Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lut 2026 17:37 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy zaobserwował ktoś z Was ostatnio jakieś dziwne sytuacje dot. BW?

Kilka dni temu przyszedł do mnie mail ostrzegający przed podejrzanymi mailami, SMSami i WhatsAppami, a dziś dostałem WhatsAppa niby z US, w którym proszą mnie o dodatkową weryfikację rezerwacji. Co ciekawe, wszystko w tej wiadomości się zgadza: pełne imię i nazwisko, data i miejsce pobytu, który mam faktycznie zarezerwowany, no i oczywiście mój nr telefonu. Widać jednak po linku do kliknięcia, że to phishing.
Na dodatek, nie mogę zalogować się na konto (ani a aplikacji, ani na stronie).

Wygląda na to, że w BW musiał być jakiś duży wyciek danych osobowych. Słyszeliście coś o tym, albo może macie jakieś osobiste z tym problem doświadczenia?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#2 PostWysłany: 26 Lut 2026 19:05 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Tydzień temu dostałam wiadomość na WhatsApp aby potwierdzić dane i kliknąć na link. Obiecywali że zajmuje to kilka sekund. Jak tego nie zrobię to skasują rezerwację. Wiadomość z profilu udającego BW. Mieli moje dane rezerwacji i Nazwisko. Mam 2 rezerwację i ta dotyczyła BW Liberia za punkty.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Lut 2026 19:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W BW Nordics był ostatnio potwierdzony wyciek
https://loyaltylobby.com/2026/02/19/bes ... tsapp-sms/
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 26 Lut 2026 19:17 

niebieski
Tak czytałem. Właśnie drugą rezerwację mam w Svolvaer.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lut 2026 19:38 
Awatar użytkownika

platynowy
@Krzysztof76: zgłaszałeś się w tej sprawie do BW? Coś Ci zaoferowali?
Różne wycieki mnie w jakiś sposób dotyczyły, ale żaden chyba nie wyposażył hakerów w aż tak dużo danych na mój temat, jak tym razem. Zastanawiam się, czy nie zgłosić się nie tylko z informacją o naruszeniu (o co BW poprosił w mailu), ale również z oczekiwaniem jakiejś formy rekompensaty (choć mam świadomość, że sam pewnie nic nie osiągnę, jak było choćby w tym przypadku: sprawdzcie-konta-w-m-amp-m,1574,147178).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lut 2026 20:10 

niebieski
Jeszcze nie zgłosiłem. wyciek dotyczył chyba wszystkich którzy mają aktualne rezerwacje,
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Lut 2026 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 202
Kilometry: 404 130
Krajów: 81 / 37.9%
złoty
Mam jedną aktywną rezerwację robioną przez stronę us bo na pl nie mogłem się zalogować. Jeszcze nie dostałem wiadomości podobnych do waszych.
ted07 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 26 Lut 2026 20:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem, czy łączyłbym to konkretnie z całym BW, chyba bardziej z softem jaki używa dany hotel. Miałem rezerwację w bezsieciówkowym hotelu w Wietnamie przez booking, i też dostałem cos podobnego na WhatsApp - wszystkie dane, które podajesz do rezerwacji hotelowej i phishing na pilne potwierdzenie, bo jak nie to niby odwołają. Wyciek może być skądkolwiek, od OTA, przez integratorów, poprzez lokalny system obsługi hotelu, a nawet z maila hotelowego gdzie też pewnie lecą potwierdzenia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość