Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 13 Cze 2017 10:46 

niebieski
ale ktos tu pisal, ze promy nad Como na tym bilecie nie działają. czy tak faktycznie jest?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#282 PostWysłany: 13 Cze 2017 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Krajów: 14 / 6.5%
Potwierdzam, zrób kalkulację biletów i będziesz miał odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 13 Cze 2017 15:45 

Loty: 47
Kilometry: 55 558
Krajów: 12 / 5.6%
Byłam w ten weekend w Lecco i w samym mieście nie zostawi się nigdzie bagażu, natomiast bez problemu przetrzymali mi walizki w dolnej stacji kolejki na Piani d'Erna. Stały tuż za budką, w której sprzedają bilety.

#284 PostWysłany: 14 Cze 2017 00:09 
Awatar użytkownika

niebieski
MarlaMarzy napisał(a):
-- 12 Cze 2017 14:38 --
Nocleg u Andrei z airbnb.

Jeśli na lodówce nadal wisi magnes w kształcie pudełka zapałek ze Szczecina - to mój. ;)

Super host, przyjemnie mi się mieszkało. To tak off topem. ;)

Co do planu to na Piani d'Erna jedzie się długo, autobus dziwnie krąży, bierz to pod uwagę.
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 14 Cze 2017 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
niebieski
Autobus na Piani d'Erna nie tylko jedzie długo (około 30 minut), ale w dodatku nie jest nijak skorelowany z kolejką - w maju będąc widzieliśmy zjeżdżając wagonikiem podjeżdżający - i za chwilę odjeżdżający autobus. A następny był za ponad pół godziny. Do tego trafiliśmy akurat w godzinną przerwę kolejki i w efekcie ten etap zajął nam prawie dwie godziny więcej niż planowaliśmy :)
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 14 Cze 2017 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
le_szek napisał(a):
Autobus na Piani d'Erna nie tylko jedzie długo (około 30 minut), ale w dodatku nie jest nijak skorelowany z kolejką - w maju będąc widzieliśmy zjeżdżając wagonikiem podjeżdżający - i za chwilę odjeżdżający autobus. A następny był za ponad pół godziny. Do tego trafiliśmy akurat w godzinną przerwę kolejki i w efekcie ten etap zajął nam prawie dwie godziny więcej niż planowaliśmy :)
Za to idealnie pasuje do połączeń kiedy przyjeżdżasz pociągiem z Bergamo. Kolejka kieruje się swoimi prawami. Raz wjazd miałem od razu ale z powrotem był problem bo akurat po moim wjeździe była przerwa techniczna i kolejka nie jeździła przez ponad godzinę a potem jako pierwsza zjeżdżała ekipa włoskiego GOPR-u i nie patrząc na spora już kolejkę . Na szczęście udało nam się dołączyć do nich. Zaraz po tym znowu był problem z kolejką i wagoniki zostały cofnięte w 1/3 trasy.

Pan obsługujący kolejkę powiedział że starają się by waga kolejki w górę i w dół była zbliżona gdyż wtedy zużywa się najmniej energii. Dlatego czasami trzeba czekać na jazdę w gorę lub w dół.
Czy się czeka n na dole czy na górze i tak fajnie bo widoki są piękne. Pokazałem znajomym zdjęcie z okolic przystanku zrobione w dół w kierunku miasta a oni myśleli że to zdjęcie zrobione po wjeździe kolejki na górę. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 14 Cze 2017 15:10 

Witam,
czy ktoś potrafi mi wyświetlić poniższe informacje, które mi są niezbędne do dokładnego zaplanowania wyjazdu, w języku ang?? Po włosku i po ang wyświetla się kompletnie inna strona.

http://www.regione.lombardia.it/wps/por ... ettimanale

Z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 14 Cze 2017 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
niebieski
zulu napisał(a):
le_szek napisał(a):
Za to idealnie pasuje do połączeń kiedy przyjeżdżasz pociągiem z Bergamo

Tak, pod warunkiem, że pociąg nie jest spóźniony. Nasz był :lol:
Przynajmniej od razu obeszliśmy Lecco...
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 14 Cze 2017 15:47 

niebieski
MonikaJak napisał(a):
Witam,
czy ktoś potrafi mi wyświetlić poniższe informacje, które mi są niezbędne do dokładnego zaplanowania wyjazdu, w języku ang?? Po włosku i po ang wyświetla się kompletnie inna strona.

Z góry dziękuję za pomoc

Najprościej: https://translate.google.pl/?hl=pl
wklej link i kliknij w tłumacz
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 14 Cze 2017 15:59 

Właśnie się tego obawiam. Zdanie po zdaniu.... i noc z głowy :-( Jeszcze jeśli wierzyć temu tam co tłumaczy..
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 14 Cze 2017 16:10 

niebieski
@MonikaJak
wklej link do strony po włosku i kliknij w tłumacz - będziesz miała całą stronę przetłumaczoną.
Poza tym - w przeglądarce chrome samo Ci się sugeruje tłumaczenie stron z innych języków.
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 14 Cze 2017 18:20 
Awatar użytkownika

niebieski
MonikaJak napisał(a):
Witam,

Z góry dziękuję za pomoc

Ten bilet był omawiany 150 razy. Jeżeli czegoś nie wiesz to pytaj.
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 15 Cze 2017 15:08 

No niby był omawiany 150 razy. Przeczytałam sporo, sporo na forum, ale nie znalazłam konkretnych informacji na temat "io vaggio familia". Jedziemy my dwoje dorosłych z dzieckiem dziewięcioletnim oraz dwoje dorosłych z osiemnastoletnią córką. Jakie korzyści daje ten bilet "io vaggio famillia" ? Czy są zniżki dla dzieci lub młodzieży uczącej się? Czy jedna cena obowiązuje na każdego z osobna bez względu na wiek? Będziemy mieszkać w Sovere. Jeden dzień wypad do Mediolanu. Jeden do Wenecji (poza region Lombardii, osobne bilety). Jeden w okolice Lecco i jeden nad jezioro Garda. Jeden dzień na powrocie na lotnisko zwiedzanie Bergamo i pozostałe dni autobusem z Sovere do Lovere, codziennie w dwie strony i tam będziemy spędzać czas nad Iseo, w tym prom. W sumie dziewięć dni.
Z tego ile zrozumiałam, to bilet io vaggio nie obejmuje oczywiście pociągu do Wenecji oraz obejmuje promy tylko na Iseo, co by nam akurat pasowało. Pozostałe trasy naszej wycieczki obejmowałby ten bilet. Zgadza się?

Drugie pytanie, gdybym chciała oszacować sobie koszty zwykłych dojazdów, bez "io vaggio", to na stronie Trenitalia, chcąc kupić bilet dla naszej całej szóstki, np. do Mediolanu z Bergamo, to rozumiem, że nie mogę? Wyświetla mi, że maksymalnie mogę zamówić pięć biletów. Tak samo z Bergamo do Wenecji.. czytałam, że można trafić na dobrą cenę zamawiając wcześniej. Bardzo bym chciała, ale znowu nie mogę kupić dla całej naszej szóstki, a bilety do Wenecji, z tego co pamiętam, mają przypisane miejsce (jeśli się mylę, to proszę o skorygowanie mnie) i rozdzielenie naszych dwóch rodzin może być dość kłopotliwe, bo tylko ja porozumiewam się po ang.. w razie jakichś nieoczekiwanych sytuacji. Jakieś podpowiedzi jak nas posadzić koło siebie?

Proszę o wyrozumiałość na moje pytania. Naprawdę sporo poczytałam, zanim zdecydowałam komuś tutaj zająć czas :-)
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 15 Cze 2017 15:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@MonikaJak
Jeśli chodzi o pociągi między Bergamo i Mediolanem to są one obsługiwane przez pociągi regionalne -> stała cena, kupno w kasie czy automacie nie nastręcza problemów, nie ma limitów miejsc.
Natomiast między Mediolanem i Wenecją można spotkać i regionalne (nie polecam) i szybsze pociągi (Freccia...) z rezerwacją miejsc i kupnem przez internet.
Gdyby się okazało, że na Freccie pozostały tylko bardzo drogie bilety to zawsze możecie podjechać regionalnymi: do granicy Lombardii na lo viagio a potem dokupić bilet na brakujący odcinek.
Ewentualnie pojechać jakimś Flixbusem czy nawet blablacarem.

#295 PostWysłany: 15 Cze 2017 15:29 

Czyli Mediolan rzeczywiście jasna sprawa, ale pozostaje rozwiązanie kwestii dojazdu do Wenecji. Może rzeczywiście kupić od granicy końcowej Lombardii do Wenecji, ewentualnie rozważyć Flexibus. Bardzo dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 15 Cze 2017 21:00 
Awatar użytkownika

niebieski
MonikaJak napisał(a):
No niby był omawiany 150 razy. Przeczytałam sporo, sporo na forum, ale nie znalazłam konkretnych informacji na temat "io vaggio familia". Jedziemy my dwoje dorosłych z dzieckiem dziewięcioletnim oraz dwoje dorosłych z osiemnastoletnią córką. Jakie korzyści daje ten bilet "io vaggio famillia" ? Czy są zniżki dla dzieci lub młodzieży uczącej się? Czy jedna cena obowiązuje na każdego z osobna bez względu na wiek? Będziemy mieszkać w Sovere. Jeden dzień wypad do Mediolanu. Jeden do Wenecji (poza region Lombardii, osobne bilety). Jeden w okolice Lecco i jeden nad jezioro Garda. Jeden dzień na powrocie na lotnisko zwiedzanie Bergamo i pozostałe dni autobusem z Sovere do Lovere, codziennie w dwie strony i tam będziemy spędzać czas nad Iseo, w tym prom. W sumie dziewięć dni.
Z tego ile zrozumiałam, to bilet io vaggio nie obejmuje oczywiście pociągu do Wenecji oraz obejmuje promy tylko na Iseo, co by nam akurat pasowało. Pozostałe trasy naszej wycieczki obejmowałby ten bilet. Zgadza się?

Drugie pytanie, gdybym chciała oszacować sobie koszty zwykłych dojazdów, bez "io vaggio", to na stronie Trenitalia, chcąc kupić bilet dla naszej całej szóstki, np. do Mediolanu z Bergamo, to rozumiem, że nie mogę? Wyświetla mi, że maksymalnie mogę zamówić pięć biletów. Tak samo z Bergamo do Wenecji.. czytałam, że można trafić na dobrą cenę zamawiając wcześniej. Bardzo bym chciała, ale znowu nie mogę kupić dla całej naszej szóstki, a bilety do Wenecji, z tego co pamiętam, mają przypisane miejsce (jeśli się mylę, to proszę o skorygowanie mnie) i rozdzielenie naszych dwóch rodzin może być dość kłopotliwe, bo tylko ja porozumiewam się po ang.. w razie jakichś nieoczekiwanych sytuacji. Jakieś podpowiedzi jak nas posadzić koło siebie?

Proszę o wyrozumiałość na moje pytania. Naprawdę sporo poczytałam, zanim zdecydowałam komuś tutaj zająć czas :-)

Uporządkujmy tematy formalne bo widzę że mieszasz dwa różne bilety.
Bilet "io viaggio ovunque in Lombardi" kupujesz np. w automacie biletowym na stacji min. w Bergamo. Nie ma tu zniżek dla dzieci itp. 1 osoba = 1 bilet. Bilet po kupieniu kasujemy w kasowniku (w Bergamo tuż obok po lewej stronie) mimo ze jest na nim data zakupu. Bilet jest ważny od chwili skasowania przez tyle dni na ile został kupiony. Okres ważności nie obejmuje dni kalendarzowych ale pełne dni czyli. jeżeli bilet 3 dniowy skasujesz w poniedziałek o godz 9 rano to jest ważny do czwartku do 9 rano. Jeżeli na wykazie są np. kolejki jak w Lecco to trzeba iść do kasy pokazać bilet i dostać darmową bilet na kolejkę.

Bilet "io viaggio in famiglia" to coś co zostało wprowadzone w tym roku i jest ważny 60 dni. To rodzaj "imiennej karty". Uprawnia do darmowego przejazdu dla dziecka/ci do 14 roku życia wraz z rodzicem jednak nie kupujesz go w automacie ale musisz złożyć "wniosek" o jego wydanie. Wraz z wnioskiem dodajesz 2 fotki i kopie dokumentu tożsamości dziecka. Rodzic (ale nie tylko) musi posiadać ważny bilet i wtedy dziecko może z nim podróżować. Koszt wystawienia 5 E.

Niestety ale z uwagi na małe doświadczenie (nowy produkt) i brak informacji na stronie nie wiadomo czy tą kartę otrzymuje się od ręki, czy dotyczy tylko mieszkańców Włoch czy wszystkich itd. Z tego co doczytałem może się okazać że wkładasz wniosek i czekasz na wystawienie karty a w tym czasie jeździsz z wnioskiem (być może poświadczają na nim fakt złożenia) a karta przychodzi pocztą. Oznaczało by to (prawdopodobnie) że karta jest dla mieszkańców a nie turystów.

Co do "osiemnastoletniego dziecka znajomych" to chyba temat prosty = dorosły = musi mięć własny bilet.

Co do promów nad Iseo. Prom jest darmowy (po okazaniu biletu) ale musisz wykupić w kasie coś co się nazywa "IMPOSTA di SBARCO a MONTEISOLA" cena 1 E (przynajmniej w Sulzano). Bez tego nie wejdziesz na prom a obsługa promu nawet nie che słyszeć że masz "io viaggio ovunque in Lombardi". Nie masz 2 kwita = nie płyniesz.
Z tego co mi tłumaczono to rodzaj opłaty "śmieciowej" = podatek klimatyczny czy jak tam zwał. Idziesz do kasy, pokazujesz swój bilet ""io viaggio ovunque in Lombardi"" i dostajesz 2 kwitek za 1 E.

@namteH pisał że nie poleca pociągów regionalnych. Nie wiem czemu. Są lepsze i gorsze ale wiele z nich nie różni się od naszych "elektryków". W niektórych nie ma toalet a inne wyglądają z zewnątrz jak by były do scenografii z post apokaliptycznego filmu. Bywają jednak fajne jak np. na trasie Brescia - Edolo. Nowoczesny, wygodny i przyjemny. W większości jest gniazdko na 220 V więc jest gdzie podładować telefon.

Ostatnio edytowany przez zulu 15 Cze 2017 21:14, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
baja uważa post za pomocny.

#297 PostWysłany: 15 Cze 2017 21:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zulu napisał(a):
...
@namteH pisał że nie poleca pociągów regionalnych. Nie wiem czemu. Są lepsze i gorsze ale wiele z nich nie różni się od naszych "elektryków". W niektórych nie ma toalet. Bywają jednak fajne jak np. na trasie Brescia - Edolo. Nowoczesny, wygodny i przyjemny. W większości jest gniazdko na 220 V więc jest gdzie podładować telefon.

Chodziło mi tylko o te na trasie Mediolan-Wenecja.

#298 PostWysłany: 15 Cze 2017 21:13 
Awatar użytkownika

niebieski
@namteH ok rozumiem. tym nie jechałem.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 16 Cze 2017 08:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba nikt do tej pory nie wrzucał to zamieszczam fotki. Te kwadratowe otwory po prawej to robota konduktora :twisted:

Załączniki:
Komentarz do pliku: Tak wygląda 'io viaggio ovunque in Lombardi'
20170616_082417.jpg
20170616_082417.jpg [ 358.44 KiB | Obejrzany 1742 razy ]
Komentarz do pliku: Druga strona 'io viaggio ovunque in Lombardi' - po skasowaniu widoczny jest pionowy nadruk z datą kasowania
20170616_082431.jpg
20170616_082431.jpg [ 336.94 KiB | Obejrzany 1742 razy ]
Komentarz do pliku: Tak wygląda 'IMPOSTA di SBARCO a MONTEISOLA'
20170616_082439.jpg
20170616_082439.jpg [ 350.84 KiB | Obejrzany 1742 razy ]
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.
baja uważa post za pomocny.

#300 PostWysłany: 16 Cze 2017 09:10 

Niezmiernie dziękuję. Wczoraj całe popołudnie i wieczór poświeciłam na wrzucanie do tłumacza włoskich opisów plus znalazłam parę zdań po ang. na stronie Trenord i doszłam do identycznych wniosków jak w uzyskanych tu postach. W 99% rozjaśniła mi się kwestia. Dziecko musi jechać z rodzicem/członkiem rodziny, który posiada ważny bilet io vaggio i jest wymieniony na liście osób towarzyszących. W jednej z pozycji z cyklu "najczęściej zadawane pytania" było napisane, iż kartę na dziecko do 14 roku życia można dostać również na nie-rezydenta Lombardii. Do czasu wydania karty posługuje się poświadczeniem papierowym i mieć przy sobie dokument tożsamości. Spróbuję się dzisiaj dodzwonić i zapytać wprost.

Dziękuję za wszystkie pozostałe odpowiedzi i podpowiedzi. Gdyby udało mi się cokolwiek więcej ustalić, dam znać. Może przyda się też innym.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość