Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#161 PostWysłany: 06 Cze 2012 11:52 

Loty: 47
Kilometry: 55 687
Krajów: 13 / 6.3%
Sorry za ponawianie posta z tej samej strony, ale dzisiaj wyjeżdżam i nie wiem ile kasy wymienić - mogę płacić kartą za prom do Tau?

:)
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#162 PostWysłany: 06 Cze 2012 12:17 

złoty
yenne napisał(a):
Sorry za ponawianie posta z tej samej strony, ale dzisiaj wyjeżdżam i nie wiem ile kasy wymienić - mogę płacić kartą za prom do Tau?

Tak. 44 NOK za RT. Płatność bezpośrednio na promie.

#163 PostWysłany: 06 Cze 2012 13:15 

Ja też jechałam na około drogą przez góry. Polecam. Piękne widoki :!:
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 06 Cze 2012 13:43 

goskatwo napisał(a):
Ja też jechałam na około drogą przez góry. Polecam. Piękne widoki :!:

A ile czasu zajął Wam ten przejazd?
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 06 Cze 2012 21:20 

Niestety dokładnie nie pamiętam ile czasu nam to zajęło, ale obstawiam, że około 2h40'. To jest jakieś 130-140 km, z czego połowa przez totalne odludzie, więc można sobie troszkę pocisnąć na gaz.

Rachunek za: auto + kierowca + pasażer wychodzi:
- Promem (Lysebotn - Stavanger) ok 1:40' za 550 NOK
- Promem i lądem (Lysebotn - Lauvvik - Stavanger) ok 1:10' + 50' = 2 h za 380 NOK + 56 NOK = 436 NOK (przy założeniach: trasa 40 km; spalanie 10 litrów/100 km; paliwo 14 NOK za 1 litr)
- Lądem (Lysebotn - Stavanger) ok 2'40" za około 200 NOK (przy założeniach: trasa 140 km; spalanie 10 litrów/100 km; paliwo 14 NOK za 1 litr)

Różnica między najtańszą i najdroższą opcją to godzina i około 350 NOK (ok. 200 zł), przy czym nie sądzę, żeby auto spaliło Wam 10 litrów na 100 km :!: no i nie musicie się zrywać na 7:20 rano na prom

Podpowiedź: jeśli z Lauvvik pojedziecie drogą nr 13, a w Sandnes odbijecie na Fv332 i później na Fv314 (która później przechodzi w drogę nr 44), to ominiecie drogę płatną (przejazd przez flyplass) - chyba 20 NOK. Może wydawać się to trudne do zrobienia, ale w praktyce wystarczy trzymać się wybrzeża.

Flyplass - nie ma bramek jak na autostradzie, jest za to kamerka na słupie, która robi zdjęcie tablic rejestracyjnych i później przychodzi nam do domu rachunek do zapłacenia. Można też uregulować płatność w specjalnie oznakowanych punktach - zazwyczaj są to stacje benzynowe w pobliżu flyplassów.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 07 Cze 2012 21:38 

select1 napisał(a):
Astarte, dzięki
to właśnie ten szybki prnieom znalazłam - kika minut po 7 rano, płynie coś około 1,5 godzinki.
Wysłalismy meila do Kolumbusa w sprawie rezerwacji, ale cisza.... Jak sie dzisiaj nie odezwą to będziemy dzwonić. Nie wiem tylko ile taka "impreza" kosztuje... Ktoś tu pisał na forum wcześniej, że około 400k za samochód z kierowcą i po 200k od każdego pasażera - to też mało nie jest..... No chyba, że to ceny za rejs tym promem wycieczkowym :) Zobaczymy - okaże się "na dniach" :)

może kogos zainteresuje...
ranny prom z Lysebotn do Stavanger / 7.20 - 9.00 / można zarezerwowac niestety tylko telefonicznie w "Kolumbusie" - telefon +47 518 68 780
koszt: samochód z kierowcą 430 NOK, dorosły pasażer 122 NOK.
Przy wjeździe na prom podajesz tylko nazwisko na które dokonało sie rezerwacji, wjeżdżasz i płacisz już na promie.
Zdecydowalismy sie na całą trasę promem - ze Stavanger do Lysebotn jedziemy lądem więc będziemy mogli oblukać fjord z każdej strony :):)
Wszystkim dziękuję za cenne wskazówki w tym temacie i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 08 Cze 2012 10:05 

Wybieramy się do Stavanger na początku lipca, planujemy wziąć palnik, a butla...wiadomo, nie poleci z nami;) W związku z tym mam pytanie do tych którzy byli, albo wybierają się w tym kierunku. Może ktoś wie, gdzie można kupić najtaniej mały kartusz?? (wiem, że są dostępne na stacjach benzynowych, ale cena tam zapewne powala). Wpadła mi też taka myśl...,że możnaby w jakimś miejscu w pobliżu lotniska zostawiać rzeczy które nam zostały, a których nie można przewieźć, np. taką butle z gazem;) Jeśli któryś z forumowiczów będzie w Stavanger przed 5.07 i ma w planie podobny zakup, to "resztki" zostawione gdzieś dla nowoprzybyłych niezmiernie by mnie ucieszyły;) Jak ktoś ma pomysł co do lokalizacji takiego miejsca, to piszcie:)
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 08 Cze 2012 10:19 
Awatar użytkownika

Dla chcących mieć zagotowaną np wodę bez kuchenki gazowej polecam:

http://sklep.fort.mil.pl/kuchenka-bundeswehry.html

+

do tego

http://allegro.pl/paliwo-paliwko-turyst ... 56346.html

bez problemu można przewieźć , waży tyle co nic, zajmuje miejsca jeszcze mniej:)

#169 PostWysłany: 08 Cze 2012 10:26 

Jeśli ktoś nie może się zdecydować czy lepiej popłynąć promem, czy objechać fjord dookoła, to ja jednak polecam objechanie dookoła. Widoki ze statku też są przyjemne, ale jednak na każdym fjordzie na którym byłam do tej pory większe wrażenie robi jego widok z góry :)

#170 PostWysłany: 08 Cze 2012 10:43 

ja jednak sądzę, że lepiej w jedną stronę objechać a w drugą promem ;) zobaczy sie i tak i tak

a szybki prom jest boski, polecam górny pokład z przodu :D

gagatka my mieliśmy tak plan, ale upadł, stwierdziliśmy że nie będziemy uganiać się za kartuszem, tylko nastawimy się na proszenie o wrzątek, zaplanowaliśmy noclegi w takich miejscach żeby było to możliwe (w tym niedaleko schroniska pod Pulpit Rock) sprawdziło sie w 100%
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 08 Cze 2012 11:03 

gagatka napisał(a):
Wybieramy się do Stavanger na początku lipca, planujemy wziąć palnik .....

Jeśli nie wybierasz się na tydzień - dwa, to tak jak wspomniał Astarte obrócisz na "cudzym" wrzątku. Norwegowie, to mega sympatyczny naród - jak zapukasz do drzwi i poprosisz o wrzątek, to podadzą Ci go z uśmiechem na twarzy i będą życzyli udanej podróży, a czasami nawet podrzucą po drodze do pracy :D
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 08 Cze 2012 11:33 

Jest to niezły pomysł, w razie potrzeby będziemy próbować w ten sposób. Jednak myślę, że w wakacje turystów może być znacznie więcej i cierpliwość Norwegów kiedyś może wreszcie się skończyć przy takim natłoku lowcostowych podróżników ;)
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 08 Cze 2012 12:15 

nam prawie 2 dni użyczali palnika miejscowi turyści właśnie :) polacy zresztą
nie nadużywaliśmy cierpliwości Norwegów, wystarczy że pójdziecie gdzieś ( knajpa, na promie tez był, itp..) gdzie maja ekspres do kawy i z tego wrzątku nalewają bez większego zaangażowania
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 08 Cze 2012 12:33 

Dziękuję Wam za rady, póki co zaintrygował mnie patent m4g1k , do tego termos na "podarowany" wrzątek i faktycznie butla może okazać się zbędna. Choć ceny kartuszy i namiary na sklepy z nimi nadal mnie interesują :) Próbował ktoś przejść z Pierke do Lysebotn? Ciężko znaleźć mapy z jakimiś szlakami, zastanawiam się, czy trekking w okół fiordu w ogóle jest możliwy.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 08 Cze 2012 14:19 

podczas krótkiego wyjazdu bym nawet nie próbowała tam iść.... ;)

pytaliśmy tych polaków o cenę kartusza, nie pamiętam ile, ale na pewno nie wychodziło bardzo drogo...zawsze możemy do nich SMS napisać, oni mieszkają w Stavanger :)
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 11 Cze 2012 10:49 

Hej,

Wróciliśmy właśnie z wycieczki do Stavanger. Było nas 10 osób w tym 2 małych dzieci 3 m. i 2 l.
Bilety kupiliśmy za 68 zł łącznie za bilet w dwie strony. Dokupiliśmy 1 bagaż rejestrowany na wszystkich (32 kg za 226 zł.) , który wypakowaliśmy ile się tylko dało jedzeniem: mięso (niesamowicie drogie w Norwegii), słodyczami itp.

Jedzenie
Co do wykupienia dodatkowego bagażu , to opłaciło się to bardzo, dzięki temu na jedzenie wydaliśmy kilka razy mniej. Zrobiłam dzień wcześniej duże zakupy w Makro, kupiliśmy całe wielkie paki gotowej karkówki na grilla, kiełbasy, kabanosy, zupki chińskie, czekolady itd i potem przez 5 dni się tym żywiliśmy. Dokupywaliśmy w zasadzie tylko chleb, oraz mleko i jogurty dla dziecka. Na campingu Mosvangen, gdzie mieliśmy nocleg , dowiedziałam się wcześniej, że jest możliwość wypożyczenie grilla bez dodatkowej opłaty. Także codziennie z tego korzystaliśmy. Polecam wszystkim, którzy chcą potraktować wyjazd do Norwegii możliwie niskobudżetowo.

Nocleg

Spaliśmy na campingu Mosvangen w domkach. Nic tańszego nie udało się znaleźć, a szukałam uważnie. Mieliśmy 1 domek mały za 480 NOK - 2 os. (spały tam 4 , w tym 2 dzieci) oraz 4 osobowy 650 NOK (2 łóżka piętrowy i duża sofa). Oba bez łazienki, tylko kuchenka i lodówka. Wystarczyło. Wziełiśmy swoje śpiwory, ręczniki, normalnie są extra płatne. Wypożycza się dodatkowo naczynia kuchenne i płaci 10 NOK za prysznic.
Warunki siermiężne. Ale do zniesienia.

1 Dzień. Przylot ok. 13:30 , udaliśmy się na autobus nr 9 do Stavanger, ma przystanek 10 min od campingu (trzeba poprosic kierowcę by wskazał gdzie wysiąść). Za bilet grupowy dla nas (8 osob bo maluchy i tak nie płaciły w ogóle) zapłaciliśmy 112 NOK . Pojedynczy bilet kosztowałby 33 NOK więc myślę że opłaca się umówić chociażby z innymi wysiadającymi z samolotu Polakami i razem kupić grupowy bilet .
Spacer po Stavanger, mała , senna starówka, pogoda piękna. Wieczorkiem grill.

2. Dzień .wejście na Preikestolen. Wspaniałe widoki. Polecamy nie korzystać z organizowanych wycieczek i iść na prom do Tau z portu. Bilety na promie proponuję kupować ulgowe, nikt legitki nie wymaga. Potem dopiero autobus na Preiekestolen. Kupujcie w 1 stronę. My kupiliśmy w 2 strony i niepotrzebnie, bo potem się spóźniliśmy na autobus i żeby nie czekać na kolejny 3 godzin łapaliśmy stopa. Wieczorem grill. Cały dzień piękna pogoda.

3. Dzień.
Gorsza pogoda, lekka mżawka. Zdecydowaliśmy się najpierw iść do Muzeum Ropy Naftowej. 25 NOK bilet studencki ważna cały dzień więc można zwiedzać po kolei. Oczywiście znów nikt się nie zastanawia czy jesteś studentem czy nie. Muzeum raczej tylko dla zainteresowanych tematem. Kto co lubi.
Potem udaliśmy się na rejs po fiordach, droga impreza ale naprawdę warto bo widoki niesamowite. Rejs o 10 i 14 z portu na starym mieście. Można płacić kartą. 1000 NOK za rodzinny bilet dla 6 osób 2 dorosłych i 4 dzieci do 15 lat. (znów nikt nie pyta się "dzieci" o wiek). Maluchy za darmo. 300 studencki bilet, 250 szkolny.

4. dzień wypożyczamy samochód z wypożycalni Budget na lotnisku na 1 dzień, Koszt 452 zł. plus paliwo i opłaty za autostrady. Jedziemy na wodospad Manafossen (podejście ostre ale krótkie) i do Gloppedalsura (stary kamieniołom) . Polecam i jedno i drugie. Wodospad po prostu niesamowity. Po drodze między jednym a drugim jest też fabryka świeczek. Niektórzy polecali na forach ale według mnie nie warto się tam zatrzymać. To tai sklep z brzydkimi pamiątkami w norweskich cenach. Nic ciekawego.
wieczorem grillowanie. Pogoda znów dopisała, niezbyt słonecznie, ale nie padało.

5. Samochodem na lotnisko, zwracamy samochód i do domku. Acha, mieliśmy 1 samochód bo rezerwacja drugiego jakimś cudem nie przeszła ale dzięki temu nieco zaoszczędziliśmy. Tylko niestety kierowca musiał się sporo najeździć bo jeździł wszędzie na 2 razy. Wypożyczaliśmy przez stronę wizzair. Bylo taniej nawet niż ze słynnej "rent a wrack ". kiedy chcieliśmy domówić drugie auto na lotnisku zaśpiewali najmniej 1300 NOK za dzień więc zrezygnowaliśmy i poprzestaliśmy na jednym aucie.

Na lotnisku akurat był air show ale w porównaniu do naszych polskich pokazów w Radomiu czy Krakowie - dziadostwo.

Ogólnie jesteśmy zadowoleni.Widoki są warte chorych norweskich cen.

ps. Polecam chleb za 10 NOK (najtańszy a markecie obok campingu) - wczorajszy czyli z przeceny ale smaczny.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 11 Cze 2012 13:37 

ILE :!: za bagaż zapłaciliście :!: :?:
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 11 Cze 2012 13:40 

113 zł w 1 stronę
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 11 Cze 2012 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.4%
Paulinko ile płaciliście za bilet z Tau na preikestolen?
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 11 Cze 2012 14:59 

niebieski
pegie84 napisał(a):
Paulinko ile płaciliście za bilet z Tau na preikestolen?
Tu http://www.tidereiser.com/Timetables-hike-pulpitrock?parentid=1740 jest cennik

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość