzeba było pisać do M&M żeby ręcznie to sprawdzali i naliczyli mile, trwa to tygodniami. Takich problemów nie ma gdy wybiorę "Lufthansa" i wtedy mam na karcie pokładowej "LH 2220...". Niby to samo, a co innego.

220 to nr biletu LH, dla LO jest zdaje się 080? Więc kombinacja LO 220 jest jakby nie poprawna.

A przy okazji - status z challenga z SK już pokazuje ważność do luty 2026. Ostatni wymagany lot odbyty dwa tygodnie temu, z wymaganym terminem do końca listopada. Wg regulaminu miało pokazać po upłynięciu terminu, ale ostatecznie jest kilka tygodni wcześniej.
Przy okazji, pokazuje mi jakieś dwa e-vouchery. Muszę doczytać o co biega.

#8651 PostWysłany: 19 Paź 2024 21:37 
Awatar użytkownika

platynowy
Też dostałem 2 evouchery, choć zdaje się, że miało ich nie być w tym wypadku (czyli status matcha z SK). Darowanemu koniowi nie patrzy się jednak w zęby :)
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#8652 PostWysłany: 19 Paź 2024 21:48 
Awatar użytkownika

złoty
@andywaw Dzięki! Tak naprawdę pozytywna odpowiedź na pytanie 2 w sumie załatwia sprawę pozostałych, więc bardzo mnie uspokoiłeś.

Jeszcze pytanie drążące: lepiej czekać z odprawą do lotniska czy usunięcie numeru będzie tam możliwe nawet po wcześniejszej odprawie online (kwestia wyboru miejsc - jeśli dobrze pamiętam, przy odprawie można za free, więc te kilkanaście godzin może robić różnicę w dostępności)?

#8653 PostWysłany: 21 Paź 2024 14:29 
Awatar użytkownika

BrunoJ napisał(a):
andywaw napisał(a):
BrunoJ napisał(a):

220 to nr biletu LH, dla LO jest zdaje się 080? Więc kombinacja LO 220 jest jakby nie poprawna.

Jakby nie przeczytałeś uważnie. Nie pisałem o numerze biletu.
2220 ( TRZY dwójki i zero) to początek numeru karty o statusie Senator. Dla FTV to chyba dziewiątki.
Na karcie pokładowej Thai Airways jest wydrukowany numer karty statusowej Miles & More i jest on poprzedzony albo literkami LO albo literkami LH. Zależy to od tego jak wybraliśmy program do którego należymy podczas wpisywania numeru swojej karty statusowej do rezerwacji, do wyboru jest m.in. LOT Miles and More albo Lufthansa Miles and More. Zauważyłem, że druga opcja zapewnia sprawne naliczenie mil i punktów za przelot Thai Airways.

#8654 PostWysłany: 21 Paź 2024 14:44 
Awatar użytkownika

złoty
andywaw napisał(a):
2220 ( TRZY dwójki i zero) to początek numeru karty o statusie Senator. Dla FTV to chyba dziewiątki.

Niebieski 9920
FTV 9922
 Profil Relacje PM off  

#8655 PostWysłany: 21 Paź 2024 14:54 
Awatar użytkownika

Czyli nie pomyliłem się.
A numer HON zaczyna się od 3.

#8656 PostWysłany: 21 Paź 2024 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
ok, jakoś mi się z nr biletu skojarzyło. Kartę zawsze dodaje jako LH, stad brak skojarzeń.

#8657 PostWysłany: 22 Paź 2024 14:33 

Te zapisy to jest jakaś kpina.

Na stronie M&M w zakładce partnerzy jest zapis:
"Zgłoś rezerwację premiowaną nagrodami na dedykowanej stronie docelowej naszego partnera Booking.com, podając numer swojej karty uczestnika programu Miles & More, a mile premiowe zostaną naliczone automatycznie na Twoim koncie w ciągu maksymalnie 60 dni od zakończenia pobytu"

Natomiast po rezerwacji na bookingu wyskakuje takie coś:
Twoja nagroda
mil
Miles & More przyzna tę nagrodę 64 dni lub więcej po wymeldowaniu.

P.S. Odpowiadałem na pytanie ws braku naliczenia mili bookingowych, w którym ktoś narzekał, że po 64 dniach mu nie naliczono mil i dostał info od bookingu albo M&M, że KIEDYŚ te mile zostaną naliczone, ale post gdzieś przepadł w międzyczasie, gdy pisałem odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#8658 PostWysłany: 24 Paź 2024 14:56 
Awatar użytkownika

złoty
Ktoś może kiedyś naliczał sobie mile z Get Your Guide i wie, ile to czasu zajmuje mniej więcej?

#8659 PostWysłany: 24 Paź 2024 19:42 

Loty: 407
Kilometry: 569 610
Krajów: 41 / 19.2%
niebieski
Tak. Naliczałem. Nigdy nie naliczyły się automatycznie. Zawsze po zakończonej wycieczce robiłem zgłoszenie przez formularz na stronie MM. Wówczas mile wpadały na konto bez problemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8660 PostWysłany: 26 Paź 2024 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 378
Kilometry: 561 154
Krajów: 66 / 30.8%
HON fly4free
Liczę się z tym że temat, nazwijmy to, trochę egzotyczny ale spytać nie szkodzi.
Potrzebuję konkretny lot EVA AIR ICN-TPE w styczniu. Normalnie za niecały 1000 pln. Jest też dostępny za 17k mil+30€.
Czy EVA AIR miewa promocje typu Najmilszy Poniedziałek lub coś podobnego czy brać bilet jak jest bo może się wyprzedać?
Googlowałem sam odrobinę ale nic nie znalazłem poza tym że miewają promocje na zakup mil.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9577 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436 ... 479  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: blak, terrop oraz 7 gości