Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 03 Paź 2017 19:12 
Awatar użytkownika

traveller napisał(a):
Mam pytanie o samą Akabę. Lecę do Ovdy i zastanawiam się nad bazą właśnie tam, zamist Eilalt- tanśze noclegi, mozliwosc ominiecia wizy - gdzies czytalem o jakichs preferencyjnych warunkach gdy nocuje sie w Jordanii 3 dni.
Martwią mnie konserwatywne islamskie zwyczaje - czy w Akabie kobieta może ubrana w sukienke, chodzic swobodnie po miescie? leżeć w bikini na plaży?
Coś jest na rzeczy skoro pełno relacji z Eilatu a o Akabie prawie nic nie można znaleźć...

Na plaży publicznej w bikini będziesz wzbudzać spore zainteresowanie . Jeśli Ci to nie przeszkadza, to nie ma problemu. Widziałem dwie dziewczyny, które opalały się w bikini. Mimo iż plaża była dość pusta (marzec , środek tygodnia) to wszyscy faceci, którzy przyjechali na plaże bez rodzin jakoś "przypadkiem" rozkładali się w pobliżu. Zdecydowanie w Eilacie atmosfera jest dużo bardziej wyluzowana.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#82 PostWysłany: 09 Paź 2017 18:25 

czy dostane zwrot oplaty za wize gdy moj pobyt bedzie trwał niepełne 4 dni? Tj wjadę do Jordanii w poniedziałek wieczorem a wyjadę w czwartek rano ?
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 11 Paź 2017 11:40 
Awatar użytkownika

traveller napisał(a):
czy dostane zwrot oplaty za wize gdy moj pobyt bedzie trwał niepełne 4 dni? Tj wjadę do Jordanii w poniedziałek wieczorem a wyjadę w czwartek rano ?

To są pełne 4 dni , liczą się daty na stemplach a nie dokładne godziny.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 11 Paź 2017 12:36 

traveller napisał(a):
Nie będzie żadnego zwrotu bo nie wnosisz żadnej opłaty przy wjeździe :)

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 19 Paź 2017 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 437 629
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
czy jeżeli spędzę w Jordanii 3 noce, ale nie będę miał pieczątki z Petry (planuję odwiedzić tylko Wadi Rum), to zapłacę jakąkolwiek opłatę po jordańskiej stronie na granicy?
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 19 Paź 2017 13:07 

nie, nie zapłacisz
 Profil Relacje PM off
smatekk uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 19 Paź 2017 13:19 

Ale chyba za wyjazd z Izraela się płaci. Bynajmniej 3 lata temu jak przechodziłem przez przejście Ovda-Akaba to płaciłem i Żydom i Jordańczykom w jednym i w drugim przypadku kiedy opuszczałem dany kraj. W Akabie byłem parę godzin :P
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 19 Paź 2017 13:44 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Opłata izraelska i jordańska to dwie różne sprawy.

Jordańskiej można uniknąć spełniając określone warunki, izraelską trzeba płacić.
smatekk uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 20 Paź 2017 10:01 

Na oficjalnej stronie Jordan Pass jest napisane, że na przejściu Eliat-Akaba wizę dają tylko posiadaczom tej karty:
Which borders provide visa upon arrival?
Queen Alia Airport and Sheikh Hussein Bridge (Jordan River Border) provide visa upon arrival, Wadi Araba border (Eilat-Aqaba border) provides visa upon arrival only for Jordan pass holders who are eligible to get a visa upon arrival provided they stay a minimum of 3 whole nights in Jordan.

Gdzie mam zdobyć wizę jeśli nie chcę kupować Jordan Pass? Ląduję w Ovdzie - może tam na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 20 Paź 2017 11:08 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ale jakim cudem chcesz otrzymać wizę jordańską na lotnisku w Izraelu?
elwirka lubi ten post.

#91 PostWysłany: 20 Paź 2017 11:39 

traveller napisał(a):
Na oficjalnej stronie Jordan Pass jest napisane, że na przejściu Eliat-Akaba wizę dają tylko posiadaczom tej karty:
Queen Alia Airport and Sheikh Hussein Bridge (Jordan River Border) provide visa upon arrival, Wadi Araba border (Eilat-Aqaba border) provides visa upon arrival only for Jordan pass holders who are eligible to get a visa upon arrival provided they stay a minimum of 3 whole nights in Jordan.

Gdzie mam zdobyć wizę jeśli nie chcę kupować Jordan Pass? Ląduję w Ovdzie - może tam na lotnisku?
Nie potrzebujesz żadnej wizy... Przekraczasz przejście w Akabie bez Jpass i jeśli twój pobyt spełni określone warunki to przy wyjeździe nie zapłacisz nic.

Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 22 Paź 2017 18:17 
Awatar użytkownika

traveller napisał(a):

Na oficjanych stronach jordańskich jest bardzo dużo błędów. Nie warto się nimi sugerować.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 23 Paź 2017 11:19 

Witam, bardzo dużo cennych informacji już zostało podanych w tej dyskusji, ale widzę, że wpisy są aktualne, więc chciałbym się podpytać o jedną rzecz. Wybieram się w listopadzie do Petry, w zasadzie w tą i z powrotem. Ląduję na lotnisku Ovda w sobotę około południa, wracam we wtorek rano. Załatwienie formalności wjazdowych i dotarcie do granicy w Wadi Araba pewnie mi chwilę zajmie. Czy orientujecie się, o której odjeżdża ostatni bus z Akaby do Wadi Musa? Jedni podają, że o 16, drudzy że o 13. A jeszcze inni, że nie ma reguły i jedzie, jak będzie pełny. Chodzi mi o to, czy z granicy pchać się do Akaby czy łapać od razu taksę do Wadi Musa. Podobno taxi kosztuje ok 50 JOD, będziemy we trzech, więc przejazd wyjdzie raptem po 17 JOD. Ale nie w tym rzecz. Mając wybór wolałbym po prostu pojechać lokalnym busem, bo po prostu lubię tego rodzaju transport. Z drugiej strony nie chciałbym stracić kilku godzin na przejazd do Akaby i zorientowanie się, że nie ma już żadnych autobusów. Wiecie coś na ten temat? Co radzicie? Pozdrawiam. Rafał ps. wiecie jak najlepiej dotrzeć z lotniska Ovda do granicy w Wadi Araba? Od razu taksa, czy jakieś combo z transportem lokalnym? Z góry dzięki za info!
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 23 Paź 2017 12:58 

Generalnie to nie jestem Ci w stanie powiedzieć, o której odjeżdża ostatni bus, bo ciężko się tego dowiedzieć od naciagaczy taksowkowych :) Myśmy opuszczali Akabę po 16:00 i niestety o tej godzinie nie ma już lokalnego busika do Wadi Musa, jest za to bus do Ma'an (2JOD/osobę) o godz. 17:30 albo jak jest pełny. Stamtąd należy wziąć taksówkę do Wadi Musa (10/20JOD w zależności od pory dnia i zdolności targowania).

Dojazd z granicy do centrum Akaby (dworzec autobusowy) zajmuje 10 minut.

Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 23 Paź 2017 13:33 

OK. Dzięki za info. Ustaliłem, że z lotniska Ovda można się dostać busem pod samą granicę. Zobaczę o której tam dotrę i wtedy podejmę decyzję, bo też pewnie nie będzie mi się chciało rozwlekać w czasie podróży do Wadi Musa. A jak wspomniałem - będziemy w trzy osoby, także i ta taksówka mafijna nie taka znów straszna ;-) przy okazji - Twój lipcowy obszerny wpis na temat przekraczania granicy - PETARDA! Szczegółowe info, wiele przydatnych informacji. Świetnie, że są tacy ludzie! Pozdrawiam :)
ps. nie wypada może pytać w tym miejscu, ale obywatelstwo i tradycja narodowa zobowiązują... więc - jak tam w Jordanii z alko? jakieś winko czy piwko w sklepie kupię, czy taszczyć z wolnocłówki? :D
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 23 Paź 2017 17:36 

Niestety nie pomogę Ci z dojazdem z lotniska, bo ja sama jechałam na granicę z centrum Eilatu. Także trochę inna droga.

Dziękuję Ci bardzo! :) Wychodzę z założenia że warto się dzielić takimi szczegółami podróży, szczególnie gdy chodzi o kraje niezbyt uczęszczane.

Alkohol... Szczerze nie pamiętam. Chyba w Petrze piłam jakieś piwko. Ale ręki sobie uciąć nie dam.

Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 23 Paź 2017 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 689 410
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Co do alkoholu w Jordanii to nie wiem jak sprawa wygląda oficjalnie ale w Petrze w sklepach nie było nic procentowego, a w autobusie z Akaby było małe zamieszanie bo najpierw jeden z tubylców głośno rozmawiał przez telefon, a gdy po którymś upomnieniu wkurzył się, zatrzymał pojazd i wszedł do środka to zaczęły się krzyki i chciał wyciągnąć gościa na zewnątrz. W końcu odpuścił, a z miejsca za mną podniósł się facet z bronią u pasa i kajdankami w ręce. Facet w końcu odmaszerował przed siebie przez jakąś pustynię w kierunku gór, a bus odjechał w dalszą drogę. Parę minut później dojechała nas policja choć już było dawno po fakcie. Gdy zapytałem o co chodzi dowiedziałem się, że "takie lokalne sprawy.. piwo popijał"

#98 PostWysłany: 23 Paź 2017 18:19 

Loty: 356
Kilometry: 808 221
Krajów: 80 / 37.4%
Na granicy jest sklep bezcłowy.

Co do alkoholu, to w Wadi Musa nie widziałem żadnego sklepu z %. W jakimś lokalu tam widziałem piwo, ale w cenie coś ok. 10 JD za puszkę/butelkę. W Aqabie jest sklep monopolowy w centrum z w miarę rozsądnymi cenami - ok. 2 JD za piwo, o ile pamiętam, dostępne też mocniejsze alkohole, cen nie pamiętam.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 23 Paź 2017 19:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ale proszę pozostać w temacie.

Szukran
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 23 Paź 2017 20:17 

Dzięki serdeczne za info. Sorry za "modyfikację" głównego wątku ?
Pozdrawiam
Rafał
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość