Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lis 2022 23:50 

Loty: 15
Kilometry: 50 989
Krajów: 10 / 4.7%
Słuchajcie, czy w przypadku osób, które latają 2-3 razy w roku w dalekie podróze, w najniższej klasie rezerwacyjnej, zbieranie mil w ogóle ma sens?
Jeśli tak, to od jakiego programu najlepiej zacząć?
Może te pytania już były, ale nie znalazłam nic w miarę "nowego", próbuję ten temat w koncu rozwikłać i potrzebuję Waszej pomocy:)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#2 PostWysłany: 21 Lis 2022 23:54 

HON fly4free
Zawsze cień sensu ma jeśli naliczysz do programu, w którym mile są ważne bezterminowo, bądź stosunkowo łatwo przedłużyć ich ważność.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Lis 2022 00:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim zdaniem szkoda czasu, lepiej szukać okazji.
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 22 Lis 2022 01:58 
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 1 137 707
Krajów: 111 / 51.9%
platynowy
Ja bym zbierał, co Ci szkodzi?
Aviosy w IB dają znizkę proporcjonalną do ilosci aviosów, nie musisz dobić do jakiegoś wysokiego progu na cały darmowy lot
w OW za 3 loty międzykontynentalne uzbieralo mi się na EIN-KRK w HV, niby nic, ale kilkadziesiat euro w kieszeni.
w *A nawet jak za 2 lata uzbierasz na krajówkę czy europę ow w najmilszym to zawsze lepiej miec niż nie mieć.

A dopisanie numeru do rezerwacji to 5 sekund.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
ineskeywest uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 22 Lis 2022 02:10 

HON fly4free
Dokładnie, z resztą nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szukać okazji i zgarniać za nie mile.
Mile należy traktować jako sui generis cashback od zarezerwowanych i wylatanych biletów - mają one swoją wartość, wyliczaną w zależności od programu, i funkcjonują jako swoista waluta. Oczywiście, że z niską liczbą mil czy punktów zwykle niewiele da się zrobić, ale @marcin.krakow wskazał kilka przykładów ich zastosowania. Poza tym nigdy nie wiadomo kiedy, przy jakiej okazji i jakie wpadną w przyszłości, więc warto zbierać od początku.
 Profil Relacje PM off
ineskeywest lubi ten post.
ineskeywest uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 22 Lis 2022 03:51 

srebrny
Ma sens, ale pod warunkiem że się nie uzależnisz od programu milowego. Jeśli kupujesz najkorzystniejszy bilet i przy okazji zbierasz mile to jest OK.
Ale jeśli zaczniesz to traktować jako hobby i wyszukiwać loty które są droższe, ale akurat dają mile w twoim FFP, albo zaczniesz planować loty tylko po to aby zdobyć status to przestaje to być racjonalne.
Ale hobby nie musi być racjonalne ;-p
10 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 22 Lis 2022 08:07 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Zgadzam się że @SPLDER.
Mam złoto w Turkishu i do końca 2023 powinienem uzbierac 22 000 mil. Jak nic dwa długie loty w wysokich taryfach.

Właśnie próbuję sobie teraz odpowiedzieć na pytanie czy jest sens, żeby utrzymywać złoto, bo zmienił się trochę charakter mojej pracy i nie mam opcji na tyle lotów, ile wcześniej.

Mam Visę Infinite z PKO, więc temat saloników mi odpada generalnie.

Czekam na Miles More i zmiany w programie od 2024. Jeśli będą ok, to nawet FT może być dla mnie sensowny zamiast złota w Turkishu, który jednak wymaga wydania sporej kasy, żeby uzbierać tych 37.5 tys. mil w dwa lata.

Dla przykładu 22 000 mil które mi brakuje najlepiej ogarnąć biznesem w Turkishu albo dwoma lotami ekonomicznymi lub premium na 100 procent mil.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Lis 2022 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
SPLDER napisał(a):
Ale jeśli zaczniesz to traktować jako hobby i wyszukiwać loty które są droższe, ale akurat dają mile w twoim FFP, albo zaczniesz planować loty tylko po to aby zdobyć status to przestaje to być racjonalne.
Ale hobby nie musi być racjonalne ;-p

Na tym właśnie polega idea i sensowność programów milowych. Oczywiście ze strony linii. ;)
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 22 Lis 2022 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 787 864
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
I generalnie z samolotem jest tak jak z samochodem - najlepszy jest służbowy :)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Lis 2022 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Wracając do meritum. @ineskeywest Spóźniłaś się conajmniej o kilka lat, bo teraz właściwie nie ma opcji w PL, żeby zbierać punkty/mile za płatności kartami i latając 2-3 x w roku za wiele nie uzbierasz. Niemniej jednak zapisanie się do programu milowego to co najwyżej koszt kilku minut na rejestrację. Zapisuj się do każdego programu w zależności jaką linią będziesz leciała. Skoro tu jesteś, to może będziesz w przyszłości latała więcej, może kiedyś odrodzą się punkty z KK. Może się coś z tego uzbiera a może nie. Nic nie stracisz. Czytaj forum i szukaj promocji pozwlających na zdobycie dodatkowych punktów. Czytaj wątki dotyczące programów lojalnościowych. Samo uzbieranie mil to jedno, a drugie to sensowne ich wykorzystanie. Jeśli nie będziesz wiedziała które linie/trasy są opłacalne do wykorzystania punktów, to całe zbieranie też nie będzie miało większego sensu, bo okaże się np. że wysokość dopłat jest powórnywalna z kupieniem normalnego biletu w innej linii. Ja tak ciułałem mile i po kilku latach był z tego jakiś profit (ale wtedy były jeszcze KK mBanku, Diners...). Nie nastawiaj się, że zapiszesz się też np. do jednego programu i od tego momentu będziesz latała tylko w tym sojuszu, bo to się prawdopodobnie okaże nieopłacalne.
10 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 23 Lis 2022 01:03 

Loty: 15
Kilometry: 50 989
Krajów: 10 / 4.7%
Dziekuję, odpowiedzi rozjaśniły mi milową sprawę, w szczególności komentarz benedetti!!!
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Lis 2022 04:58 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Hej! Pamiętam dobrze, że 3 translatlantyki w najniższej taryfie TK - USA + USA + Brazylia z błędów taryfowych po 1000 pln dały mi mile, które wymieniłem na WAW-IST-ESB w promocyjnym C Turka - 7500 mil i dopłata, Czasy przedpandemiczne, więc dużo przystawek, ciepła micha, napoje. Ciekawym programem będzie też program britisha, a zwlaszcza jego konto rodzinne. Lecicie Katarczykiem na wakacje we 4 osoby? 4*3k avios to juz 12k, a za tyle jedna ooba możne polatać po Azji w eko, albo jakiś sektor godzinny w C. Tutaj oczywiście chodzi o salonik - taki QR w Singapurze chociaż :) Niby nie jest to super genialna opcja, ale... 'darmowy' przelot z salonikiem za jeden rountrip do Azji (mile pozbierane od współpasażerów) to już coś. Jak wspominali już przedmówcy - w tematach o sensownym wykorzystaniu mil (no, zwłaszcza aviosów) znajdziesz ciekawe opcje :)

#13 PostWysłany: 10 Mar 2024 19:39 

Loty: 149
Kilometry: 314 294
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Może ktoś mi odpowie, po jakim czasie mile doliczane są do konta , jak kupowałem bilety w Turkish Arlines bilety z WAW do DXB z przesiadką w Stambule to podałem w odpowiednim miejscu nr karty, minął prawie miesiąc i mile nie zostały doliczone. Co trzeba zrobić, aby mile zostały doliczone ?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Mar 2024 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 582
Kilometry: 1 028 969
Krajów: 86 / 40.2%
platynowy
Zgłaszasz brak do linii, do której chciałeś naliczyć mile. Wg jej reguł (formularz, mailowo, itd). O ile wskazałeś dobra linie.
Z reguły masz na to 6 miesięcy od daty lotu.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Mar 2024 16:22 

złoty
@Wojtek62 a w ogóle odbyłeś ten lot czy na razie tylko kupiłeś bilet? Bo z Twojego posta wynika że tylko to drugie. Mile naliczają się ~1-4 dni po przelocie.

#16 PostWysłany: 20 Mar 2024 16:25 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Sprawdź jeszcze czy w ogóle mile M&M przysługują za ten lot.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Mar 2024 16:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Spora szansa, ze to taryfa smieciowa i dlatego brak mili.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Kwi 2024 15:51 
Awatar użytkownika

Loty: 110
Kilometry: 226 798
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Cześć,

Podepnę się troche pod ten wątek, z prośbą o radę/wskazówki.

Wcześniej nie zwracałem na to za dużo uwagi, ale yak się rezerwację na ten rok ułożyły, że większość lotow będę odbywał z sojuszu star alliance. Nigdy nie zbierałem mil, wyszukiwałem najlepsze dla mnie połączenia. Natomiast w tym roku:

WAW - VIE - WAW OS Eco Light 140eur
BER - ZRH - BER LX Eco Light 130eur
WAW - IST - MRU - IST - WAW TK+LO Eco Semi Flex 700eur
WAW - OSL LO Eco Saver 90eur
OSL - IST - SIN Business Semi Flex 1,1k eur

I zaraz w styczniu
SIN - IST - OSL - WAW TK + LO Eco Semi Flex 500eur

Grzebałem i szukałem na where to credit co najlepsze, ale te programy szczerze mi nic nie mówią. Tam jak pisałem, w żadnym programie nic nie mam.

Latam tam do 4-5 kierunkow rocznie, czesto LCC. Czy jest sens sie nad tym.produkowac czy z w/w mil i tak nic nie bedzie za bardzo? Jak tak to gdzie byscie tadzili ulokowac aby ew w przyszlosci je wymienic na bilet badz upgrade?

Z gory dzieki za pomoc

#19 PostWysłany: 20 Kwi 2024 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Za TK w niskich taryfach mile nalicza Ci chyba tylko do ich programu. Podobnie w drugą stronę ;)
Czy za niskie taryfy w grupie LH zapewnię nie dostaniesz mil do programu TK (musisz do zweryfikować). Sens zabawy jest coraz mniejszy przy takim wymieszaniu.
 Profil Relacje PM off
fluu uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 20 Kwi 2024 19:20 

złoty
A co na to UA?
 Profil Relacje PM off
fluu uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości