Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 14 Lis 2014 00:31 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 384 906
Krajów: 37 / 17.3%
sranda napisał(a):
Te karteczki rozdają nie bez powodu. Republika Północnego Cypru nie jest uznawana przez nikogo na świecie oprócz bodajże Turcji, więc teoretycznie taki stempel nieistniejącego kraju w paszporcie powoduje, że jest on nieważny.
Oczywiście w większości krajów raczej nie będzie problemu, zresztą nawet mało kto na granicy zwróci na to uwagę, ale jeśli trafisz na jakiegoś nadgorliwego pogranicznika, zwłaszcza z kraju, który ma napięte relacje z Turcją (np. Armenia), to możesz się niemile zaskoczyć na granicy przez taki stempel...

Rozumiem, że to jest Twoja swobodna intepretacja?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#42 PostWysłany: 14 Lis 2014 01:04 

srebrny
vertos napisał(a):
Dzikosci nie uswiadczylem bedac niedaleko Kyrenii (Lapethos?) ani mieszkajac, ani podrozujac. Z mojego punktu widzenia Polnoc duzo ciekawsza od poludnia.

To poproszę coś więcej. Bo póki co byłem kilka godzin w północnej części stolicy i zamierzam się wybrać na dłużej, na przykład do Girne.
Cytuj:
Busiki bez klimy? Nie spotkalem, no moze kilka.

Chcesz powiedzieć, że to ma klimę? One wyglądają, jakby pamiętały manifest PKWN i między innymi dla nich chcę się tam wybrać - dzika komunikacja, jakiej na Malcie czy południowym Cyprze już nie uświadczę, bo za późno się urodziłem (à propos Malty, właśnie dostałem od kogoś link: http://joemonster.org/filmy/63578/Kiero ... _na_Malcie).

Cytuj:
Z tymi busikami super sprawa , jezdza co 5min, z daleka Ci zauwaza, poczekaja, nawet zawroca w miare potrzeby na ruchliwej ulicy:)

To miłe, ale właśnie dlatego mówimy, że to dziki kraj.

Cytuj:
Pojechalismy na grecka strone i nuda, kilka godzin pobytu i powrot do Kyrenii.

Kwestia podejścia. Ja pojechałem raz i mi odbiło. Ciągle tam wracam.

Cytuj:
Na polnocy wszystko taniej, przynajmniej czulem sie swobonie nie patrzac na ceny. Piwka po ok 2zl (smaczne) butelka Ballantine’s z koszulka 35zl, kebaby z ayranem 6zl do 8zl, wypozyczenie skutera ok 10zl na dzien, samochodu ok 30zl. Uprzejmi ludzie, piekne widoki, gory , morze, mozna sie zakochac...

I wbrew temu, co tu niektórzy pisali, że resztę wydają w lirach, przeliczając 1:1, to tam są normalne kantory i bankomaty, a ceny w sklepach często podwójne.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 14 Lis 2014 07:52 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
DenisP napisał(a):
Rozumiem, że to jest Twoja swobodna intepretacja?

Nie.
W każdym razie życzę Ci, żebyś nie musiał doświadczyć tej interpretacji na jednej z granic.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#44 PostWysłany: 06 Maj 2015 11:28 

Witajcie,

Granicę można przekroczyć na podstawie dowodu osobistego w punktach: Ledra Palace, przy ul. Ledra Street, Agios Dometios w Nikozji, Strovilia, Pergamos, Astromeritis Zodia. Ledra Palace i przy ul. Ledra Street w Nikozji, są przeznaczone tylko dla pieszych. W pozostałych punktach możliwe jest przekraczanie granicy pieszo i samochodem.

Mam dwa pytania:
1. Pieszo można w każdym punkcie przekroczyć za darmo. Autem wypożyczonym zawsze się płaci (ubezpieczenie na 3dni). Ktoś wie ile wynosi opłata obecnie(czytałam różne wersje od (20 do 35e)?

2. Zależy nam na zobaczeniu tureckiej części Nikozji i Famagusty(osobno). Czy jest możliwość żeby zostawić auto w okolicach punktów granicznych i przekroczyć granicę pieszo i tak zwiedzić ww. miejscowości czy to za duże odległości? Chcielibyśmy ominąć opłaty za auto skoro planujemy tam być max 3-4h.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 06 Maj 2015 11:54 

Auto oczywiście zostawić się da, a do Famagusty jeżdżą busy, czas przejazdu ok. 1 godziny.

#46 PostWysłany: 06 Maj 2015 12:24 

Tyle, że planowaliśmy te dwie wycieczki rozbić na dwa dni, tj. turecką Nikozję zwiedzić przy okazji zwiedzania południowej części. Czy da się bezpiecznie zostawić w greckiej części auto i przejśc pieszo na część turecką?

A do Famagusty chceilismy udać się z Ayia Napy, gdzie bedziemy nastepnego dnia. Którym przejściem granicznym się wtedy posłużyć i czy da się zostawić auto w jego okolicach i udać się na zwiedzanie Famagusty pieszo?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 06 Maj 2015 13:00 

srebrny
niggasia napisał(a):
Czy da się bezpiecznie zostawić w greckiej części auto i przejśc pieszo na część turecką?

Nawet parkomaty są.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Maj 2015 15:57 

Czytalam, że są jakieś ograniczenia czasowe. Mianowicie jeśli zdecyduje się przekroczyć granicę autem z wypożyczalni rano to kiedy najpóźniej mogę wrócić z powrotem na część grecką?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 07 Maj 2015 16:22 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Ogranicza Cię w zasadzie ubezpieczenie, jakie musisz wykupić dla samochodu na granicy najlepsze jest na 3 dni). Poza tym większość wypożyczalni zabrania przekraczania granicy swoimi autami.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 11 Maj 2015 16:13 

Jakby ktoś potrzebował informacji o przekroczeniu granicy zarówno wynajętym samochodem jak i pieszo to zapraszam na moją
stronę.

<cytat>
Jak przekroczyć granicę Republiki Cypru i Cypru Północnego? Generalnie bardzo łatwo, a w szczegółach zależy to od tego, w jaki sposób się poruszamy. Zakładamy, że interesuje nas przemieszczenie się z Republiki Cypru na teren Cypru Północnego, bo w większości taki jest kierunek przepływu turystów. Większość spędza wakacje w Republice Cypru, a do Cypru Północnego wybiera się tylko na wycieczkę.

Jeżeli poruszamy się na własnych nogach, to prawdopodobnie będziemy korzystać z przejścia granicznego w Nikozji. Granica przebiega przez środek miasta, a przejście znajduje się na ulicy Ledra. Jest to przejście graniczne używane zarówno przez turystów, jak i mieszkańców Nikozji. Do obsługi mieszkańców jest przygotowane specjalne okienko, więc tłumy turystów, które przewijają się tam w sezonie nie utrudniają życia Cypryjczykom.

1. Przychodząc od strony Republiki Cypru najpierw trafiamy na posterunek cypryjskich pograniczników. Tutaj prezentujemy paszport i po sprawdzeniu go przez służby przechodzimy dalej.

2. Po sprawnym pokonaniu niewielkiej odległości między dwoma posterunkami zgłaszamy się do kontroli północnocypryjskiej. Tam wypełniamy karteczkę – wizę, którą będziemy poźniej nosić w paszporcie aż do powrotu. Wypisania wymaga imię i nazwisko, numer paszportu i narodowość. Na granicy zdobywamy na niej pieczątkę i swobodnie udajemy się na zwiedzanie drugiej strony miasta. Chętni mogą uzyskać pieczątkę do paszportu, ale nie jest to obowiązkowe.

Sprawa ma się podobnie przy przekraczaniu granicy wypożyczonym samochodem. Ponieważ masy turystów przekraczają tę granicę, urzędnicy są dobrze przygotowani i cała procedura przebiega sprawnie.

Całość opisu z uwzględnieniem kwestii ubezpieczeń ze zdjęciami i dokładnymi instrukcjami tutaj:

http://www.mynameisola.com/pl/how-to-cr ... rn-cyprus/
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 14 Gru 2015 09:04 
Awatar użytkownika

srebrny
kibek napisał(a):
2. Po sprawnym pokonaniu niewielkiej odległości między dwoma posterunkami zgłaszamy się do kontroli północnocypryjskiej. Tam wypełniamy karteczkę – wizę, którą będziemy poźniej nosić w paszporcie aż do powrotu. Wypisania wymaga imię i nazwisko, numer paszportu i narodowość. Na granicy zdobywamy na niej pieczątkę i swobodnie udajemy się na zwiedzanie drugiej strony miasta. Chętni mogą uzyskać pieczątkę do paszportu, ale nie jest to obowiązkowe.

W listopadzie przechodziłem przejściem pieszym przy Ledra w Nikozji i żadnych karteczek nie było. Na obu posterunkach pokazałem paszport i tyle, w drodze powrotnej tak samo.

#52 PostWysłany: 14 Gru 2015 09:21 

To prawda. Żadnych karteczek już nie ma.
Dodam jeszcze, że nie trzeba mieć paszportu. Dowód osobisty wystarczy, do przekroczenia granicy.
Turecka strona Nikozji wygląda o wiele gorzej, niż część grecka. Sporo zrujnowanych budynków i domów, dawnych mieszkańców( Greków) przepędzonych podczas inwazji na wyspę w 1974 roku.
Od tej pory domy te są niezamieszkałe. Czyżby Turcy obawiali się jednak, zajmować cudzą własność ? Może @ Zeus coś skrobnie na ten temat ?

.
 PM off  

#53 PostWysłany: 14 Gru 2015 10:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
@jacakatowice
O których domach mówisz? Te przy granicy? Czy dalej?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 14 Gru 2015 11:04 

Na granicy to wiem, że jest strefa demarkacyjna, pilnowana przez "niebieskie hełmy " z ONZ. Ale dalej też widać sporo ruin opuszczonych.
 PM off  

#55 PostWysłany: 01 Lut 2016 20:54 
Awatar użytkownika

Witam,

Widzę że tzw wiz karteczkowych już nie ma,
czy dalej jest obligatoryjne ubezpieczenie auta w kwocie 20 euro przy wjeździe na Cypr północny?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 06 Paź 2018 23:29, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 30 Mar 2016 12:18 

Loty: 50
Kilometry: 123 997
Krajów: 14 / 6.5%
Tak piszecie o tym swobodnym przejściu przez granice grecko-turecka. Nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo zatrzymania / kontroli dokumentów na granicy. Niektóre źrodła mówią ze dowód nie wystarczy, trzeba mieć paszport. Ja przeszłam na dowód, moja mama na paszport. I co, w drodze powrotnej na strone grecka usłyszałam za sobą wołanie i 2 niemal pędzących za mną strażników o ponowna kontrole dokumentów... Rzecz jasna mnie wypuścili ale ciśnienie to miałam z 200 / 150.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 12 Paź 2016 16:21 

srebrny
Chyba nie bardzo rozumiem, o co w tym chodzi. Jeśli zachowujesz się, jak na normalnym przejściu granicznym, tzn. podchodzisz do okienka i okazujesz dokumenty, to chyba nikt za Tobą z pepeszą gonić nie będzie.
 Profil Relacje PM off
Bruner uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość