Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 08 Kwi 2015 06:49 

Zbanowany
BartoszZ napisał(a):
poszwin napisał(a):
Więc plan na chwilę obecną wygląda tak:
...atrakcje jak wyprawa na słoniu czy wypłynięcie na delfiny ;-) Jakie są mniej więcej koszty tych atrakcji?

Godzinny rejs "Dolphin trip" z plaży Miramar za 300 rupii, na pewno startują o 16:00, 17:00, 18:00, inne godziny nie wiem. Bilety do kupienia na plaży blisko łódek.

W Tropical Spice Plantation (blisko miasta Ponda) jest opcja krótkiej przejażdżki na słoniu lub kąpiel na słoniu (słoń swoją trąbą nabiera wody i Ciebie nią chlapie), koszt jednej z dwóch opcji jeśli dobrze pamiętam to 700 rupii, ale to nie jest wyprawa bo trwa chwilę.

300rupi tp tanio .W Agondzie chcieli za taki rejs ok 700.
Co do słoni to chyba bym sobie darowała za 700rupi. Ale jeżeli
ktoś się uprze ,to jego decyzja.
Uwaga do pociągu ......nie wiem o jakich kuszetkach piszecie ,
ale wygód to się raczej nie spodziewajcie.
Co prawda my jeździłyśmy w secend class. Ale bród i niewygoda
jest w każdym pociągu.

Ogólnie bardzo napięty plan ,ale przy odrobinie szczęścia dacie radę.
życzę udanego pobytu ,my właśnie wróciliśmy kończąc pobyt w Indiach na plazach Goa.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#142 PostWysłany: 09 Kwi 2015 10:11 

Loty: 10
Kilometry: 24 346
Krajów: 6 / 2.8%
Popieram Bartolko - Agra i Fatehpur Sikri to 2 dni (trzeba dobrać termin wizyty w Taj, bo w któryś dzień tygodnia jest chyba nieczynny!). Jaipur to 1-1,5 dnia maks.
Mając jeszcze ekstra 1,5-2 dni, pojechałbym do Jodhpuru, bo do Jaisalmeru z Jaipuru jest kilkanaście godzin pociągiem (jechałem w nocy, ale i tak do Jaisalmeru przyjechałem o 14).
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 09 Kwi 2015 15:40 

niebieski
Na jeden dzień z Jaipuru samochodem można zaliczyć Puszkar i Ajmer.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 09 Kwi 2015 15:48 

Loty: 4
Kilometry: 8 792
Krajów: 3 / 1.4%
Taj Mahal jest nieczyny w piątek

-- 09 Kwi 2015 16:04 --

Na obrzeżach Jaipuru znajduje się także wzgórze, na którym żyje duża ilość małp - szumnie nazywane monkey temple, [/quote]

Polecam to miejsce, Monkey Temple czy też Galta, jedno z piękniejszych miejsc do odwiedzenia w Jaipurze.
Po drodze do Amber Fortu, za Water Palace, mozna odbić w lewo i zobaczyć Jaigarh Fort. Rozciąga się stamtąd wspaniały widok min na Amber Fort.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 10 Kwi 2015 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Hmmm to chyba jednak odpuścimy ten Periyar National Park na rzecz backwaters (w tym houseboat z noclegiem na wodzie) oraz Munnaru.
Z tego co sprawdzałem w Googlach to przejazd z Kerali do Munnar ma zająć jakieś 3 godziny samochodem (150km) - i tak 3 godziny wydają się dość długim czasem ale skoro mówicie, że może to zająć nawet więcej... ;)
A koszty wynajęcia "taksówki" wraz z kierowcą ktoś zna mniej więcej?
No i podbijam z pytaniem o nocleg w okolicach Munnar a nie samym Munnar ;)

P.S.
W drodze powrotnej mamy 14 godzin przesiadki w Chennai-z własnego doświadczenia ktoś wie na co warto poświęcić ten czas? W necie znalazłem różne świątynie w okolicy-może coś jeszcze jest ciekawego?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!

#146 PostWysłany: 11 Kwi 2015 09:29 

My z Kumily do Munnaru autobusem jechaliśmy długo, nie pamiętam dokładnie, ale na pewno nie 3 godziny.
Droga była trudna, wąska, wiodła serpentynami, to jedyny moment naszej podróży, kiedy mój mąż był zielony, gdy przejeżdżaliśmy nad jakimś wąwozem ;]
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 12 Kwi 2015 10:19 

Loty: 375
Kilometry: 846 201
Krajów: 62 / 29.0%
poszwin napisał(a):
przejazd z Kerali do Munnar ma zająć jakieś 3 godziny samochodem (150km) - i tak 3 godziny wydają się dość długim czasem ale skoro mówicie, że może to zająć nawet więcej... ;)
A koszty wynajęcia "taksówki" wraz z kierowcą ktoś zna mniej więcej?
No i podbijam z pytaniem o nocleg w okolicach Munnar a nie samym Munnar ;)

My jechaliśmy z Fort Cochin około 4-5 godzin - tam są naprawdę niezłe serpentyny :-) Moja lepsza połowa uparła się, że po drodze odwiedzimy jedną z plantacji przypraw (dla mnie nuda i moim zdaniem stracony czas ale Ruda była zadowolona)
Koszt taksówki - kwestia trasy i umiejętności targowania - ale liczcie tak na start około 8-9 rupii za kilometr i dodatkowo stawkę kierowcy 200-300 rupii za dzień, gdy w grę wchodzi nocleg dla kierowcy to kolejna dodatkowa suma wypada z kieszeni. Inna stawka będzie gdy robicie trasę tam i z powrotem a inna gdy startujecie w Kochi a kończycie w innym miejscu.
My nocowaliśmy na plantacji herbaty w guesthousie poleconym nam przez naszego kierowcę. Było tanio, smacznie i wygodnie. O nocleg się nie martwcie - w tamtym rejonie sam Was znajdzie :D

#148 PostWysłany: 17 Kwi 2015 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 3 640
Krajów: 2 / 0.9%
octopuso napisał(a):
Maxon napisał(a):

Swoją drogą, może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak powszechnie używane jest określenie NA Goa, a nie W Goa/DO Goa?

Może dlatego, że krąży obiegowa opinia, iż Goa to wyspa..? Spotkałem się z tym już parę razy...A wiadomo-leci/jedzie się NA wyspę. Tylko pojawia się pytanie skąd pomysł, że to wyspa..?
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 01 Maj 2015 17:25 

niebieski
BartoszZ napisał(a):
poszwin napisał(a):
Godzinny rejs "Dolphin trip" z plaży Miramar za 300 rupii, na pewno startują o 16:00, 17:00, 18:00, inne godziny nie wiem. Bilety do kupienia na plaży blisko łódek.

Ja płaciłem 1200 rupii za 2 osoby, ale płynęliśmy sami. Z Palolem.

BartoszZ napisał(a):
poszwin napisał(a):
W Tropical Spice Plantation (blisko miasta Ponda) jest opcja krótkiej przejażdżki na słoniu lub kąpiel na słoniu (słoń swoją trąbą nabiera wody i Ciebie nią chlapie), koszt jednej z dwóch opcji jeśli dobrze pamiętam to 700 rupii, ale to nie jest wyprawa bo trwa chwilę.

Wstęp bodajże 400 czy 450 rupii, ale w cenie jest lunch i przewodnik. Warto, fajnie jest zobaczyć, jak rosną przyprawy :)\
Od siebie mogę polecić, jako środek transportu, auto z kierowcą. Wynajęcie go na około 8 godzin (auto z klimą), przejazd do Old Goa, na plantację, postój w Panjim i powrót do Palolem kosztowało 3000 rupii - około 50 USD.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 01 Sie 2015 16:14 

Loty: 44
Kilometry: 99 833
Krajów: 23 / 10.8%
16-18.08 udaipur
19-21.08 jaipur
22.08 agra
22-24.08 dehli
25-28.08 dharmsala i okolice
29-31.08 varanasi
1-4.09 darjeeling i okolice
5-8.09 kalkuta
9-12.09 podroz do chennai po drodze jakis postój i plazowanie
12-14.09 chennai
14-16.09 Bengalur
16-18.09 Mangalore
18-21.09 Panaji
21-22.09 Mumbaj
co skrocic co wydłużyć?co warto zobaczyc w drodze z kalkuty do chennai?
Zastanawialem sie mad pojechaniem do Leh do kaszmiru ktos poleca?
co warto zobaczyc w okolicach dharmsala i darjeeling?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 01 Sie 2015 16:40 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
z Twojego planu byłem tylko w Radżastanie plus Delhi , Agra , Bombaj i Varanasi
Między Udaipurem a Jaipurem jest miasteczko Jodphur w którym bardzo mi się podobało
Obok Jaipuru fajny fort Trafiliśmy też na wesele jakiegoś Maharadży Udaipur jak dla mnie spokojnie wystarczy jeden dzień Może drugi na okolice Z jaipurem podobnie
Varanasi rewelacja
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 01 Sie 2015 16:45 

Loty: 23
Kilometry: 58 104
Krajów: 13 / 6.1%
14-16.09 Bengalur -ja bym został tylko 1 dzień.
Niestety mam koszmarne wspomnienia z tego miasta.
Dojazd z lotniska do miasta jest długi i niestety drogi
400rupi autobusem.

Dodałbym Johpour
Panaji -1 dzień ,resztę bym dał na Old Goa ,Agonda i Chapora
(są niedaleko
wszystko autobusami)
Trochę pokręcona trasa jak dla mnie .
Inaczej bym ją ułożył.
Ale to moje spostrzeżenia.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 01 Sie 2015 16:54 

niebieski
Twój plan zakłada bardzo wiele, bardzo długich przejazdów. Jak zamierzasz się przemieszczać?
Pociąg z Dharamsali do Waranasi jedzie 24 godziny, Kalkuta-Chennai jeszcze dłużej. Łącznie to mi wygląda na jakieś 7-8 tys. kilometrów czyli ok. 5-6 dób w pociągu. Na Twoim miejscu skoncentrowałbym się na 2-3 rejonach ale poznałbym je dokładniej. Np. Radżastan (+ wielbłądy z Bikaneru + świątynia szczurów, +Jaisalmer, +Jodhpur, +kilka innych), Pendżab (+np. Armitsar - złota świątynia Sikhów, +Atari border itp.), Dharamsala, "złoty trójkąt" a potem powrót nad morze (Goa).

#154 PostWysłany: 04 Sie 2015 10:41 

srebrny
W miesiac do zrobienia, ale faktycznie duzo. Zobaczysz wiekszosc, ale tak naprawde bedziesz gonil za kolejnymi miejscami. Chyba, ze wybierzesz samolot jako srode transportu. Wtedy zobaczysz wiecej. Loty po Indiach sa relatywnie tanie. Odpuscilbym totalnie Kalkute. Poza znana nazwa nic tam praktycznie nie ma. W Chennai tez 1 dzien max. Gdybym jechal 2x do Indii to skupilbym sie bardziej na Rajastanie olewajac wschodnie wybrzeze. Tym bardziej przy przeprawach pociagiem.

#155 PostWysłany: 04 Sie 2015 10:53 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
ja polecam Keralę, jeśli będę ponownie w Indiach to tylko tam :D
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.

#156 PostWysłany: 04 Sie 2015 10:57 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Ja też na kolejny pobyt w Indiach biorę głównie pod uwagę Kerale :)
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 04 Sie 2015 11:01 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Dla mnie też za dużo jeżdżenia. Jechałem w zeszłym roku w sierpniu pociągiem Delhi- Kerala 2 doby i powiem, że to trochę mimo wszystko męczące.
Ja poleciłbym Keralę i Penjab- Amritsar. Dodam tylko, że byłem w analogicznym okresie w zeszłym roku i powiem, że przygotuj się na pogodowe piekiełko. Ukrop szczególnie w Delhi będzie niesamowity w połączeniu temperatury i wilgotności.

PS 1. A i oczywiście pamiętaj o zakupie biletów kolejowych z wyprzedzeniem!

#158 PostWysłany: 27 Wrz 2015 22:07 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Indie południowe to zbyt pojemny temat, by zobaczyć w 9 dni. Ja na południu bardzo polecam kilka miejsc. Co prawda są oddalone od siebie, jednak można, do pokonania tych odległości, wykorzystać nocne pociągi i samoloty.
Na pewno
1. Puducherry - kolonialne miasteczko
2. Auroville - niezwykła złota świątynia przy której i znajduje się wioska (lub raczej komuna) wolontariuszy.
3. Varkala - piękny klif i wioska rybacka. fajnie jest też wybrać się nocą na Black Beach, by zobaczyć czarną plażę w blasku księżyca
4. Munnar - Must see! Piękne pola herbaciane

Te miejsca z czystym sumieniem mogę polecić. Oczywiście na trasie jest wiele więcej indyjskich niespodzianek i perełek lub zwyczajnych indyjskich miejscówek. Na pewno odradzałbym pchanie się w duże miasta, wszystkie są do siebie podobne - głośne, brudne, chaotyczne. Lepiej swój czas poświęcić na odkrywanie nieoczywistych miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 04 Paź 2015 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja poleca też Chinnar Wildlife Sanctuary. Sam Munnar może nie jest jakiś piękny, do tego jest położony ok 1600 m nad poziomem morza. Droga z Munnar do Marayoor jest przepiękna. Plantacje herbatry, Devan Hills. W sanktuarium byłem 2 razy na chodzeniu po dżungli (bardziej buszu). Widziałem 2 razy dzikie słonie, nie ma tam wielkich kotów. W Marayoor można się też zatrzymać na nocleg. Generalnie te 9 dni lepiej zagospodarować na 1 region albo Goa albo Keralę. Ja polecam Keralę, Varkala lub Kovalam Beach, Alleppey (wenecja wschodu), Kochi 1 noc. Co do Thivandrum to jest tam sławna świątynia ale "niewierni" nie mają tam wstępu. Poza tym zoo ale nie klażdy lubi tam chodzić, katedra ... no ale to duże masto ale w Indiach są ciekawsze rzeczy do zobaczenia niż miasta.

Polecam też sieć hosteli Vedanta w Kochi, Varkali, Alleppey lub Kovalam, jeżeli planujecie budżetowy wyjazd.
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 22 Paź 2015 16:17 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Tome-k napisał(a):
octopuso napisał(a):
Maxon napisał(a):

Swoją drogą, może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak powszechnie używane jest określenie NA Goa, a nie W Goa/DO Goa?

Może dlatego, że krąży obiegowa opinia, iż Goa to wyspa..? Spotkałem się z tym już parę razy...A wiadomo-leci/jedzie się NA wyspę. Tylko pojawia się pytanie skąd pomysł, że to wyspa..?

No nie do końca masz racje. To w takim razie skoro jedzie się NA warszawaką Pragę lub NA krakowski Kazimierz, też masz na myśli wyspę? :)

"Na" określa element większej całości. Jedziesz DO Pragi w Czechach i NA Pragę w Warszawie, DO Kazimierza (nad Wisłą), NA Kazimierz w Krakowie. NA Bali ale DO Indonezji itd.
Jednak nie jest to jakaś sztywna reguła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość