Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 01 Lut 2016 13:44 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 617 989
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Zobacz wypożyczalnię farocar.com. Ja tam brałam w zeszłym roku i polecam. Nie blokują nic na karcie kredytowej, jeśli wykupisz pełne ubezpieczenie. Można zapłacić gotówką. Za niewielką dopłatą (10-15 euro w zależności od lokalizacji) podstawią samochód pod hotel. Natomiast dane kary i tak trzeba było podać ze względu na automatyczny system opłat za autostrady. Jeśli na autostradę nie wjedziesz to nic nie zapłacisz, ale jesli wjedziesz to aktywuje sie specjalne urządzenie a opłata zostanie po kilku tygodniach ściągnięta z karty. Ze względu na ten system właśnie chyba wszystkie wypożyczalnie, które sprawdzałam chciały podania danych karty.
Z takich lokalnych wypożyczalni sprawdź jeszcze marinarentalcar.com i luzcar.com.
LaVarsovienne uważa post za pomocny.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#82 PostWysłany: 13 Kwi 2016 10:29 

Zdecydowałam się na farocar. Mam jeszcze pytanie jaki czas od planowanego lądowania samolotu powinnam wskazać jako godzinę odbioru auta z lotniska w Faro?
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 13 Kwi 2016 22:56 

Witam :)
Temat wraca jak bumerang.
Chciałbym zapytać was o konkretne kwoty, gdyż lecę do Faro w sobotę. Od poniedziałku chcemy wypożyczyć auto i zwrócić w piątek ok. 5-6 rano na lotnisku, bo lot mamy o 8. Auto na dwie osoby, oczywiście najtańszy sektor. Ceny na różnych stronach są śmiesznie tanie. Wiadomo, ze wchodząc dalej, jest 1000 euro blokady na karcie albo dostaliśmy informacje, że do 1180 euro my pokrywamy koszta, pomimo iż grubą czcionką jest napisane FULLY PROTECTED. I człowiek głupieje. (w załączniku wysyłam zdj z ubezpieczalni)
@Emirka oraz @olus ile was kosztowało /kosztuje wynajęcie auta?
Chcę zarówno spać spokojnie jak i nie wykosztować się kosmicznie.
Pozdrawiam!

Załączniki:
Komentarz do pliku: Wysłane przez ubezpieczalnie.
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 72.63 KiB | Obejrzany 4166 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 13 Kwi 2016 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
@Emirka Ja biorę zwykle jakieś pół godziny po lądowaniu, jeszcze zależy czy z bagażem czy nie. Jak się trochę spóźnisz nie będzie żadnego problemu.

@SzymonO Prawdopodobnie w Twoim przypadku wykupujesz "pełne" ubezpieczenie od pośrednika, wypożyczalnia wtedy i tak robi blokadę na karcie, bo tego ubezpieczenia nie uznaje. Ja wypożyczałam na 3 dni i płaciłam jakieś 80 euro, w tym dowóz samochodu do hotelu w okolicy Lagos i pełne ubezpieczenie (w wyłączeniem szyb itd).
SzymonO uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 13 Kwi 2016 23:23 

niebieski
Może warto (jest jeszcze chwila) żeby pogrzebać za autem w sieciowej wypożyczalni z biurem w PL i umową w j.pol.
Często na rezerwacje w sieciówkach (hertz, avis, itd.) dostępne są kody zniżkowe.

#86 PostWysłany: 14 Kwi 2016 00:31 

W takim razie wytłumaczcie mi proszę za co są ceny podane na stronach?
Np sprawdzając auta na stronie wizzria ceny są jak na załączonym obrazku.

Załączniki:
Bez tytułu1.png
Bez tytułu1.png [ 184.81 KiB | Obejrzany 4129 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 14 Kwi 2016 00:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Przeczytaj dokładnie warunki, tam wszystko powinno być opisane. W wyszukiwarkach bardzo często można znaleźć bardzo niskie ceny, ale na przykład po doliczeniu ubezpieczeń ostateczna cena wcale nie jest atrakcyjna. Ale może nie chcesz ich dokupować, albo masz ubezpieczenie zewnętrzne, albo może rzeczywiście cena jest taka atrakcyjna i nie ma tam żadnych kruczków. Wszystko jest w warunkach, trzeba czytać.

#88 PostWysłany: 14 Kwi 2016 01:07 

niebieski
Zaledwie kilka razy wypożyczałem samochód i nie mam większego doświadczenia. Nie patrzyłem na ceny za bardzo bo i tak mi firma zwracała koszty ale jest kilka niuansów bardzo ważnych:
1) Pełne ubezpieczenie - lepiej zapłacić od razu i mieć to z głowy. Zwłaszcza na południu samochód już przy odbiorze z wypożyczalni często bywa porysowany z lekkimi wgnieceniami, itp. Teoretycznie powinno/jest to zaznaczone. W praktyce nie jesteś w stanie wszystkiego zauważyć. Oddając samochód często zostawia się go na parkingu, bez odbioru ze strony firmy. Klucze gdzieś tam podrzucasz. Nie masz pewności czy wszystko będzie OK i czy nie ściągną Ci jakiś opłat z karty. W sieciówkach nie powinno to się zdarzyć. W małych wypożyczalniach owszem.
2) Kwestia paliwa. Przy krótkoterminowych wynajmach lubią z góry obciążyć za pełny bak paliwa. Miałem tak że zapłaciłem 70-80 e za paliwo a paliwa było pewnie na 1,5 tys. km. Nie było szans wyjeździć za 4 dni. Silniczek diesel, brał może ze 4-4,5 l/100 km. Oczywiście możesz oddać z pustym bakiem. Ale to raczej nie ma szans się zdarzyć.
3) W Portugalii są zarówno autostrady płatne jak i bezpłatne. Turystycznie lepiej używać tych drugich albo zupełnie dróg bocznych.

Nie przywiązywałem wagi do powyższego (do ceny) bo nie musiałem. Ale dziś wynajmując prywatnie na pewno zacząłbym od siecówki posiadającej biuro w PL. Nawet znając obcy język można nie zrozumieć prawniczego bełkotu w warunkach umowy.

Myslę, że realny koszt wynajęcia auta na tydzień to kwota ok. 200e.

#89 PostWysłany: 14 Kwi 2016 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Cytuj:
albo dostaliśmy informacje, że do 1180 euro my pokrywamy koszta, pomimo iż grubą czcionką jest napisane FULLY PROTECTED

W economy car rentals jeżeli jest dopisek excess applies, to znaczy że płacisz wkład własny w razie uszkodzenia. Pełne ubezpieczenie to dopiero exclusive zero (a i to zwyczajowo nie obejmuje lusterek, szyb i podwozia).
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 15 Kwi 2016 14:48 

Na farocar jest kalkulator instant booking, tam kwota pokrywa się z rezerwacją. Ja juz mam potwierdzoną - koniec maja na 2 dni za 7-osobowe auto 225e (ubezpieczenie max, dodatkowy fotelik) plus 10 e opłaty dla lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 17 Kwi 2016 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 89 198
Krajów: 15 / 7.0%
Witajcie! Chce wypozyczyc auto w Lagos z firmy polorentacar, jednak minimalny wiek kierowcy to 23 lata. Czy te 23 lata muszą być skończone co do dnia czy wystarczy rocznikowo? Kierowca miesiąc po powrocie skończy 23 lata. Jak myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 19 Kwi 2016 02:08 

niebieski
Wybierasz się do Nigerii?
Pawel_T lubi ten post.

#93 PostWysłany: 28 Kwi 2016 00:06 

Anna Kowalik 1 napisał(a):
Witajcie! Chce wypozyczyc auto w Lagos z firmy polorentacar, jednak minimalny wiek kierowcy to 23 lata. Czy te 23 lata muszą być skończone co do dnia czy wystarczy rocznikowo? Kierowca miesiąc po powrocie skończy 23 lata. Jak myślicie?

Wiek musi być ukończony.

Wypożyczyłem, jeździłem, oddałem, wróciłem.
Radami pokierowany wypożyczyłem w farocar.com. Pierwsze wrażenie nie było najlepsze, bo zapomnieli o nas :P
Ale po telefonie dość szybko się zreflektowali, zamiast auta z segmentu A dostaliśmy Opla Corsę z segmentu B.
Bardzo ekonomiczną, ale moc znikoma. W gotówce zapłaciłem Panu 105 euro od poniedziałku od 10 rano do piątku 7 rano. 5 Euro zarezerwował mi na karcie podobno za urządzenie do autostrad + mają ściągnać za poruszanie się po nich. Póki co jeszcze nic nie pobrało.
Mimo iż auto było wypożyczane przez farocar, to wypożyczalnia z której było auto nazywała się MARINA i taką naklejkę mieliśmy z tyłu na aucie. Kontakt mailowy świetny generalnie i oprócz początkowej wtopy, póki co, maja u mnie dużego plusa. Zobaczymy tylko czy jakichś cudów z karty nie ściągną, bo auto zostawiłem z kluczykami na parkingu lotniskowym, przy czym nie zapłaciłem tych 10 Euro za ten fakt:)

Co do samego Lagos to dużo ładniejsze niż Faro:) Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off
abovo lubi ten post.
Anna Kowalik 1 uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 11 Maj 2016 20:37 

Witam.Bylem w kwietniu w Faro i tam wynajęliśmy auto na 6 dni(Fiat Panda 11 tyś przejechane) i zapłaciliśmy 149E z pełnym ubezpieczeniem (bez ubezpieczenia trzeba wnieść depozyt 600E i można było płacić gotówką na miejscu a przeważnie deoptyt w innych wypożyczalniach zaczynał się od 800E i trzeba bylo płacić karta kredytową) i bez limitu kilometrów.Wypożyczalnie nazywa się Polorentalcars. Wylot mieliśmy wczesnie rano i kluczuki mieliśmy zostawić w aucie gdzie inne wypożyczalnie chcą 25E za oddanie auta poza godzinami pracy. Także polecam !!!!!!!!!!!!!!!
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 19 Lip 2016 17:40 

Na lotnisku w Faro polecam wypożyczalnię Travel Rent. Odbiór i zwrot na parkingu lotniska (zwrot o dowolnej porze). Można wynająć auto bez posiadania karty kredytowej. Depozyt 150 EUR + 20 EUR za autostrady, w pełni zwracane na konto bankowe w Polsce (jeśli korzystało się z autostrad to odejmą koszt opłat za autostradę; przelicznik EUR -> PLN wg kursu banku). Płatność gotówką. Dostaliśmy auto dwuletnie, braliśmy na 10 dni. Nie zwracają uwagi na nowe ryski i wgniotki. Mówili, że sprawdzają tylko pod kątem, czy nie było większej kolizji. W naszym przypadku nie jestem pewien, czy dostaliśmy auto z dużą wgniotką po uderzeniu wózkiem z zakupami, czy ktoś nam to zrobił pod hipermarketem. Niemniej nie widziałem tego biorąc auto, a przy oddawaniu nic nie powiedzieli. Auto zwraca się z taką ilością paliwa z jaką się dostało. Bardzo luźne podejście, zupełnie bezproblemowa firma. Porównywałem z kilkoma innymi lokalnymi wypożyczalniami i Travel Rent oferował najlepsze warunki cenowe i ubezpieczeniowe. Omijałem wielkie sieci, bo nie mam kredytówki a ich zasady wynajmu są zbyt skomplikowane.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 02 Lis 2016 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 68 884
Krajów: 12 / 5.6%
Hej,

mam przylot do Faro 6 grudnia około 21:15 (do 10.12), w pobliżu są jakieś wypożyczalnie czynne o tej porze?
I pytanie odnośnie blokady środków na koncie: jeżeli mam kartę w PLN i zrobią blokadę np 1000€ to na koncie zablokuje mi się ~4300PLN, czy po zdjęciu blokady wraca taka sama kwota w PLN? Bo nie za bardzo rozumiem na czym polega blokowanie środków na karcie ze strony banku, bo jak wiadomo lubią obedrzeć klienta na wszystkim :)
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 02 Sty 2017 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 80 756
Krajów: 9 / 4.2%
Planuje przyjazd do Faro 28 stycznia około 20. Chętnie poczytam jeszcze jakieś spostrzeżenia i porady co do wypożyczenia auta. Na razie rozważam dwie możliwości albo wypożyczenie i zwrot auta (po około 5 dniach) na lotnisku w Faro, albo też opcję przejazdu do Lizbony i zwrot samochodu tamże (powrót do Polski planuję z Lizbony).

Jeżeli macie dobre rady - chętnie poczytam. Chciałbym jak najbardziej bezproblemową wypożyczalnie (nie mam wielkich doświadczeń, a Cicar na Wyspach Kanaryjskich przyzwyczaił mnie do bardzo dobrej obsługi) niekoniecznie najtańszą, choć przepłacać też nie mam zamiaru.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 03 Sty 2017 14:28 

Jeśli planujesz przejazd samochodem do Lizbony to musisz liczyć się z dodatkową opłatą ok. 50-100 euro za tzw. przejazd w jedną stronę.Uważam, że rozsądniejsze byłoby oddanie auta w Faro, bo w Lizbonie może byc problem zarówno z poruszaniem sie po mieście , jak i nie najtańszym parkowaniem. Lecę w podobnym czasie (23.01), wybrałam wypozyczalnię Auto Jardim. Ma dobre opinie, ale nie mogę sama tego potwierdzić. Wypożyczam w Lizbonie, opuszczając ją, jadę na Algarve, do Evory, Tomaru, Coimbry i oddaję w Porto. Dodatkowa dopłata to 60 euro, ale poszukując były firmy co chciały 120 euro.
 Profil Relacje PM off
PanAndre uważa post za pomocny.

#99 PostWysłany: 03 Sty 2017 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 80 756
Krajów: 9 / 4.2%
Tak, wiem że inne miejsce zwrotu auta to dodatkowe koszty. Raczej wybiorę zwrot samochodu w Faro i przejazd pociągiem do Lizbony.
Zapytam jeszcze jak kulturą jazdy w Portugalii? Jestem ciekaw czy kierowcy przestrzegają znaków, świateł etc czy też traktują je jedynie umownie, no i jak z wyrozumiałością dla obcokrajowców?
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 03 Sty 2017 23:08 

Jeżdżą spokojnie, wręcz slamazarnie. Przepuszczają pieszych na pasach a nawet poza nimi itp.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość