Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 10 Kwi 2014 12:06 

wtak napisał(a):
Begbi napisał(a):
Ja to przerabiałem lądując Wizz-em o 20.30. Skorzystałem z wielokrotnie tutaj omawianych Sherut-Buss stojących tuż pod wyjściem z lotniska. Przejazd do Jerozolimy trwa ok 1h i jest bardzo sprawny bo o tej porze nie ma korków. Cena za przejazd 20$, można płacić w dowolnej walucie. Kierowca dowozi we wskazane miejsce. PZDR

Rozumiem, że od osoby ;) ?
A jakieś negocjacje cenowe wchodzą w grę, czy to sztywne ceny? Ma być nas piątka.

Negocjacje mogą być ciężkie, z mojego doświadczenia goście raczej są dość obcesowi. Ale pewnie zależy od człowieka...
Cena za transfer z lotniska do dworca autobusowego to 40 szekli, za transfer w "dowolne miejsce" to 64 szekle. Przy jednej osobie to może niewielka różnica, ale przy pięciu to 120 szekli różnicy. Zgodnie z :
http://www.numbeo.com/taxi-fare/city_re ... =Jerusalem
pewnie taniej Wam wyjdzie wziąć po dojeździe do Jerozlimy taryfe...
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#322 PostWysłany: 11 Kwi 2014 23:30 

20usd lub 64 nis to sztywna cena, oczywiście od osoby. Wiem,że to sporo ale jest to rozwiązanie najszybsze i ląduje się prosto pod wskazanym adresem w Jerozolimie.
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 06 Maj 2014 21:59 

Izrael levně se stanem ( tanio s namiotem)

http://cochi.blog.cz/1404/izrael-levne-se-stanem
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 30 Maj 2014 16:39 

Czy po przylocie z Katowic w sobotę ok. 21 będzie można liczyć już na transport do Jerozolimy busami Egged lub innym tańszym transportem niż shuttle???
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 16 Cze 2014 20:34 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 92 999
Krajów: 21 / 9.8%
Czy z T3 da się czymś dojechać pod okolice T1 aby wsiąść do autobusu 947 (do Jerozolimy) ??

Z tego co znalazłem to nr5 odjeżdża o 20.40 (lecę z Katowic) więc się na niego nie załapie.

http://mslworld.egged.co.il/eggedtimeta ... 20Junction
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 25 Cze 2014 21:40 

T3 - międzynarodowy główny - Wizzair tam przylatuje (przynajmniej tak było 10 czerwca) pomimo, że ma T1.
Na T3 znajduje się cała komunikacja - szeruty, taksówki, pociągi, autobusy (w tym 5), wypożyczalnie samochodów i darmowy autobus często kursujący na T1
T1 - krajowy. Miejsce odprawy z Wizzaira jak będziesz wracał.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 18 Lip 2014 19:27 

Hej. Planuję podróż do Izraela w pojedynkę (z różnych przyczyn) we wrześniu. Orientuje się może ktoś czy wpuszczą mnie(młodą raczej blondynkę ;) ) w ogóle do kraju i czy podróżowanie tam będzie w miarę bezpieczne? Byłabym wdzięczna za podpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 18 Lip 2014 21:29 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Do Izraela generalnie nie ma problemów z wjazdem, co najwyżej można być przesłuchanym, jeśli było się wcześniej np. w Iranie lub ma się arabskie nazwisko.

#329 PostWysłany: 20 Lip 2014 09:29 

Dzięki. Nie mam wiz krajów podejrzanych, mam nadzieję, że będzie w porządku.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 20 Lip 2015 00:26 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Ustalam plan dwutygodniowej wycieczki po Izraelu, na którą wyruszam w nadchodzącym tygodniu i chciałbym, by jeśli ktoś ma jakieś rady czy propozycje poprawy owego planu, podzielił się nimi ze mną, gdyż głęboko zastanawiam się jak skoordynować całą wyprawę, by zobaczyć jak najwięcej jednocześnie nie powielając niepotrzebnie tych samych tras. ;)
Zamysłem podróży jest poznanie Izraela, w tym poznanie różnorodności jaką ze sobą niesie, zarówno kulturowej i religijnej, jak i geograficznej. Pragnę zobaczyć oczywiście Jerozolimę i jej okolicę, Morze Martwe, Masadę, ale również Hajfę i Wzgórza Golan na północy, a także Eilat na południu. Od 5 do 11 dnia wycieczki mam zapewniony nocleg w Jerozolimie.

Plan jest taki, że przylatuję na lotnisko Ben Guriona wieczorem, więc zwiedzanie rozpocznę od dnia następnego(noc wraz z kolegą zastanawiam się czy nie spędzić na lotnisku), który chciałbym poświęcić na Tel Awiw, w tym Jaffę. Jeden dzień na Tel Awiw starczy? 8-)
Następnego dnia rano(szabat) pojechałbym do Eilatu i tam spędził trzy noce, oczywiście nie tylko korzystając z uroków Morza Czerwonego, ale głownie z okolicznych atrakcji(np. rezerwat Timma Park).
Od piątego do jedenastego dnia byłbym w Jerozolimie i okolicach - między innymi Morze Martwe, Masada, Jerycho, Ramallah, a na ostatnie dwa i pół dnia pojechałbym do Hajfy i Galilei.

Co Wy na to? 8-)

Najbardziej uwierają mnie wątpliwości i problemy z transportem przy okazji Morza Martwego i Masady. Chyba nie będę próbował wypożyczyć auta ze względu na posiadanie jedynie karty debetowej, co trochę utrudni pewność dostania się w określone miejsca o czasie. Podróżując z Eilatu do Jerozolimy są przystanki w okolicach Masady czy Ein Gedi, tak bym później nie musiał ponownie jechać tą samą trasą z Jerozolimy i płacić za bilet? Próbował może ktoś tak zrobić? Chodzi mi o to, by rano wyruszyć z Eilatu do Masady, a po dobrym zapoznaniu się z tym miejscem kontynuować podróż do Jerozolimy.

Każdy głos będzie na pewno bardzo pomocny więc proszę o udzielanie porad ;)

#331 PostWysłany: 20 Lip 2015 08:20 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Jeśli chcesz dostać się do Eilatu w szabat, zostaje Ci chyba tylko wypożyczenie samochodu, bo autobusy Egged nie jeżdżą od piątku wieczorem. Jeśli jedziesz z Tel Avivu możesz zobaczyć też loty do Eilatu np. Arkia, ale kilka dni przed wylotem pewnie będzie drogo...

Autobusy zatrzymują się przy Masadzie i Ein Gedi. Bilet na autobus lepiej kupić wcześniej przez Internet, bo na trasie do/z Eilatu mogą być pełne.
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 20 Lip 2015 19:46 
Awatar użytkownika

niebieski
lukket napisał(a):
Jeśli chcesz dostać się do Eilatu w szabat, zostaje Ci chyba tylko wypożyczenie samochodu, bo autobusy Egged nie jeżdżą od piątku wieczorem.

Tak, wiem, dlatego planuję jechać w piątek rano.

lukket napisał(a):
Autobusy zatrzymują się przy Masadzie i Ein Gedi. Bilet na autobus lepiej kupić wcześniej przez Internet, bo na trasie do/z Eilatu mogą być pełne.

Da się to w ogóle zrobić? Strona internetowa eggedu jest dla mnie całkowitą pomyłką, za nic w świecie nie jestem w stanie znaleźć pełnego rozkładu jazdy albo chociaż spisu miejsc, do których autobusy jeżdżą i gdzie po drodze się zatrzymują, a zakup biletów do Eilatu możliwy jest (chyba?) na stronie, która jest tylko w hebrajskiej wersji...(https://reservations.egged.co.il/webetickets/Moudle/Orders/NewOrder.aspx?GI=9e34bd9f-7f73-4cd9-8d22-f408fdd556f1)

#333 PostWysłany: 20 Lip 2015 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Pabloo napisał(a):
lukket napisał(a):
Jeśli chcesz dostać się do Eilatu w szabat, zostaje Ci chyba tylko wypożyczenie samochodu, bo autobusy Egged nie jeżdżą od piątku wieczorem.

Tak, wiem, dlatego planuję jechać w piątek rano.

lukket napisał(a):

Da się to w ogóle zrobić? Strona internetowa eggedu jest dla mnie całkowitą pomyłką, za nic w świecie nie jestem w stanie znaleźć pełnego rozkładu jazdy albo chociaż spisu miejsc, do których autobusy jeżdżą i gdzie po drodze się zatrzymują, a zakup biletów do Eilatu możliwy jest (chyba?) na stronie, która jest tylko w hebrajskiej wersji...(https://reservations.egged.co.il/webetickets/Moudle/Orders/NewOrder.aspx?GI=9e34bd9f-7f73-4cd9-8d22-f408fdd556f1)

Hm, my jechaliśmy z En Bokek (następny przystanek za Masadą) do Eilatu, i kupowaliśmy bilety u kierowcy, aczkolwiek były już tylko miejsca stojące. Wnioskuje z tego, że wasz plan też ma szanse powodzenia ;) Autobusy na pewno zjeżdżają na przystanek do Masady, bo łapaliśmy tam stopa ;)
Z tego co domyśliliśmy się w Ein Bokek, godziny podane na rozkładzie na trasie określają wyjazd z pierwszego przystanku ;)
Od biedy, jeśli nie zmieścicie się do autobusu, to na trasie z Masady i Ein Gedi do Jerozolimy nie powinno być problemu z autostopem. My czekaliśmy max godzinę na złapanie okazji.
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 23 Lip 2015 19:57 
Awatar użytkownika

Wg mnie jeden dzień na Tel Awiw to za mało
Jest Caramel Market, wieża widokowa Azrieli (obserwatorium na 49 piętrze) świetne safari Ramat Gan
ale największe wrażenie zrobiła na mnie stara Jaffa, zakochałam się. Uliczki i świetne knajpy przy wybrzeżu. Jeśli ogarniesz to w dzień to szacun.
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 23 Lip 2015 21:34 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
Tel Aviv 2 dni. Haifa 5-6 godzin i 4-5 godzin w Akko obowiązkowo ! to 20 minut pociągiem z Haify bilet jakieś 20 nis a warto jak cholera. Bije na głowę tą smutną Haifę

#336 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:07 
Awatar użytkownika

Witajcie,

Ja takze planuje wyjazd do Izraela (15.09-1.10)w sumie 2,5 tygodnia. Zamierzamy nocowac w 3 miejscach: Tel Aviv, Jerozolima, i Hajfa. Co do dwóch pierwszych nie mam watpliwości, jednak Hajfa: czy warto? z tego co czytam opinie podzielone. Moze polecacie inna bazę wypadową na zwiedzenie pólnocy Izraela (bedziemy bez samochodu)?
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:35 

W Nazarecie jest o wiele taniej i ciekawiej, niż w Hajfie. To najbardziej arabskie miasto w całym Izraelu "właściwym". :D Można poczuć klimat bazarów, arabskiego jedzenia itp.
Byłem tam w fajnym hoteliku u Arabów. Ale musiałbym sobie przypomnieć dokładne miejsce, bo tam jak w ulu. :)
 PM off  

#338 PostWysłany: 24 Lip 2015 13:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Co oznacza '2' nad ceną przy wielu produktach w sklepach?
Wie ktoś dlaczego cola 0,5 potrafi kosztować 7 szekli, a w tym samym sklepie stojącą obok cola 2l 6,9 szekli? 8-)

#339 PostWysłany: 24 Lip 2015 14:44 

katia napisał(a):
Hej. Planuję podróż do Izraela w pojedynkę (z różnych przyczyn) we wrześniu. Orientuje się może ktoś czy wpuszczą mnie(młodą raczej blondynkę ;) ) w ogóle do kraju i czy podróżowanie tam będzie w miarę bezpieczne? Byłabym wdzięczna za podpowiedź.

Wpuścić wpuszczą ale trzeba będzie odpowiedzieć na milion pytań. Czy bezpiecznie? Do arabskich miast czy dzielnic bym się sama nie wybrała.
 PM off  

#340 PostWysłany: 24 Lip 2015 14:51 
Awatar użytkownika

Pabloo napisał(a):
Co oznacza '2' nad ceną przy wielu produktach w sklepach?
Wie ktoś dlaczego cola 0,5 potrafi kosztować 7 szekli, a w tym samym sklepie stojącą obok cola 2l 6,9 szekli? 8-)

może jedna, że z lodówki a druga, że ciepła?

My mieliśmy w jednym sklepie do wyboru Colę Zero 2l za 8 albo 16 szelki - pierwsza z półki, druga z lodówki - AUTENTYK Z AUTOPSJI
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość