Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lut 2026 13:31 

niebieski
Cabo Verde to Afryka jakiej od dawna szukałem.
Egzotycznie, ale bezpiecznie. Bez naciągania, wymuszania łapówek i check-pointów.
Bez problemów w fotografowaniu.
Wspaniałe krajobrazy, ciekawa kultura i niesłychanie mili mieszkańcy.
Obok Namibii i Egiptu (no, może jeszcze dodam Malawi i Madagaskar) to kraj Czarnego Lądu, w którym czułem się najlepiej, a zwiedzanie było źródłem radości, a nie stresu, czy wręcz walką o przeżycie (jak choćby w Gwinei czy DRK).

Zaś Santo Antao znalazło się na mojej prywatnej liście Top 10 najpiękniejszych miejsc na świecie, które dane mi było dotychczas odwiedzić.
To wyspa z zapierającymi dech krajobrazami. Początkowo planowałem tydzień, potem z uwagi na kosztowny wynajem auta skróciłem do 6 dni, ale już w połowie pobytu wiedziałem, że to jednak za krótko (dodam, że ze względów zdrowotnych niestety żadne trekkingi nie wchodzą w grę. Poruszałem się samochodem robiąc niedługie spacery). Kiedy zaś spektakularną drogą, poprowadzoną w księżycowym krajobrazie, dotarłem do Tarrafal na zachodnim wybrzeżu, szczęka mi opadła. Niesamowite miejsce. Tam właśnie przedłużyłem pobyt, aby przez cały dodatkowy dzień chłonąć atmosferę, bez żadnego zwiedzania… Kilkadziesiąt domów „na krzyż” i 3 knajpki na piasku, tuż przy wodzie. Caipirinha, ceviche i zachód słońca nad Atlantykiem…. W międzyczasie zaś podziwianie błękitnego merlina (ok. 2 metrów, dobrze ponad 100 kg) złowionego „przed chwilą” przez miejscowych rybaków. A potem spektakl oporządzania ryby… …

Dodatkową atrakcją są brukowane, wąskie, kręte i miejscami przepaściste drogi. Ale puste. Prowadzenie auta w takich warunkach to frajda sama w sobie. Z każdym kolejnym zakrętem coraz bardziej się cieszyłem,
jak dziecko :lol:
Po 40 latach podróżowania mało, które miejsce jest w stanie mnie zachwycić (tak naprawdę świat jest do siebie bardzo podobny), ale Santo Antao i Tarrafal się udało…

W drugiej części podróży spędziliśmy 4 dni na Sao Vincente. Najpierw całodniowy objazd wyspy zakończony nurkowaniem z żółwiami, tzn. syn nurkował, ja obserwowałem z łódki. Byłem pod wrażeniem, a syn szczęśliwy… Kolejne 3 dni to pobyt w Mindelo. Początkowo myślałem, że za dużo. Nic z tych rzeczy. Codziennie odkrywaliśmy jakąś ciekawostkę. Targ rybny, knajpkę dla lokalsów z daniami za 3 euro, muzykę na żywo ulicznej mini orkiestry. A wieczorami…. wisienka na torcie. Karnawał. Tak naprawdę termin całego wyjazdu był ustalony właśnie „pod” to wydarzenie. I nie zawiodłem się. Rzeczywistość przeszła oczekiwania. W odróżnieniu od sławniejszego, ale trącego już „cepelią” Rio, karnawał na Cabo Verde, w Mindelo, jest autentyczny. Widzowie mogą wejść do środka pochodu (nie każdej grupy, ale do tej najciekawszej czyli Mandingas – tak !) i bawić się razem z nimi. Do zapamiętania na bardzo długo…

Na zakończenie chcę w tym miejscu podziękować kol. @meczko, który od lat w korespondencji prywatnej zachęcał mnie do odwiedzin Cabo Verde. Wszystko, co pisał, okazało się prawdą. I że nawet bez trekkingów nudzić się nie będę. Cieszę się, ze najatrakcyjniejsze cenowo bilety poniekąd „wymusiły” pobyt bez mała 2-tygodniowy. Po tym co widziałem i przeżyłem krótszego pobytu na pewno bym żałował….

Serdeczności
 Profil Relacje PM off
22 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 20 Lut 2026 19:04 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 44 / 21.3%
niebieski
A gdzie foty :D

#3 PostWysłany: 21 Lut 2026 00:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Świetny jak zawsze, krótki i konktetny post
Z Makaronezji brakuje mi właśnie Cabo Verde, które traktowałem jako nic tam nie ma. A tu prosze.
Czy Santo Antao ma przyrodniczo podjazd do Flores na Azorach?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Lut 2026 01:18 

złoty
Super!
@PawelSz, no to teraz czas planować wyjazdy na pozostałe wyspy :)

@cypel, Santo Antão nie porównałbym do Flores. Północno-wschodnie "zielone" fragmenty prędzej do Madery, minus tłumy i infrastruktura. Czyli trochę tak jak pewnie wyglądała maderyjska prowincja z 50 lat temu.

Byłem kilka razy na Azorach (6 z 9 wysp), po 2 razy na CV (Santiago, Santo Antão i São Vicente) i Maderze. Mam wrażenie, że tworzą pewną skalę - północne kawałki Madery przypominają Azory, co bardziej zielone kawałki Santiago i Santo Antão - Maderę. Dość pidobna jest portugalska estetyka. Chociaż od mokrych i momentami dość surowych Azorów do afrykańskiego i w dużej mierze pustynnego CV klimatycznie jest przepaść.

Nie byłem jeszcze nigdzie na Kanarach, więc tu nie mam porównania.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 21 Lut 2026 22:41 

niebieski
@meczko, jeśli inne wyspy Cabo Verde są równie ciekawe, to jadę w te pędy ;)
Ale Santo Antao zawyżyło poprzeczkę...

Tym niemniej wszystkich wybierających się ostrzegam ;) :
Cabo Verde to kierunek do "posmakowania" :), nie do zaliczenia.

Uff, jeszcze emocje nie mogą ze mnie zejść :lol:
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#6 PostWysłany: 23 Lut 2026 16:56 

złoty
Inne wyspy są pewnie są mniej spektakularne niż Santo Antão (te widoki trudno pobić!), ale też ciekawe i przyjemne.

Nie licząc będącego "w pakiecie" São Vicente, z innych wysp byłem tylko na Santiago - jest bardziej ludna (jest na niej stolica) i bardziej "afrykańska" z charakteru. Niektóre miejsca krajobrazowo niewiele ustępują Santo Antão - zwłaszcza wnętrze wyspy wokół Assomady i Serra Malagueta. To jedyna wyspa, na której podobno czasem może być niebezpiecznie, zwłaszcza w Prai. My nic takiego nie odczuliśmy i wszędzie było przyjazne "no stress", chociaż stopień ufortyfikowania bogatych domów w Prai dawał trochę do myślenia. My poruszaliśmy się busikami, ale też wygląda na fajną do jeżdżenia autem - drogi są w większości niezłe, kręte i widokowe, no i docierają w prawie każdy zakątek.

Poza tym bardzo chciałbym jeszcze zobaczyć trzy wyspy:
São Nicolau - z tego, co czytałem i oglądałem, to może być "siostra" Santo Antão, ale z mniejszym ruchem, bo trudniej dostępna.
Fogo z wulkanem, ale i ciekawym miasteczkiem.
Brava - trochę "koniec świata", to może być klimat Tarrafal z Santo Antão na całej wyspie :)

Reszta wysp mnie nie ciągnie - Sal i Boa Vista są przeznaczone dla masowej plażowej turystyki (nie moja bajka), a Maio wygląda na taką, na której nic specjalnie nie ma.
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość