Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#441 PostWysłany: 27 Lis 2012 22:57 

Loty: 46
Kilometry: 54 756
Krajów: 15 / 7.0%
przemek90 napisał(a):
Mam pytanie w jaki sposób można się dostać ze Stavanger na prom, który odpływa z Lauvvik (Sandness) i płynie do Lysebotn o godzinie 6:05? Ewentualnie jaki się dostać ze Stavanger do Lysebotn w godzinach porannych? Mógłby mi ktoś pomóć. Dodam, że strona kolumbusa nie dała mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Uprzedze pytanie. nie mam samochodu.

Ewentualnie czy ktoś wie ile kosztuje nocleg w lysebotn w jakimś schronisku?

Z góry dziękuję

Do Lauvik z Sandness jechaliśmy busem jakąś godzinę. I było kilka kursów tylko. Więc podejrzewam, że tam nie ma czym się dostać na taką godzinę wczesną. Prędzej już jakbyś szukał jakiegoś noclegu w tej okolicy. A ten popołudniowy prom nie może być?

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#442 PostWysłany: 28 Lis 2012 01:19 

Niestety popołudniowy mnie nie satysfakcjonuje, w takim razie będę musiał jakoś improwizować, ale dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 08 Mar 2013 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Witam

Mam pytanie, 30 maja planuję wybrać się do Stavanger, wracałbym 1 czerwca. Więc na miejscu byłbym tylko 1 dzień (31 maja) no i mam takie pytanie, czy startując w podróż na Preikestolen 31 maja w piątek z lotniska powiedzmy już od godz 7 rano jest możliwe dotarcie na Pulpit Rock i powrót na wieczór na lotnisko autostopem? (nie licząc transportu promem) Pytam tych, którzy podróżowali tam autostopem ;) chciałbym oszczędzić maksymalnie na kosztach dlatego też zastanawiam się czy jest to do wykonania w 1 dzień. Z góry dzięki za jakiekolwiek w miarę szybkie info ;)

#444 PostWysłany: 08 Mar 2013 07:15 

Tak jest to możliwe .Tylko trochę trzeba się nabiegać .
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 08 Mar 2013 12:31 

niebieski
witam
Może mi ktoś podpowiedzieć jak się dostać do Preikestolen ze Stavargen 17.05.2013 bo z tego co przeczytałem to prom do Tau pływa codziennie ale od 18.05 a 17.05 nie pływa. Przeczytałem prawie cały temat, ale nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Jest jakiś autobus bezpośrednie albo jakaś inna opcja poza stopem.
Dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 08 Mar 2013 13:22 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Krajów: 24 / 11.2%
Jeśli nie jedziesz sam to najkorzystniej jest wynająć auto.
Przy cenach norweskiej komunikacji jest to opłacalne już dla 2 osób.

#447 PostWysłany: 08 Mar 2013 13:56 

niebieski
Właśnie samemu jadę więc wynajem auta odpada!!!
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 08 Mar 2013 16:47 

niebieski
junkers napisał(a):
jedziesz z lotniska autobusem do stavnager, stamtad prom do Tau i z Tau stopem albo autobusem do Preikestolen. rozklady na http://www.kolumbus.no

Nie wiem czy ja dobrze czytam ten rozkład http://www.tidereiser.com/Timetables-hike-pulpitrock według mnie to 17.05.2013 prom do Tau w ogóle nie kursuje!czy to nie kursuje tylko autobus z Tau do Preikestolen??
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 08 Mar 2013 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 438 923
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
lasan82 napisał(a):
junkers napisał(a):
jedziesz z lotniska autobusem do stavnager, stamtad prom do Tau i z Tau stopem albo autobusem do Preikestolen. rozklady na http://www.kolumbus.no

Nie wiem czy ja dobrze czytam ten rozkład http://www.tidereiser.com/Timetables-hike-pulpitrock według mnie to 17.05.2013 prom do Tau w ogóle nie kursuje!czy to nie kursuje tylko autobus z Tau do Preikestolen??

To jest rozkład autobusu kursującego do schroniska pod Preikestolen i chyba chodzi tam o to, że trzeba wsiąść w Stavanger na prom o konkretnej godzinie, żeby potem w Tau zaraz wejść do autobusu. Sam prom kursuje raczej przez cały rok - ja byłem w październiku. Z Tau autobusem podjechałem do Jørpeland. A potem... radzę łapać stopa ;) Mnie trochę "oszukała" pani w informacji turystycznej pisząc mi na mapce, że stamtąd do początku szlaku są 4 km. Było więcej - znacznie więcej (pewnie z 8-10km). Więc z buta idzie się dosyć długo - a po asfalcie to żadna przyjemność.
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 08 Mar 2013 18:54 

Przede wszystkim należy zacząć od tego, że 17.05 to wielkie święto w Norge - Dzień Konstytucji (jak u nas 3 maja), więc mogą pojawić się pewne utrudnienia w postaci pozamykanych sklepów, pochodów, itp. Ogólnie to są dwie opcje:
1. albo będzie wielka feta w Stavanger, tłumy na ulicach i hałas,
2. albo żywej duszy nie potkasz :)

Po drugie
lasan82 napisał(a):
Nie wiem czy ja dobrze czytam ten rozkład http://www.tidereiser.com/Timetables-hike-pulpitrock według mnie to 17.05.2013 prom do Tau w ogóle nie kursuje! ...

Strona którą podajesz dotyczy tylko jednego przewoźnika na trasie między Stavanger a Tau (jest ich kilku) i to na dodatek takiego, który ma tylko kilka kursów dziennie.
Najbardziej popularnym przewoźnikiem na tej trasie jest Norled.
Rozkład można znaleźć TUTAJ, a jak już potrzebujesz konkretnego linku do pliku PDF z rozkładem, to patrz TUTAJ
Na dzień dzisiejszy dostępny jest rozkład tylko do 30.04.2013 r., ale myślę, że na dniach powinni go uaktualnić.
Jak przestudiujesz rozkład z zeszłego roku, to sam się zorientujesz, że prom odchodzi baaaaardzo często i nie ma znaczenia czy to piątek, świątek, czy niedziela.

Jednym słowem, nie ma się co bać, bo na bank promy pływają :)
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 09 Mar 2013 08:29 

niebieski
Wielkie dzięki za info!
jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje proszę o odzew!
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 09 Mar 2013 09:37 
Awatar użytkownika

W tym czasie szykuje się w Norwegii długi weekend.
17 piątek - Święto Konstytucji
18 sobota
19 niedziela + Zielone Świątki
20 poniedziałek po Zielonych Świątkach - również wolny od pracy

Warto wziąć to pod uwagę przy różnych planach, zwłaszcza zakupowych.

http://dniwolne.eu/pl-Europa-%C5%9Bwi%C ... wegia.html

#453 PostWysłany: 19 Mar 2013 21:30 

Witam,

czytając ten wątek, oglądając zdjęcia nabrałem apetytu na wycieczkę. Niestety widzę, że zmieniły się godziny przylotu, z rannych na późno wieczorne co właściwie skazuje na pierwszy nocleg pełnowartościowy, bo koczowanie na lotnisku przed całym dniem aktywności, czy też rozbijanie namiotu nocą średnio mi się podoba. Jeśli ktoś jeszcze nie zdradził się na tym forum ze wskazaniem tanich noclegów w okolicy lotniska to zapraszam do wypowiedzi :) Wybieram się z dwójką podrostków.

Pozdr, Filo.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 20 Mar 2013 00:37 
Awatar użytkownika

Nie wiem kiedy planujesz lecieć, ale tam słońce zachodzi nieco później niż u nas. Począwszy od maja zachód słońca jest już po lądowaniu samolotu z Katowic (21:25).
http://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php?city=3137115
Na tanie, w polskim rozumieniu, noclegi w NO bym nie liczył ;)

#455 PostWysłany: 21 Mar 2013 01:06 

Zarezerwowałem 11-13.06. Mam nadzieje, że będzie pogoda i uda się przenocować pod namiotem.
To będzie mój pierwszy lot w życiu, wstyd się przyznać, że tak późno. Dzieciakom pokazałem zdjęcia z Kjeragbolten. Prekestolen i pomysł chwycił.

Pozdr, Filo.
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 21 Mar 2013 18:18 
Awatar użytkownika

Gdybyś planował nocleg w Lysebotn, to nie bierz pod uwagę tamtejszego campingu. Według opinii gości jest to najgorszy kemping w Norwegii. Czytałem opinie Niemców i Norwegów. Wieszali na nim strasznie psy, że syf, brud, dewastacja, niespecjalnie ciepła woda w płatnych prysznicach i przede wszystkim o wiele drożej niż gdzie indziej. Za 4 osoby z namiotem dobrze ponad 300 NOK.
Zamiast tego wejdź na google street view i jadąc ok. 700 m od przystani w kierunku na Kjerag, niedaleko drogi, nad rzeką, zaraz za pierwszym mostem po prawej stronie zobaczysz dwa namioty :wink:

#457 PostWysłany: 21 Mar 2013 23:29 

Dzięki. Już odnotowałem. Nocowałeś tam ?
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 22 Mar 2013 08:46 
Awatar użytkownika

Jeszcze nie, opieram się na tym co przeczytałem w necie, konkretnie tu http://pl.tripadvisor.com/Hotel_Review- ... orway.html

Wybieram się również w tamte rejony i robię research :wink:

Z tego co piszesz będę tam nieco wcześniej niż Ty, więc po powrocie mogę wrzucić jakieś info.
Ale tego campingu na własnej skórze (a portfelu zwłaszcza) sprawdzał raczej nie będę :lol:

#459 PostWysłany: 22 Mar 2013 22:40 

Loty: 26
Kilometry: 31 173
Krajów: 9 / 4.2%
Spokojnie można rozłożyć namiot da darmo nad jeziorem przy wejściu na szklak na Preikestolen. W budynku obok są prysznice po 10 koron.
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 14 Kwi 2013 23:05 

Witam, wybieramy się do Stavanger (30.05-01.06). Będziemy tam 2 dni i zastanawiamy się nad możliwością "zaliczenia" w tym czasie Preikestolen i Kjearg. Czy to możliwe? A jednocześnie, żeby jeszcze pochodzić po uliczkach Stavanger. Czy w tej sytuacji nie lepszy byłby nocleg na wyspie? W postach jest dużo info o "wypadzie" na Pulpit Rock, a mało szczegółów na temat wyprawy na Kjearg. Czy może się ktoś podzielić informacjami?
Z góry dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość