Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna
Autor Wiadomość
#1541 PostWysłany: 27 Mar 2025 11:51 

srebrny
No właśnie stąd, że rzadko korzystasz. Ja kupuję bilety masowo, ciągle je przekładam, odwołuję itd. Taki pęd życia. I teraz tęsknię za starym systemem, bo choć wiele razy zszargał mi nerwy, to tam nie było tak ewidentnych błędów.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN 7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN
🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊 🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊
#1542 PostWysłany: 27 Mar 2025 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
BTW - chyba zmiany biletów nie ma ?
Po prostu się zwraca bilet i kupuje nowy (niestety w bieżącej cenie) ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1543 PostWysłany: 27 Mar 2025 12:40 

niebieski
Zmiana to zakup nowego (oczywiście w nowej cenie ), ale wówczas oddają 100% za poprzedni. Za zwrot potrącają 15%
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1544 PostWysłany: 27 Mar 2025 13:48 

srebrny
No przecież właśnie o to chodzi, że przy wymianie nie potrącają odstępnego i o to jest ta walka. A że zawsze bilet wymienia się na nowy i nawet jak chcesz sobie zmienić miejsce, to trzeba zapłacić aktualniejszą cenę, to oczywiście absurd. Zresztą teoretycznie nie da się zmienić na ten sam pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#1545 PostWysłany: 27 Mar 2025 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.3%
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było tylko raz wymienić bilet. Za drugim razem tylko oddanie z odstępnym i zakup nowego.
A swoją drogą to dobry patent na zwrot biletu. Zamiast zwracać można wymienić na bilet np. Warszawa Centralna - Zachodnia z jakąś dużą ulgą (np. inwalida). Może wyjść taniej niż odstępne. :D
 Profil Relacje PM off  

#1546 PostWysłany: 27 Mar 2025 22:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
No nie, wymieniany bilet musi być na pociąg tej samej kategorii, w tej samej relacji.
 Profil Relacje PM off  

#1547 PostWysłany: 28 Mar 2025 09:21 

srebrny
Nie, to nie jest tak, że w tej samej relacji. Podróż ma się zacząć na tej samej stacji i trwać do jakiejkolwiek, byleby przeszła przez pierwotną docelową. I mimo że jakiś czas temu wprowadzono niby zasadę, że stacje zbliżone są traktowane jako tożsame (np. wszystkie w Warszawie, ale np. w Bilkomie nie da się zamienić startu w Warszawie Centralnej na start w Warszawie Wschodniej), to teraz nie da się Częstochowy przedłużyć do Częstochowy Stradom, jeśli pociąg jedzie przez CMK. Po prostu w nowym systemie zniknęły wszystkie wprowadzane wcześniej udogodnienia (choć przywrócili już Taniej z bliskimi dla jednej osoby). W ogóle cały ten system jest zbudowany tak, by tylko ludziom utrudnić wymianę i zablokować większość opcji z nią związanych. No cóż, jak się tworzy system nie żeby klientowi ułatwić, tylko żeby go wydmuchać, to najłatwiej wpaść jak gówno w wentylator. No i wymieniać zawsze można było wiele razy, przy czym dopiero od kilku lat regulamin na to pozwala.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1548 PostWysłany: 28 Mar 2025 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 185 414
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Jeden2trzy napisał(a):
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było tylko raz wymienić bilet. Za drugim razem tylko oddanie z odstępnym i zakup nowego.
A swoją drogą to dobry patent na zwrot biletu. Zamiast zwracać można wymienić na bilet np. Warszawa Centralna - Zachodnia z jakąś dużą ulgą (np. inwalida). Może wyjść taniej niż odstępne. :D

Na stronie Intercity można było (może nadal można, z nowej wersji nie korzystałem) wymieniać wielokrotnie, Koleo ma limit jednej zmiany.

Ja w takiej podbramkowej sytuacji (bilet kupiony na Koleo albo bilet kupiony na stronie Intercity na trasę, z której korzystam jednorazowo) robię najpierw wymianę na pociąg dostępny w najpóźniejszym możliwym terminie (czyli za 30 dni) o jakiejś niekomfortowej godzinie w środku nocy. A potem zwracam ten bilet i odstępne jest liczone jest od nowej ceny. Czyli np. od 19 zł, a nie 66 ;-) Kilka zł oszczędności
 Profil Relacje PM off  

#1549 PostWysłany: 28 Mar 2025 20:51 

srebrny
@Qba85 Nie tylko ty tak robisz ;) .
Koleo jest podmiotem zewnętrznym (pośrednikiem) i może mieć inne zasady sprzedaży niż stricte przewoźnik. Dlatego nie oddają pieniędzy ze zwrotem na konto bankowe i mają jedną wymianę.
@Obobok Bilkom też pochodzi od PKP, a potrafi zrealizować wymianę w ramach już zapłaconych środków. Może dla PKP Intercity zwrot pierwotnej kwoty i zapłata od nowa są prostsze do księgowania :lol: .
@dmirstek Wymiana jest na trasę, nie ma ograniczeń w kategoriach pociągów jeśli kupujesz przez PKP Intercity i Bilkom.
 Profil Relacje PM off  

#1550 PostWysłany: 29 Mar 2025 00:52 

srebrny
Z tym pochodzeniem Bilkomu od PKP, to jednak są to z IC zupełnie różne podmioty, a sam projekt pochodził od byłego wiceministra Bittela, który - cytując klasyka - miał pozytywną szajbę, że zmusi kolejarzy do wspólnego biletu. Idea chwalebna, a że się powiodło to niewiarygodne, choć wciąż z prawdziwym wspólnym biletem ma to tyle wspólnego, co noc poślubna z gwałtem zbiorowym, a ostatnio jeszcze IC system wykastrowało. A to, że pobiera nową płatność i zwraca starą, co ludzi denerwuje, to mi się akurat podoba, bo mi się spłacają karty kredytowe. Ale nie chodzi o to, w jaki sposób gdzie płatność, tylko że jak chcę zmienić numer miejsca, wymiar ulgi itp. to muszę zapłacić nową cenę. I nie mogę zwiększyć liczby pasażerów, a w nowym systemie nie da się dokupić darmówki dla dziecka (tęsknię za starym systemem, gdzie zżymałem się, że miejsce obok w takiej sytuacji proponuje jako ostatnie, przy którejś z rzędu próbie). Zaś Koleo tłumaczy się, że ta jednorazowa wymiana to wymóg przewoźnika.
 Profil Relacje PM off
ume uważa post za pomocny.

#1551 PostWysłany: 02 Kwi 2025 19:08 

srebrny
W okolicach Zawady (pod Zamosciem) bedzie niedlugo wymiana rozjazdow, wiecej o utrudnieniach tutaj:

https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/ ... zbTxV8ddlg
 Profil Relacje PM off  

#1552 PostWysłany: 02 Kwi 2025 23:27 

srebrny
To ta Zawada, która - nomen omen - zawadza, jeśli chodzi o normalny dojazd do Zamościa?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1553 PostWysłany: 03 Kwi 2025 17:18 

srebrny
tak to ta Zawada :)
tyle ze zalezy co to znaczy normalny dojazd do Zamoscia ?
taki to jest, prosta linia kolejowa z Krakowa/Rzeszowa.
za to z kierunku Warszawa/Lublin jest linia w kierunku Belzca/Hrebennego/granicy z Ukraina i pociag jadac z Lublina
jedzie najpierw do Zawady no i tam "musi" odbic w kierunku do Zamoscia (potem Hrubieszowa) okolo 10 km.
 Profil Relacje PM off  

#1554 PostWysłany: 04 Kwi 2025 04:59 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Nowe połączenia międzynarodowe od 2025
https://kolejowyportal.pl/ambitne-plany ... intercity/
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1555 PostWysłany: 24 Kwi 2025 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Tak gdyby komuś wydawało się, że coś się polepszyło w temacie kupowania biletów przez aplikację...

Zakupione 3 bilety, na 3 różne trasy, ze zniżkami. Z powodów nieistotnych okazało się, że jedna z osób zniżki nie obroni, więc na kilka dni przed wyjazdem trzeba by bilet zmienić. W skrócie - dokupić dopłatę do 'normalnego' - cóż może pójść nie tak?

1. bilety kupione przez internet, więc w kasie u pani "niedasie". Przez internet kupowałeś, w internecie sobie pozmieniaj.

2. Przez internet jest opcja "wymiana", gdzie można zmienić niektóre parametry biletu, w tym zniżki właśnie. Super, tego szukałem. Na wszelki wypadek konsultacja tego co przeczytałem na stronie. Wg pana z infolinii przeklikać z nowymi parametrami, ponownie wybrać ten same miejsca i zapłacić. Słabe to od samego początku z tymi miejscami, skoro jak byk stoi w opisie, że stary bilet zostanie anulowany dopiero po zapłaceniu nowego, ale co jak tam wiem. Więc klikamy...

2.1. Bilet nr 1 - udało się! Oczywiście musiałem wybrać nowe miejsca ze schematu wagonów, na szczęście były dostępne, ale poza tym zakup przeszedł, płatność przeszła, komunikat o zakończeniu wymiany biletu się pojawił. Bilet pojawił się w zakładce "Zwrócone" i wg opisu powinna wrócić cała kwota, bez potrąceń. Zobaczymy, bywało różnie w przeszłości. Przepadły dodatkowe zniżki za zakup z wyprzedzeniem, ale niech będzie że ok. Ostatecznie to jakby zakup nowego biletu, na dzisiejszych warunkach.

2.2. Bilet nr 2 - udało się ... częściowo (chociaż jak to się mówi - nie da się być częściowo w ciąży....). Wybór miejsc nie pokazał się wcale, ale system coś wylosował (pokazał dopiero po przejściu do płatności), pozostaje mieć nadzieję, że wagon istnieje i ma miejsca które przydzielił (bo nie jest to zawsze regułą....). A na koniec po transakcji komunikat "płatność nie powiodła się" i wypad ze strony. Oczywiście bilet po chwili przyszedł, czyli płatność się powiodła. Ale proces przerwany, wymiany brak. Stary bilet został, ręczna anulacja to 15% potrącenia, którego nie ma w przypadku wymiany. Nadawało by się do reklamowania, gdyby nie to, że w zasadzie nie mam żadnego sensownego śladu po tym co robiłem.

2.3 Bilet nr 3 - nie udało się nawet częściowo, niby sam wybór biletu przechodzi, ale nie da się wybrać miejsc (tym razem chyba po prostu nie ma wolnych), pomijając jakiś błąd matrixa, bo jeden z wagonów pojawiał się zupełnie pusty (wszystkie miejsca dostępne), przy czym jak kilka razy próbowałem, to był to za każdym razem inny wagon. A wybranie w nim miejsca kończy się informacją "niezgodność rodzaju biletu i wybranych miejsc" czy coś równie mądrego. Tutaj odpuściłem i wybieram opcję "analogową". Wg pana z infolinii musze dorwać konduktora przy wsiadaniu, poinformować, i potem kupić u niego bilet w pociągu, z opłatą 20PLNów. Konduktor stary bilet zaznaczy jako niewykorzystany (liczę, że mogę zostać na przydzielonych miejscach, ale wyjdzie w praniu). I wtedy jak rozumiem będę mógł reklamować i wołać o zwrot. Chyba, że się okaże, że tylko przez internet, a w internecie napisze mi, że bilet już po terminie, czy inne takie.

Wiem, że narzekanie, ale forum podróżnicze w końcu. Współczuję zagranicznym, którzy będą musieli się zmierzyć z systemem.
Bo w tym wszystkim nie chodzi ostatecznie o kilka dyszek w plecy, tylko o wypalone godziny na próbie wydawałoby się dość prostej operacji.

Dziś w wiadomościach było coś o wprowadzaniu udogodnień dla niepełnosprawnych przy korzystaniu z usług publicznych, bankomaty, kasy, ale również "żeby łatwiej było kupić bilet". Życzę powodzenia, sam z chęcią skorzystam.
2 ludzi lubi ten post.

#1556 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:13 

srebrny
To wszystko standard. Jeśli chodzi o opcję 2.2, to mam tak prawie zawsze, gdy płacę kartą, wklepując jej numer, a nie przez np. mTransfer. Nie powiodła się, ale powiodła się i nie wiem, co mam wtedy wybrać - zapłacić ponownie, olać, czy anulować transakcję. Dziś anulowałem, wcześniej olewałem i efekt był jak u Ciebie. A teraz pogłówkuj, jak zwrócić te bilety, żeby prowizja nie przekroczyła 13 groszy.
Załącznik:
płatność2.png
płatność2.png [ 207.53 KiB | Obejrzany 1652 razy ]

P.S. Już wiem (przetestowałem). Nie ma znaczenia, czy klikniemy "anuluj transakcję" czy powtórzymy płatność, czy olejemy. Tak czy inaczej stary bilet się nie zwraca, a nowy przychodzi.

Ale gdyby w tym pop...onym s...syńskim systemie występowały tylko takie błędy, tobym się nie przejmował.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

Temat postu: PKP - dyskusja ogólna
#1557 PostWysłany: 25 Kwi 2025 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Błąd płatności miewałem również przy zwykłym kupowaniu. W międzyczasie 2.3 przetestowane. Okazało się że u konduktora można po prostu dopłacić różnicę. Bez z(a)wracania i kombinacji alpejskich. Chociaż nie zdziwię się, że to zależy od konduktora, trasy, fazy księżyca itp. Konduktor twierdził również, że w okienku powinni spokojnie wydać podobną dopłatę. Pani w okienku najwyraźniej o tym nie wiedziała i kazała wracać do internetów.

A pusty wagon z systemu okazał się być naprawdę dodatkowym wagonem, na który po prostu nie dawało się wybrać miejsca „ale można siadać gdzie wolne”. Pewnie w Gdyni przy wyjeździe. Bo w trasie to już wolnego nie było nawet na korytarzu ;)

W każdym razie ostateczne „jakoś poszło” - jak mawiał Shrek do osła.

No, jeszcze zobaczymy kiedy zwroty się pojawią…

PS jaka prowizja i 13 groszy?

#1558 PostWysłany: 26 Kwi 2025 15:51 
Awatar użytkownika

Loty: 592
Kilometry: 1 042 431
Krajów: 86 / 40.2%
platynowy
Kup bilet do Warszawy na 27.04 i wracaj za darmo.

Link: https://www.intercity.pl/pl/site/bip/of ... skiej.html

Szczegóły na zdjęciu.Image
 Profil Relacje PM off  

#1559 PostWysłany: 29 Kwi 2025 14:21 

srebrny
zmiany na trasie Hrubieszow - Krakow (obsluguje Zamosc i Roztocze)

trase bedzie obslugiwal stary szynobus.

https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/ ... 7WG1wxXrLg
 Profil Relacje PM off  

#1560 PostWysłany: 18 Maj 2025 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
A tymczasem letni pociąg do Chorwacji potwierdza premier:

https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... te/vnn36k2
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość