Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Lip 2023 14:05 

złoty
Dalej pilnują tej kwestii, gdyż takie jest prawo w RP.

Katowice. Straż graniczna zatrzymała na lotnisku 9-latka

Na lotnisku Katowice-Pyrzowice straż graniczna zatrzymała 9-latka. Chłopiec miał spędzić wakacje z matką w Tunezji, jednak nie został wpuszczony na pokład samolotu. Służby apelują do podróżnych o zwracanie uwagi na posiadanie ze sobą potrzebnych i aktualnych dokumentów.

Do sytuacji doszło 27 lipca br. na lotnisku Katowice-Pyrzowice. Straż graniczna zatrzymała 9-latka podczas próby wyjazdu na wakacje do Tunezji. Do kontroli granicznej matka chłopca przedstawiła polski dowód osobisty dziecka oraz jego amerykański paszport. Jak czytamy na stronie straży, "funkcjonariusze poinformowali matkę 9-latka, że obywatel polski posiadający równocześnie obywatelstwo innego państwa, nie może wobec władz Rzeczypospolitej Polskiej powoływać się ze skutkiem prawnym na posiadanie równocześnie obywatelstwa innego państwa i na wynikające z niego prawa i obowiązki".

Amatorstwo dziennikarza tj SG nikogo nie zatrzymała, a tylko nie pozwoliła na podróż małoletniego z jego opiekunem prawnym.
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#22 PostWysłany: 29 Lip 2023 14:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Tylko pytanie czemu.. (pomijam kwestie interpretacji prawa SG), fikali? Jakis nowy pracownik SG? Nudzilo sie komus? Czy kwestia samotnego rodzica z dwoma innymi paszportami? Czy to ze ma dowód PL - tzn. jest w pelni zarejestrowany w PL ma Pesel, ma akt urodzenia zarejestrowany i kwestia dostania paszportu to "zwykla aplikacja" - badz moze nawet mial wyrobiony tylko nie wziety ze soba. Ciekawe jak sprawa by wygladala jakby lecieli do domu do USA? A moze nie mieli zgody drugiego rodzica i SG bylo latwiej zwalic na brak paszportu PL?

Sam lecialem juz z Katowic ale w trójke rodzice + dziecko na paszportach UK/PL/UK i 2 razy bylo OK.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 29 Lip 2023 14:32 

złoty
Kwestia interpretacji prawa przez SG jest tu najważniejsza, patrz wiążąca!

Krótko:poleciał by wszędzie tam, gdzie polski ważny dowód osobisty jest wystarczającym dokumentem podróży. Do USA małoletni nie wróci z tymi dokumentami, przynajmniej przy wylocie z Polski (ale z Berlina, Wiednia itp tak)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 29 Lip 2023 14:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Cytuj:
Dziewięcioletni pasażer wraz z matką zgłosili się do kontroli granicznej na katowickim lotnisku. Kobieta przedstawiła funkcjonariuszom polski dowód osobisty dziecka oraz jego amerykański paszport. Niestety ten pierwszy dokument okazał się nieważny.

Juz nie wnikam po co przedstawiala dowód na lot do Tunezji, zwlaszcza przeterminowany.. moze to ich ruszylo? Ciekawe jakby przedstawila tylko paszport - czy by wnikali czy ma obywatelstwo PL czy nie - widzac dowód wiedza ze ma/mial i tyle.

@dg72, ale ja mialem taka sama sytuacje na 6 miesiecy temu i normalnie polecielismy - z tymze córka nie ma i nigdy nie miala zadnego dokumentu PL i nie widnieje w zadnym systemie PL. Kwestia z szczescia z mojej strony czy taka sytuacja jest akurat OK? Zadzwonie do nich w przyszlym tygodniu sie upewnic jak oni to interpretuja..
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 06 Sie 2023 18:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Troche taki wniosek z podrózy, aczkowiek lecialem na trasie LON-FRA-KTW to we FRA widac ze maja mala takich przypadków i dosc wnikliwie przegladaja sytuacje.
1) Do PL, pytal po co lecimy, gdzie jest mama, poprosil o zgode - wypelnilem jakas pierwsza lepsza z neta i bylo OK ale powiedzial ze nastepnym razem miec ksero paszportu drugiego rodzica. Mialem przy sobie akt urodzenia który tez dosc wnikliwie przejrzal. Ogólnie calosc milo.
2) Do UK, tu jakis mlody byl, totalnie nie rozumial jak ojciec i dziecko moga miec dwa rozne paszporty - chcial ode mnie dowodów osobistych mojego i dziecka, badz mojego UK paszportu badz corki PL paszportu - odpowiedzialem ze nie mam, to co mam to wszystko co jest - pomyslal z 30 sekund, spytal sie kolegi co zrobic, wbil pieczatke i "danke". Ogólnie mówiac nie milo, caly czas twardo, na koniec jeszcze do kumpla powiedzial "nicht verstehen" ale nie wiem czy odnosnie mnie ze nie wykonalem jego polecen czy ze on sam nie rozumial sytuacji ;)
3) W UK, zupelnie na luzie, spytala sie czy wracamy do domu i jak bylo na wakacjach.

Wiec po troche sie nie dziwie ze w takich malych Polskich lotniskach gdzie takie sytuacje sa malo czeste powoluja sie na dziwna interpretacje prawa, jezeli we Frankfurcie tez (wg mnie) nie wiedzieli o co chodzi.

edit:
- w 2) chcial jeszcze moje zezwolenie na pobyt staly w UK w formie papierowej - z takim wymogiem tez sie nigdy nie spotkalem - odpowiedzialem ze nie mam przy sobie ze takiego wymogu nie ma, gdzies jest w systemie w UK i tyle - przeszlo..
 Profil Relacje PM off
czarodziejka_bj uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 11 Gru 2023 00:09 

srebrny
LonDynia napisał(a):
Co mnie jednak dziwi na podstawie mojej corki, ktorej status zawsze rozumialem ze "ma prawo do bycia Polka" niz to ze jest nia automatycznie.

Brzmi dziwnie, ale ten sam problem był, gdy Stany Zjednoczone przysłały obecnego ambasadora. Okazało się, że w myśl polskiego prawa jako syn Polaka automatycznie jest z mocy prawa obywatelem polskim, a obywatel polski nie może być ambasadorem innego kraju w Polsce. Ale znaleźli obejście, że jego matka była Czeszką, a w momencie, gdy się urodził, obowiązywały w PRL przepisy, że dla małżeństw mieszanych automatyczne obywatelstwo jest zgodne z obywatelstwem matki.
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#27 PostWysłany: 13 Sie 2024 13:19 

HON fly4free
znowu Katowice
https://www.edziecko.pl/rodzice/7,79361 ... skie.html#
Cytuj:
Śląski Oddział Straży Granicznej przekazał, że strażnicy podczas kontroli nie mogli wylegitymować dzieci, bo te miały jedynie brytyjskie paszporty. Urzędnicy uznali więc, że turyści nie mogą odbyć podróży [do Tunezji], ponieważ na dokumentach, które okazali, nie mogą podróżować poza Europę. "Dzieci posiadają tylko paszporty wydane przez władze Wielkiej Brytanii oraz polskie dowody osobiste. Nie posiadają natomiast polskich paszportów, uprawniających je do przekroczenia granicy"
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości