Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 01 Gru 2023 09:12 

niebieski
W NYC płaciłem wszędzie kartą wielowalutową z kantoru Alior, bez kłopotów. Nie wypożyczałem auta, ale z depozytem w hotelu nie było żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off
bicyk1 uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#102 PostWysłany: 01 Gru 2023 20:32 
Awatar użytkownika

czyli dla pewniaka robić walutową kartę kredytową plus revolut ? wg na jakiej zasadzie to działa ? czy revolut to też taka karta kredytowa na której nawet jak się nie ma środków to depozyt można pobrać ? czy tu i tu trzeba wpłacić środki żeby nie było problemów z płatnością ? nigdy nie miałem karty kredytowej , zawszę byłem pewien , że tą którą mam w potfelu to kredytówka a jednak to karta debetowa , ani revoluta wiec nawet nie mam pewności na jakies zasadzie to działa ...
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 01 Gru 2023 21:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Revolut też ma w ofercie kartę kredytową.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 20 Mar 2024 22:12 

Czy ktoś może potwierdzić czy na krótki wyjazd do USA 1-2 tyg. warto wyrabiać karę kredytową? Mam karty debetowe Aliora i Revoluta, nie jestem pewny czy w dużych miastach może być z nimi problem (płatność w sklepie, kupno biletów na komunikację itp. nie planuje wynajmować auta).
Pracownik Aliora powiedział, ze nie wszędzie karty debetowa działają w USA, zasugerował wzięcie karty kredytowej dodatkowo. Nie wiem na ile było to związane z intencjami sprzedażowymi po jego stronie, a na ile rzeczywiście karta kredytowa jest przydatna asekuracyjnie.
Z góry dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 20 Mar 2024 22:25 

HON fly4free
A gdzie będziesz spał?
Jeśli w hotelach / motelach to regułą jest, że każdy robi depozyt w wysokości 50-100 (czasem więcej) $ za pobyt / noc ponad faktyczny koszt noclegu - będziesz miał na debetowych tyle kasy, bo taka kwota potem jest blokowana na minimum kilka dni, czasem do 2 tyg zanim blokada zejdzie? Pomijam już, że na debetówkach czasem rozlicza to i potem jest zawracane więc mogą dojść koszty przewalutowań ewentualne jeśli karta nie jest USD.

Poza tym na wszelkie nieprzewidziane wydatki lepiej mieć dodatkowe zasoby na kredytówce, no chyba że masz sporo kasy na debetówkach zdeponowanej.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 20 Mar 2024 23:30 

niebieski
milosz_111 napisał(a):
Czy ktoś może potwierdzić czy na krótki wyjazd do USA 1-2 tyg. warto wyrabiać karę kredytową? Mam karty debetowe Aliora i Revoluta, nie jestem pewny czy w dużych miastach może być z nimi problem (płatność w sklepie, kupno biletów na komunikację itp. nie planuje wynajmować auta).
Pracownik Aliora powiedział, ze nie wszędzie karty debetowa działają w USA, zasugerował wzięcie karty kredytowej dodatkowo.

Kilka lat temu miałem chyba problem z płatnością debetówką Pekao w jednym z hoteli, ale o ile pamiętam przeszła wówczas debetówka z mBanku. Poza tym nie przypominam sobie problemu z debetówkami.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 21 Mar 2024 01:11 

Dzięki za odpowiedzi. Tak, jeden hotel wymaga depozytu $100, w sumie to nie problem dla mnie o ile karta debetowa w ogóle przejdzie.
Zarówno karta z kantoru walutowego Aliora jak Revoluta są podpięte do kont w USD.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 21 Mar 2024 03:00 

Podczas 2 tyg. pobytu tylko 2 razy potrzebowałem wpłacić depozyt za nocleg, Revolut przeszedł w obydwu przypadkach.
marek2011 napisał(a):
Pomijam już, że na debetówkach czasem rozlicza to i potem jest zawracane więc mogą dojść koszty przewalutowań ewentualne jeśli karta nie jest USD.

Kredytowe tak samo działają.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 21 Mar 2024 05:21 

niebieski
Byłem w zeszłym roku 2 tygodnie NY i okolice. Na osiem hoteli wszystkie żądały depozytu kartą kredytową od 30 do 250 USD.
Nota bene najniższego depozytu zażądał najlepszy hotel, na najwyższego nędzny Best Western na Quensie.
Robiłem te depozyty kredytówkami revoluta i millenium. Zawsze byly rozliczane jako blokada, z tym że te robione na revolucie były zwalniane dzień albo dwa po opuszczeniu hotelu a te na millenium wisiały po około tygodniu.
Byl taki moment że miałem chyba 4 wiszące depozyty równocześnie.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 22 Mar 2024 10:21 

U mnie debetowa ING działała bez problemu wszędzie. Hotele, wypożyczalnia samochodów, stacje benzynowe itd.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 22 Mar 2024 22:24 

Dzięki za odpowiedzi. Na wszelki wypadek ostatecznie wyrabiam kartę kredytową.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 23 Mar 2024 14:03 

-- 23 Mar 2024 12:48 --

A depozyt w gotówce zwracanej przy wymeldowaniu by nie przeszedł?

-- 23 Mar 2024 13:03 --

A depozyt w gotówce zwracanej przy wymeldowaniu by nie przeszedł?
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 23 Mar 2024 16:47 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 171 198
Krajów: 27 / 12.6%
Większość hoteli nie przyjmuje depozytu ani płatności za pobyt w gotówce.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 27 Kwi 2024 18:05 

milosz_111 napisał(a):
Pracownik Aliora powiedział, ze nie wszędzie karty debetowa działają w USA, zasugerował wzięcie karty kredytowej dodatkowo. Nie wiem na ile było to związane z intencjami sprzedażowymi po jego stronie, a na ile rzeczywiście karta kredytowa jest przydatna asekuracyjnie.
Z góry dzięki.

Zostawiam informację po wyjeździe, może komuś się przyda. Karta kredytowa okazała się zbędna. Płatności kartami debetowymi kantoru Alior oraz Revolut działają bez problemu - płatność w sklepach, komunikacja miejska, kaucja w hotelu itp. (zarówno fizyczna karta jak i Google Pay). Nie wynajmowałem samochodu, być w może w takim przypadku karta kredytowa rzeczywiście jest potrzebna. Dzięki za wszystkie podpowiedzi powyżej.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 06 Maj 2024 17:31 

Revolut działa, jednak u mnie dość często w USA zdarzały się sytuacje, że przy pierwszej próbie system uznał błędnie transakcję za oszustwo i blokował kartę.
Dopiero trzeba było przeklikać w aplikacji że to nie oszustwo i ponowić transakcję.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.

#116 PostWysłany: 23 Cze 2024 19:07 

Podpowiedzcie - zazwyczaj w czasie wycieczek zagranicznych (głównie Azja) płaciłem polską kartą kredytową.
Teraz czytam, że warto wziąć rewoluta.

Próbuję się doczytać, ale nie do końca kumam jak to działa.
Powinienem zabrać fizyczną kartę? Zasilić ją przelewem z polskiego konta jakąś kwotą?
Dzięki za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 23 Cze 2024 19:20 

niebieski
Jak masz kredytówkę z bezpośrednim przewalutowaniem, to nie ma sensu zakładać Revoluta. Oczywiście warto mieć jakąś zapasową kartę na wszelki wypadek.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 23 Cze 2024 22:08 

Loty: 511
Kilometry: 960 031
Krajów: 81 / 37.9%
złoty
To ja jeszcze przypomnę, że nasze polskie debetówki są często czytane jako kredytówki. I potem musisz tłumaczyć, że przecież napisane jest na karcie debit, więc jest debetowa i sami napisali, że płatność od 5$ debetową, a od 10$ kredytową, więc w twoim przypadku 7$ jest ok. Nie dali się przekonać.

Natomiast karta zapisana w telefonie może nie być uznana przy płatności zbliżeniowej, czyli jak przytkniesz fizyczną to przejdzie, a jak przytkniesz tę samą kartę podpiętą do ApplePay (i innych systemów płatności pewnie też) to czasami może nie przejść, bo nie obsługują.

System finansowy w USA jest dziwny i przestarzały, ale przynajmniej już prawie nie używają pasków magnetycznych.

Co do samego podróżowania, to chyba tylko do wypożyczenia samochodów przydawała się karta kredytowa. Właściwie w ogóle z niej nie korzystam i myślę, że jak ktoś nie ma, to nie ma się co martwić.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 26 Cze 2024 19:05 

mBank proponuje mi kartę Visa Świat Intensive.
Korzysta ktoś?
https://www.mbank.pl/indywidualny/karty ... intensive/
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 26 Cze 2024 19:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie jeden

dla-podroznika,181,1454
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości