Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Mar 2014 15:05 

Hej,
mam bilety wykupione z Wawy do Bangkoku i teraz wertuje fora, blogi i planuje co dalej. Z racji tego, że w zesżłym roku spędziliśmy miesiąc w Tajlandii teraz chcemy poznać Indonezję.
Lubimy dobrze zjeść, poleniuchować i obserwować kulturę miejscową. Zwiedzanie świątyń kończy się na 1 odwiedzinach i koniec.
Na razie rozważam:
6 dni Bali i tu Ubud i okoliczne wioseczki,co jeszcze?
6 dni Lombok - wulkan, plaże, parki narodowe,
8 dni Gili Air i Meno-plażowanie i snorkeling,
8 dni? i teraz nie wiem czy na Rinca/Komodo/Flores czy na Jawę czy co z tym ostatnim tygodniem zrobić?
Będę wdzięczna za pomoc w planowaniu :)
Chcę kupić bilety lotnicze i najpierw muszę znać dokładny plan.
Myślę o takim połączeniu:
Bangkok-Denpasar
Flores/Rinca/Komodo-Bangkok (ew Jakarta i Jakarta-Bangkok)
Budżet mamy ograniczony więc im tańsza opcja tym lepiej :P
Pozdrawiam,
Ewa
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 03 Mar 2014 15:16 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
W jakim miesiącu lecisz? Do mniej więcej kwietnia panuje na Bali i Lombok pora monsunu, więc np. trekking na wulkan na Lombok raczej odpada - błoto i mała szansa na widoki. Ma to też spore znaczenie odnośnie snorkowania...
Niestety nie dotarliśmy na Flores, poprzestaliśmy na Javie, Bali, Gilis i Lombok i moim zdaniem Java nie powala. Jakarte wogóle można odpuścić, Yogyakarta była fajna, ale bez przesady. Borobudur i Bromo (wtedy akurat mocno aktywne) zrobiły wrażenie, ale chyba wolałbym jednak na Flores.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Mar 2014 15:23 

Zapomniałam o terminie 14.06-14.07.
No właśnie słyszałam, że Flores z Jawą wygrywa ale z pewnością będzie też sporo drożej..
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Mar 2014 15:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Termin fajny, ale niestety faktycznie nie najtańszy. Na Gilis nie głupie może być zrobienie rezerwacji na nocleg z wyprzedzeniem, bo słyszeliśmy historie o ludziach nocujących na plaży z powodu braku miejsc w wysokim sezonie (najwyższy to lipiec i sierpień). Nie wiem jak teraz bo to było 3 lata temu, od tego czasu ponoć już nawet bankomat na Gili Air jest. My akurat mieszkaliśmy na Air i baaaardzoo nam się podobało :) Mieliśmy wpaść na kilka dni, a wyszło sporo dłużej...Kiedy my tam byliśmy mieszkała tam pewna polka i prowadziła własne noclegi i bar. Nie na samej plaży wprawdzie, ale na Gilis nigdzie nie jest daleko, a bardzo sympatycznie, jeśli chcesz to mogę Ci przesłać namiary na priwa.
Niestety nie mogę wypowiedzieć się odnośnie cen na Flores i Komodo i porównać ich z Javą, ale z drugiej strony kiedy znowu możesz mieć okazje poglądać np. Warany z Komodo, może jednak warto trochę dopłacić.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Mar 2014 19:19 

Rzeczywiscie, odpuscilabym Jawe na rzecz Flores i Komodo. A o Sulawesi mysleliscie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Mar 2014 03:05 

Policz dobrze komodo. To nie jest tania impreza :) Może Ci to coś pomoże: http://www.madziamariusz.com/zdjecia/indonezja-bali-galeria-zdjec/ oraz

http://www.madziamariusz.com/informacje-praktyczne/indonezja-bali-informacje-praktyczne/

Warto wybrać się na Nusa Lembongan. Malutka wyspa obok. Płyniesz może z kwadrans z bali. Samo Gili mnie nie zabiło, pełno ludzi etc -ale to mocno subiektywne zdanie.

Z małymi dziećmi samo Bali może nie być perfekcyjnym miejscem. Moim zdaniem to bardziej imprezowy kierunek. W linku masz opisy plaż, te lokalne są tradycyjnie najlepsze :)

#7 PostWysłany: 10 Mar 2014 14:55 

No i teraz zastanawiam się, czy oby nie za długo te 4 tyg na Indonezję? :? Tym bardziej, że zamierzamy wejść na 1 wulkan, świątynie to przy okazji w Ubud zobaczyć, trochę poleniuchować, posnurkować, pooglądać okolice.
Do tej pory stworzyłam mniej więcej taki plan:
15.06 o 20:20 przylot na Bali (transport do hotelu w Ubud)
16-18.06 Ubud i okolice
18.06 wyjazd na Lombok i 1 noc w miasteczku przy przystani
19-21.06 Gili Air
21-23.06 Gili Meno
23.06-30.06 Lombok południowy
30.06-4.07 południowe Bali
03.07-12.07 południowa Jawa
13.07 o 15:30 wylot do Bangkoku
13.07 transfer z lotniska do hotelu,kolacja, nocleg
14.07 śniadanie i na lotnisko o 9:50 powrót do Warszawy
Co myślicie o skróceniu pobytu w Indonezji na rzecz Malezji? Powiedzmy tydzień w Kuala Lumpur i okolicy?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:05 
Awatar użytkownika

niebieski
jajciucha napisał(a):
No i teraz zastanawiam się, czy oby nie za długo te 4 tyg na Indonezję? :? Tym bardziej, że zamierzamy wejść na 1 wulkan, świątynie to przy okazji w Ubud zobaczyć, trochę poleniuchować, posnurkować, pooglądać okolice.
Do tej pory stworzyłam mniej więcej taki plan:
15.06 o 20:20 przylot na Bali (transport do hotelu w Ubud)
16-18.06 Ubud i okolice
18.06 wyjazd na Lombok i 1 noc w miasteczku przy przystani
19-21.06 Gili Air
21-23.06 Gili Meno
23.06-30.06 Lombok południowy
30.06-4.07 południowe Bali
03.07-12.07 południowa Jawa
13.07 o 15:30 wylot do Bangkoku
13.07 transfer z lotniska do hotelu,kolacja, nocleg
14.07 śniadanie i na lotnisko o 9:50 powrót do Warszawy
Co myślicie o skróceniu pobytu w Indonezji na rzecz Malezji? Powiedzmy tydzień w Kuala Lumpur i okolicy?

Nie wiem czy zamieniłbym tydzień w Indonezji w tak ładnych miejscach na tydzień w Kuala Lumpur...chyba jednak nie. KL jest dość fajne, ale czy tydzień...jeśli chodzi o okolice to może jeszcze :) P.S W okolicy jakby nie patrzeć jest też Singapur, ale to podniesie nieco koszta. Autobus 2 dwie strony idzie kupić w dobry cenach, można nawet polecieć za podobne pieniądze, ale Singapur sam w sobie nie należy do tanich miejsc, mimo wszystko będąc w okolicy moim zdaniem warto.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:29 

Myślałam o jakimś wybrzeżu bądź wysepce blisko Kuala Lumpur, samo miasto to tak jak napisałam - na 2 dni zaplanowałam.
W Singapurze spędzimy całą dobę, na razie musi to nam wystarczyć.
Najchętniej poleciałabym na Borneo na tydzień z Kuala Lumpur, ale to spory koszt będzie do naszego budżetu na wyjazd.
Na razie myślę....
Może ta południowa część Lombok będzie ciekawsza na tydzień niż Kuala Lumpur i okolice? Hm..
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:39 
Awatar użytkownika

niebieski
jajciucha napisał(a):
Myślałam o jakimś wybrzeżu bądź wysepce blisko Kuala Lumpur, samo miasto to tak jak napisałam - na 2 dni zaplanowałam.
W Singapurze spędzimy całą dobę, na razie musi to nam wystarczyć.
Najchętniej poleciałabym na Borneo na tydzień z Kuala Lumpur, ale to spory koszt będzie do naszego budżetu na wyjazd.
Na razie myślę....
Może ta południowa część Lombok będzie ciekawsza na tydzień niż Kuala Lumpur i okolice? Hm..

O tej porze roku wschodnie wybrzeże Malezji powinno być lepsze. Sam zaliczyłem jedynie zachodnie, aczkolwiek słyszałem, że Tioman jest całkiem fajna (i o ile pamiętam to jest strefą wolnocłową z tanim alkoholem - w reszcie Malezji piwko jest dość drogie), ale podobno też dość komercyjna.
Moim zdaniem będąc już Indonezji chyba lepiej "ogarnąć" ten temat i wycisnąć ile się da, Malezję odkładając na inną podróż.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:55 

Tak też początkowo planowałam, może rzeczywiście Malezję zostawimy na 4 tyg w przyszłym roku :)
Jeszcze 3 miesiące zostały by ustalić plan na sztywno ale chciałam zacząć rezerwować noclegi, to będzie czerwiec/lipiec i pewnie nie wszędzie będą miejsca noclegowe po rozsądnych cenach.
W każdym razie dzięki za rady :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Mar 2014 16:12 

A czemu nie Melaka ? Dobre szybkie połączenie z KL masz z Melaki z kolei szybko dojedziesz do Singapuru. Z powrotem autobusem do KL też bezproblemowo i w miarę tanio, bez wiz, problemów etc.

A co planujecie na Javie ?

#13 PostWysłany: 10 Mar 2014 16:40 

Nie wiem jakie duze masz dzieci...? Moze zamiast wyspy i plazy, w Malezji dzungla?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Mar 2014 18:06 

W Singapurze będziemy ostatnią noc przez powrotem, więc co nieco zobaczymy.
Dzieci 5 i 7 lat, w dżungli Khao Sok w Tajlandii byliśmy-wrażenia wspaniałe.
Teraz wolimy wodę, plaże, okoliczne miasteczka, pokazy tańca, miejscowe atrakcje na Bali, Lombok i wulkan Ijen na Jawie + któreś z poniższych atrakcji w okolicy:
- miasto Malang i okolice
- Park Narodowy Baluran
- Park Narodowy Alas Purwo
- mistyczna gora Lawu (tylko z przewodnikiem)
- rwace rzeki, na ktorych organizowany jest rafting
- wodospady (w okolicy Kediri, Tuban, Malang)
- liczne swiatynie
- plantacje kawy i herbaty
- plaza Sukamade, gdzie noca zolwie skladaja jaja
- wiele pieknych plaz (miedzy innymi Pasir Putih, Pacitan, Sendang Biru)
Co do Kuala Lumpur chciałabym ew coś blisko miasta, jeżeli jest w ogóle, jakaś plaża, ciekawe miejsca poza metropolią.
Sporo pomysłów na razie mamy, chętnie posłuchamy Waszych uwag :-)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Mar 2014 18:23 

Ijen niesamowite, tez z dziecmi bylismy, chyba jedno z miejsc, kt najbardziej zapamietaly z calej podrozy - mimo, ze na samo dno krateru nie pozwolono im zejsc. Mnostwo agencji proponuje wycieczki na Ijen z Bali, warto skorzystac, bo transport na wlasna reke dosc skomplikowany. Z Bali wynieslismy sie w tempie blyskawicznym - dla nas akurat najwieksze rozczarowanie - wiec nie bardzo moge cos polecic. Plantacje herbaty to Cameron Highlands w Malezji, ale tam akurat dzungla nam sie podobala (raflezja) a nie plantacje.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Mar 2014 19:39 

shipoffools22 a co polecasz w Indonezji z dziećmi?
Mamy 4,5 tyg w sumie ale noclegów jeszcze niezarezerwowanych mamy 28.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Mar 2014 22:17 

My przemierzylismy inna trase, od samej polnocy Sumatry poczawszy (Pulau Weh), przez Jawe, na Sulawesi konczac. Sumatra byla swietna, zarowno plazowo, jak i przyrodniczo (trekking wsrod orangutanow+rafting), na Jawie highlight na pewno Ijen, choc bylismy tez na Bromo - jednak, zwlaszcza dla dzieci - zupelnie bez porownania. Podobala sie nam Yogyakarta, mimo, ze swiezo po erupcji Kelud bylismy. No i Sulawesi, bez polnocej prowincji - rewelacja, na pewno wrocimy. Z zalozenia unikalismy tlocznych i turystycznych miejsc, plaze tez najlepiej w miare dzikie, bez imprezowania, halasu, tlumow, etc. Borneo (malezyjskie) zostawilismy na raz nastepny. Gdyby nie brak czasu, i pora deszczowa, pojechalibysmy na Komodo i Flores - podobno przepiekne, mamy znajoma Polke-Podrozniczke, kt mieszkala dluzszy czas w Indonezji, dala nam wskazowki co warto a co odpuscic, Flores rekomendowala absolutnie, i ogolnie Male Wyspy Sundajskie.

W Kuala Lumpur bylismy jeden dzien (i dwie noce), w okolicach Chinskiego Nowego Roku - wiec koloryt dodatkowy (hotel mielismy w Chinatown), wloczylismy sie caly dzien po miescie, z racji swieta nie bylo biletow juz na wjazd na Petronas (niestety), za to odwiedzilismy akwarium - dla dzieci ok, zwlaszcza po kilku godzinach lazenia w upale. Wieczorem poprosili, zebysmy juz dluzej nie zostawali w miescie. Nie wiem nic na temat plaz w okolicach stolicy, niestety, nie bralismy pod uwage plazowania w poblizu aglomeracji, zwlaszcza w terminie swiat w Malezji.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Mar 2014 22:46 

O kurcze, to podobnie jak my :)
Zastanawiałam się nad Flores ale kosztowo sporo drożej by wyszło i oprócz waranów, snorkelingu i pięknej roślinności nie do końca wiem co możnaby było tam robić przez tydzień?
A co na południowej/centralnej Jawie polecasz?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Mar 2014 23:13 

No Jawa akurat najmniej z wysp nam sie w pamiec wbila, najbardziej Ijen jak pisalam, Yogyakarta warta odwiedzenia, podobal mi sie artystyczny duch miasta (choc nie wiem, czy z dziecmi akurat specjalnie tam bym sie zapuszczala, pewnie z 10-12godz jazdy autem z okolic Bromo... my mielismy 'po drodze', Prambanan i Borobodur piekne, choc niektore swiatynie w Indiach czy Nepalu zrobily na nas zdecydowanie wieksze wrazenie). Dymiace Bromo o wschodzie slonca tez piekne, zupelnie inne niz w Ijen krajobrazy. W Malang nie bylismy, generalnie bylismy tak zmeczeni 2tygodniami w ciaglej podrozy przez Jawe, niedosypianiem i niedojadaniem, ze ucieklismy na Sulawesi...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Mar 2014 11:34 

No właśnie ja staram się wszystko na spokojnie zaplanować. By móc poczuć dane miejsce, nie śpieszyć się nigdzie.
Zastanawiałam się nad Flores i Rinca ale nie wiem czy dzieci będą zachwycone, czytałam, że sporo czasu tam się traci w podróży bo kiepska nawierzchnia/brak dróg. Szukam info na temat południowej części Lombok...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość