Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Kierowcy busów (np 46 czy N17) nie sprzedają biletów jednorazowych, w czerwonych (46) można zapłacić jednorazowy bezdotykową kartą płatniczą
W T1 można zrobić test antygenowy po zamówieniu poprzedniego dnia

Dojazd z lotniska Barcelona Prat (BCN) do Barcelony (centrum) miasta

Ryanair i Wizzair tj najpopularniejsze tanie linie, korzystają z terminala T2 i ten przyjmuję za miejsce startu,
jakkolwiek największy przewoźnik tu latający tj. Vueling ( i np LOT) korzysta z terminala T1 .
Transport między terminalami zapewnia bezpłatny zielony autobus (shuttle bus/lanzadera), także nocą.
:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywaniem dojazdów.

-autobus miejski 46 (czerwony)
kursuje między T1 i T2 a Pl. Espanya - od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min; czas przejazdu ok. 30 min.
bilet: u kierowcy- jednorazowy 2,40 € (tylko kartą); lub uprzednio kupiona karta na np 8 przejazdów T-Familiar lub indywidualna* T-Casual: 11,30 € ( zona 1)
- *-> nowe-bilety-karty-komunikacji-publicz-w-barcelonie,1435,147267
przy terminalu T2 na stacji kolejowej w automatach , płatności kartą, monetami i banknotami <50€) godziny otwarcia 4:30-23:55
Lub -może- przy terminalu T1 - w kiosku z wyrobami tytoniowymi Tabac, (info w 1-m poscie) !ale tylko w godzinach pracy, tj 7:30-23:00 !

-autobusy nocne (żółte)
[ Uwaga - w sezonie nitbus może zapełnić się na pierwszych przystankach i na następnych nie zabiera pasażerów ]
N16 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i miastem Castelldefels i zatrzymuje sie przy terminalu T2
N17 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i terminalem 1
N18 - Pl. Catalunya - T2 i T1 (przystaje w granicach Barcelony,
nie w miejscowościach L'H ani El Prat de LL po drodze)
bilety: jw.

-Aerobus (niebieski)
autobus 'expres' kursujący między lotniskiem i Pl. Catalunya z przystankami na: Pl. Espanya, w pobliżu stacji metra Urgell
i (tylko w kierunku miasta) na Pl. Universitat .
Są 2 trasy: A1 i A2 - odpowiednio z/na terminal 1 i terminal 2.
bilet w 1 str: 5,90€, w dwie 10,20 € (15dni)- kupno przy wejściu do autobusu za gotówkę (lub w automatach na przystanku początkowym i końcowym - płatność kartą).
czas przejazdu ok 30 min, kursuje co 5-10 min http://www.aerobusbcn.com/en :?:

-pociąg
wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Passeig de Gracia, El Clot -Arago...
cała trasa i stacje na trasie pociągu R2 Nord odjeżdżającego ze stacji na Lotnisko Barcelona El Prat na stronie:
http://www.barcelonas.com/rodalies-r2-nord.html
bilet: kupno w automatach przy stacji przy T2.
Zalecany bilet na 8 przejazdów T-Familia* lub T-Casual ( 10 ...11,35€ ,1 zona ATM)
jednorazowy ponad 4€ , 4-a strefa Renfe.
http://rodalies.gencat.cat/en/index.html

:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywanie dojazdów.

-Metro: niedawno otwarty odcinek L9 sud , linia wije się przez miejscowosci-satelity ok. 30 minut do Zona Universitaria (okolice stadionu Camp Nou) , zatem raczej dobra tylko dla zmierzających w okolice jej przebiegu, bo nie jest ani szybko ani tanio -
do centrum konieczna przesiadka
bilet jednorazowy 5,15 € z/do Aeroport T1 i T2 ,
!!T-C i T-F nie działają!! , inne wieloprzejazdowe tak , np T-Grup lub HolaBcn , o ile 'się opłacają'
nieco info w wymianie na bieżąco i 1-ym poscie

- taxi
Oficjalna, orientacyjna cena przejazdu między lotniskiem a centrum miasta to ok 30 €
Zależna od czasu przejazdu , do tego dochodzą kwoty rzędu 1€ za każdy bagaż.
Porównaj ceny z app Cabify lub MyTaxi
czy http://www.UnicTransfers.com
Uber nie działa.

-pieszo
Lotnisko jest oddalone o około 10km od granic miasta, kilkanaście km od centrum. Dojście jest proste jeśli przestrzega się poniższego planu:
- z T2 trzeba się skierować w prawo i za blokiem C terminala dojść do Av. Pepa Colomer,
- następnie skierować się w stronę rzeki Llobregat i przejść mostem, który znajduje się na przedłużeniu Av. Onze Setembre.
( mostu, patrząc w lewo, będzie widać w oddali górę Montserrat. Rzeka Llobregat przez wiele lat stanowiła oś przemysłu w tej części Katalonii. Dziś urozmaica przemysłowy, nadbrzeżny krajobraz oraz jest obszarem ważnym ekologicznie)
- za mostem skręcić w prawo i iść wzdłuż drogi aż do ronda. Przy standardowej pogodzie będziemy podziwiać samoloty schodzące do lądowania.
- na rondzie skręcić w lewo, w carrer A (nad drogą będą szły tory metra (L10s w budowie)). W drugiej części tej drogi będzie widać wzgórze Montjuic i obecny na nim cmentarz.
- dochodzimy do carrer Dos (2) i idziemy tą drogą do końca. Będzie tam rondo i po prawej przejście pod torami,
- w tym punkcie kończy się cześć obowiązkowa. Można kontynuować prosto do Gran Via (droga główna) lub udać się w prawo w kierunku wzgórza Montjuic.
Jeśli ktoś nie lubi biegać między samochodami po autostradzie to radzę nie eksperymentować. Na całej długości tej trasy jest chodnik lub miejsce, którym można spokojnie przejść. (c) namteH

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 929 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 31 Lip 2014 14:02 

Witam,
7 września będę lądować na El Prat T2 i muszę się dostać do Calella de la Costa. Już przerabiałem tą trasę i jechałem Renfe do el Clot i dalej Calella. Ale wszystko to trochę długo trwało i tym razem rozglądam się za autobusem. Nie wiem czy temat był poruszany ale nic tutaj nie znalazłem.
Widziałem, że jedzie z T1 oraz z T2 autobus Sagales i związku z tym mam kilka pytań:
1. Ile kosztuje przejazd z T2 do Calleli ?
2. Gdzie dokładnie znajduje się przystanek oraz gdzie można kupić bilety?
3. Teoretycznie ląduję o 19;25 , a autobus wg tego rozkładu ( http://www.sagales.com/pubdocs/4144_aer ... 4-al-02-11)-2014-06-18-(603,-601,-614-i-620).pdf ) rusza o 19;45
czy w 20 min uda się zdążyć?
4. Dlaczego na tej stronie http://www.sagales.com/sale/index.php?idioma=3 po wybraniu terminala T2 nie ma do wyboru Calleli jako destynacji, a z terminala T1 jest?
5. Czy są jakieś inne połączenia autobusowe bezpośrednie z Calellą? Ktoś korzystał z ich usług ?

Z góry dzięki za pomoc

Ostatnio edytowany przez krol_przestworzy, 31 Lip 2014 15:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#362 PostWysłany: 31 Lip 2014 14:40 

srebrny
rw30 napisał(a):
pytanie z gatunku podchwytliwych:

czy na Prat / T1 można kupić bilet T10?
a jeśli tak, to gdzie?

Ja podjeżdżałem darmowym autobusem na T2 i tam jest automat na stacji kolejowej.
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 31 Lip 2014 23:31 
Awatar użytkownika

srebrny
no, tak.... ale mi chodzi właśnie o T1 : )
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 04 Sie 2014 13:24 

Witam,

Za kilka dni dolatuję do barcelony - i mam dosyc mało czasu na przesiadkę (musze dostać się z lotniska na stację autobusową barcelona NORD w ciągu 2h) potrzebuje najszybszej i jak najmniej skomplikowanej drogi do wspomnianego dworca.

Główną kwestią jest czas - która z proponowanych tu opcji jest najlepsza w takim wypadku?

Serdecznie dziękuję za pomoc,

skzpg
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 04 Sie 2014 14:49 
Moderator forum

skzpg napisał(a):
Witam,

Za kilka dni dolatuję do Barcelony - i mam dosyc mało czasu na przesiadkę (musze dostać się z lotniska na stację autobusową barcelona NORD w ciągu 2h) potrzebuje najszybszej i jak najmniej skomplikowanej drogi do wspomnianego dworca.

Główną kwestią jest czas - która z proponowanych tu opcji jest najlepsza w takim wypadku?

Serdecznie dziękuję za pomoc,

skzpg

Witam,
zakładając że pominiemy taksówki, ( nie wiem jaki masz bagaż) i nie będzie strajku, protestu na drodze, itp
możesz jechać Aerobusem
- albo do pl. Catalunya i dalej pieszo,
- albo do pl. Universitat i stamtąd linią czerwoną metra (dwa przystanki) do Arc de Triomf.

Możnaby też (przy sprzyjającej godzinie odjazdu, w szczególności z T2) kolejką do Sants i tam przesiąść się na inną linię by wysiąść na Arc de Triomf.

2 godziny to dość sporo czasu.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 04 Sie 2014 15:45 

No własnie głównie boję się stanięcia w korku - gdzieś przeczytałam że Aerobus jedzie 20 minut do pl.Catalunia (droga w sumie prosta i wg mapy nie jest daleko) i odjeżdza co chwila , nie tracę tym samym czasu na czekanie (jak w przypadku pociągu), ale chciałam się upewnić czy oby 2h to na styk nie będą.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:00 

Abcn napisał(a):
Witam,
zakładając że pominiemy taksówki, ( nie wiem jaki masz bagaż) i nie będzie strajku, protestu na drodze, itp
możesz jechać Aerobusem
- albo do pl. Catalunya i dalej pieszo,
- albo do pl. Universitat i stamtąd linią czerwoną metra (dwa przystanki) do Arc de Triomf.

Możnaby też (przy sprzyjającej godzinie odjazdu, w szczególności z T2) kolejką do Sants i tam przesiąść się na inną linię by wysiąść na Arc de Triomf.

Hmmm, areobus to chyba najprostsza opcja

- czy ktos się orientuje czy na czwartek (07/08) nie zapowiadają strajku komunikacji w takim razie? ;)
-a jeżeli zapowiadają to na która linię metra przesiąść się na Saints w kierunku arc de triomph (kolor/kierunek/numer)

Pozdrawiam,

skzpg
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:52 
Moderator forum

Co do strajków, to upewnię się i napiszę później, [ dopis: nie słyszałem / czytalem o żadnej planowanej akcji ]
ale ogólnie w sierpniu ta aktywność zamiera , jak i wiele innych (wakacje, wakacje), ostatnio tylko taksówkarze protestują w sposób niezapowiedziany.
Co do Sants, miałem na myśli przesiadkę na inną linię koleki renfe/rodalies (którąkolwiek nie-zieloną, byle w dobrym kierunku, zobacz mapę sieci) , która będzie szybsza niż metro z kolejną przesiadką.

A.

Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 07 Sie 2014 10:37 

Abcn napisał(a):
Co do strajków, to upewnię się i napiszę później, [ dopis: nie słyszałem / czytalem o żadnej planowanej akcji ]
ale ogólnie w sierpniu ta aktywność zamiera , jak i wiele innych (wakacje, wakacje), ostatnio tylko taksówkarze protestują w sposób niezapowiedziany.
Co do Sants, miałem na myśli przesiadkę na inną linię koleki renfe/rodalies (którąkolwiek nie-zieloną, byle w dobrym kierunku, zobacz mapę sieci) , która będzie szybsza niż metro z kolejną przesiadką.

ok, wszystko sprawdzone - z saints do ARC de Triomf mam 3 linie kolejki które jada chwile R1 R3 R4- ale nie mogę znaleźć czy startuja z jednego peronu (skoro jadą w tym samym kieruku to prawdopodobne) ale czy pewne.?

pozdrawiam,
skzpg
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 08 Sie 2014 21:52 
Moderator forum

9 i 10 sierpnia /sob/niedz/ prace drogowe na Pl. Espanya, autobusy moga miec utrudnienia w ruchu (objazdy -> korki).

(mam nadzieje ze skzpg dojechala:)

Dopis : 14 -18 zamknieta stacja FGC Pl. Catalunya
( ale nie Metro ani Renfe/Rodalies )

A.

Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 15 Sie 2014 09:28 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Witam,
Mam pytanko! 4 września ląduję na El Prat o godzinie 22:55, i muszę dostać się na stację metra Marina, w pobliżu Łuku Triumfalnego. Możecie polecić mi najtańszą opcję takiej podróży?

Wiem, że metro działa do północy, jeśli odbiór bagaży się przedłuży, co zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 15 Sie 2014 14:51 
Moderator forum

warsawghoster napisał(a):
Witam,
Mam pytanko! 4 września ląduję na El Prat o godzinie 22:55, i muszę dostać się na stację metra Marina, w pobliżu Łuku Triumfalnego. Możecie polecić mi najtańszą opcję takiej podróży?

Witam, jesli bedziesz mogl kupic T-10 (itp) to chyba nitbus z Pl. Catalunya (sprawdź który na tmb.cat ) [po N16 z t2 czy N17 z t1]
(czy po ostatniej kolejce Rodalies ?
A może w tym przypadku wchodzi w grę przesiadka ( i to szybka ??) z przystanku renfe Bellvitge na Metro Bellvitge ??)
Dopis do 29 sierpnia odcinek Metra Hospital de Bellvitge - Av. Carrilet w trakcie remontu.

A.

Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 15 Sie 2014 18:28 

Loty: 5
Kilometry: 2 493
Krajów: 2 / 0.9%
mam pytanie odnosnie t10
bede jechal autobusem pozniej metrem
czy w metrze ponownie musze kasowac bilet , czy tam tez sa bramki jak u nas?
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 15 Sie 2014 18:41 

Sa bramki.
 PM off  

#375 PostWysłany: 15 Sie 2014 19:04 

mateo4242 napisał(a):
mam pytanie odnosnie t10 bede jechal utobusem pozniej metrem czy w metrze ponownie musze kasowac bilet , czy tam tez sa bramki jak u nas?

Tu również pomocne jest skorzystanie z kliknięcia na szukaj:

bilet-t10-barcelona-warunki-przejazdu,1435,39833&start=20
 PM off
Abcn lubi ten post.

#376 PostWysłany: 16 Sie 2014 12:16 

niebieski
Dzień dobry,

Czy ktoś zorientowany w temacie może mi podpowiedzieć jak dojechać z El Prat w sobotę po 22:55 do Molins de Rei? :oops:

Jedyne co znalazłem, to: R2 23.44 Transbordo en Barcelona-Sants: Llegada 23.57 Salida 00.02 R4 Llegada Destino 00.21

Tylko że 5 minut na przesiadkę na Sants? :o :roll: :o Chyba że zdążyłbym na R2 z lotniska o 23:14 (wówczas więcej czasu na Sants), ale to zależy od Norwegiana (bagaż).

Czy mam jakieś inne opcje poza tym powyżej lub/i taksówką?
Gdzie na lotnisku o tej porze kupię bilety (Bonotren, T-10)?

Z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 16 Sie 2014 13:06 
Awatar użytkownika

5 minut na przesiadzkę na Sants powinno ci wystarczyć. T-10 kupisz w automatach z biletami, które znajdują się przed bramkami na pociąg.

Myślę, że nie uda ci sie wyrobić na 23:14, bo El Prat jest dość sporym lotniskiem plus samo dojście na peron zajmuje ładnych parę minut (dorzucając jeszcze zakup biletu itd. to naprawdę mało prawdopodobne). Jeśli nie straszna ci taka podróż nieco na styk, ja bym zaryzykował :)
 Profil Relacje PM off
kamwad lubi ten post.

#378 PostWysłany: 18 Sie 2014 19:04 

niebieski
Abcn napisał(a):
Witam,

Witam, jesli bedziesz mogl kupic T-10 (itp) to chyba nitbus z Pl. Catalunya (spr na tmb.cat ktory) po N16 z t2 czy N17 z t1
(czy ostatniej kolejce Rodalies ? A moze jest w tym przypadku przesiadka i to szybka w Bellvitge na Metro ??)

Kurcze, sorry, ale nic nie zrozumiałem z tej odpowiedzi, więc ponawiam pytanie- jak najszybciej i najtaniej dojechać do centrum Barcelony (a najlepiej do stacji metra Marina) w czwartek, 4 września, kiedy wiem, że ląduję na EL PRAT o 23:00?? :)
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 18 Sie 2014 19:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Abcn napisał(a):
Witam,

Witam, jesli bedziesz mogl kupic T-10 (itp) to chyba nitbus z Pl. Catalunya (spr na tmb.cat ktory) po N16 z t2 czy N17 z t1
(czy ostatniej kolejce Rodalies ? A moze jest w tym przypadku przesiadka i to szybka w Bellvitge na Metro ??)

Kurcze, sorry, ale nic nie zrozumiałem z tej odpowiedzi, więc ponawiam pytanie- jak najszybciej i najtaniej dojechać do centrum Barcelony (a najlepiej do stacji metra Marina) w czwartek, 4 września, kiedy wiem, że ląduję na EL PRAT o 23:00?? :)

1) naj-pierw kup sobie bilet T-10 na stacji kolejki przy terminalu T2
2) następnie wróć z tej stacji i udaj sie na przystanek autobusowy tam gdzie zatrzymuje się autobus nocny N16 lub N17(ja tez nie wiem który dokładnie zatrzymuje sie na T2 ale na stronie TMB łatwo to sprawdzisz)
3) tym nocnym autobusem jedz do końca tj do plaza catalunya(tam kończą/zaczynają wszystkie nocne busy).
4) dalej poszukaj sobie jakim kolejnym nocnym busem dojedziesz do stacji marina

gdyby Ci sie udało wcześniej uwinąć i zdążysz na ostani pociąg to jedz nim do stacji Bellvitge (tam przesiadka nie jest tak łatwa jak pisze Abcn ale dasz rade) i tam bierz metro (L1, czerwone) i jedz w kierunki Fondo.
bialy695 lubi ten post.

#380 PostWysłany: 19 Sie 2014 16:12 

niebieski
Dzięki wielkie za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 929 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości