Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Dortmund
#201 PostWysłany: 09 Gru 2013 17:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Kod:
Price level A applies to trips within a tariff zone. In the cities of Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Essen and Wuppertal, each of consists of two tariff zones, tickets of price level A are valid for the entire urban area. Moreover, price level A also applies to trips within two neighbouring cells of adjacent tariff zones with a direct transport connection.

In the case of season tickets (monthly and annual season tickets) a distinction is made between the price categories A1 and A2: in 17 cities which offer a particularly good local transport service with numerous lines, short waiting times, NightExpress buses etc. price level A2 applies.

Price level A2 also applies to trips between two neighbouring cells, providing that one of the two cells belongs to a tariff zone of price level A2.

Informacja ze strony VRR z której wynika, że na bilecie dla strefy A można jeździć po tej strefie i również można do sąsiednich stref jeśli istnieje bezpośrednie połączenie. Czyli na dworzec możesz przejechać bo to strefa sąsiadująca z Twoją i masz bezpośrednie połączenie. Ale jakbyś już chciał w Holzwickede przesiąść się na lokalny autobus z dworca na lotnisku (nie shuttle tylko miejski) to już nie możesz. Tak samo nie mógłbyś jechać dalej za Holzwickede, bo to obowiązuje tylko dla stref sąsiadujących z Twoja.

A bilet strefy B jest na dalsze podróże, dlatego go sprzedają. Strefa B obejmuje zawsze 2 regiony. Ja np. na dobrze zakupionym bilecie strefy B zajechałem z Dortmundu do Gelsenkirchen, a to jest całkiem spor wycieczka :)
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#202 PostWysłany: 10 Gru 2013 14:26 
Awatar użytkownika

Ok. Dlatego się nie spierałem. Widać zostałem wprowadzony w błąd przez DB Information:) Przydatna informacja dla wszystkich. Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 12 Gru 2013 23:12 

niebieski
Jestem już po jednodniówce. Dzięki za wszystkie rady. Gdybym miał to jakoś podsumować:

1. dzięki za radę, że na lotnisku trzeba wejść/wjechać na piętro i dopiero wyjść z terminala, zaoszczędzone kilka minut.
2. przystanek 440 na lotnisku jest b.dobrze oznaczony a przesiadka na u47 bezproblemowa, to raptem kilkadziesiąt metrów (po wyjściu z 440 widać oznaczenia u-bahn)
3. kierowca w 440 nie kumał po angielsku. Polacy przede mną mieli problem z kupieniem "daily ticket". Warto wiedzieć co to Tageskarte.
4. Przy każdych drzwiach w środku u-bahn są na szybach mapy sieci. Proste schematy. W połączeniu z zapowiadanymi możliwościami przesiadki - podróżowanie po Dortmundzie jest banalnie proste.
5. VRR ma bardzo intuicyjną aplikację na urządzenia z IOSem. Wyszukiwanie połaczeń szybkie i bardzo intuicyjne, miałem wrażenie, że łatwiejsze niż przez www.

I trochę z innej beczki (jak na ten wątek) ale może komuś się przyda

Thier Galerie przy Westenhellweg 102 jest czynna co najmniej od 9, choć niektóre sklepy otwierają później. Primark jest czynny od 9 i o tej porze jest praktycznie pusto. W Galerii znajduje się również sklep firmowy BVB, więc jeśli ktoś nie ma czasu na wizytę na stadionie - można kupić klubowe gadżety.

Grudzień do okres jarmarku i sporo ulic (a nie tylko Hansaplatz) jest zastawionych "budami". W sumie warto się przejść, zjeść ichniejsze placki (wszyscy je wsuwają) napić się grzanego wina, bo wielkich zakupów to raczej się tam nie zrobi (a może się mylę, kwestia gustu)

W centrum są 4 kościoły, w tym jeden katolicki. Ciekawe wnętrza i wg mnie warto do nich zajrzeć:
Lokalizacja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Stadt ... G_2727.jpg
o nich:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... ortmundzie
http://www.propsteikirche-dortmund.de/propsteikirche/

Warto wejść do Westfallenpark i wjechać na Florianturm (widok na miasto z wysokości 137 metrów)
http://www.dortmund.de/de/freizeit_und_ ... falenpark/
Park zamykany, bardzo zadbany, wejście z wjazdem kosztowało mnie 3,5 eur

Signal Iduna Park. Tour tylko po niemiecku, sporo gadania, więc raczej dla znawców mowy Goethego.
Wstęp 10 eur. W oczekiwaniu na wejście wizyta w muzeum, potem krótki film, przejście przez trybuny, wizyta w szatni gospodarzy, wejście na murawę i przystanek na ławkach rezerwowych. Jeszcze 2-3 przystanki w różnych miejscach i 1h 15min mija. W BVB FanShop https://shop.bvb.de/ można kupić klubowy szalik, czapkę, ale też koc, zapalniczkę, czy np. toster.
Warto.... (... trzeba się było uczyć tego niemieckiego).

Polecam. Całkiem fajna wycieczka z KTW zwłaszcza przy takim rozkładzie wizza jak teraz - wylot z KTW 6.10, wylot powrotny z DTM 17.50. Sporo czasu w centrum.
4 ludzi lubi ten post.

#204 PostWysłany: 16 Gru 2013 18:54 

A co doradzicie
Gdy mecz na BVB o 15:30 i po meczu powrot do PL Wrocław
W jeden dzien chyba to jest niemozliwe
Prawda ?

Wojt@s
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 16 Gru 2013 19:35 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.5%
niebieski
Masz 800 kilometrów autostradami. Bez korków przy słabej jezdzie 130 km/h jedziesz około 6-7 godzin. Oceń sam czy to Tobie pasuje.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 17 Sty 2014 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
Krajów: 40 / 19.3%
niebieski
Nowe ceny biletów jednodniowych:

Załączniki:
skanowanie0001.jpg
skanowanie0001.jpg [ 170.2 KiB | Obejrzany 1528 razy ]
MaciekM uważa post za pomocny.

#207 PostWysłany: 17 Sty 2014 22:33 

niebieski
Witam. W środę właśnie zapłaciłem za 5 osób wyższą cenę i się zdziwiłem. Dość znaczna podwyżka. Pozdrawiam

#208 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:14 
Awatar użytkownika

Czy próbował ktoś dostać się na lotnisko z centrum Dortmundu w niedzielę, we wczesnych godzinach rannych? Dokładnie mam tu na myśli poranny lot do Katowic o 8:30(na lotnisku chciałbym być ok. 7:00)

U47 w kierunku Aplerbeck startuje dopiero o 7:05, a więc zbyt późno. AirportExpress na moje nieszczęście startuje z dworca 5:30 albo 7:30, nie ma nic w okolicach 6:00-6:30. Czy jedynym rozwiązaniem (poza taxi) jest pociąg i przesiadka w niejakim Hagen?

Sprawdziłem tę ostatnią opcję na vrr.de i niezbyt ciekawie to wygląda tak czy owak ;] O 5:41 start z dworca, S-bahn S5 do Hagen, gdzie przesiadam się do R-Bahn RE7. Na dworcu w Holzwickede jestem 6:55, 20min spaceru i o 7:15 jestem na lotnisku (swoją drogą i tak późno...) Czy ktoś to przerabiał? Da się przejechać tymi pociągami na jakimś jednym bilecie?
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:22 
Awatar użytkownika

niebieski
To jak chcesz kombinować z pociągiem o 5:41 z dworca to.... czemu nie pojedziesz autobusem z dworca o 5:30? 11 minut Cię nie zbawi raczej.

A przez Hagen powinien starczy bilet kategorii B.

A nocujesz w Dortmundzie czy czemu musisz tak rano jechać?
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 200 714
Krajów: 33 / 15.9%
niebieski
Z lotniska w Dortmundzie do Bochum wystarczy bilet na strefę B, prawda?

#211 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:29 
Awatar użytkownika

kiew napisał(a):
To jak chcesz kombinować z pociągiem o 5:41 z dworca to.... czemu nie pojedziesz autobusem z dworca o 5:30? 11 minut Cię nie zbawi raczej.

A przez Hagen powinien starczy bilet kategorii B.

A nocujesz w Dortmundzie czy czemu musisz tak rano jechać?

Nie zbawi mnie 11 minut w Dortmundzie, ale wtedy na lotnisku spędzam aż 2,5 godziny ;) Biorę pod uwagę oczywiście cały czas tę 5:30 AirportExpressem. Niestety, nie ma żadnego fajnego i taniego dojazdu na lotnisku ze startem z centrum w okolicach 6:15-6:45, tak by na lotnisku być około 7:00, albo ciutkę po (lot powrotny o 8:30). Takie coś byłoby dla mnie idealne :)

Nocuję na CouchSurfingu u gościa mieszkającego 10min od dworca i dlatego stamtąd właśnie muszę wystartować.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 23 Sty 2014 21:57 

Loty: 6
Kilometry: 6 772
Krajów: 4 / 1.9%
To ja mam pytanie. Bo niestety nie mogę się zorientować a jutro jestem w Dortmundzie.
Jeśli kupię bilet tutaj dla 4 osób https://shop.tsvr.de/vrrshop.aspx to czy ten bilet również obowiązuje w autobusie 440 na trasie lotnisko-Aplerbeck-lotnisko? Czy tylko na połączenia w strefie A np u 47?

Początek przygód... ;) Nie ważne gdzie, lecz z kim:)
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 23 Sty 2014 21:59 

oczywiście, że TAK (koniecznie wydrukuj bo pokazujesz kierowcy wchodząc pierwszymi drzwiami)
 PM off
wilczekosw lubi ten post.

#214 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:03 

Dzięki Wielkie za szybką odpowiedź.

Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.7%
srebrny
podobno bilet na mecz uprawnia do darmowego korzystania z transportu miejskiego w Dortmundzie, na kolejke tez ?
czy jeżeli bilet odbieram spod stadionu to mogę wcześniej jezdzic na potwierdzeniu, które otrzymałem mailem ?

#216 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:09 

nie, do jazdy bodajże do 1-3 w nocy dnia następnego po meczu uprawnia sam bilet na mecz
 PM off  

#217 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Do 3 w nocy, ale tak jak pisał @gorny77, tylko bilet, z potwierdzeniem nie działa.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:15 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.7%
srebrny
kolejka tez ?

#219 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:21 

Niestety zakup przez internet mi nie wychodzi.. Daje już płatność kartą. Mogę wybrać VISA czy Master i tyle.. zero miejsca na wpisywanie danych karty;/ No nic będę musiał kupić u kierowcy.

Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:25 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
Krajów: 40 / 19.3%
niebieski
wilczekosw napisał(a):
Niestety zakup przez internet mi nie wychodzi.. Daje już płatność kartą. Mogę wybrać VISA czy Master i tyle.. zero miejsca na wpisywanie danych karty;/ No nic będę musiał kupić u kierowcy.

Z tym,że u kierowcy w 440 chyba tylko gotówka wchodzi w grę (ja nie przyuważyłam innej możliwości :oops: ).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości