Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1141 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Witam,

W najbliższy weekend będę w Stavanger. W planach jest Preikestolen i może Krejag. Niestety pogoda na sobotę zapowiada się bardzo kiepska i wszystko wskazuje na to, że zostanie nam tylko niedziela :( lot powrotny w niedzielę mamy o 17:55, czy da radę w tej sytuacji zrobić trasę na Preikestolen i wrócić na czas na lotnisko transportem publicznym?

7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN 7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN
🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊 🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊
#1142 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 225 678
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
W niedzielę w sezonie nie kursują publiczne autobusy, jedyna opcja to flybussen

#1143 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, tak czy inaczej pytanie czy w tym przypadku zrobienie tej trasy jest realne? ;)

#1144 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:31 

Hej!

Dzisiaj wróciliśmy z Norwegi - Stavanger - Kjerag i Pulpit Rock zdobyty :)

Pogoda? Nie była optymistyczna przed wyjazdem ale na miejscu pozytywnie się zaskoczyliśmy, dwa dni słoneczne, dzień pochmurny ale bez większego deszczu - max mrzawka.

1 dzień - nocleg nad Pulpit Rock - piętro wyżej :)
2 dzień - nocleg na Kjeragu obok kamyka :) nie był to najlepszy pomysł, ale wcześniej nie udało nam się zlokalizować dobrego, suchego miejsca a wieczór się zbliżał - wiało okropnie - namioty całe :) (5 osób - 2 namioty)
3 dzień - nocleg na lotnisku - kusiła plaża nieopodal lotniska - większością głosów lotnisko wygrało - cieplej, bardziej komfortowo? hmm może.. ale na pewno nie tak klimatycznie jak na plaży :)

Pozdrawiamy parę z Kjeraga walczącą (tak jak my) z wichurą i próbą ocalenia namiotów..po prostu przetrwaniem do rana. Niby wszystko było przemyślane - choć patrząc obiektywnie wydaje się nierozsądne..

Pozdrawiamy również Polki z plaży - wybrały jednak klimat - i nie wiem czy każdy z nas tego po trochu nie żałuje..
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#1145 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Wg mnie jeśli wyruszysz nawet wcześnie rano to możesz mieć problem żeby zdążyć na lot, ale pociesze Cię, sprawdź pogodę dopiero przed odlotem :)
Pogoda zmienia się tam co chwilę.

#1146 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:48 
Awatar użytkownika

niebieski
deiwid napisał(a):
Wg mnie jeśli wyruszysz nawet wcześnie rano to możesz mieć problem żeby zdążyć na lot, ale pociesze Cię, sprawdź pogodę dopiero przed odlotem :)
Pogoda zmienia się tam co chwilę.

No właśnie sprawdzałem dojazdy i niestety, ale za duże ryzyko więc niedziela odpada :/ pozostało liczyć na to, że jednak w sobotę pogoda dopisze ;)

#1147 PostWysłany: 11 Sie 2015 23:29 

niebieski
Sprzedam bilet na prom+autobus - Stavanger na Preikestolen

Przewoźnik: Tide

Data: 20.08.2015 (mogę zmienić datę)

Ilość osób: 2

Cena: 150 zł (standardowa cena to 500NOK ok. 230 zł)

Informacje dodatkowe: Bilet jest ważny 3 dni na powrót. Więcej informacji na stronie http://www.tidereiser.com/hikingtour-pulpitrock
 Profil Relacje PM off  

#1148 PostWysłany: 12 Sie 2015 12:11 

miki_fly napisał(a):
@mack3211@wp.pl

Jeżeli to prom numer 560 (trasa się zgadza), to tak jak i pozostałe promy z Fiskepirterminalen ( https://www.google.pl/maps/place/Fiskep ... bb16e5ce16 ). Do planowania warto używać travelplannera na https://www.kolumbus.no/en/travelplanner .

z racji na fakt, że udaję się tam pierwszy raz i chcę uniknąć rozczarowań, jakichkolwiek mam kolejne pytanie... Płynę promem nr 560 w kierunku Lysebotn z przystani Fiskepirterminalen. Czytałem wcześniej, ze ie ma konieczności zakupowania biletu wcześniej, mogę to zrobić na promie jeśli nie zabieram ze sobą auta na które wypada zarezerwować miejsce. Wysiadam po ok 50 minutach podróży (Skitvika) i z tego miejsca ok 2 godz spaceru na PulpitRock...Czy wszystko się zgadza? dotrę gdzie chcę i wrócę do Stavanger???
 Profil Relacje PM off  

#1149 PostWysłany: 12 Sie 2015 12:29 

niebieski
mack3211@wp.pl napisał(a):
ok 2 godz spaceru na PulpitRock...Czy wszystko się zgadza? dotrę gdzie chcę i wrócę do Stavanger???

hm, osobiscie spacerem bym tego nie nazwal :lol: ale generalnie wszystko sie zgadza, dotrzesz gdzie chcesz oraz stamtad powrocisz :ugeek:
 Profil Relacje PM off  

#1150 PostWysłany: 12 Sie 2015 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
He, he, wszystko jest względne, my idąc w słońcu zziajaliśmy się niemiłosiernie :)
Każdy niech najlepiej sam ocenia swoje siły.

Image
 Profil Relacje PM off  

#1151 PostWysłany: 12 Sie 2015 19:17 

A podpowiedzcie mi proszę. Jeśli w sobotę wypłynę możliwie najwcześniej promem nr 560 do Lysebotn i dopłynę właśnie do Lysebotn. W czasie podróży będę napawał się fantastycznymi widokami fiordów... na miejscu posiłek, chwila przechadzki i powrót. Samolot powrotny do Polski mam o 17:55. Czy uda mi się w 8 godzin dopłynąć, posiedzieć chwilę i wrócić na samolot??? Zaznaczam, że podróżuję z 1,5 roczną córeczką i żoną... :roll:
 Profil Relacje PM off  

#1152 PostWysłany: 12 Sie 2015 22:49 

W soboty nie kursuje prom ze Stavanger.

możesz próbować dostać sie do Sadnes nr 9 a potem 47 do przystani Lauvikk ale to strata czasu i niemożliwe do skorelowania, tam o 6.05 odpływa prom do Lysenbotn.

Jeśli jednak już udało by Ci sie dostać do Lauvikk na 6.05 i dopłynąć do Lysenbotn, to prom powrotny masz dopiero po 17..nie uda Ci się tego dnia wrócić o rozsądnej godzinie.

W skrócie - w sobotę jest to niewykonalne promem.
 Profil Relacje PM off  

#1153 PostWysłany: 13 Sie 2015 13:32 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 255 664
Krajów: 50 / 23.4%
Witam!

W dniach 21-22.08 (przylot 17:25, powrót 21:55) będę z dziewczyną w Stavanger, naszym celem jest oczywiście pulpit rock. Zacząłem szukać informacji jak się tam dostać na własną rękę i znalazłem prom 51 w SOBOTĘ o 6:00, po czym zajrzałem tutaj i co chwilę znajduję informację że taki prom Stavanger-Tau nie kursuje w weekendy, nie mam niestety na tyle czasu żeby przekopywać kilkadziesiąt stron, mógłbym ktoś wyjaśnić jak to wygląda (pewnie po raz setny w tym wątku).

Druga sprawa, czy ma ktoś sprawdzone miejsce na spokojne przespanie kilku godzin w mieście? Po przylocie chcemy złapać stopa i zobaczyć miasto, nie potrzeba nam wiele, spaliśmy już w MC Donaldach i na dworcach/lotniskach.

W załącznikach screeny rozkładów, które znalazłem.

Załączniki:
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG [ 101.08 KiB | Obejrzany 1092 razy ]
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 83.39 KiB | Obejrzany 1092 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1154 PostWysłany: 13 Sie 2015 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
No jeżeli jest napisane że kursuje w soboty to znaczy że kursuje :)
 Profil Relacje PM off
fifix uważa post za pomocny.

#1155 PostWysłany: 13 Sie 2015 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
fifix napisał(a):
Witam!

W dniach 21-22.08 (przylot 17:25, powrót 21:55) będę z dziewczyną w Stavanger, naszym celem jest oczywiście pulpit rock. Zacząłem szukać informacji jak się tam dostać na własną rękę i znalazłem prom 51 w SOBOTĘ o 6:00, po czym zajrzałem tutaj i co chwilę znajduję informację że taki prom Stavanger-Tau nie kursuje w weekendy, nie mam niestety na tyle czasu żeby przekopywać kilkadziesiąt stron, mógłbym ktoś wyjaśnić jak to wygląda (pewnie po raz setny w tym wątku).
.

Nie wiem skąd masz informacje że akurat ten prom nie kursuje? Kursuje codziennie, nawet w weekendy :)

#1156 PostWysłany: 13 Sie 2015 16:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolega @fifix pomieszał po prostu wszystkie fakty. Prom Stavanger-Tau to duży prom komunikacyjny i kursuje dosyć często we wszystkie dni tygodnia. Ten kapryśny prom, co rzadko kursuje, to mały prom do Lysebotn (na samym końcu fjordu).
Jak to mówiła moja nauczycielka podczas odpytawania - wiesz, że gdzieś dzwonią, tylko nie wiesz w którym kościele :)
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#1157 PostWysłany: 14 Sie 2015 19:06 

Loty: 2
Kilometry: 1 856
Krajów: 2 / 0.9%
Jakby ktoś chciał to opisałam nasz 4 dniowy wyjazd do Norwegii na stopa 04-08.08.2015r.
http://asik82.fly4free.pl/blog/1310/4-d ... -na-stopa/

może komuś pomoże ;)
 Profil Relacje PM off  

#1158 PostWysłany: 15 Sie 2015 18:33 

maczala1 napisał(a):
Kolega @fifix pomieszał po prostu wszystkie fakty. Prom Stavanger-Tau to duży prom komunikacyjny i kursuje dosyć często we wszystkie dni tygodnia. Ten kapryśny prom, co rzadko kursuje, to mały prom do Lysebotn (na samym końcu fjordu).
Jak to mówiła moja nauczycielka podczas odpytawania - wiesz, że gdzieś dzwonią, tylko nie wiesz w którym kościele :)

Mógłbyś napisać coś więcej o tym "kapryśnym" promie? (będę wdzięczna za link z rozkładem, szukałam sporo ale tego nie udało mi się znaleźć).
Z początkiem września będę na 3 dni w Stavanger, chciałbym zdobyć Kjerag, ale właśnie mam problem jak sie dostać, bus ze Stavanger kursuje niestety tylko do końca sierpnia. Ktoś może zna inną opcję dotarcia na szlak na Kjerag?
 Profil Relacje PM off  

#1159 PostWysłany: 15 Sie 2015 22:42 

Więc masz następujące opcje:

- autobus ze Stavanger do Kjerag - jest bardzo drogi

- prom ze Stavanger do Lysenbotn

- prom z Lauvikk do Lysenbotn (do Lauvikk dostaniesz się autobusem nr 9 a później 47)

- auto stop :)

Podaj dokładną datę pobytu a podam Ci konkretne możliwości.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
ewel_no uważa post za pomocny.

#1160 PostWysłany: 16 Sie 2015 00:02 

@asik82 - pomogłeś, nie wiedziałem o potrzebie rezerwacji promu - a też mamy zamiar płynąć tym o 15,30. Mam pytanie czy prom zatrzymywał się w Bratteli (czytałem wcześniej że to przystanek na żądanie) ?
@ewel_no tu jest link do pobrania rozkładu "jazdy" tego promu: https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... 63TM-NMghQ

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość