Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 316 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Naddniestrze
#301 PostWysłany: 13 Sty 2026 00:23 

niebieski
Po stronie Moldawskiej nie ma kontroli granicznej, niczego nie sprawdzja bo uważają ze jest to ich teren. Stoi tylko policja kawałek od "granicy".
Moze uszczelinili zamkniętą granice po stronie ukraińskiej, bo tamtedy dużo Ukraińców ucieka przed poborem.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#302 PostWysłany: 13 Sty 2026 10:22 
Awatar użytkownika

złoty
@meczko Teraz u Całusa jest już nawet dementi.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#303 PostWysłany: 13 Sty 2026 17:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Też trafiłem na artykuły na ten temat na dwóch portalach. Symptomatyczne, że wcześniej nie słyszałem nigdy o żadnym z mediów, które o tym donoszą. Wygląda na kolejne dezinfo.
Wybieram się w tym tygodniu do Mołdawii, więc chyba będę miał okazję dać znać, jak jest.

Przy okazji: czy to normalne, że autogara.md nie wyświetla żadnych godzin odjazdów marszrutek z Kiszyniowa do Tyraspola / Bender ?

#304 PostWysłany: 13 Sty 2026 22:51 

niebieski
Tym sie nie przejmuj. Godzina odjazdu jest mniej więcej.
Jak sie marszrutka zapełni na miejscach siedzących to pojedzie wcześniej. Czasem nie musi sie zapelnic i tez wcześniej pojedzie, ot tak tam jest.
Poszukaj zdjęć z godzinami odjazdu.
 Profil Relacje PM off
arturro lubi ten post.

#305 PostWysłany: 18 Sty 2026 18:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Niczem Najman z Jasnej Góry śpieszę donieść, że nic się nie dzieje i żadnych dodatkowych kontroli ani ograniczenia ruchu nie ma.

Na wjeździe w Benderach mają wystawione mapki Naddniestrza. Można sobie wziąć na pamiątkę, jeśli ktoś zbiera mapy.
2 ludzi lubi ten post.

#306 PostWysłany: 29 Mar 2026 16:41 

Loty: 517
Kilometry: 980 895
Krajów: 73 / 35.3%
srebrny
Skuszony "ostatnim bastionem ZSRR" i mi się wreszcie udało dotrzeć do Naddniestrza. Oczekiwanai miałem duże, ale niestety ducha ZSRR to tam w ogóle nie zastałem. Przyznaję, że absolutnie nigdy nie doświadczyłem prawdziwego ZSRR i zapewne nie chciałbym go doświadczyć, ale wizyta w Naddniestrzu przypominała mi wizyty w innych postsowieckich republikach, nic niepowtarzalnego. Najwięcej sowieckości jest tam w restauracji i sklepie dla turystów.
Sama wyprawa była krótka i bardzo budżetowa, gdyż mam jakieś tam opory przeciwko nadmiernemu wspieraniu tego typu tworów. Turystów mało, właściwie jakaś grupka tylko pod destylarnią, której akurat nie miałem ochoty odwiedzać. Moim zdaniem Tyraspol to miasto dość brzydkie i niezbyt ciekawe, przyjechać można, ale jak ktoś jak ja czuł straszne parcie, żeby tam zajechać, to lepiej niech zmniejszy swoje oczekiwania. Najbardziej zadziwił nas tam pomnik Harry'ego Pottera :lol:
Podczas całej wyprawy czułem się bezpiecznie. Na granicy okazało się, że mówią po polsku. Dostaliśmy kartki wjazdowe, ja do 2 w nocy następnego dnia, bo pytali mnie na ile przyjechałem, Stara na 3 dni, bo jej nikt o nic nie pytał.
Bilety dla 2 osób kupowane na dworcu w Kiszyniowie kosztowały łącznie 114 MDL, można płacić kartą. Za bilety w Tyraspolu zapłaciliśmy na dworcu gotówką w MDL i wyszło 166 MDL, także różnica spora.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#307 PostWysłany: 29 Mar 2026 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 782
Kilometry: 1 158 008
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Naddniestrze jest przaśno poradzieckie, tylko trzeba się dokładniej przyjrzeć
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 29 Mar 2026 18:47 

niebieski
no i może lepiej było tam być jakieś 7-10 lat temu...
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 29 Mar 2026 21:20 

niebieski
@adam1987 No nie wiem... nie widziałem żadnych sierpów & młotów oraz ulic Lenina w Rydze, Talinie, Wilnie, Tbilisi czy Baku. W Rosji nie byłem ale nie zdziwiłbym się gdyby Tyraspol był bardziej radziecki niż Moskwa. Coś jak Gibraltar wydał mi się jeszcze bardziej brytyjski (na pokaz) niż Londyn ?
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 29 Mar 2026 21:44 

złoty
W międzyczasie kilka tygodni temu pojawił się długo oczekiwany dokument rządu Mołdawii z ogólnym opisem, jak zamierzają doprowadzić do reintegracji Naddniestrza z resztą kraju.
W skrócie: ma to być długi proces, obejmujące połączenie ekonomicznego nacisku, stwarzania mechanizmów motywacyjnych skłaniających do stopniowego zbliżania się do Mołdawii i marchewki w postaci możliwości biznesowych i rozszerzania korzyści z wejścia Mołdawii do UE. Jest obliczony jako równoległy do procesu integracji europejskiej, a najpewniej dłuższy niż wejście Mołdawii do UE. To oznacza możliwość okresu przejściowego, w którym po wejściu do Unii prawo UE nie będzie stosowane w Naddniestrzu (podobny status ma obecnie w prawie unijnym Cypr Północny).

Czyli nie ma się co spodziewać żadnych nagłych ruchów, co zresztą nie jest niespodzianką - nagłe kroki w celu reintegracji Naddniestrza mogłyby zdestabilizować samą Mołdawię, chociażby przez pojawienie się dość dużej grupy w większości prorosyjskich wyborców.

Dla zainteresowanych artykuł Serhija Sydorenki z "Ukraińskiej Prawdy" (po ukraińsku) i link do samego dokumentu po angielsku:
https://www.eurointegration.com.ua/arti ... 7/7233370/
https://www.eurointegration.com.ua/file ... g-main.pdf
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#311 PostWysłany: 31 Mar 2026 23:47 

niebieski
Wejście samej Mołdawii do EU jest tak mało prawdopodobne, że ta marchewka może być niezbyt świeża...
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#312 PostWysłany: 01 Kwi 2026 01:07 
Awatar użytkownika

Loty: 782
Kilometry: 1 158 008
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Zaczyna nieładnie pachnieć
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Naddniestrze
#313 PostWysłany: 08 Kwi 2026 14:33 
Awatar użytkownika

Loty: 529
Kilometry: 872 066
Krajów: 71 / 34.3%
złoty
2 dni temu jak jechaliśmy na jednodniówkę do Tyraspola to dostaliśmy karteczkę na 48h
Kontrola bez jednego słowa - tylko podajemy paszport.

Znalazłem "ambasady" Osterii Północnej i Abchazji - kiedyś były na głównej ulicy (dawniej 25 Października, obenie Pokrowska), a teraz są niedaleko Parku Pobiedy.
Image

W samym Parku polecam odwiedzenie smutnego wesołego miasteczka - chyba tylko to w Czarnobylu wygląda smutniej.
Image

Za to jeśli ktoś będzie miał ochotę uczyć się w rosyjskiej wersji języka angielskiego to polecam w Domu Knigi do zakupu:
- kurs na płycie CD za 37,2 rubla
- za to zestaw na dwóch kasetach magnetofonowych już 88,5 rubla :lol:
Wprawdzie nie wiem czy gdziekolwiek da się zakupić magnetofon.
Image

Aktualny kurs USD (najkorzystniejsza waluta) to 16,3 - kurs oczywiście identyczny we wszystkich miejscach.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
marcinkonra lubi ten post.

#314 PostWysłany: 19 Kwi 2026 10:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Zmiany, zmiany, zmiany?
Mołdawski soft power ->
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... d,23330143
zbery lubi ten post.

#315 PostWysłany: 19 Kwi 2026 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 135
Kilometry: 260 239
Krajów: 42 / 20.3%
niebieski
Czyli jak przyjadą się zarejestrować to dalej będą mogli stacjonować. Ciekawe.
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 19 Kwi 2026 14:51 

złoty
Trochę się w tym artykule nie zgadza. Rosyjscy żołnierze (czyli de facto sama wierchuszka kontyngentu, szeregowi i niższe szarże to miejscowi) utknęli w Naddniestrzu już chyba od 2022, bo chyba już od wtedy władze Mołdawii nie pozwalają im korzystać z lotniska. Jeżeli nie od 2022, to w każdym razie już od kilku lat, a tym bardziej nie dopiero od teraz.
Jakoś też nie wierzę w to, że jeżeli teraz karnie stawią się w Kiszyniowie i złożą wniosek o legalizację pobytu, to dostaną zgodę na dalsze stacjonowanie. Podejrzewam, że w takiej sytuacji zostaną deportowani do Rosji, co byłoby zresztą w pełni uzasadnione.

Wreszcie, rozwiązanie sporu o Naddniestrze nie jest formalnym warunkiem wstąpienia do UE - wystarczy porównać z przypadkiem Cypru. Inna sprawa, że gdyby się udało rozwiązać spór, to na pewno proces integracji z UE byłby znacznie prostszy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 316 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość