Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:59 

Jak wygląda możliwość wynajęcia samochodu na wyżej wymienionych wyspach (jeżeli to ma znaczenie - termin to przełom listopada i grudnia br.)? Internet nie jest najgęściej zaopatrzony w tego rodzaju informacje, a mimo niewielkich rozmiarów odległości, zwłaszcza na Sao Antao, nie są małe. Czy jednak lepiej zdać się na "transport publiczny"?
 Profil Relacje PM off  

Czarnogóra ze spa i Adriatykiem w tle 🌊🧖✨ Loty i 4* hotel ze śniadaniami za 929 PLN 😎 Czarnogóra ze spa i Adriatykiem w tle 🌊🧖✨ Loty i 4* hotel ze śniadaniami za 929 PLN 😎
Dolce Vita nad Gardą 🍋 Loty, hotel i auto od 859 PLN 🚗✈️ Dolce Vita nad Gardą 🍋 Loty, hotel i auto od 859 PLN 🚗✈️
#2 PostWysłany: 17 Wrz 2017 19:37 

Ogólnie jest to droga impreza. Nie jest to takie szerokodostępne jak w Europie. Za wynajem Fiata Pandy w Mindelo zaplacilismy 46€/doba. Myslelismy o wynajmie rowerow ale wyszlo na to ze kosztuje to 17€/os/dzien wiec stwierdzilismy ze samochód taniej wyjdzie :P
W Sal - Santa Maria - wynajem terenowki, Suzuki Jimny na dobę zapłaciliśmy 55€.
W obu miejscach załatwialiśmy samochód w guesthousie gdzie nocowaliśmy. Większość hosteli/hoteli załatwia wynajem samochodów.
W Santo Antao nie ma opcji wynajmu samochodu.
Ceny trochę kosmos. Jeśli ktoś nie nastawia się na koczowanie pod namiotem na dziko to musi się liczyć ze wycieczka trochę kasy go pochłonie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Mar 2023 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 458
Kilometry: 739 672
Krajów: 85 / 41.1%
srebrny
Obecnie na Santo Antao dostępne są minimum 3 wypożyczalnie samochodów. Dwie posiadają bardzo dobre opinie Novalinha Transporte Turistico oraz Vale&montanha. Najlepiej kontaktować się przez Whatsapp pobierając numer z googla. Ceny to ok. 50-70 eur za dobę. Parę lat temu poprzednik napisał, że to bardzo drogo, ale czasy taniego wynajmu w Europie również minęły, więc dla mnie cena jest normalna.
Niestety powyższe wypożyczanie nie miały dostępnych samochodów na 5 osób w moim terminie (najpopularniejsze są 4os Suzuki Jimmy), a dostępne samochody miała jedynie 3cia wypożyczalnia. Najgorzej oceniania - Pegaso.
Wypożyczonym autem była Dacia Duster, nowa w bardzo dobrym stanie. Znając jednak opinie na temat wypożyczalni, samochód obfotografowałem setką zdjęć z każdą najdrobniejszą ryską z różnych perspektyw, również w środku.
Z samym samochodem nie było żadnych problemów, jednak pierwsza 'kreska paliwa' zeszła po przejechaniu ~2km. Dziwne, choć zdarza się.

Ogólnie wypożyczanie samochodu uważam za świetną decyzję.
Wynajęty apartament, Lombo Branco, jest w dość odosobnionym miejscu, kawałek wspinaczki od głównej drogi, więc zawsze niezbędna byłaby wspinaczka. Co więcej, aluguer jeżdżą głównie po trasie Porto Novo - Ribera Grande przez Paul i na innych trasach to albo łapanie stopa, albo liczenie na szczęście, albo długie spacery. Ponadto aluguery jeżdżą dość pełne i łapanie podwózki na środku trasy było często możliwe dla 1-2 osób, bardzo rzadko dla 5 na raz. No i po godzinie 18 nie jedzie już praktycznie nic.

Wracając do wypożyczalni. Przez zwrotem lekko sprzątałem auto, wyzerowałem podrzędny licznik (podobno potrafiłą się przyczepić za: za dużo przechanych kilometrów) i zatankowałem auto pod korek w Ribera Grande. Przy zwrocie Pan szukał i szukał, po czym stwierdził, że auto brudne i 4 EUR za sprzątnie. Niespodziewanie, ale do przeżycia. Ale. Po paru minutach gość z wypożyczalni znalazł mnie w kolejce na prom i kazał dopłacić ~25 EUR za paliwo! Jako 'dowód' pokazał filmik jak tankuje auto za ową kwotę. Na szczęście kaucja była już zwrócona (200 EUR w gotówce), więc skończyło się na tym, że zwyzywałem go od oszustów i poszedł sobie.
Eh, szkoda, że w tym kraju często nie potrafią zrozumieć, że dobra opinia i zadowolenie klienta, przekładają się na więcej klientów i długoterminowo większy zarobek, niż te ~30 EUR na które oskubią paru turystów.
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Lut 2026 16:21 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 782
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
Ja zabrałem się za poszukiwania samochodu na Sao Antao na kilka dni przed odlotem i oczywiście już nic nie było. Kobieta od apartamentu załatwiła mi jednak kierowcę z busem Toyota Hiace na 2 dni za 190 euro. Policzyłem, że dwa dni + paliwo wyszłoby ok. 160 euro więc cena ok. Wjechał wszędzie, a jeżdżenie po tych brukowanych i krętych drogach to nic miłego.
Bus ma 9 miejsc więc jak ktoś jest w większej grupie to naprawdę się opłaca.
Dzięki własnemu transportowi można wyspę zobaczyć w 2 dni. Lokalny transport w doliny jest jednak sporadyczny. Poza tym warto mieć możliwość zatrzymania się w dowolnym miejscu do zrobienia zdjęć, bo widoki są przekosmiczne.
paweł p lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Lut 2026 18:02 

niebieski
W środę lecę na Cabo Verde. 7 dni na Santo Antao i 4 dni na Sao Vincente (karnawał :D )

I rzeczywiście podaż aut na Santo Antao jest ograniczona, rezerwowałem zaraz po kupnie biletów, w październiku, i wtedy jeszcze były dostępne.
Suzuki Jimny 50 EUR/dziennie, sporo, ale na tej wyspie to i tak najtańsza opcja.
Jednakowoż gdy mc temu chciałem przedłużyć wynajem o 1 dzień, to już mój samochód był zarezerwowany dla kolejnego klienta
Na Sao Vincente udało mi się znaleźć za 35 EUR

Cytuj:
Dzięki własnemu transportowi można wyspę zobaczyć w 2 dni

Z tego, co czytałem oraz po rozmowach z bywalcami, wydaje się, że potrzeba zdecydowanie więcej czasu.
Początkowo rozpisałem trasę na 6 dni, ale potem dodałem 1, aby się nie śpieszyć...

Dam znać po powrocie....
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Lut 2026 20:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Paweł, jak robisz trekkingi to oczywiście, że można tam spędzić tydzień, szczególnie jak po pół dnia poczekasz na transport w każdym miejscu ;). Ja byłem z rodzinką i 4 letnim dzieckiem, a on zaraz jęczy jak trochę przejdzie. Trekkingi więc odpadały.
Dla przykładu, widziałem mnóstwo białych idących doliną Paul w górę i w dół - wycieczka pieszo na cały dzień. A samochodem zrobisz w 1.5h zatrzymując się w kilku punktach widokowych i destylarnii ;)
Sam to na pewno bym zrobił 6h trek z Fontainhas do Cruzinha, ale on jest naprawdę trudny i wymagający.

Sao Vicente jest na pół dnia z samochodem.
Ja bym się pociął z nudów tyle czasu ;). Leć na Santiago i Fogo.
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Lut 2026 22:07 

niebieski
Ja bez trekkingów. Niestety moje kolana nie pozwalają na tego typu aktywności...Poza tym z wiekiem przestałem się śpieszyć..

Mój plan na Santo Antao jest taki:
1. Przypłynięcie. Przejazd górami do Ponta do Sol.
2. Wycieczka do Cruzinha
3. Wycieczka do Fontainhas
4. "Pętelka" w dolinie Paul
5. Przejazd wybrzeżem do Tarrafal
6. Przejazd w głąb wyspy i nocleg w okolicach Alto Mira
7. Powrót do Porto Novo i prom do Mindelo
I już mamy tydzień...
A na Sao Vincente
1. objazd wyspy
2. Mindelo
+ 2 dni "karnawałowe"

Być może mógłbym uciąć 2-3 dni, ale przy krótszym pobycie bilety były o wiele droższe i finalnie budżet byłby podobny. Zatem uznałem, że lepiej posiedzieć w ciepełku, nawet gdybym miał się chwilami ponudzić ;)

Ściskam dłoń
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 02 Lut 2026 00:47 

złoty
Jak kto lubi. Można zobaczyć Sao Vicente w pół dnia, Santo Antao w dwa dni i Santiago w jeden dzień, można odfajkować atrakcję i pędzić do następnej. Mnie byłoby szkoda tracenia dwóch dni w samolotach i na lotniskach, żeby potem być dwa dni na miejscu.
Byliśmy na Santiago trochę ponad tydzień, na Santo Antao tydzień, a na Sao Vicente w sumie 3 dni. Zdecydowanie się nie wynudziliśmy :)

@PawelSz, drobna uwaga do Twojego planu - do Tarrafal (tego na Santo Antao) nie jedzie się wybrzeżem, przejeżdża się przez dość konkretne góry, najwyżej wjeżdżając na ok. 1500 m.
Chyba że to był skrót myślowy i masz na myśli, że wybrzeżem jedziesz w ten dzień z Ponta do Sol do Porto Novo. Potem od Porto Novo wjeżdżasz w głąb lądu i za chwilę w góry.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 02 Lut 2026 08:08 

niebieski
Tak, zdecydowanie skrót myślowy.
Ponta do Sol do Porto Novo wybrzeżem w kontrze do przejazdu tego odcinka przez góry (to atrakcja na 1. dzień po przypłynięciu).
A potem do Tarrafal ponownie przez góry, wiem.
Dlatego też mam odpowiedni zapas czasowy
Dzięki za czujność ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Lut 2026 10:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
My pierwszego dnia po przypłynięciu o 15 dojechaliśmy do Ribeira Grande ze stopem przy kraterze Cova.
Drugiego dnia ruszyliśmy dopiero o 9:30 - Cruzinha, Fontainhas i długi lunch (prawie 2h) w Ponta do Sol.
Po lunchu Paul valley i Xoxo (dolina przy Ribeira Grande z super szpiczastą skałą). Skończyliśmy około 17.
Trzeciego dnia Janela valley po drodze na prom o 10.

A to wszystko bez pośpiechu.
wersus79 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 22 Lut 2026 00:24 

niebieski
Korzystalem z Vale&Montanha

bdb blyskawiczny kontakt przez Whatsap
Suzuki Jimny 50 eur/dzień + depozyt 200 EUR + 3 EUR mycie ;)
przy zwrocie tylko pobieżne sprawdzenie

Kierowca, który (jak ja) lubi wąskie, kręte, a dodatkowo często przepaściste drogi będzie przeszczęśliwy :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość