Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#581 PostWysłany: 30 Maj 2013 11:02 
Awatar użytkownika

Lucass napisał(a):
Dzięki wszystkim za informacje uściślające przebieg szlaku. :)

@Filo
Bilety Kolumbusa są jednorazowe, chyba że kupisz czasowy. Ale najkrótszy to dzienny za 80 NOK. I to nie doba "zegarowa" ale od momentu skasowania do północy. Więc przy Twoim planie nieopłacalny.

Co do autobusów X.. to nigdzie nie natrafiłem na informację, by kosztowały drożej. W Kolumbusie płaci się za ilość przejechanych stref.

No i bilet dzienny nie obejmuje promów.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#582 PostWysłany: 30 Maj 2013 17:29 

rrrrr - ile dni zajęło Wam dojście do Songesand? My planujemy ruszyć aż do Lysebotn i zastanawiamy się ile dni nam zejdzie na ten trekking. Mapę kupowaliście w Stavanger? czy można się obyć bez, bo szlak jest na tyle dobrze oznaczony?
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 30 Maj 2013 18:39 

Loty: 52
Kilometry: 58 250
Krajów: 17 / 7.9%
rrrrr Powiedz coś więcej o odcinku z "drutem". Jedziemy 04.06 z synem -10 latkiem. Czy są miejsca gdzie na trasie do Bratelli wymagane są zdolności alpinistyczne ;-), i czy trasa biegnie wzdłuż jakiegoś urwiska, ewentualnie niebezpieczne miejsca?
 Profil Relacje PM off  

#584 PostWysłany: 30 Maj 2013 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 99 772
Krajów: 20 / 9.4%
Na trasie do Brateli alpinistycznych zdolności nie nie potrzeba. To miejsce z drutem da najłatwiejszych dla 10-latka może wszak nie należeć ale reszta trasy jak ma kondycje powinien pokonać. Choć ja bym dziecka nie wziął w taką kilku-godzinną trasę - ale to tylko moja subiektywna opinia ;)
 Profil Relacje PM off  

#585 PostWysłany: 30 Maj 2013 21:09 

Tak, to sobie wymyśliłem. Proszę o wszelkie uwagi. Będę wdzięczny za w miarę dokładną propozycję miejscówki pod namiot w okolicach Pulpitu.

Pozdr.[/quote]
na zwiedzanie Stavanger wystarczy dosłownie godzinka, dla mnie nic specjalnego tam nie ma, ot niby stare miasto i okolice portu, potem na prom i do Tau.
Co do miejscówki pod namiot w okolicach ambony, to też tak planowalismy - bylismy w ten weekend, ale dla mnie troche lipa, bo jeszcze wszystko było podmokłe, widziałem dosłownie jedno fajne miejsce - za blisko szlaku, ale bylismy tak wykończeni , że zeszlismy na doł, bo po szlaku ze wzgledu na bardzo długi dzień ludzie chodzili do późna.
moja uwaga jest taka, że za przyjemne chodzenie z pełnym bagażem po tych szlakach nie jest. bardzo kamieniste, po deszczu śliskie i męczące, dlatego tempo 1,5 km/h można uznać za przyzwoite. a walic się 9 godzin po tym terenie dla zaliczenia kolejnej przystani to jest chore.

Dojście do Lyseboten to dla mnie hardkor i strata czasu, można w tym czasie zobaczyć sporo innych rzeczy
 Profil Relacje PM off  

#586 PostWysłany: 31 Maj 2013 07:47 

A czy ktoś już przetarł szlak na Kjerag?
 Profil Relacje PM off  

#587 PostWysłany: 31 Maj 2013 09:57 

Z tego co się orientowałem to tam jeszcze śnieg leżał,, także z wchodzeniem może być trochę lipa
 Profil Relacje PM off  

#588 PostWysłany: 31 Maj 2013 16:31 
Awatar użytkownika

gagatka napisał(a):
rrrrr - ile dni zajęło Wam dojście do Songesand? My planujemy ruszyć aż do Lysebotn i zastanawiamy się ile dni nam zejdzie na ten trekking. Mapę kupowaliście w Stavanger? czy można się obyć bez, bo szlak jest na tyle dobrze oznaczony?

My szliśmy do Songesand w 3 etapach, bo mieliśmy do wyboru albo od razu pierwszego dnia zapieprzać szybko z Preika do Bratelli na prom albo na spokojnie dojść na prom do Songesand, który był dopiero na 3 dzień. Fajnie jak ma się więcej czasu, bo trasa siłą rzeczy zmusza do zatrzymywania się i podziwiania, a poza tym nie jest aż taka łatwa jak niesie się na plecach cały wyprawowy ekwipunek ;) Tak optymalnie to zarezerwujcie sobie dwa dni i podzielcie tę trasę na pół, oczywiście da się w jeden dzień - wtedy doliczcie sobie od Bratelli 2,5 h na dojście do Songesand. Zależy też od pogody.

einie napisał(a):
rrrrr Powiedz coś więcej o odcinku z "drutem". Jedziemy 04.06 z synem -10 latkiem. Czy są miejsca gdzie na trasie do Bratelli wymagane są zdolności alpinistyczne ;-), i czy trasa biegnie wzdłuż jakiegoś urwiska, ewentualnie niebezpieczne miejsca?

Po drodze są w sumie dwa druty, jeden bardzo łatwy, można się łapać, ale nie trzeba. Drugi jest na trochę bardziej stromej skale, jak pada to lipa, bo jest ślisko. Trzeba zaufać drutowi, zaprzeć się na skale i zejść. To parę kroków, ale nie da rady obejść tego miejsca inną drogą, a w dół jest z 5-7 m. Sam najlepiej znasz możliwości swojego dziecka, dacie radę, tylko zaopatrz dziecko w dobre buty. Fizycznie na pewno da radę, tylko może się po prostu przestraszyć. Nigdzie nie ma barierek, na mapie widać kiedy idzie się po grzbiecie. Są urwiska i niebezpiecznie miejsca, po prostu trzeba mieć wyobraźnię. Wklejam mapę z długościami odcinków, pierwszy wykrzyknik to miejsce gdzie trzeba przejść przez wodę, nie wiem jak to teraz wygląda, może ktoś ułożył sensowne przejście z kamieni. We wrześniu nie było nic takiego, musieliśmy sami coś wymyślić :) Woda mniej więcej za kolana. Drugi wykrzyknik - tam mniej więcej jest ten drut.

Wcześniej ktoś pytał o mapę, nie kupiliśmy jej tylko wydrukowaliśmy z ut.no i jest to chyba najlepsza opcja, bo po zbliżeniu mapy są dokładne, są zaznaczone szlaki i hytty. Ja szłam tylko szlakiem zaznaczonym ciągłą linią, więc nie wiem jak wygląda to z Bratelli do Bakken przerywaną. Bierzcie i jedźcie na Lysefjord wszyscy :)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Preikestolen - Bakken
Mapa.jpg
Mapa.jpg [ 217.38 KiB | Obejrzany 866 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#589 PostWysłany: 31 Maj 2013 17:11 

rrrr
a masz jakies foty z tego odcinka co sa "druty"?
 Profil Relacje PM off  

#590 PostWysłany: 31 Maj 2013 18:11 

pewnie mam, również badania geologiczne i certyfikat rozciągliwości druta... jeszcze coś potrzebujesz? przecież i tak bardzo dużo tutaj zamiesciła, proponuję odrobinę przygody na miejscu a nie jechać na gotowe...
 Profil Relacje PM off  

#591 PostWysłany: 31 Maj 2013 18:20 

przygus napisał(a):
pewnie mam, również badania geologiczne i certyfikat rozciągliwości druta... jeszcze coś potrzebujesz? przecież i tak bardzo dużo tutaj zamiesciła, proponuję odrobinę przygody na miejscu a nie jechać na gotowe...

po pierwsze na gotowe nie jade bo nikt mi planu nie uklada tylko sam to robie po drugie nie cwaniakuj bo z doswiadczenia wiem ze to sie zle konczy
 Profil Relacje PM off  

#592 PostWysłany: 31 Maj 2013 18:26 

Dzięki za info, troche mnie uspokoiłaś. Mamy doświadczenie w górach tylko ten odcinek nie często jest opisywany w konkretach i stąd moje obawy. Pogoda w moim terminie wypada bardzo dobrze jak na Norwegie więc czekam i odliczam dni......... ;-)
 Profil Relacje PM off  

#593 PostWysłany: 31 Maj 2013 19:06 

glebolxxx napisał(a):
przygus napisał(a):

po pierwsze na gotowe nie jade bo nikt mi planu nie uklada tylko sam to robie po drugie nie cwaniakuj bo z doswiadczenia wiem ze to sie zle konczy

fakt planowanie wyjazdu do Stavanger to wielka rzecz... gratulacje! bo pytanie praktycznie jest jedno uda się finalnie dotrzeć i wejść na Kjerag czy też nie? i tutaj plan się kończy.
Po za tym nie cwaniakuję, bo nie zadaję mnóstwa trywialnych pytań - wszystko okaże się na miejscu _ pogoda, warunki na szlaku etc i żadne zdjęcia tutaj nie pomogą.
pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#594 PostWysłany: 31 Maj 2013 22:01 

przygus napisał(a):
glebolxxx napisał(a):
przygus napisał(a):

fakt planowanie wyjazdu do Stavanger to wielka rzecz... gratulacje! bo pytanie praktycznie jest jedno uda się finalnie dotrzeć i wejść na Kjerag czy też nie? i tutaj plan się kończy.
Po za tym nie cwaniakuję, bo nie zadaję mnóstwa trywialnych pytań - wszystko okaże się na miejscu _ pogoda, warunki na szlaku etc i żadne zdjęcia tutaj nie pomogą.
pozdrawiam!

jestem poprostu wniebowziety poniewaz poznalem najwybitniejszego backpackersa wszechczasow ktory byl w najdalszych zakatkach swiata i na ktorym nawet lot w kosmos nie robi wrazenia uklony i wogole dzieki ze byles laskawy odpisac na post takiego lamusa jak ja ktory porywa sie na stavanger i pobliskie fiordy
ps. co ma wspolnego cwaniakowanie z zadawaniem trywialnych pytan obiezyswiecie?
 Profil Relacje PM off  

#595 PostWysłany: 31 Maj 2013 22:06 

nie musisz mnie całowac po stopach, obejdzie się, a teraz dobrej nocy Ci życzę
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 31 Maj 2013 22:12 

przygus napisał(a):
nie musisz mnie całowac po stopach, obejdzie się, a teraz dobrej nocy Ci życzę

chocbym chcial to i tak nie mam szans bo duza kolejka jest wszak niejednej osobie tak pomogles jak mi
 Profil Relacje PM off  

#597 PostWysłany: 31 Maj 2013 22:20 

Takie rozmowy nie wnoszą nic do tematu tylko go zaśmiecają. Potem temat zamiast 10 konkretnych i zebranych informacji, ma aż 61 stron i trzeba wszystko wertować i czytać, a niektórzy się zniechęcają i zadają pytania które już być może padły na 45 stronie tego tematu.

Myślę, że zamiast sobie coś udowadniać to lepiej olać cwaniaków, niech imponują swoim najbliższym bo w necie to każdy czuje się silny.
Piszmy konkretnie i na temat. Sam planuję wylot do Stavanger, odwiedzenie okolicznych atrakcji i jak byłbym kozakiem to wsiadłbym w samolot, poleciał, zwiedził, wrócił... a mimo to wole poczytać, a może dowiem się czegoś istotnego... ale tutaj jest 61 stron z czego 2/3 to pojedyncze posty za wiele nie wnoszące.

Pozdrawiam

#598 PostWysłany: 04 Cze 2013 11:55 

Nie wiem czy już było bo tych stron jest za dużo. Braliście z sobą gotówkę na przewidywaną całość kosztów czy też posiłkowaliście się kartą ?
 Profil Relacje PM off  

#599 PostWysłany: 04 Cze 2013 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Ja miałem gotówkę odliczoną na transport+lekka nadwyżka i oczywiście w pogotowiu karta ;) jednak dzięki podróżowaniu autostopem została mi praktycznie cała gotówka ;)

#600 PostWysłany: 06 Cze 2013 15:00 
Awatar użytkownika

Darek9634 napisał(a):
Nie wiem czy już było bo tych stron jest za dużo. Braliście z sobą gotówkę na przewidywaną całość kosztów czy też posiłkowaliście się kartą ?

Gotówka + lekki zapas na karcie to chyba najbezpieczniejsze połączenie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości