Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dla poszukujących towarzysza podróży, wspólnego przejazdu taxi itp. jest temat: pekin-przesiadka-wspolne-zwiedzanie,249,138293&p=1181824#p1181824

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 10 Cze 2026 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
gawlas napisał(a):
Czy ktoś w ostatnim czasie (sierpień/wrzesień) korzystał z tej darmowej wycieczki od Trip.com? Na zdjęciu z punktu obsługi widnieje informacja że oferta ważna do 26.06.2025, więc zastanawiam się czy przedłużyli, czy też już nie ma tej opcji i powinienem szukać jakiegoś kierowcy.

Gorąco polecam wycieczkę na mur w Mutianyu z Trip.com. Skorzystałem z niej w ostatni piątek 05.06.2026, wszystko nadal działa, na przylotach w T3 wychodzi się niemal na wprost stanowiska Trip.com, gdzie od 06:30 odbywają się zapisy na wycieczki. Miałem poranny przylot z Budapesztu, wiec już ok. 04:30 byłem pierwszy w kolejce, pol godziny później dołączył do mnie inny Polak lecący z Warszawy, sporo później pojawiły się jeszcze kolejne osoby, ale nie było przesadnego zainteresowania ;)
Punktualnie o 07:30 pojawiła się przewodniczka, wzięła nas na parking i 1,5 h jechaliśmy busem do muru, po drodze nieco opowiastek o murze, zebrano nasze paszporty, by zarejestrować nas jako gości - przy wejściu na mur skanuje się paszport i bramka się otwiera. Na sam mur można wejść schodami albo wjechać płatna kolejka gondolowa. Na samym murze w sumie ok. 1,5 h czasu dla siebie, potem powrót z parkingu na lotnisko, ok. 12:20 byłem z powrotem na lotnisku i pojechałem sobie jeszcze metrem do miasta.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Tour
Tour.jpg
Tour.jpg [ 207.87 KiB | Obejrzany 473 razy ]
Komentarz do pliku: Bus
Bus.jpg
Bus.jpg [ 108.76 KiB | Obejrzany 472 razy ]
Komentarz do pliku: Ulotka
Ulotka.jpg
Ulotka.jpg [ 224.66 KiB | Obejrzany 473 razy ]
Komentarz do pliku: Stanowisko
Stanowisko.jpg
Stanowisko.jpg [ 138.52 KiB | Obejrzany 472 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#182 PostWysłany: 04 Lip 2026 16:29 

A co zrobiłeś z bagażem (jeśli miałeś)? Mam lot z Pekinu do Warszawy o 14.15. Czy zdążę po wycieczce przejść przez security? Czy uczestnicy wycieczki mają jakiś fast track?
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 04 Lip 2026 17:12 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
@barbal10 Ja korzystałem z podobnej wycieczki w Szanghaju i planując udział w niej po prostu nadałem duży podręczny.
Mimo iż te wycieczki to naprawdę fajna sprawa, to jak napisał @travellista nie cieszą się zbytnią popularnością. W mojej brało udział 6 lub 7 osób i ponieważ było sporo miejsca, to możliwe było wzięcie bagaży do busa. Ale oczywiście nie ma gwarancji, że tak zawsze będzie.
barbal10 uważa post za pomocny.

#184 PostWysłany: 04 Lip 2026 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@barbal10 Ponieważ korzystałem z wycieczki na przesiadce, to bagaż rejestrowany został sobie w sortowni na lotnisku natomiast jako podręczny miałem torbę typu "barrel" Fred Perry, więc nie było z nią problemu. Na terminalu widziałem zaś znaki do przechowalni bagażu.
Powrót na wylot o 14:15 wydaje mi się ryzykowny, nam udało się wrócić o 12:30, ale nie ma gwarancji, że tak będzie, bo oficjalnie wycieczka kończy się na lotnisku o 13:00. Samo security było szybkie, ale potem w moim przypadku trzeba bylo jeszcze jechać kolejką terminalową (to zajęło chyba najdłużej), dopiero tam była kontrola paszportowa i jeszcze za nią jest kilka minut spaceru pod gate.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#185 PostWysłany: 17 Sie 2026 11:38 

6h20min (11:30 - 17:50)- ktoś miał podobną długość stopovera i wybierał się gdzieś na miasto? Uda się w tym czasie zobaczyć plac tiananmen i gdzieś się pokręcić?
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 17 Sie 2026 13:53 

Mam 5,5h i zamierzam się wybrać, ale podbijam pytanie czy ma to sens
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 17 Sie 2026 14:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Co prawda miałem znacznie więcej, ale spróbowałbym, może nie Tiananmen bo tam security jest kosmiczne (kilka bramek), ale może najbliższy mur? W każdym razie jakiś esim + DiDi (ceny są naprawdę przyjazne) i można coś zobaczyć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#188 PostWysłany: 17 Sie 2026 14:58 

złoty
@faceboy @Woojtaaas
Czy ma to sens to już każdy sobie musi odpowiedzieć sam.
W pół godziny można dojechać Diddi'm lub zamówionym przez trip.com lub Klook transportem, pod wschodnie wejście Zakazanego Miasta (jak najbliżej Donghuamen street).
Jazda tam: 22EUR a z powrotem 13EUR, mnie kosztowała na trip.com. Z Diddi lub Klook może być trochę taniej, warto zawsze sprawdzić.
Diddi będzie ok na powrót bo szybko się ktoś powinien znaleźć, za to Trip i Klook masz w sumie gwarancję, że ktoś będzie czekał na lotnisku z nazwiskiem i jedziecie bez zbędnego czekania i szukania kierowcy po wyjściu z lotniska.
Pytanie gdzie lecicie i jaką linią dalej... Bo od tego trochę będzie zależeć czas potrzebny do przejścia przez security przy powrocie na lotnisko.
 Profil Relacje PM off
Woojtaaas lubi ten post.

#189 PostWysłany: 17 Sie 2026 15:14 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
To dość mało czasu moim zdaniem. Te wycieczki, które są organizowane zakładają minimum 8-godzinną przerwę między lotami, a tam odbierają i dowożą z powrotem na lotnisku.
Tiananmen na pewno odpada, gdyż trzeba się wcześniej zarejestrować na konkretne "okienko" czasowe. I na miejscu jest dużo chodzenia dookoła (teren jest ogrodzony barierkami), kontroli itp., a to wszystko trwa.
2 ludzi lubi ten post.

#190 PostWysłany: 17 Sie 2026 15:27 

@Chupacabra Lot potem do Tajlandii, więc zakładam, że ok. 2h być przed lotem żeby zdążyć z security. (możliwe, że będę miał ze sobą baterie do drona to tym bardziej warto być wcześniej). Dzięki za odpowiedź, zapewne odpuszczę wyskoczenie na miasto
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 17 Sie 2026 15:58 

srebrny
Sudoku napisał(a):
To dość mało czasu moim zdaniem. Te wycieczki, które są organizowane zakładają minimum 8-godzinną przerwę między lotami, a tam odbierają i dowożą z powrotem na lotnisku.
Tiananmen na pewno odpada, gdyż trzeba się wcześniej zarejestrować na konkretne "okienko" czasowe. I na miejscu jest dużo chodzenia dookoła (teren jest ogrodzony barierkami), kontroli itp., a to wszystko trwa.

kwestia podejscia, na szybki spacer dla samego klimatu wystarczy. zobaczy Tienman, Hudong, wejdzie na wzgorze zeby zobaczyc zakazane miasto z gory.

fanem Chin nie jestem, ale jakbym mial przesiadke w Pekinie to bym sobie znowu do miasta wyskoczyl :)
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 17 Sie 2026 22:54 

niebieski
faceboy napisał(a):
Mam 5,5h i zamierzam się wybrać, ale podbijam pytanie czy ma to sens

Moim zdaniem trochę sport dla "odhaczaczy", ale każdemu wg potrzeb. 15 lat temu pewnie pisałbym inaczej ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#193 PostWysłany: 18 Sie 2026 00:38 

srebrny
mowisz, ze to po 15 latach moze sie zmienic ? az kurde sprawdzilem w paszporcie, w Pekinie na miescie bylem
w marcu 2016, wiec kto wie, mam jeszcze troche czasu, zobaczymy co powiem w marcu 2031 :-)
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 03 Wrz 2026 12:28 

Loty: 236
Kilometry: 448 360
Krajów: 39 / 18.2%
szpaczny napisał(a):
Jezeli ktos sie chce wybrac na zwiedzanie muru polecam : +86 130 2009 7096 (whatsapp dziala)

https://www.tripadvisor.com.sg/UserRevi ... ijing.html
Dobrze gada po angielsku

Skorzystałem z tej rekomendacji i jestem średnio zadowolony. Mam wrażenie, że albo Pan zatrudnił kogoś, albo dał nam swojego syna, bo na zdjęciach była inna osoba niż ten kto nas obsługiwał, ale auto się zgadzało.
Wyjazd dogadywany ponad 3 miesiące wcześniej przez WA.
Pan konsekwentnie upierał się przy swoim planie czyli Lotnisko -> Mur -> Pałac letni -> Lotnisko. Gdy poprosiliśmy o dodanie do tego Zakazanego miasta, to cena wzrosła o 200 CNY. Koniec końców zamienilismy Summer Palace na dzielnicę z hutongami. To na plus, bo można było w końcu odejść od deptaków z tłumami i zajrzeć w ciekawe miejsca.

Z plusów: Pan był o czasie, auto duże, wygodne i super wyposażone, można było zobaczyć i poczuć jak wygląda przyszłość motoryzacji, wszystko na czas, zero stresu przy powrocie na lotnisko.
Z minusów: Jego angielski na poziomie minimalnym, 3/4 komunikacji robiliśmy przez ich appkę do tłumaczenia, prosiłem o zabranie nas na śniadanie z dobrym lokalnym jedzeniem, poza turystycznymi szlakami, to wziął nas do knajpy na deptaku w Mutianyu. Jedzenie było średnie, cena zacna (316 CNY za 4 osoby - danie+ napój).
Trochę inaczej sobie to wyobrażaliśmy, liczyliśmy na możliwość większej interakcji, podpytywania, zaglądnięcia w ciekawe miejsca, a Pan zabrał nas utartym szlakiem , a sam ewidentnie nie garnął się do rozmowy.
Ogólnie to nie polecam.
FastHearing5774 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość