Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Almuerzo - obiad dnia
#1 PostWysłany: 07 Mar 2017 23:00 
Awatar użytkownika

W Ekwadorze najbardziej opłacalną opcją jest wybranie obiadu dnia, czyli almuerzo. Cena to 1,5-3 USD za zupę, drugie danie, napój i często deser oraz przystawkę. Almuerzo serwują mniej więcej między 12:00 - 14:00
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 06 Maj 2017 00:10 
Awatar użytkownika

Takie obiady (zwane czasami nieco inaczej) a także śniadania i kolacje można napotkać w całej Am. Płd. Rzeczywiście to super ekonomiczna opcja i często b. smaczna.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Maj 2017 00:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko pamiętać trzeba o tej raczej nietypowej dla nas porze posiłku. W Polsce obiad jada się zwykle jednak późnym popołudniem około 16 - 18 a wtedy o almuerzo to już nawet pamięć zaginęła. Jak chce się żywić "po taniości" to trzeba przestawić się w tryb "najadam się w południe".
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Cze 2017 02:55 
Awatar użytkownika

W niektórych miejscach w Am. Płd. mówią na to po prostu Menu del dia. Zupa + danie główne + picie + czasem deser.

Relacje na bieżąco można znaleźć tutaj: DC Adventures
Szersze info na blogu: www.dc-adventures.pl
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:37 
Awatar użytkownika

billy napisał(a):
Tylko pamiętać trzeba o tej raczej nietypowej dla nas porze posiłku. W Polsce obiad jada się zwykle jednak późnym popołudniem około 16 - 18 a wtedy o almuerzo to już nawet pamięć zaginęła. Jak chce się żywić "po taniości" to trzeba przestawić się w tryb "najadam się w południe".

O tej porze są kolacje ("cena") i nie ma problemu z najedzeniem się w niskiej cenie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Sty 2019 14:32 
Awatar użytkownika

Loty: 656
Kilometry: 1 493 721
Krajów: 95 / 45.9%
srebrny
Zdecydowanie mogę polecić na Isabella menu del dia za 8$ a znaleźliśmy nawet za 6$ przy cenach w tutejszych sklepach bardzo dobra opcja w skład wchodzi zupa z reguły rosół albo zupa z fasoli do tego na drugie dość szeroki wybór kurczak,ryba, krewetki,ośmiornica ,wołowina plus deser zazwyczaj ananas i sok świeżo wyciskany. Jedna porcja wystarczy na cały dzień w tym klimacie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 24 Sty 2019 14:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Masz na myśli jakiś konkretny lokal, czy tak ogólnie szukać tego rodzaju oferty?

Wysłane z mojego telefonu przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Sty 2019 15:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Ogólnie są tu te oferty w kilku knajpach dziś też pójdziemy to zobaczę jak ta nasza się nazywa jest przy głównym placu przy pomniku chyba Darwina.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 24 Sty 2019 15:54 
Awatar użytkownika

platynowy
To najlepiej przetestujcie jak najwięcej lokali i zrób ranking. Na pewno skorzystam :)

Wysłane z mojego telefonu przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Sty 2019 18:24 
Awatar użytkownika

srebrny
billy napisał(a):
W Polsce obiad jada się zwykle jednak późnym popołudniem około 16 - 18

przepraszam za offtop, ale gdzie w Polsce jada sie obiad o tej porze?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#11 PostWysłany: 25 Sty 2019 03:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@tropikey zdecydowanie mogę polecić cesar's restaurant naprzeciw pomnika , dziś byliśmy tez w shark Island skuszeni cena 6$ za zestaw ale jakośc zdecydowanie gorsza a porcja także mniejsza
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#12 PostWysłany: 25 Sty 2019 07:50 
Awatar użytkownika

Loty: 466
Kilometry: 530 833
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
rw30 napisał(a):
billy napisał(a):
W Polsce obiad jada się zwykle jednak późnym popołudniem około 16 - 18

Wszędzie poza światem korpo i stołówkami szkolnymi. Oczywiście w teorii/tradycji, bo sytuacja się zmienia i powoli przerwa obiadowa w pracy staje się standardem. :)

#13 PostWysłany: 25 Sty 2019 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
rw30 napisał(a):

Przepraszam za subiektywizm wypowiedzi ale czy odpowiedź: "U mnie w domu i praktycznie chyba w większości domów/rodzin które znam." bedzie wystarczająca?
Badań specjalistycznych nie prowadziłem. Oparłem sie na empirii życiowej. :-)
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

#14 PostWysłany: 25 Sty 2019 18:20 

srebrny
Nie będzie wystarczająca, bo rozmowa dotyczy obiadów w lokalach, a nie domach. ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Sty 2019 21:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie bardzo chciałbym karmić offtopa i doktoryzować sie na badaniach o porze jedzenia obiadu ale moja empiria nadal podpowiada mi to samo:
1. Większość ludzi których znam (a prawdopodobnie i większośc w Polsce) jada jednak obiady w domu.
2. Ci którzy jadają "na mieście" z reguły robią to albo po drodze z pracy do domu albo po powrocie zabierają np. żonę z domu i idą razem.
3. Nadal obowiązująca w Polsce standardowa przerwa w pracy trwa 15min i ciężko wtedy wyskoczyć do knajpy zjeść i wrócić.
4. Świat nie kończy się na Domaniowskiej (czy jak tam tej ulicy przy której Mordor postawili), nie każy ma dłuższą przerwę obiadową a nawet jeśli ma (jak ja na przykład) to też nie zawsze jada obiad na drugie śniadanie. Zasadniczo żaden z moich współpracowników nie idzie na obiad przed 15-tą a ja sam jem zwykle pomiędzy 16:00 a 16:30 (o ile jem "w pracy" - w domu później).
5. Naprawdę to wszystko nie ma najmniejszego znaczenia (o której kto je i czy to większość). Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że o ile w Polsce raczej bez problemu można zjeść obiad czy "danie dnia" o 16 tej czy sporo, sporo później. to w Ameryce Południowej częściej "Śnadanie jada się na kolację" a obiad na lunch więc jak przyjdziesz o (wczesnej dla nas) 14-tej czy nawet 13-tej zapytać o almuerzo to mozesz spotkać się z odpowiedzią "No hay." i będzie to niestety oznaczało, że nie ma juź a nie jeszcze. Taka wiedza może nawet bardziej przydać się osobom przyzwyczajonym do jedzenia w domu po pracy niż tym co żyją w kulturze "lunchowej".
Tyle.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 30 Sty 2019 15:46 
Awatar użytkownika

srebrny
W Puerto ayora mogę polecić pyszne lody kokosowe z maszyny za 1$ na rogu głównej ulicy i av Binford na tej ulicy są też jadłodajnie polecane przez @blasto skorzystaliśmy i jedzenie było pyszne. Cena zestawu zupa plus drugie i sok to 5$
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#17 PostWysłany: 11 Mar 2019 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.9%
niebieski
Jakby nie spojrzec, aktualnie ciezko na posilek okolopoludniowy mowic obiad (oczywiscie zakazu nie ma ;) ). Nie te czasy. To jest po prostu... lunch. I prosze sie nie oburzac na slowo "lunch" - tak samo, jak malo kto dzis nie uzywa slowa "weekend". Ot, kolejne zapozyczenie, ktore wzielo sie z potrzeby, nie z mody.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość