Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Lut 2014 18:48 
Site Admin

Loty: 541
Kilometry: 1 002 249
Krajów: 82 / 38.3%
Miałem napisać koszta więc pisze (na miejscu, wszystko licząc bez nurkowań, podróżując w 2 osoby):
Tajlandia - 2013 73zł/dzień/os 2011 59zł/dzień/os (aż tak nie podrożało w dwa lata, za drugim razem trochę bardziej "na bogato" podróżowałem)
Wietnam 2011 41,5zł/dzień/os
Kambodża 2011 67,5zł/dzień/os

czyli od 40-70zł na dzień potrzeba na miejscu (przynajmniej ja tyle potrzebowałem) - pomnóż to przez 60 dni i będziesz miał mniej więcej budżet studencki na taką wyprawę ;) (zawsze jednak zakładaj margines błędu)

Wietnamu będę bronił bo świetne widoki i klimatycznie, a jak "przeżyjesz" to potem reszta wyjazdu to będą wczasy (całość zaś będziesz wspominał jako przygodę) ;)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 12 Lut 2014 21:15 

Super z tymi kosztami, dzieki za pomoc. Piszac wszystko, masz na mysli transpor miedzy miastami/ krajami takze?

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Lut 2014 00:17 
Site Admin

Wszystko to wszystko ;) co tylko można na miejscu chcieć - transport, jedzenie, noclegi, zwiedzanie (łącznie z mega drogim wstępem do angkor..), pamiątki

nie wliczone tylko nurki bo to już kwestia osobnego, dość kosztownego hobby, niezależna od odwiedzanego kraju ;)
(no i rzeczy nie na miejscu jak dolot do/z Azji, wizy - np w 2011 jeszcze do Tajlandii była do połowy roku.. eh, czy szczepienia/antymalaryki)

#24 PostWysłany: 13 Lut 2014 02:09 

niebieski
a ja zapytam z ciekawosci, jak da sie zużyć 70 zł w dzien w Tajlandii?

pokoj - 30 zł, 3 posiłki - 15 zł, jakiś transport - 10 zł wychodzi luźno moim zdaniem...na co jeszcze da sie wydać kase tam?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Lut 2014 11:08 
Site Admin

Wszystko zależy ile chcesz zwiedzić - leżąc na tyłku na mało popularnej plaży da się żyć i za 30zł/dzień ;) Ale potem śmigasz promem między wyspami, czy jedziesz na drugi koniec Tajlandii i nagle przekraczasz budżet dwukrotnie ;)

Przykładowa rozpiska z kilku dni, koszty dzielcie na 2 bo to rozpiska dla dwóch osób, ceny w B ale to wystarczy podzielić na 10 (każdą podróż mam rozpisaną co do dnia, na co i ile wydałem):

15.08 wycieczka z Bkk do floating market i potem do Kanchanaburi gdzie zostajemy na noclegu i widzimy mostu na rzece Kwai - razem 1337B (czyli wszystko tanio, ale jak się chce dużo zwiedzić to na swoje się wyjdzie)
Jedzenie - 297B Transport (lokalne autobusy) - 590B Zwiedzanie (wynajęcie łódki na 2h) - 300B Nocleg - 150B
16.08 wynajęcie motoru i odwiedzenie wodospadów, powrót do Bkk i w nocy transport aż do Trang (czyli prawie drugi koniec Tajlandii podwaja nam budżet)- razem 2477B
Jedzenie - 239B Transport - 1824B (z czego aż 1354 do Trang bus) Zwiedzanie - 420B Nocleg - 0
17.08 Ko Muk - 1129B (czyli na samej wysepce mega tanio, ale trzeba było się dostać)
Jedzenie - 255B Transport - 525B (z czego prom 500) Zwiedzanie - 0 Nocleg - 350
18.08 Ko Muk i wizyta w Emerald Cave (która znów rujnuje nam budżet ;) ) razem 1445B
Jedzenie - 345B Transport - 0 Zwiedzanie - 800B ( :/ na Ko Muk w sierpniu nie ma nikogo! przez 4 dni pobytu spotkaliśmy dwójkę innych turystów, więc czarterem łódki też nie ma się z kim podzielić.. ani negocjować bo w low season tylko jedni pływają) Nocleg - 300B
19.08 Ko Muk wreszcie lenimy się na plaży - razem 680B (czyli nic nie robiąc i za 30zł/os się da fajnie żyć w Tajlandii)
Jedzenie - 380B Transport - 0 Zwiedzanie - 0 Nocleg - 300B

czym mam nadzieję poparłem swoją teorię że bardzo tanio się da, ale jak jesteś typem który chce by codziennie się coś działo to wyjdzie drożej ;)

#26 PostWysłany: 13 Lut 2014 11:29 

Zbyszko napisał(a):
Zawsze mnie inspiruje fakt tego - skąd ludzie mają tyle wolnego w pracy. Jedynie nasuwa się tutaj odpowiedź albo prowadzą swoją firmę i mają czas, albo po prostu mają zdalny tryb pracy, bo inaczej tego sobie nie wyobrażam przy 26 dniach wolnego które przysługuje człowiekowi po 10 latach pracy. Więc jestem pełen podziwu dla takich "podróżników"

Planując wyjazdy po długich weekendach i optymalizując maksymalnie dni wolne da się wyjechać kilka razy w roku pracując na umowie o pracę. Pamiętajmy, że 26 dni wolnego to aż 5 tygodni nieobecności w pracy pod rząd...
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 17 Mar 2014 16:13 

@Washington nie znalazłem Twojej relacji z Wietnamu. mógłbyś podrzucić jakiś plan co zwiedziłeś i jakie koszta transportu ?

Odnośnie tego bezpieczeństwa bo widzę trichę nagonkę -> realnie rzeczywiście niebezpiecznie czy chodziło Wam o wspomniane kradzieże rzeczy pozostawionych w pokojach ?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 17 Mar 2014 19:27 
Site Admin

Hej, relacji z Azji jeszcze nie pisałem, to raczej w dalszych planach mam. Jednak w wolnej chwili postaram Ci wrzucić plan i koszty transportu

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nie chodzi o to że jest niebezpiecznie w Azji, bo nie jest! (choć dla osoby która pierwszy raz jest w Azji przejście przez ulicę w Wietnamie może być traumatyczne przy tamtejszym ruchu) jedyne nieprzyjemności jakie Cię spotkają to różnego rodzaju oszuści i naciągacze, lecz przy odrobinie czujności i zdrowego rozsądku nic Ci się nie stanie (nawet myślę że o kradzież łatwiej jest w Europie, np takiej Barcelonie)

#29 PostWysłany: 18 Mar 2014 00:10 

Byłem już na objazdówce Malezja , Tajlandia , Kambodża , Singapur także naciąganie i ściemnianie odnośnie zamkniętych atrakcji turystycznych , polecanie lepszych albo transportu tylko dla Ciebie i bez przesiadek po czym się okazuje całkiem inaczej to norma.
Uspokoiłeś mnie trochę z tym rozsądnym podejściem bo czytając poprzednie posty to można stwierdzić że kradzieże są tam na początku dziennym i lepiej mieć wszystko przy sobie a po zmroku to w ogóle nie wychodzić :)

Jakbyś mógł wrzucić mniej więcej trasę w Wietnamie którą jechałeś, nazwy hoteli, czym się przemieszczałeś i w jakich mniej więcej cenach to z góry dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 18 Mar 2014 07:34 

rupert84, ja właśnie odnioslam podobne wrażenie odnośnie tego bezpieczeństwa ;)

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Mar 2014 15:50 

A ja się będę upierać, że jeśli nigdy nie byłaś wcześniej w Azji najlepiej zacząć od czegoś najłatwiejszego, czyli Tajlandii. Azja to jest stan umysłu i rzucanie się na głęboką wodę nie ma sensu. Od pierwszego dnia będziesz chodzić spięta i podejrzliwa wobec każdego. To, że poczytasz o scamach w internecie przed wyjazdem niewiele Ci da, bo jak przyjedziesz na miejsce okaże się, że oni zdążyli wymyślić już 10 innych patentów, jak oszukać turystę.
Dla mnie pierwsze dni w Tajlandii były sporym wyzwaniem, to jest zupełnie coś innego niż podróżowanie po Europie. Według mnie Tajlandia na start to dobre miejsce na zaadaptowanie się w Azji - mimo wszystko jest to szok kulturowy. Zwiedzisz Tajlandię, zobaczysz o co w tym wszystkim mniej więcej chodzi i będziesz mogła wyruszyć dalej już z minimalnym bagażem doświadczeń. Takie jest moje zdanie :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 18 Mar 2014 20:08 
Site Admin

Trasa którą robiłem w Wietnamie wyglądała tak:
Hanoi - Ha Long Bay - Da Nang (plażowanie na południu od miasta na My Khe i marmurowa góra Ngu Hanh Son) - Hoi An - Buon Don (jazda na słoniach) - Chau Doc (pływanie po Mekongu, transport do Kambodży)

niestety tak jak patrzę w moje notatki to nazw hoteli nie jestem w stanie podać a i z transportem będzie średnio - przemieszczałem się samymi busami, w dzień zdezelowanymi lokalnymi, raz nocne połączenia sypialnym busem, kilka razy w nocy nowymi dla turystów (były droższe, ale nie aż tak bardzo, a odchodził koszt noclegu) - przykładowe ceny - sypialny z Hue do Nha Trang (11$+230 000)/2 a lokalne busy z Buon Don do Sajgonu 160 000 - tyle że to było w 2011; jakbyś miał pytanie o jakieś konkretne połączenie to łatwiej mi będzie pomóc

#33 PostWysłany: 15 Gru 2019 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 79 244
Krajów: 23 / 10.8%
Zbyszko napisał(a):
Zawsze mnie inspiruje fakt tego - skąd ludzie mają tyle wolnego w pracy. Jedynie nasuwa się tutaj odpowiedź albo prowadzą swoją firmę i mają czas, albo po prostu mają zdalny tryb pracy, bo inaczej tego sobie nie wyobrażam przy 26 dniach wolnego które przysługuje człowiekowi po 10 latach pracy. Więc jestem pełen podziwu dla takich "podróżników"

Jeśli wyliczysz studia to na 26 dni urlopu nie trzeba czekać aż tak długo. Wystarczy, ze w danym roku chomikujesz urlop i zostawisz 4 dni z zeszłego roku to masz ponad 1,5 miesiąca podróży.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 15 Gru 2019 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
@Mariusz Sa
Image

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości