Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 10 Lip 2015 11:46 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
https://www.tallinja.com/en/register-now

-- 10 Lip 2015 12:00 --

kubucha napisał(a):
Czy ktoś wie czy mogę jednocześnie zamówić kartę Talinja Card i Talinja Card For Gozo? W sensie jedną na adres na Gozo, a drugą na adres na Malcie? A może karta maltańska daje też tanie przejazdy na Gozo?

Karta ważna jest na obu wyspach. W przypadku kodowania biletu miesięcznego możesz wybrać Malta i Gozo za 26 euro lub samo Gozo za 10 euro.

Trzeba pamiętać, że na zwykłych kartach tallinja nie ma tygodniowych są albo ściągane przejazdy po 75 centów, albo kodowany miesięczny. W przypadku studentów jeszcze dochodzi 90 dniowy.

Jeśli jedzie się na tydzień i zrobi się więcej niż 28 przejazdów (4 dziennie) to bardziej opłacalna jest karta turystyczna 7 dniowa. A jeśli zrobi się do 12 przejazdów, to ta 12 przejazdowa.

Standardowa tallinja jest raczej opłacalna dopiero powyżej tygodnia używania, chyba, że wystarczy 12 przejazdowa.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#242 PostWysłany: 10 Lip 2015 12:07 

srebrny
ahdar napisał(a):
Jeśli jedzie się na tydzień i zrobi się więcej niż 28 przejazdów (4 dziennie) to bardziej opłacalna jest karta turystyczna 7 dniowa. A jeśli zrobi się do 12 przejazdów, to ta 12 przejazdowa.

Tu mi wychodzi 20.

A wiesz może, jak wygląda doładowywanie kart? Czy można dowolną kwotą, w ilu punktach...
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 10 Lip 2015 12:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Momencik zaraz jeszcze raz przeliczę, bo ja dziś 3 godziny spałem :)
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 10 Lip 2015 15:34 
Awatar użytkownika

niebieski
OK, http://namalcie.pl/przewodnik/informacje-praktyczne/transport-publiczny/ opis biletów, chwilowo trochę może byc mało czytelny wieczorem popracuje nad formatowaniem tekstu.

Karty można na razie doładowywać chyba dowolna kwotą, znajoma doładowała 5 Euro.

Zacznę od 12 przejazdów - wydaje mi się że tylko opłacalna jeśli nie uda się wyrobić Tallinja Card i jeździć będziemy od 8 do 14 przejazdów. (12 przejazdów z karty i dwa zwykłe dają 2 dają 15 + 4 = 19). Poniżej 8 taniej wychodzą zwykłe po 2 Euro u kierowcy.

Powyżej 28 przejazdów i pod warunkiem jeżdżenia przez 7 kolejnych dni, najbardziej opłaca się Explore 7 days 21.

W innych przypadkach Tallinja. Z tym, że jeśli do 35 przejazdów to odklikiwane pojedyńnze bilety (35 * 0,75 = 25,5 Euro), powyżej 35 przejazdów doładowanie na miesiąc za 26 Euro.

Mam nadzieję, że nie walnąłem się w obliczeniach.

Czekam jeszcze na kilka odpowiedzi od MPT, jak dostanę będę aktualizował.
 Profil Relacje PM off
kibol30 lubi ten post.
kibol30 uważa post za pomocny.

#245 PostWysłany: 10 Lip 2015 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 080
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Z tym odklikiwaniem to chyba nie jest do końca tak. Odklikujemy zawsze, ale w momencie, gdy odklikniemy przejazdów za 26 euro to dalej już nie ściąga nam pieniędzy z karty do 30 dnia od pierwsze kliknięcia.

Ja mam taki problem, że chciałem zamówić kartę do mojego hosta na Gozo, ale w formularzu nie ma możliwości wyboru miejscowości Marsalforn. Ktoś pomoże?

Kanał na YouTube: https://www.youtube.com/@FOODIESwpodrozy

Image
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 10 Lip 2015 20:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Sprawdzę to z miesięcznym.

Co do Marsalforn to leży w granicach gminy Żebbuġ na Gozo. Podaj tylko w adresie po ulicy Marsalforn.

Tak samo widzę, że nie ma Qawry, jest tylko większa leżąca obok Buġibba.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 11 Lip 2015 11:48 

srebrny
ahdar napisał(a):
Zacznę od 12 przejazdów - wydaje mi się że tylko opłacalna jeśli nie uda się wyrobić Tallinja Card i jeździć będziemy od 8 do 14 przejazdów. (12 przejazdów z karty i dwa zwykłe dają 2 dają 15 + 4 = 19).

A, w ten sposób liczyłeś. No tak. Ja wcześniej pisałem o tych 20 na zasadzie, że jak się chce wydać € 15, to bardziej się opłaci tallinję (bo to daje 20 przejazdów) niż 12-przejazdówkę. Na tej samej zasadzie, co liczyłeś, że dla 28 przejazdów wychodzi cena € 21, czyli cena 7-dniowego.

Zostaje jeszcze kwestia wygody użytkowania. Jadąc np. na 6 dni w zasadzie wolę przepłacić kupując 7-dniowy i potem jeździć do woli, nie licząc przejazdów, niż szczypać się z kartą tallinja (inna rzecz, że dotychczas, gdy jednodniowy był za € 1,50 nigdy go tak nie wykorzystałem). Tyle że następnym razem wybieram się na cztery dni i wówczas przy tej 7-dniowej jednak chyba sporo bym przepłacił.

ahdar napisał(a):
OK, http://namalcie.pl/przewodnik/informacje-praktyczne/transport-publiczny/ opis biletów, chwilowo trochę może byc mało czytelny wieczorem popracuje nad formatowaniem tekstu.

O, i dobra robota. Ja nie rozumiem tylko kwestii doładowywania. Jest że można w internecie, telefonicznie, na poczcie i kupując voucher. A jak to wygląda technicznie? Czy po kupieniu voucheru trzeba coś jeszcze zrobić, czy on automatycznie doładowuje konto danej karty? A w pozostałych przypadkach? A są do tego jakieś automaty? Pytam, bo w Warszawie jest ten przestarzały system z lat 90., że nawet jak ktoś kupuje bilet miesięczny w internecie, to i tak musi z nim biec do specjalnego automatu, żeby nadało mu "klucz" dla Mifare.
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 11 Lip 2015 14:49 
Awatar użytkownika

niebieski
http://www.timesofmalta.com/articles/vi ... ome.576147

Tourists planning to visit Malta can apply for their personalised tallinja bus card online and have it delivered to an address outside Malta, Malta Public Transport said.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 11 Lip 2015 15:28 

srebrny
Jednym słowem: sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie.
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 11 Lip 2015 15:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, podobno 7 dniowe można też dostać na niektórych pocztach.
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 11 Lip 2015 22:30 

srebrny
No proszę - działają ekspresowo! Nie tylko to, co Paweł pisał w wywiadzie. Już w formularzu rejestracyjnym dla Tallinja pojawiła się możliwość rejestracji dla osób spoza Malty. Nie ma już "maltański adres", lecz pole rozwijalne z wyborem kraju. Tyle że z informacją, że wysyłka do innych krajów będzie kosztowała € 6. Ciekawe, w jaki sposób płatność - karta będzie miała saldo -€ 6?
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 12 Lip 2015 00:52 

Właśnie wypełniliśmy formularz na kartę z adresem na Gozo.
Pojawiła się informacja - "If you're a Gozo resident, you will automatically be granted a Gozo tallinja card"
Czy ta karta jest tylko na Gozo, czy na Maltę i Gozo?
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 12 Lip 2015 01:12 
Awatar użytkownika

niebieski
I na Gozo i na Maltę. Ale z kartą Gozo mozesz kupić bilet miesięczny na Malta+Gozo lub na samo Gozo. A ze zwykłą kartą tylko Malta+Gozo.

Image
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 12 Lip 2015 12:59 

Dzięki Panowie i Panie za odpowiedzi. Jestem niecałe 6 dni, więc najkorzystniej dla mnie będzie kupienie karty 12 Single Journey za 15 € dla transportu na Malcie.. aby objeździć te główne miasta natomiast w okolicy Bugibba planuje pojeździć na rowerze (m.in Bugibba -> Golden Bay ->Bugibba)

pytanie mam jeszcze jedno...czym poruszać się na GOZO ? poświęcam jeden dzień tej wysepce i w planach miałem rower ale czytając opinie, że teren jest górzysty zrezygnowałem... Chce odwiedzić Azure Window + jakieś atrakcje i na końcu odpocząc na plaży (podobno Ramla Bay najladniejsza)... Czy w związku ze zmianą biletów na Malcie na Gozo warto kupić jakiś bilet jednodniowy? czy poruszać się autobusami HOHO ?, Rowerami ? Pozdrawiam
 PM off  

#255 PostWysłany: 12 Lip 2015 17:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tego, co można wyczytać na stronie nie ma już biletów dobowych. Jedynie dzieci mają możliwość kupienia biletu dobowego za 1,5 EUR.

Image
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 12 Lip 2015 17:28 

srebrny
Gozo na jeden dzień moim zdaniem tylko autobusem jeśli chcesz ogarnąć kilka atrakcji (tym bardziej, że Azure Window i Ramla Bay są trochę po przeciwnej stronie wyspy :D ). A trochę tam do zobaczenia jest....

#257 PostWysłany: 12 Lip 2015 18:44 

Tak też zrobie... Busik i Victoria, Azure Window + coś ciekawego a później relax na Ramla. Czytam, że jakieś bilety za 1,5 € na caly dzień niby były/są ale chyba to nieaktualne info na tych maltańskich stronach.
 PM off  

#258 PostWysłany: 12 Lip 2015 18:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Były końca czerwca. Niestety.

Image
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 12 Lip 2015 19:18 

srebrny
Od 1 lipca ceny biletów diametralnie podskoczyły, teraz chyba jednorazowy w autobusie kosztuje 2 EUR... Można sobie wyrobić kartę Talinja - wtedy 75 centów (we wcześniejszych postach sporo o tym jest).
Oprócz opisywanych atrakcji warto zajrzeć do Marsalforn, gdzie w zatoce mieści się sporo knajpek z owocami morza i dwa tygodnie temu było cicho i spokojnie.

#260 PostWysłany: 13 Lip 2015 01:13 

srebrny
@rowerzysta888: Przede wszystkim, jak kupisz bilet 12-przejazdowy, to na Gozo też go możesz używać, a przy odrobinie szczęścia autobus od promu do Rabatu zmieścisz w dwóch godzinach ważnośći (licząc od skasowania na Malcie).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość