Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2015 02:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Informacje ogólne

Informacje szczegółowe w specjalnej zakładce KŚ - tutaj

Rozkład jazdy Kolei Śląskich - klik

Najfajniejsze w ofercie jest to, że możemy korzystać z biletu sieciowego imiennego dobowego w cenie 34 zł na terenie regionu morawsko-śląskiego (czyli możemy np. dojechać do Ostrawy z Katowic i z powrotem na takim bilecie). Cena PKP IC to 15 euro w jedną stronę na tej trasie.

Mapa obowiązywania biletu sieciowego imiennego

Image

Niewątpliwie ciekawa oferta dotarcia do chociażby Ostrawy (przejazd trwa ok 2,5 godziny z przesiadką w Bohuminie), pewnie niedługo forumowicze obliczą, czy czasowo i finansowo jest to opcja opłacalna jako forma transportu do Pragi. Ja zamierzam przetestować niedługo 1 dzień w Ostrawie, może uda się przed świętami. :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 13 Gru 2015 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 246 981
Krajów: 32 / 15.5%
Osobiście przetestowałem nową ofertę Kolei Śląskich czyli nieograniczone podróże kolejami czeskimi w kraju morawsko-śląskim.

1. Podróż rozpocząłem z Wodzisławia Śląskiego skąd wyruszał autobus w ramach komunikacji zastępczej. Niestety wykonawca modernizacji linii kolejowej nie zdążył w terminie zakończyć prac i dlatego pociąg jadący z Katowic kończy trasę w Wodzisławiu Śląskim.
2. Z kilkuminutowym opóźnieniem przyjechał EN75 czyli popularny Flirt. Oczywiście to jest wyjątek bo do Czech będą jeździły wysłużone EN57 (tzw. kibel) :D . Z pociągu wysiadło ok 20 osób i większość udała się do autobusów. Autobusy były dwa: duży autokar jadący bezpośrednio do stacji Chałupki oraz Mercedes Sprinter jadący do Bohumina i zatrzymujący się na przystankach (przez co czas podróży jest dłuższy niż docelowa podróż pociągiem).
Załącznik:
StacjaWodzislawSlaski.jpeg
StacjaWodzislawSlaski.jpeg [ 188.19 KiB | Obejrzany 11819 razy ]

3. Ja wybrałem bezpośredni autokar, podobnie jak pozostałych pięciu pasażerów. Bilet do stacji Chałupki w obie strony kosztuje 9.92 zł (taryfa SilesiaWeekend).
4. W Chałupkach przesiadłem się na pociąg jadący z Raciborza (EN57), którym dotarłem do stacji Bohumin ok. 8:30 (Sprinter przyjeżdża ok 15-20 min później).
Załącznik:
StacjaChalupki.jpeg
StacjaChalupki.jpeg [ 188.02 KiB | Obejrzany 11819 razy ]

5. Szybko przesiadłem się na ruszający w kierunku Brna rychlik. Podjechałem na stację Ostrava Hl.n. gdzie oczekiwał pociąg jadący do Frenstatu. W tym też to pociągu nastąpiła pierwsza kontrola biletu. Po okazaniu biletu Kolei Ślaskich Pani zadała pytanie: Co to je? Wytłumaczyłem na czym sprawa polega i Pani zaakceptowała bilet (szczerze mówiąc nie spodziewałem się że tak łatwo pójdzie :D ).
6. Kolejny pociąg to osobowy do Valašské Meziříčí. Tutaj konduktor na widok biletu chwilę się zawahał ale bez słowa przybił stempelek.
7. Potem przesiadłem się na pociąg do Hranice na Morave. Tutaj także kontrola przebiegła bez problemów. Konduktor chwycił bilet i przez kilka sekund się w niego wpatrywał, aż do momentu gdy zauważył że trzyma go do góry nogami :) Następnie przybił pieczątkę i sam od siebie poinformował, że z uwagi na opóźnienie pociągu nie zdążę na przesiadkę do jadącego "do Warszawy".
8. Rzeczywiście, musiałem w Hranicach musiałem czekać na rychlik jadący z Brna do Bohumina. Tym razem kontrola biletu nie była taka szybka. Po okazniu biletu Pani konduktor oznajmiła, że jest on nieważny :o . Zacząłem tłumaczyć, że to nowa oferta i że na 100% jest on ważny w tym pociągu. Pani powiedziała, że musi poczytać czy mówię prawdę i zabrała bilet. Po ok 10 minutach przyszła z powrotem ale swojego stanowiska nie zmieniła. Ja na to odparłem, że bilet na pewno jest ważny i że miałem już kilka kontroli i nikt nie kwestionował tego :D . Pani jednak uparcie twierdziła, że nie mam racji, ale z uwagi że mam już przybite pieczątki z innych kontroli to mnie puści z tym biletem :D .
9. Ok. godz. 15:30 przybyłem do Bohumina. Niestety rozkład Kolei Śląskich jest tak skonstruowany, że ostatni pociąg (autobus) odjeżdża o 14:29 :? . Czyli aby dostać się do Wodzisławia musiałem przejść na piechotę (ok. 5 km) do Chałupek gdzie o godz. 16:34 odjeżdżał ostatni(!) autobus. Podobnie jak rano autokar jechał bezpośrednio do Wodzisławia (5 osób), a obsługą przystanków na trasie zajmował się mały bus (Mercedes Vito, z Chałupek chyba wyjeżdżał pusty?).
Załącznik:
ChalupkiWieczorem.jpeg
ChalupkiWieczorem.jpeg [ 195.44 KiB | Obejrzany 11819 razy ]

10. Łącznie pokonałem ok 210 km za niecałe 10 złotych :D
Załącznik:
Bilet.jpeg
Bilet.jpeg [ 145.95 KiB | Obejrzany 11819 razy ]

Załącznik:
Trasa.png
Trasa.png [ 243.23 KiB | Obejrzany 11819 razy ]
8 ludzi lubi ten post.
invasion uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Gru 2015 21:33 

czy na Twojej trasie podrozowales tzw motoriczkami w .cz? :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Gru 2015 21:44 
Awatar użytkownika

Nie, akurat odcinki, którymi podróżowałem obsługiwane są innymi jednostkami.

Motoriczki jeżdżą na trasach Verovice - Studenka oraz Opava - Rymarov. Chyba jeszcze są na Studenka - Bilovec ooraz Suchdol n/Odrou - Budisov (tak mi się wydaje ale tymi dwoma trasami jeszcze nie jechałem).
qazwsxedc lubi ten post.
qazwsxedc uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 14 Gru 2015 21:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Co to je, klasyk, aż się uśmiechnęłam :lol:
Ja zamierzam ściągnąć coś przetłumaczone na czeski, wyjazd planuję w najbliższą sobotę :) Dzięki za fajną relację @_Pi0tr_
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Gru 2015 19:19 

Loty: 292
Kilometry: 384 428
Krajów: 40 / 19.3%
srebrny
Czy ktoś może potwierdzić informację, że jednorazowy bilet Bohumin-Chałupki kosztuje 2 zł?

#7 PostWysłany: 16 Gru 2015 19:37 
Awatar użytkownika

Tak, kosztuje 2 zł.
Źródło: http://kolejeslaskie.com/pl/pages/132/bilety-do-czech
(...) bilet w relacji Chałupki – Bohumin lub Cieszyn - Czeski Cieszyn w cenie zryczałtowanej 2 zł dla osoby dorosłej i 1 zł dla dziecka w wieku 6-15 lat. Dzieci do lat 6 odbywają przejazdy bezpłatnie.

Aczkolwiek mając bilet całodobowy Kolei Śląskich (34 zł) lub jakikolwiek bilet odcinkowy do stacji Chałupki/Cieszyn w taryfie SilesiaWeekend (a taki kupisz w weekend) to możesz na nim jechać do Bohumina i dalej wgłąb czeskiego województwa morawsko-śląkiego.
J29 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Mar 2016 10:57 
Awatar użytkownika

niebieski
W nowym rozkładzie ostatnie połączenie do Katowic z Bohumina jest o godzinie 19, dojazd do Raciborza i tam przesiadka na Katowice. Przejazd trwa niemal trzy godziny

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Cze 2016 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 181 117
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc wrzucam tutaj pytanie laika związane z przejazdem pociągiem z Czech do Polski. Ile może kosztować bilet na ten ( http://rozklad-pkp.pl/pl/ti?trainlink=6 ... ckLink=tp& ) pociąg i gdzie to sprawdzić? Na czeskiej stronie nie ma takiej możliwości, na polskiej też nie...

#10 PostWysłany: 27 Cze 2016 22:54 

Ciężko jednoznacznie odpowiedz na to pytanie, ale: http://www.przewozyregionalne.pl/jedziemy-do-czech
A tam: "Do następujących biletów na przejazd:
(...) biletu jednorazowego - wydanego w określonej relacji do wybranej stacji granicznej, odpowiednio: Głuchołazy, Międzylesie,
można nabyć bilet Czechy+ za jedyne 19 zł lub (..).
Podróż na podstawie biletu należy ukończyć do godz. 24.00 w danym dniu ważności''

Międzylesie - Kamieniec to w normalnej cenie 14.60 PLN w jedną stronę, czyli 33..6 PLN OW do Usti.
Zobacz też: "Bilet turystyczny + Czechy to oferta umożliwiająca podróżowanie:
po Polsce:
pociągami REGIO uruchamianymi przez Przewozy Regionalne,
pociągami osobowymi uruchamianymi przez Koleje Dolnośląskie i Arriva RP.
po wybranych trasach naszego południowego sąsiada:
pociągami ČD i GW Train Regio a.s.
Oferta jest stosowana zawsze od piątku od godziny 18:00 do poniedziałku do godziny 6:00. Cena biletu wynosi 55 zł.''
 PM off  

#11 PostWysłany: 28 Kwi 2017 23:09 
Awatar użytkownika

W weekend majówkowy Koleje Śląskie przedłużają ważność biletów w taryfie SilesiaWeekend. Bilet ważny jest od: 28.04.2017 18:00 do: 04.05.2017 06:00. Jest to też okazja na wykorzystanie go w tym okresie na podróże po Czechach (kraju morawsko-śląskim). Czyli za 6,40 zł można jeździć przez ponad 5 dni.

Dla przykładu relacja Cieszyn-Marklowice <-> Cieszyn

SilesiaWeekend Tam i powrót - Cena: 6,40 zł
Ważny od: 28.04.2017 18:00, do: 04.05.2017 06:00
Jeżeli wyjazd jest w dniu roboczym, podróż musi być rozpoczęta po godz. 18:00. Ważny do godz. 06:00 pierwszego dnia roboczego, następującego po dniach wolnych.
radzio666 uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 04 Paź 2019 17:25 

niebieski
Czy kupując w biletomacie Kolei Śląskich bilet jest ważny od momentu kupienia czy też trzeba wybrać jakieś połączenie z rozkładu i bilet dopiero wtedy zaczyna być ważny?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości