Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Kwi 2018 15:35 

Witam

Mam w planach zakup bezlusterkowca APS i nawet wstępnie wybrałam kilka aparatów tylko nie wiem jak z jakością zdjęc. Zależy mi głównie na pięknych naturalnych kolorach zdjęć w jpg (tj bez podbicia żółtym czy pomarańczowym ) bo nie będę ich potem obrabiać i dlatego zwracam się na forum czy ktoś z własnego doświadczenia doradzi jaki model wybrać. Zakres cenowy 3- 4tyś lub mniej bo szkla mogą być używane
Dodam że szukam aparatu lżejszego do zdjęc w górach i portretów (np.z rozmytym tłem) .

Wstępnie doradzano mi sony 6000 Lumix ,gx80 (ale mała matryca więc nie wiem ??) i któryś z Fuji z serii X.
Będę wdzięczna za pomoc :|
 Profil Relacje PM off  

Cypr tuż przy plaży 🌊☀️ 7 nocy w 4⭐️ hotelu w Pafos za 2187 PLN 💦👙 Cypr tuż przy plaży 🌊☀️ 7 nocy w 4⭐️ hotelu w Pafos za 2187 PLN 💦👙
❗OKAZJA❗ Loty open-jaw z bagażem rejestrowanym do Bangladeszu i Indii od 1049 PLN 😱✈️ ❗OKAZJA❗ Loty open-jaw z bagażem rejestrowanym do Bangladeszu i Indii od 1049 PLN 😱✈️
#2 PostWysłany: 09 Kwi 2018 15:47 

srebrny
fuji x-t10

albo ricoh gr, ale to stalka, za to matryca super.

na dpreview mozesz porownac zdjecia i wybrac co najbardziej odpowiada.
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 09 Kwi 2018 16:25 

Dziękuję za podpowiedż.

Z Fuji niestety jest taki problem że nie ma gdzie obejrzeć i przetestować (najbliższe stacjonarne sklepy nie mają w ofercie) więc każda rada jest bezcenna.

A jak jest z kolorami w tym Fuji? Na przykładowych zdjęciach z netu czasem widać przekontrastowanie czy ewentualnie można ustawić na stałe by było bardziej naturalne oddanie barw tj mniejsze nasycenie (podobnie w testach wideo z neta też wydaje mi się że lekko przeklamane kolory)
I drugie pytanko - jaki na początek dobrać obiektyw do tych dwóch zastosowań z przyzwoitym AF i zoomem.

Co do lustrzanki to odrzuciałam na starcie ze względu na większe gabaryty obiektywów .
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Kwi 2018 16:43 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
Krajów: 18 / 8.7%
niebieski
Osobiście używałem X-T10. Bardzo fajna konstrukcja, matryca Fuji bardzo dobrze oddawała kolory, do tego bardzo lekka konstrukcja, więc w podróże jak znalazł. Co do obiektywów, wszystko zależy od zastosowań, krajobraz 15-20, miejski to 20-35, a portret to 50mm. Kit 16-50 daje bardzo ładny obrazek, niestety jak każdy zoom, jest dosyć ciemny. Jakbyś miał pytania to pisz tutaj. Ja już przeszedłem na pełną klatkę, tak się nawet składa, że będę sprzedawać tego Fuji z dodatkowymi kilkoma obiektywami.

#5 PostWysłany: 09 Kwi 2018 17:06 

Z Fujifilm jest jeden problem, który ma znaczenie, gdy nie planujesz robić zdjęć w RAW lub RAW+JPG -- w aparacie nie ma dostępnej wysokiej jakości JPG-ów, tylko FINE i NORMAL.
W tych trybach giną delikatne szczegóły. Nie ma to najmniejszego znaczenia przy zdjęciach typu "JA/MY i <atrakcja turystyczna>" oraz przy zdjęciach robionych do serwisów społecznościowych.

Ma to znaczenie tylko przy krajobrazach, które zechcesz wydrukować.

JaZ

#6 PostWysłany: 09 Kwi 2018 18:07 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
antee1 napisał(a):
Wstępnie doradzano mi sony 6000 Lumix ,gx80 (ale mała matryca więc nie wiem ??) i któryś z Fuji z serii X.

Czyli w skrócie doradzono Ci bardzo różne sprzęty. Z czego powinnaś wyciągnąć nastepujący wniosek - bez znaczenia.
Wszystkie te sprzęty sa dobre i spełnią swoją rolę. Wszystkie te sprzety mają dość bogate możliwości konfigurowania, w szczególności można sie trochę pobawic oddawaniem kolorów itp. Taka rada praktyczna - warto przejrzeć i powyłączać zbędne poprawiacze obrazu. Najczęściej obrazek jest "podrasowany" żeby wyglądał atrakcyjnie, nierzadko kosztem właśnie wierności kolorów.
Dodatkowo warto trochę doczytać (a mając aparat poćwiczyć) temat balansu bieli, zdarza się że aparaty nie zawsze dobrze radzą sobie z poprawnym dobraniem automatycznym, czego efektem jest właśnie niepożądany odcień całego zdjęcia.

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 10 Kwi 2018 16:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Kwi 2018 10:28 

Dziękuję za odpowiedzi :)

Do jazz trochę mnie to zastanowiło bo na szczegółowości , poza kolorystyką tez mi zależy tym bardziej że drukuję często w 40x30 jpg więc wszystkie braki „wychodzą”.

Do lukas

Osobiście używałem X-T10. Bardzo fajna konstrukcja, matryca Fuji bardzo dobrze oddawała kolory, do tego bardzo lekka konstrukcja, więc w podróże jak znalazł. Co do obiektywów, wszystko zależy od zastosowań, krajobraz 15-20, miejski to 20-35, a portret to 50mm. Kit 16-50 daje bardzo ładny obrazek, niestety jak każdy zoom, jest dosyć ciemny. Jakbyś miał pytania to pisz tutaj. Ja już przeszedłem na pełną klatkę, tak się nawet składa, że będę sprzedawać tego Fuji z dodatkowymi kilkoma obiektywami.

byłabym zainteresowana . Napisz coś więcej o aparacie tj czy z gwarancją rozruchową czy inną, ile zdjęc zrobione czy nie ma uszkodzeń , napraw jeśli były i najważniejsze gdzie można obejrzeć aparat.
Kolejna rzecz czy zrobi on rozmyte tło , bo na tym mi zależy szczególnie.

Koszt body z 2 obiektywami lub jednym (do krajobrazów i portretów) można podesłać na maila:
jarrek@interia.pl
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Kwi 2018 10:59 

antee1 napisał(a):
Dziękuję za odpowiedzi :)
Do jazz trochę mnie to zastanowiło bo na szczegółowości , poza kolorystyką tez mi zależy tym bardziej że drukuję często w 40x30 jpg więc wszystkie braki „wychodzą”.

Każdy ma inne poczucie jakości zdjęcia, nie każdy zwraca uwagę na to samo. Dla kogoś moje poczucie ważności detali może być całkiem odjechane. Wiele osób np. myli ostrość z rozdzielczością ;-)

Przetestuj i sprawdź sama.

A w Fuji robienie zdjęć RAW+JPEG jest o tyle fajne, że możesz sobie w aparacie tego RAWA wywołać z innymi parametrami (np. z inną "symulacją" filmu, wyostrzaniem itp). Nie musisz w ogóle używać komputera, jeśli nie chcesz. A jeśli zdjęcie będzie się nadawało do druku, to z RAWA będziesz mieć najlepszą możliwą jakość.

#9 PostWysłany: 10 Kwi 2018 11:30 

do jazz

A w Fuji robienie zdjęć RAW+JPEG jest o tyle fajne, że możesz sobie w aparacie tego RAWA wywołać z innymi parametrami (np. z inną "symulacją" filmu, wyostrzaniem itp). Nie musisz w ogóle używać

Z tym Rawem to dla mnie trochę kosmos, bo nie znam. Nie używałam dotychczas ale i sprzęt starszy więc kończyło się na obróbce jpg.
Na jakości tj szczegółowości zdjęc mi zależy również poza ostrością, bo sporo drukuję i i o ile w małych formatach nie widać
Błędów o tyle przy A3 wszystko jak na dłoni.
Jeszcze zastanawiam się nad mała lustrzanką Canona 200D ale te obiektywy to już spora waga więc średnie rozwiązanie na kilkugodzinne spacery

Z tego co widziałam kolory ładne dla portretów ale krajobrazy takie sobie wychodzą jakbz wyblakłe i żółtawe ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Kwi 2018 17:10 

antee1 napisał(a):
do jazz

A w Fuji robienie zdjęć RAW+JPEG jest o tyle fajne, że możesz sobie w aparacie tego RAWA wywołać z innymi parametrami (np. z inną "symulacją" filmu, wyostrzaniem itp). Nie musisz w ogóle używać

Z tym Rawem to dla mnie trochę kosmos, bo nie znam. Nie używałam dotychczas ale i sprzęt starszy więc kończyło się na obróbce jpg.
Na jakości tj szczegółowości zdjęc mi zależy również poza ostrością, bo sporo drukuję i i o ile w małych formatach nie widać
Błędów o tyle przy A3 wszystko jak na dłoni.
Jeszcze zastanawiam się nad mała lustrzanką Canona 200D ale te obiektywy to już spora waga więc średnie rozwiązanie na kilkugodzinne spacery

Z tego co widziałam kolory ładne dla portretów ale krajobrazy takie sobie wychodzą jakbz wyblakłe i żółtawe ?

Proponuję udział w kursie foto, tam wytłumaczą co i jak. RAW to żadna magia. A w międzyczasie polecam optyczne.pl, tam są testy i przykładowe zdjęcia. Jest też forum, gdzie możesz zadać szczegółowe pytania.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości