Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Malaga czy Walencja?
#1 PostWysłany: 21 Sie 2026 21:24 

niebieski
Chcę się wybrać z partnerką pod koniec września do Hiszpanii i oba te miasta chodzą mi po głowie... obecnie wygląda to tak, że mogę lecieć na 4 dni do Walencji albo na 5 do Malagi, przy czym Walencja wypada dokładnie w momencie urodzin mojej pani, więc bardziej romantycznie ;)

I ciągle się zastanawiam co wybrać, bo i jedno i drugie miasto wydaje mi się bardzo atrakcyjne, ale chyba lekko skłaniam się ku Maladze. Co byście poradzili? Najważniejsze są zabytki, w mniejszym stopniu klimat, ale też i na plażę człowiek by skoczył i zjadł coś lokalnego.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#2 PostWysłany: 21 Sie 2026 21:30 
Awatar użytkownika

złoty
Jedno i drugie będzie ok, ale Malaga wg mnie wygrywa. Jeśli masz opcję, by wziąć auto, to już w ogóle bajka, bo możecie odwiedzić Granadę, Kordobę (skoro zabytki) czy Caminito del Rei. Ale i bez auta, podejrzewam, da radę. Natomiast Walencja i okolice też będą ok - tu się nie da źle wybrać.
Pudelek lubi ten post.

#3 PostWysłany: 21 Sie 2026 21:35 

niebieski
Ale Walencja, jak kiedyś pisałam, jest piękna i taka elegancka. I też można z niej pojechać w piękne miejsca, np. choćby Cuenca. A i plaża jest. Też miałabym problem z wyborem, bo po prostu uwielbiam Hiszpanię :)
 Profil Relacje PM off
Pudelek lubi ten post.

#4 PostWysłany: 21 Sie 2026 22:01 

niebieski
Jeżeli w grę wchodzi siedzenie w mieście i nie ruszanie się poza jego mury to ja zdecydowanie wybrałbym Walencję. Świetne miasto moim zdaniem. Malaga aż tak bardzo mi się nie podobała. Natomiast jeśli chcesz zrobić bazę i eksplorować okolicę to z Malagi masz dostęp do dwóch zabytków klasy światowej - Alhambry i Mezequity.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 21 Sie 2026 22:01 

niebieski
Podejrzewałem, że takie będą odpowiedzi ;)

No to proste dwa pytania: gdzie lepiej kulinarnie? I gdzie ładniejsza starówka??

#6 PostWysłany: 21 Sie 2026 22:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Starówka ładniejsza w Walencji, ale cała reszta raczej w Maladze - więcej atrakcyjnych miejsc, gór, widoków, miast, miasteczek itd jest z bazą w Maladze.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Sie 2026 22:13 

niebieski
Auta raczej nie będę wypożyczał, ale może skorzystam z komunikacji, widzę, że do Kordoby pociąg jedzie z Malagi godzinę... a coś bliżej, gdzie można dotrzeć stamtąd autobusem lub pociągiem co byłoby ciekawe?

#8 PostWysłany: 21 Sie 2026 22:15 
Awatar użytkownika

Romantycznie i dla zabytków to do Granady np. autobusem Alsa
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Sie 2026 10:05 
Awatar użytkownika

srebrny
marimorena napisał(a):
do Granady np. autobusem Alsa

czyli 2 godziny, gdy tymczasem godzina to dla niego było za daleko :P

ogólnie to tak jak przedmówcy: jak chcesz się mocno pokręcić po okolicy to Malaga ma sporo fajnych opcji: Nerja / Cordoba / Granada / Gibraltar.

Jeśli ma być romantico i spokojniej i na miejscu, to Walencja zdecydowanie wygrywa. Polecam świetne plaże pod Walencją, np Saler, gdzie łatwo dojedziesz zbiorKomem z centrum Walencji a pod koniec września będzie puściutko, zwłaszcza w tygodniu. Bo te w samej Walencji.... są ok, ale nic nie urywajo.

Sama Malaga jest ok, ale nie bez powodu w większości przewodników jest wymianiana na 4/5 miejscu wśród andaluzyjskich miast (za Sevillo / Granado / Cordobo i czasem za Kadyxem) wartych zobaczenia, zwłaszcza wśród Hiszpanów, którzy nie za bardzo ją szanują (jednak posiadanie sporego lotniska mocno ją 'napompowało' w oczach obcokrajowców).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Sie 2026 10:26 

Loty: 513
Kilometry: 961 676
Krajów: 81 / 37.9%
złoty
Choć jestem team Malaga, to w okolicach Walencji jest ciekawe miasto z fortecą na wzgórzu i ruinami rzymskimi - Sagunto. Dojedziesz regionalnym pociągiem, ale trzeba się liczyć ze spacerkiem, jest też chyba lokalny bus.
Polecam również najdłuższą w europie podziemna rzekę - Coves de Sant Josep. Jest autobus z Walencji, a potem lokalny lub spacerek. Tylko to znowu ponad godzina jazdy.
Jest też Bunol, ale Tomatina, to jakoś teraz się odbywa, więc przegapicie.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 24 Sie 2026 10:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja na Twoim miejscu bym poleciał i najpierw do Walencji na 3 dni, a potem do Malagi na kolejne 3 dni. Bilety Ryanair na trasie VLC -AGP są w śmiesznych cenach, tj. po 15 eur.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Sie 2026 15:04 

niebieski
Nie chodzi o ceny, tylko o urlop ;)

rw30 napisał(a):
marimorena napisał(a):
do Granady np. autobusem Alsa

czyli 2 godziny, gdy tymczasem godzina to dla niego było za daleko :P

nigdzie nie napisałem, że za daleko, tylko może w inny dzień wybrałbym się gdzieś jeszcze bliżej... w pobliżu Walencji wpadło i w oko owe Sagunto, w pobliżu Malagi tak blisko niczego wyjątkowo ciekawego nie znalazłem. Chyba, że Mijas? Warto tam zajrzeć na kilka godzin?

#13 PostWysłany: 24 Sie 2026 16:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Pudelek napisał(a):
Chyba, że Mijas? Warto tam zajrzeć na kilka godzin?
Mijas jest przyjemne, mieliśmy tam parę dni bazę na całą okolicę, ale żeby specjalnie tam jechać to nie wiem. Białe miasteczko jakich pewnie wiele.

Uderzyłbym raczej do Rondy odwiedzając przy okazji Setenil de las Bodegas, takie Caminito del Rey też jest w okolicy godziny od Malagi.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Sie 2026 17:49 
Awatar użytkownika

To już lepiej zamiast Mijas podjechać do Nerja+Frigiliana
 Profil Relacje PM off
Pudelek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości