Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 820 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 03 Paź 2012 12:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma znizek, cena dla wszystkich to 13e :(

Charleroi - Bruxelles : Aller simple € 13/ Aller retour : € 22
(Tarif unique pour adultes, enfants, bébés, seniors...)

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#142 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:03 
Awatar użytkownika

niebieski
gosia1 napisał(a):
chciałam zapytać o dojazd z lotniska Charleroi do Leuven, czy muszę dojeżdżać do Brukseli czy mogę jakoś się przemieścić bez dojazdu do stolicy? Dodam tylko że przylot mam o 22, więc dosyć późno, czy lepiej po prostu kupić bilet na następny dzień, kiedy przylot jest o 14?

Zobacz tu: http://en.airportbus.eu/ Ten autobus omija Bruksele i ma przystanek w Leuven. Wprawdzie nie w centrum, a przy obwodnicy, ale lepsze to niz nic. Do tego ostatni odjezdza chyba po 23.

#143 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Mikolaj2206 napisał(a):
Jaka jest szansa na załapanie się na shuttle busa w piątek po 20 bez wcześniejszego kupna biletów przez internet? Planuję kupić bilet RT na lotnisku (mógłby ktoś napisać gdzie dokładnie kupuje się te bilety?) i chciałbym zdążyć na busa, który jest 35 minut po przylocie.

Sorry za 3 posty pod rzad, ale dopiero teraz zauwazylam pytania na poprzedniej str

Bilety kupuje sie na prawo od wyjscia, w budce nad ktora zawsze wyswietlona jest godzina nastepnego odjazdu (tzn nastepnego na ktory sa jeszcze dostepne bilety). Moze zdarzyc sie tak ze podejdziesz i okaze sie ze bilety na ten konkretny autobus juz wyprzedane, wiec bedziesz musial poczekac na nastepny (20min lub pol h, w zaleznosci od dnia i godziny). Jesli chcesz miec pewnosc na ten konkretny, to kup przez net. Jesli nawet samolot by sie opoznil to mozesz spokojnie jechac nastepnym na tym bilecie. Bilety kupione przez internet trzeba podbic w tej samej budce, ale omijajac kolejke, jest do tego osobne okienko.

#144 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:29 

Dzięki, tak właśnie myślałam :(
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 04 Paź 2012 16:03 

mahran napisał(a):
matteusz34 napisał(a):
j_brawo napisał(a):
Czy ktos moze korzystal z autobusu numer 365a?
Kursuje z dworca w brukseli do dworca w Charleroi
http://www.infotec.be/PDFtemp/PDFgen-S- ... d41e44.pdf
http://www.infotec.be/PDFtemp/PDFgen-H- ... 8bc1c0.pdf
A jesli dobrze rozumiem taryfy biletow to jeden przejazd kosztuje 5,10 euro
http://www.infotec.be/index.aspx?PageId ... 6838307612

Dołączam się do pytania.Czy rzeczywiście można pojechać za te 5,10E?

Jeszcze inne pytanie: Gdzie mogę kupić bilet na autobus z lotniska do Charleroi?

Ja wypróbowałem wariant autobusem 365a w sierpniu i wszystko było ok, autobus faktycznie dojechał do Bruxelles -Midi. Nocowaliśmy w Ibis Budget i spacer na przystanek (Av.Les Etats Unis w Gosselies) trwał ok. 30 min, ale za to bus kosztował ok. 4 Euro. Jechał zgodnie z rozkładem. Opcja kompletnie autorska, nawet gość w Ibisie nie znał tego połączenia, a ja polecam je szczerze osobom mającym dużo czasu i chcącym dojechać najtaniej.
p.s. autobus jest lepszy niż zwykły miejski, taki trochę jak nasze PKS-y :)

Wrócę jeszcze do tematu dojazdu do Brukseli autobusem 365a, gdyż dostałem kilka wiadomości prywatnych - odpowiem więc wszystkim za jednym razem. Na tej stronie można znaleźć dokładną trasę autobusu (spis przystanków):
http://www.infotec.be/index.aspx?PageId ... ype=NoWait
Porównałem to z google maps i na street view zlokalizowałem jego przystanki. Możliwe są dwa warianty (zakładając, że idziemy z lotniska):
1) dojazd za ok 3 euro z lotniska do Charleroi Sud i tam wejście w autoubus 365a za 5,1 Euro - wariant wygodniejszy i z dużym bagażem pewnie jedyny. Ale trochę bez sensu, gdyż cofamy się na południe, by potem znowu przejeżdżać nieopodal
2) dojście pieszo z lotniska do nacjonalki, którą jedzie 365a i "złapanie go" po drodze - na którymś z przystanków w Gosselies - znajdziecie je na mapie. Wtedy 365a kosztuje mniej niż 5 euro i to cały koszt dojazdu do Brukseli jest:)
Co do czasu - autobus jeździ co godzinę, więc trzeba to wszystko dobrze zgrać.
p.s. jest to wariant raczej dla wytrwałych (dojście czasem poboczem) i dla mających dużo czasu, ale coś za coś. Ja szedłem z Ibis Budget, więc dojście było trochę inne - wsiadaliśmy na przystanku koło dużej fabryki Caterpillara.
Pozdrowienia
M
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 04 Paź 2012 18:28 

Jak jest z nabywaniem biletów w tym autobusie 365a , można płacić gotówką,kartą(debetową,kredytową)?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 04 Paź 2012 23:14 

matteusz34 napisał(a):
Jak jest z nabywaniem biletów w tym autobusie 365a , można płacić gotówką,kartą(debetową,kredytową)?

Ja płaciłem gotówką u kierowcy, wydał resztę także ok. Co do kart, to raczej nie było terminalu..
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 06 Paź 2012 23:58 
Awatar użytkownika

W sobotę 20.10 lecimy na jednodniówkę do Brukseli 10:25 -> 12:30 (FR) powrót 21:00 -> 23:00 (W6). Myślałem o opcji autobus + pociąg (bilet weekendowy) 2*3+10E ale w związku z tym, że czasu na miejscu nie będzie zbyt dużo, to chyba najrozsądniejszą opcją będzie dla nas transfer tym drogim shuttle busem.
Mam zatem pytanie co zrobić czy kupić bilet online czy na miejscu (którego plusem jest to, że nie ma oznaczonej godziny powrotu), jeśli online, to jakie godziny wybrać? A jeśli na miejscu, to czy jest tam jakiś automat, czy tylko "okienko", bo u kierowcy to tylko OW można.
Na stronie jest napisane, że najlepiej wsiąść w autobus na 3h przed odlotem, to chyba trochę przesada, wcześniej myślałem o autobusie o 19:00? Czy w sb jest tam w miarę spokojnie, czy też jest kocioł jak w piątek. Domyślam się, że powinien być mniejszy, bo chyba nie ma tych urzędniczych tabunów.
Dzięki za wszelkie sugestie.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 07 Paź 2012 20:49 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
skok napisał(a):
W sobotę 20.10 lecimy na jednodniówkę do Brukseli 10:25 -> 12:30 (FR) powrót 21:00 -> 23:00 (W6). Myślałem o opcji autobus + pociąg (bilet weekendowy) 2*3+10E ale w związku z tym, że czasu na miejscu nie będzie zbyt dużo, to chyba najrozsądniejszą opcją będzie dla nas transfer tym drogim shuttle busem.
Mam zatem pytanie co zrobić czy kupić bilet online czy na miejscu (którego plusem jest to, że nie ma oznaczonej godziny powrotu), jeśli online, to jakie godziny wybrać? A jeśli na miejscu, to czy jest tam jakiś automat, czy tylko "okienko", bo u kierowcy to tylko OW można.
Na stronie jest napisane, że najlepiej wsiąść w autobus na 3h przed odlotem, to chyba trochę przesada, wcześniej myślałem o autobusie o 19:00? Czy w sb jest tam w miarę spokojnie, czy też jest kocioł jak w piątek. Domyślam się, że powinien być mniejszy, bo chyba nie ma tych urzędniczych tabunów.
Dzięki za wszelkie sugestie.

Tuż po wyjściu z lotniska na prawo są automaty. W ostatni piątek były 3 z czego 2 nieczynne, powoduje to lekką kolejkę do kupna biletów. Jest też kasa, w której można kupić bilety (tak jak było pisane, wyświetla się tam czas odjazdu następnego autobusu). Akurat jak my chcieliśmy kupić bilet to Pan z kasy zrobił sobie przerwę :) także byliśmy zdani na automat. W automacie przy zakupie biletu powrotnego trzeba podać godzinę powrotu tak samo jak w internecie. Jak jest w kasie to nie wiem. Jeżeli będzie miejsce w autobusie to myślę, że kierowca i tak zabierze bez problemu nawet o innej godzinie, ale w weekendy autobus jest prawie że pełny. Ja wczoraj leciałem tym Wizzem o 21 i był opóźniony o 45 minut i z tego względu wynudziliśmy się na lotnisku (o 20 zamykane jest praktycznie wszystko). Ja kupiłem bilety na 18.30, ale myślę że spokojnie zdążysz kupując o 19. Niestety autobusy te nie jeżdzą ze 100% dokładnością (w piątek odjechaliśmy 20 minut po czasie).
W razie pytań pisz.
Pozdrawiam

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 08 Paź 2012 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
autobusem 19:20 też można bez problemu zdążyć, oczywiście przy założeniu, że się leci tylko z podręcznym
19:40 to już poważniejsze ryzyko, ale też się udało ;) tyle, że na X-ray musiałam się już uśmiechać, żeby przepuścili mnie priorytetowo
a że dzięki sprawnemu boardingowi udało nam się odlecieć 10 min przed czasem... to chyba już więcej nie podejmowałabym takiego ryzyka

w kasie kupując RT również należy podać godzinę powrotnego
przy czym ta godzina nie jest święta, jeśli z jakiś powodów nie udało nam się złapać naszego autobusu i pojedziemy następnym, to nikt jak do tej pory nie robił mi problemu z tego powodu
a w moim przypadku najczęstszy powód to zatrzymanie się metra gdzieś na stacjach albo przystankami na np 5-10 min i ups.. wychodzi się z gare du midi patrząc jak shuttle bus odjeżdża
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 08 Paź 2012 14:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Cytuj:
Mam zatem pytanie co zrobić czy kupić bilet online czy na miejscu (którego plusem jest to, że nie ma oznaczonej godziny powrotu)

Jest. Wybierasz w automacie godzinę wyjazdu i powrotu.

Cytuj:
autobusem 19:20 też można bez problemu zdążyć,

Potwierdzam. Ja jechałem 19.20. Bez problemu. O ile był tłok do Brukseli, o tyle powrotny o 19.20 był właściwie pusty.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 10 Paź 2012 19:42 

Cześć!

wczoraj wróciłam z Brukseli, akurat załapałam się na ofertę po 5 eur pociągiem - więcej info tutaj:
http://www.belgianrail.be/en/travel-tic ... -deal.aspx. Działa, wystarczy pokazać kupiony bilet na telefonie i już.

Ponadto, chciałam jeszcze powiedzieć o innym delau, o którym dowiedziałam się zupełnie przypadkiem.

Jadąc busem (365A) z Charleroi do Brukseli można kupić KARTĘ PRZEJAZDOWĄ w informacji na dworcu autobusowym.
Najtańsza opcja to 7 eur, w co wchodzą dwa przejazdy. O co chodzi - jest to karta wielorazowego użytku, trochę jak railpass, ale na busy (ta za 7 eur jest zielona, przynajmniej teraz) i podróże między zonami mają różną wartość. Jeśli z Charleroi jedzie się do Brukseli, to przekraczamy 6. strefę, czyli za podróż płacimy 3,5eur w jedną stronę. Jak jedziecie w dwie lub więcej osób lub pasują Wam godziny powrotne z Brukseli, śmiało kupcie tą kartę i macie podróż do Brukseli z dworca za 3,5eur i nie ma ograniczeń wiekowych )

Działa - polecam!!
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 10 Paź 2012 23:11 
Awatar użytkownika

Dzięki za wskazówki. Ostatecznie by się nie stresować zdecydowałem się zakupić bilety online (13:00, powrót 19:00). Lądujemy 12:30 i mam cichą nadzieję, że będziemy trochę szybciej i uda się zdążyć jeszcze na ten o 12:30 właśnie.
Czy na lotnisku lub na dworcu w Bru są jakieś darmowe mapki?
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 12 Paź 2012 16:30 

A ja chciałam zapytac czy w tym bilecie 2 stronnym powrót musi być tego samego dnia czy nieistotna jest data powrotu i może być np.za 2 dni??
I jeszcze od której godziny kursują te autobusy z Brukseli??Potrzebuję ok.7 rano być w Charleroi :)
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 12 Paź 2012 20:58 

A ja chcialbym się zapytać czy ktos probowal zdazyc na samolot powrotny na godzine 7:35 ? Ja znalazlem jak narazie 3 opcje:

- Wersja light
shuttle bus z centrum na samo lotnisko o 4:40
- Wersja medium
Pociągiem do Charleroi sud i autobusem o 6:35 ale na lotnisku jest się gdzies koło 7:00 więc wątpie zeby to wypalilo... chociaz jak nie ma się bagazu rejestrowanego to mozna chyba nawet i 10min przed odlotem przyjsc ?
- Wersja hardcore
Pociągiem do Luttre (2 stacje przed Charleroi sud) na stacji jest o 6:08 a ze stacji na google maps do dworca jest okolo 10km. W miare dobrze biegam więc mysle ze udalo by mi się pokonać ten dystans w mniej niż 1h :P

Macie jakieś inne wyjście dla mnie ?
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 12 Paź 2012 22:36 

Loty: 1
Kilometry: 7 461
Krajów: 2 / 0.9%
Czy ktoś kiedyś wpadł na pomysł żeby iść na piechotę 4,5km do stacji Courcelles i stamtąd pociągiem prosto do Brukseli (za 5euro)?
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 12 Paź 2012 23:40 

W Charleroi korzystając z KARTY PRZEJAZDOWEJ można prawdopodobnie dojechać taniej z dworca na lotnisko. Widziałem jak ktoś "miejscowy" kasował taki bilet/kartę w kasowniku (nie kupował u kierowcy za 3 euro). Nic bliżej nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 13 Paź 2012 00:05 
Awatar użytkownika

niebieski
sejera napisał(a):
Czy ktoś kiedyś wpadł na pomysł żeby iść na piechotę 4,5km do stacji Courcelles i stamtąd pociągiem prosto do Brukseli (za 5euro)?

ja wpadlem, ale mialem za malo czasu do odjazdu megabusa i ostatecznie shuttle do BRU nie był złym pomysłem. 6€ więcej za dodatkowe 2h zwiedzania brukseli (inaczej by było ~0h ;)) jest tego warte.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 13 Paź 2012 10:05 

Loty: 158
Kilometry: 117 483
Krajów: 26 / 12.2%
Witam,
Nawiązując do promocji WEB DEAL, wybierając stację Charleroi South Airport, nie można kupić biletu w taryfie WEB, i tu moje pytanie dlaczego? A jeśli wybierzemy ZONE CHARLEROI to już można. Tak na chłopski rozum, ZONE CHARLEROI to bilet z dowolnej stacji z Charleroi do Brukseli dobrze rozumiem? Więc mogę wsiąść również na stacji Charleroi South Airport i dojechać na bilecie do Brukseli? A co z autobusem pomiędzy lotniskiem a stacją kolejową, muszę za niego płacić czy jadę za darmo na bilecie kolejowym?

#160 PostWysłany: 13 Paź 2012 21:07 

witam

będę jechał na lotnisko z Antwerpii. Na stronie kolej belgijskich w opcji kup bilet znalazłem takie połączenie , wybrałem opcje bilet na lotnisko itd, ale cena to 17.10 euro. Jak zakupić bilet w niższej cenie i czy można to zrobić przez www?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 820 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 41  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość