Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Na jednym bilecie przesiadkę gwarantuje przewoźnik. Jeżeli się spóźnisz, musi się Tobą zaopiekować.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 25 Mar 2019 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 375
Kilometry: 801 193
Krajów: 39 / 18.8%
srebrny
a i jeszcze jedno - od wylądowania w terminalu 1 do dostania się do bramek B tak na spokojnie zeszło mi ok. 40 minut.
A autobusem ostatnio do samolotu jechałam ponad 10 minut, że aż się zastanawiałam, czy oni nas do KTW czasem nie wiozą ;-)

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#122 PostWysłany: 25 Mar 2019 14:07 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Jeśli masz jakiś status w *A (najlepiej złoty, ale można próbować ze srebrnym), to do kontroli bezpieczeństwa można skorzystać z kolejki dla biznesu.

...ale nie na terminalu 2. Tam star alliance nie lata.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 25 Mar 2019 14:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Ostatnio też na tym lotnisku występują opóźnienia. Warto to wziąć pod uwagę.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 25 Mar 2019 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
Krajów: 9 / 4.4%
niebieski
Tak, w sobotę nasz przyleciał już z Frankfurtu opóźniony o godzinę, domino poleciało, "air traffic issues" tylko słyszałem. Na szczęście do FRA trochę nadrobił.

#125 PostWysłany: 25 Mar 2019 15:18 

niebieski
w weekend byly podobno jakies problem z oprogramowaniem kontrolujacym loty, nawet dzisaj troche lotow skasowano.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 11 Kwi 2019 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 790
Kilometry: 958 006
Krajów: 75 / 36.2%
srebrny
To ja opiszę swoją wczorajszą przesiadkę. Przylot spoza Schengen -> przesiadka na Ryanaira w Schengen.
Przylot wg rozkładu 17:40, wylot 19:00, zatem 1:20.
Przylot terminal 1 gate B45, wylot terminal 2 gate D44.
Lądujemy przed czasem o 17:19 zanim dojechaliśmy do rękawa minęło 15 minut. Wyjście z samolotu przebiegło dosyć sprawnie. A że siedziałem blisko drzwi trwało góra 3-4 minut. Tak że 17:38 już szybkim krokiem (a może nawet lekki bieg ;) ) zmierzałem do kontroli paszportowej. Żadnych kolejek ani do automatów ani do okienek. Korzystam z automatu i zmierzam dalej.
Po schodach na górę do kolejki która akurat stoi. Jest 17:44. Wsiadam i praktycznie za mną zamykają się drzwi. Jedziemy 4 minuty. Wysiadam, schodami w dół do kontroli bezpieczeństwa. Kolejka na około 20 minut. Trochę oszukuję i przechodzę pod tasiemkami. O 18:05 jestem już po kontroli. O 18:10 wchodzę na szybką kolację do saloniku. A że z saloniku do gate’u jest wg monitora 3 min to wychodzę 18:25.
O 18:45 siedzę już w autobusie wiozącym nas do samolotu stojącego na płycie.
Zatem można zdążyć, tylko trzeba mieć trochę szczęścia jak ja :D

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Kwi 2019 17:08, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 11 Kwi 2019 14:23 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 91 / 44.0%
platynowy
To miałeś sporo szczęścia - ja na przesiadkę w takim układzie lotów nawet bym nie próbował się pisać.

#128 PostWysłany: 11 Kwi 2019 16:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Znowu jakieś problemy na lotnisku...

Cytuj:
Frankfurt Int'l is experiencing delays

arrival delays for airborne aircraft an average of 27 minutes
departure delays an average of 30 minutes

Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 04 Maj 2019 14:50 

Cześć,
mam 2 pytania, w przyszły piątek lecę do Shanghaju w kombinacji KRK-FRA-PVG, cały lot obsługiwany przez Lufthansę.
We FRA mamy około 1h na przesiadkę, niestety obserwując od kilku dni odloty z KRK, ten lot praktycznie zawsze jest opóźniony, co zmniejsza nam czas na przesiadkę, dlatego chciałabym się upewnić:
-z tego co wyczytałam w wątku, po wylądowaniu udajemy się prosto do gateu i nie przechodzimy drugi raz kontroli podręcznego, nic się nie zmieniło?
- lot do PVG z reguły z : Terminal 1, Hall AB, Z, jednak sprawdzając mapkę lotniska, są tylko Hall A, Hall B itd., co w takim razie oznacza Hall AB?

Z góry dzięki za pomoc! ;)
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 04 Maj 2019 18:19 

niebieski
Lot do PVG bedzie albo z B albo z Z, A jest na loty w strefie Schengen. A I B to rozne strefy w tym samym budynku. We Frankfurcie bedziesz miec kontrole paszpoetowa I kontrole bagazu podrecznego.

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 04 Maj 2019 18:34 

niebieski
Aha, moze byc tez z C. Ale to niewiele zmienia, kontrola bedzie.

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 04 Maj 2019 18:45 
Awatar użytkownika

złoty
na bilecie musisz mieć napisane na jaki terminal przylatujesz i z jakiego odlatujesz, na pewno będą 2 różne, czyli przylecisz na Szengen, a odlatywać będziesz z non Szengen, więc jak kolega wyżej napisał, będzie dodatkowa kontrola paszportowo-bagażowa, ale jak masz oba loty na jednym bilecie to zmartwienie lufy nie Twoje
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 04 Maj 2019 19:31 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.9%
niebieski
Lot Schengen -> Non-Schengen z przesiadka we FRA najpewniej nie bedzie skutkowac dodatkowa kontrola bagazowa.
Najczestsze scenariusze dla przylotu z KRK to bramka A lub autobus do terminala A (S) lub B (S), wtedy mozna sie dostac do bramek B (NS) bez kontroli bezpieczenstwa (oczywiscie bedzie kontrola paszportowa; sa automaty).
1 godzina powinna wystarczyc (inna sprawa jest to, czy zdaza przerzucic bagaz na lot do PVG).

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 05 Maj 2019 09:15 

przylatujemy i odlatujemy z termiala 1. Sprawdzałam kilka dni z rzędu i Lutfhansa do PVG odlatuje z reguły z Z( wiem, że to nic pewnego, ale jednak jakaś powtarzalność jest), patrząc na mapkę, to gate’y Z są w hali A, tylko na wyższym piętrze?

Dlaczego mieliby nie zdążyć z bagażem, z tego co pisali poprzednicy na forum, godzina to raczej nic szczególnego na łączony lot?
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 28 Lip 2019 22:42 

niebieski
Hejo, 5 godzin na przesiadkę spoza Schengen do Schengen. Ma sens jechać do miasta? Alternatywnie coś na lotnisku polecacie/w okolicy?

#136 PostWysłany: 28 Lip 2019 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
MeHow napisał(a):
Hejo, 5 godzin na przesiadkę spoza Schengen do Schengen. Ma sens jechać do miasta? Alternatywnie coś na lotnisku polecacie/w okolicy?

Jeśli nie byłeś, to spokojnie możesz pojechać do centrum i objeść trochę starówkę i bulwar nad rzeką, jest parę fotogenicznych miejsc, chociaż generalnie miasto jak miasto. Kolejkę bezpośrednio z lotniska, ok 20 minut jazdy do dworca głównego. Przejrzyj ceny biletów, bo kojarzy mi się, że dobowy wychodził ciut taniej niż dwa jednorazowe (trzeba patrzeć na strefy).
Ja robiłem tak, ze zostawiałem bagaż w szafce w Lounge i na miasto szedłem bez bagażu. Ale nie wiem czy to jest w pełni poprawne, w skrajności mogą nie chcieć wpuścić drugi raz do saloniku, albo ktoś się skapuje, że właściciela bagażu nie ma w środku. Pani przy ponownym wejściu miała jakieś ą,ę, bo wprowadzałem drugą osobę, ale gdy sprawdziła, że wchodzą te same to nas wpuściła.
MeHow uważa post za pomocny.

#137 PostWysłany: 31 Lip 2019 13:29 

niebieski
Tak dla potomnych, skorzystaliśmy z tych porad, wyszło bardzo przyjemnie.
Kolejka z lotniska to przyjemność, klimatyzacja, szybko i sprawnie, 4,95 E OW.
5 godzin między lotami wystarczyło na 2-2,5 godziny w mieście (lecieliśmy z podręcznymi).
Miasto przyjemne, zdecydowanie lepsze niż siedzenie w terminalu :)

#138 PostWysłany: 27 Wrz 2019 09:21 

Dzień dobry,
kupiłam bilety na trasie Wrocław-Istambuł, z przesiadką we Frankfurcie. Lot realizuje Lufthansa, zakup przez ich stronę. Na przesiadkę jest 45 min. Czy jest to realny czas, żeby zdążyć z przesiadką na tym lotnisku? Lecę z bagażem rejestrowanym. Czy zdążę wysiąść/dojechać (zakładam, że z samolotu będzie autobus do terminalu), dojść przez lotnisko? Czy kolejny samolot będzie czekał na pasażerów? lecimy we 2
Co w przypadku gdy nie zdążę?
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 27 Wrz 2019 09:23 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 12.1%
srebrny
Wystarczy. Zwłaszcza, że linia sprzedała taki bilet. Jeśli z jakiegoś powodu nie zdążycie, to polecicie następnym lotem.
 Profil Relacje PM off
Tosiba lubi ten post.

#140 PostWysłany: 30 Paź 2019 12:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Kojarzycie jakieś dobre miejsce w terminalu 2 (po odprawie paszportowej), gdzie będzie można spokojnie sobie usiąść, rozłożyć laptopa i poczekać 4 godziny?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość