Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: wiza Ghana
#41 PostWysłany: 07 Maj 2024 22:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 40.2%
TWOV (Transit Without Visa)
Passengers with a confirmed onward ticket for a flight to a third country within 24 hours. They must stay in the international transit area of the airport and have documents required for the next destination.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎 Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎
Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍 Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍
#42 PostWysłany: 10 Gru 2024 22:00 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 782
Krajów: 147 / 68.7%
HON fly4free
Dzisiaj przeczytałem, że Ghana wydaje wizy na granicy za 200$. Co prawda cena dość zaporowa, ale z drugiej strony na miejscu i bez pytania. Coraz więcej krajów afrykańskich daje takie ceny za wizy.
pabien lubi ten post.

#43 PostWysłany: 10 Gru 2024 22:03 
Awatar użytkownika

Loty: 777
Kilometry: 1 143 782
Krajów: 85 / 39.7%
HON fly4free
Jeśli Benin wydaje za 50 to Ghana powinna za 100, bo jest tylko 2 razy wieksza.

Może można się potargować używając tego argumentu
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 10 Gru 2024 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 782
Krajów: 147 / 68.7%
HON fly4free
Ale Benin nie wydaje na granicy (tak, wiem, że online w 5 minut).
Zeus lubi ten post.

#45 PostWysłany: 10 Gru 2024 23:40 

srebrny
cart napisał(a):
Coraz więcej krajów afrykańskich daje takie ceny za wizy.

Ciekawe dlaczego nie chcą turystów i ich $.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 11 Gru 2024 00:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bo turyści to zło - powie ci o tym każdy nieżyjący z turystyki mieszkaniec Amsterdamu (choć dla Holendrów to akurat wszyscy są złem), Barcelony czy Krakowa.

Większe koszty społeczne niż korzyści.

A poza tym emitują gazy ...
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 11 Gru 2024 03:04 

srebrny
cart napisał(a):
Dzisiaj przeczytałem, że Ghana wydaje wizy na granicy za 200$. Co prawda cena dość zaporowa, ale z drugiej strony na miejscu i bez pytania. Coraz więcej krajów afrykańskich daje takie ceny za wizy.

Z tego co się orientowałem kiedyś, to da radę i za 150 tylko jest zależne od widzimisię urzędnika. Nie wiem czy obowiązuje na każdym przejściu lądowym. To trochę wyglądało na samowolę poszczególnych przejść, bo oficjalnie trzeba mieć wizę przed przybyciem do Ghany. Czekamy na e-wizy niezmiennie. :)
Zeus lubi ten post.

#48 PostWysłany: 05 Sie 2025 19:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

I znów gadka smatka, ze kraj i prezydent chce szybkiego wprowadzenia e-visy do Ghany

https://visasnews.com/en/ghana-presiden ... of-e-visa/
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#49 PostWysłany: 07 Paź 2025 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Jak już napisano, w Pradze przy wersji przyspieszonej za 2000 CZK umawiamy się na 10:00, o 14:30 odbieramy wizę.

Złożyłem:
-bilet lotniczy,
-plan podróży,
-rezerwacje noclegów,
-wyciąg z konta/potwierdzenie stanu konta,
-skan żółtej książeczki,
-paszport,
-potwierdzenie wpłaty za wizę,
-jedno zdjęcie.

Mimo że wszystkie dokumenty były załączone do wniosku online, trzeba je ze sobą zabrać wydrukowane do ambasady razem z wydrukowanym i podpisanym wnioskiem. Wniosek online nie do końca też sugeruje że bilet musi być kupiony w momencie składania wniosku o wizę, ale jednak jest to wymóg.

Na szczęście obsługa jest pomocna, i w przypadku gdyby czegoś brakowało, można w momencie składania wniosku wysłać im na maila.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 18 Paź 2025 18:12 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Hej czy ktoś próbował pocztą czy jakimś innym kurierem te wizę ogarnąć z Pragi lub innej ambasady. w Cenniku jest wyszczególnione ile się płaci w wersji Counter lub Postal na ich stronie stąd zaczałem się zastanawiać. Wycieczka do Pragi z Warszawy po samą wizę to troche droga impreza :P
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 22 Lis 2025 19:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A co jest nie tak z e wizą do Ghany? Bo zdaje się działać?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 22 Lis 2025 22:42 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Nie ma. Prawda, wypełniasz i dodajesz wszystko online, po czym dokładnie wszystko to samo drukujesz i wieziesz do ambasady.
 Profil Relacje PM off
pabien uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 22 Lis 2025 22:50 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 91 / 42.5%
platynowy
Czyli to jest taka niby e-wiza?

#54 PostWysłany: 22 Lis 2025 23:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dobra, dzięki. Przyjrzałem się tej stronie od ewiz i to jest jakiś scam.

Przychodzi mail

Image

z adresu

Image

W stopce są linki do gov niedziałające i ten nr tel.

Image

Czytałem, że Prezydent ostatnio w lipcu pospieszał rząd aby szybciej wdrożył ewizy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 22 Gru 2025 10:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak wiem, my mamy zegarki, oni mają czas, ale warto napisać :)

Minister Spraw Zagranicznych Samuel Okudzeto Ablakwa ogłosił, że rząd wdroży politykę wiz elektronicznych w pierwszym kwartale przyszłego roku.

„Z przyjemnością ogłaszam, że rząd, działając pod ścisłym nadzorem prezydenta Johna Dramaniego Mahamę, wprowadzi politykę e-wiz w pierwszym kwartale przyszłego roku, tj. 2026” – powiedział.

https://www.graphic.com.gh/news/general ... -year.html
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 03 Kwi 2026 15:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ghana planuje wprowadzić e-visa w przyszłym miesiącu.

Oraz: W ramach tej inicjatywy obywatele Afryki będą mogli bezpłatnie uzyskać wizy elektroniczne od 25 maja 2026 roku, czyli od dnia, który zbiega się z Dniem Afryki.

https://visasnews.com/en/ghana-to-launc ... travelers/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 03 Kwi 2026 16:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Fajnie żeby tym razem się udało.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#58 PostWysłany: 10 Kwi 2026 13:25 

niebieski
To ja sobie sam odpowiem poniekąd na pytanie o wize pocztą. Aplikowałem 29 marca 2026 przez neta w niedzielę i zaznaczyłem opcje post. Po złozeniu wniosku online przyszła czeklista co należy wydrukować i im donieść. I tak też zrobiłem. Oprócz tego był też wniosek który trxzeba podpisac mimo żę nie ma na podpis miejsca, ale gdzieśtam było o tym wspomniane. Dorzuciłem tez zdjecie paszportowe pomimo tego ze online dołączałem (inne niż to od fotografa) i te dołączane online również trzeba było druknąć. Spakowałem wszystko ładnie razem a paszportem i w poniedziałek rano nadałem razem z paszportem pocztexem. Można było sporo taniej poleconym ale pocztex miał czas dojścia 3 dni a polecony niby 5 co nie zawsze im się udaje wiec postawiłem na droższą opcję. Po pierwsze coby mieć pewność po drugie z doświadczenia (kilkaset wysłanych poleconych zagranicznych) wiem ze w większości przypadków tracking poleconego kończy sie wraz z przekroczeniem polskiej granicy a pocztex pokazuje status rpzesyłki cały czas. I z tego systemu dowiedziałem się że doszła ona w czwartek i została odebrana. Tym niemniej potwierdzenie odbioru oficjalne przyszło an mejla w poniedziałek. Z informacją że paszport będzie do odbioru w kolejny poniedziałek po 5 dniach roboczych. Gdzie w tym samym mejlu piszą że processing time jest 3 dni robocze ale cotam afryka przecież. Zorganizowałem sobie przejazd do Pragi ale żeby mieć pewność coś mnie tkneło i do nich najpierw zadzwoniłem bo nie chciałęm pocałować klamki.Rozmowa wygladała tak:

-Dzien dobry paszport odbiór itd ze chciałbym potwierdzić

-(szuka mojego paszportu kobita) i mówi no tak jest to będzie do odbioru (maybe tuesday) :)))

-pytam ale w mailu napisane monday i że jej mówie ze ja tu juz podróż z warszawy ogarnałem itd.

-ok możesz odebrać w poniedziałek bo dzien konsularny to wtorek ale mozesz odebrac w poniedziałek

Potwierdziłem że będe i upewniłem się w jakich godzinach pracują. Mam nadzieję ze na miejscu bedzie git wszystko i to co przez telefon ustalone to potwierdzą. Dam znać jak odbiorę w tym poście.

W trakcie rozmowy pytałem tez czy nie mogą odesłać pocztą to nie do końca zrozumiałem i albo powiedziała że nie mogą zorganizować kuriera albo że sam musiałbym to zorganizować. Więc to do doprecyzowania ale raczej nie jest to forma popularna i z racji że w PL czeskich znaczków na koperte nie dostaniemy pozostaje tylko jak coś przesyłka kurierska która w moim przypadku wyniosła by pewnie więcej niż super tani bilet na pociąg który dorwałem w leoexpress także postanowiłem się po to przejechać.

Całość kosztowała mnie 1500KC za wize (revolut za przelew skasował 264,81zł) plus wysyłka (pocztex 120zł polecony byłby koło 30-40) i wycieczka do pragi ok. 100zł za pociąg.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 16 Kwi 2026 10:09 

niebieski
Tak jak myślałem odbiór paszportu z wiza typowo Afrykański. Staje pod ambasadą i dzwonie. Już po głosie dało sie rozpoznać zdziwienie że na ch.. jakiś białas sie tu szwęda dzisiaj. No i gadka że ja po paszport. Ta że dlaczego dzisiaj. No bo mówię że tak mi w mailu napisaliście i potwierdziliście przez telefon w piątek (jest poniedziałek). Kto potwierdzi? Mówię ze nikt sie nie przedstawił.
Dobra wejdź w środku 3 razy ta sama gadka że jutro jest "consular day" ja mówie że kazaliście mi przyjść dzisiaj i potwierdziliscie przez tel dlatego przyjechałem prosto z Warszawy. I tak w kółko. Ostatecznie łaskawie podniosła się z krzesła poszła pietro wyżej wzieła mój paszport i dała, o to było całe to gadanie co trwało dłużej niż całe wydanie paszportu. Wiza była dawno gotowa bo nie da się w tym czasie (co znikneła) jej wydrukować i wkleić. I jeszcze dostałem poradę żebym na przyszłość pamiętał że we wtorki consular day :P (tak będę tam przyjeżdżał co miesiąc to mnie się te info przyda :P )
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 16 Kwi 2026 16:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A jak będzie wyglądać e-visa?

Potwierdził również, że podróżni z Afryki będą mogli ubiegać się o bezpłatną wizę elektroniczną, podczas gdy obywatele innych państw będą musieli zapłacić około 250 dolarów.

https://visasnews.com/en/ghana-says-upc ... e-country/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość