Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#941 PostWysłany: 13 Mar 2015 15:43 
Awatar użytkownika

orientujecie się może czy aktualnie dostaje się pieczątkę przy wyjeździe z USA? Byłam przelotem w listopadzie, przy locie TAM dostałam tylko transit, przy powrocie pobyt do maja 2015, nie dostałam żadnej pieczątki że opuszczam teren USA. Wybieram się ponownie w maju i obawiam się zamieszania na granicy.

Swoją drogą, wydaje mi się że mojego doświadczenia z promesą jeszcze nie opisywałam. O wizę starałam się w Madrycie, bo mieszkam na Wyspach Kanaryjskich. Wniosek złożyłam i opłaciłam około 20 kwietnia rok temu, w systemie było baaardzo dużo dat na rozmowę przed tym jak opłaciłam, po tym jak opłaciłam....zniknęły wszystkie daty na najbliższe półtora roku. Tak było przez kilka dni. W ambasadzie powiedzieli że być może nie ma dat, na moje pytanie o zwrot kasy (bo nie z mojej winy nie mogę zabukować wizyty) powiedzieli że opłata jest bezzwrotna (a przepada po roku). Na szczęście któregoś dnia z samego rana udało mi się ustrzelić pasujący termin. Przed ambasadą w Madrycie pojawiłam się prawie-że spóźniona, ale jeszcze pozwolili wejść. Na wejściu sprawdzali torby na obecność materiałów wybuchowych (przetarcie wacikem nasączonym CZYMŚ), poźniej skaner, wszystkie rzeczy można było zostawić w depozycie. Najpierw pierwsza sala oczekiwania, tam spędziłam z pół godziny, babeczka organizująca pracę sprawdza wnioski i zdjęcia, mimo zdjęcia zaakceptowanego we wniosku przez internet musiałam sobie zrobić drugie w automacie na terenie ambasady. Później przechodzi się do drugiej poczekalni i tam spędziłam z godzinę, nie było wolnych miejsc siedzących a na TV leciały filmy promujące USA ;) w końcu padł mój numerek, zostawiłam wszystkie papiery i znów czekałam. Po 20 minutach ponownie mój numerek, kilkuminutowa rozmowa z urzędnikiem (jadę w podróż poślubną z przyszłym mężem, mam tyle i tyle oszczędności, mieszkanie w Polsce, wspólne mieszkanie z przyszłym mężem, zarabiam tyle i tyle, przedstawiłam umowę o pracę i pisemną deklarację jej przedłużenia ze strony mojego pracodawcy) i promesa otrzymana. Paszport dotarł kurierem na Wyspy Kanaryjskie szybciej niż ja ;)
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#942 PostWysłany: 13 Mar 2015 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Nie wbijają pieczątek przy wyjeździe. Wszystko masz w porządku.
b.montana lubi ten post.
b.montana uważa post za pomocny.

#943 PostWysłany: 13 Mar 2015 16:00 

b.montana napisał(a):
orientujecie się może czy aktualnie dostaje się pieczątkę przy wyjeździe z USA? Byłam przelotem w listopadzie, przy locie TAM dostałam tylko transit, przy powrocie pobyt do maja 2015, nie dostałam żadnej pieczątki że opuszczam teren USA. Wybieram się ponownie w maju i obawiam się zamieszania na granicy.

https://i94.cbp.dhs.gov/I94/request.html

Jak bardzo chcesz, to możesz sprawdzić czy zarejestrowali Twój wyjazd. Aczkolwiek u mnie jeden wjazd i wyjazd w ogóle nie widnieje w zestawieniu, a jakoś mnie później wpuścili :lol: Więc nie jest to w 100% dokładne.
b.montana lubi ten post.
b.montana uważa post za pomocny.

#944 PostWysłany: 13 Mar 2015 16:05 
Awatar użytkownika

dzięki ci dobry człowieku, odhaczone w systemie że wyjechałam 8-)
 Profil Relacje PM off  

#945 PostWysłany: 13 Mar 2015 17:15 

Wystąpiłem dziś do KRK o zaświadczenie o niekaralności i dostałem odpowiedź, że nie figuruję w KRK. Czy wciaz muszę we wniosku wspominać o swojej przeszłości? Ponoć nie wystarczy opisać okoliczności, a tak jak juz pisałem wczesniej - trzeba mieć orzeczenie sądu z danej sprawy - a uzyskanie go będzie dla mnie dużym problemem.
 Profil Relacje PM off  

#946 PostWysłany: 13 Mar 2015 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Zgodnie z prawem przestępstwo zatarte jest uznawane tak jakby go nie było a osoba ma status nie karanej. Wobec tego ja bym nie wpisywał.

#947 PostWysłany: 13 Mar 2015 17:30 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
@Lx13 wyraźnie i dokładnie odpowiedział na Twoje pytanie. Zrobisz jak chcesz, ale przyznając się do sprawy nic nie tracisz, a jeżeli się nie przyznasz możesz dostać nawet dożywotniego bana.

@shaq - w Polsce, a występując o amerykańską wizę musisz postępować zgodnie z ich przepisami. To jest ich procedura a nie nasza.
 Profil Relacje PM off  

#948 PostWysłany: 13 Mar 2015 17:37 

Skoro rejestr karny masz czysty, to tak na logikę nie widzę źródła skąd mieliby zaczerpnąć informację o jakiejś drobnej sprawie sprzed kliku lat. Absolutnie nie jestem zwolenniczką zatajania informacji we wniosku o wizę, ale akurat w tym przypadku wydaje mi się, że podanie tego byłoby nadgorliwością.
 Profil Relacje PM off  

#949 PostWysłany: 13 Mar 2015 21:03 

Powtórzę raz jeszcze: we wniosku jest wyraźnie napisane. Jest tez odpowiednia rubryka służąca do wyjaśnienia sprawy. Wypełniając wniosek robisz to zgodnie z ich prawem oraz wymaganiami. Zrobisz jak zechcesz. Licz sie z tym ze jesli sprawa wyjdzie na jaw - nie wiem w jaki sposób - ale jesli wyjdzie to możesz dostać nawet dożywotni zakaz wjazdu do USA. Wtedy będziesz musiał sie wykosztować na załatwienie tzw waiver, co pewnie potrwa kilka lat.

Napisano ci dużo porad. Zrobisz jak zechcesz. Ja trzymam kciuki i wierze ze nawet jak to napiszesz to nie bedzie to miało wpływu na proces decyzyjny, choc dokładnych szczegółów sprawy nie znam. Być może zes komuś konkretnie wlał tak ze tamten do dziś mruga tylko oczami. Wiesz, za zwykle pobicie tak zaraz nie ma sie wyroku. Tu potrzeba jednak trochę sie postarać.
 Profil Relacje PM off
b.montana lubi ten post.

#950 PostWysłany: 22 Mar 2015 14:21 

Wiem że zapewne były już takie pytania ale odkopałem kilka stron i nie odnalazłem więc spóbuje:
1. Czy teraz do wypelninia wniosku DS-160 wymagany jest podpis elektronczny ?
2. Czy zdjęcie ma być tylko w formie elektronicznej czy potem przykleja się do formy papierowej już przy wizycie w ambasadzie ?
3. Teraz umawiając się na rozmowę w Krakowie dalej dzwoni się na płatną infolinię 0700 czy to już znieśli ?
4. Opłate dokonujemy po wypełnieniu wniosku i przed umówieniem się telefonicznym na rozmowę ? W tej chwili to 160 dolarów ?

Dzięki z góry za odpowiedzi klikne potem gdzie trzeba :)
 Profil Relacje PM off  

#951 PostWysłany: 22 Mar 2015 15:12 

Ad. 3: teraz wyczytałem: "Osoby ubiegające się o wizę muszą osobiście stawić się na rozmowę w Ambasadzie Stanów Zjednoczonych. Należy umówić się na taką rozmowę za pośrednictwem internetu (korzystając z tej strony) lub telefonicznego biura obsługi klienta."
tutaj podana strona: https://cgifederal.secure.force.com/Sit ... uage=en_US chociaż nie wiem czy to nie jakaś lewizna %-)

i jeszcze jedno pytanie odnosnie życiorysu: jeśli robiłem magistra przez 2 lata ale się nie obroniłem to we wniosku wpisać że robiłem tą uczelnie czy jednak pzoostać przy inżynierze i potem przez 2 lata luka ?
 Profil Relacje PM off  

#952 PostWysłany: 22 Mar 2015 16:11 

Chyba lepiej nie bierz przykładu, z byłego prezydenta A.K. ;)
Wpisuj to, co faktycznie ukończyłeś, a nie to , gdzie tylko uczęszczałeś, bez szczęśliwego zakończenia.
 PM off
toxic86 uważa post za pomocny.

#953 PostWysłany: 22 Mar 2015 18:48 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
@toxic86 papierowe zdjęcie nie jest potrzebne, wystarczy elektroniczne, załączane do wniosku DS-160.
 Profil Relacje PM off

#954 PostWysłany: 22 Mar 2015 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
toxic86 napisał(a):
Ad. 3: teraz wyczytałem: "Osoby ubiegające się o wizę muszą osobiście stawić się na rozmowę w Ambasadzie Stanów Zjednoczonych. Należy umówić się na taką rozmowę za pośrednictwem internetu (korzystając z tej strony) lub telefonicznego biura obsługi klienta."
tutaj podana strona: https://cgifederal.secure.force.com/Sit ... uage=en_US chociaż nie wiem czy to nie jakaś lewizna %-)

i jeszcze jedno pytanie odnosnie życiorysu: jeśli robiłem magistra przez 2 lata ale się nie obroniłem to we wniosku wpisać że robiłem tą uczelnie czy jednak pzoostać przy inżynierze i potem przez 2 lata luka ?

Zdecydowanie nie lewizna. Bez problemu umawiasz się przez tą stronę. I wszystko działa jak należy.

#955 PostWysłany: 22 Mar 2015 19:12 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
toxic86 napisał(a):
Wiem że zapewne były już takie pytania ale odkopałem kilka stron i nie odnalazłem więc spóbuje:
1. Czy teraz do wypelninia wniosku DS-160 wymagany jest podpis elektronczny ?
2. Czy zdjęcie ma być tylko w formie elektronicznej czy potem przykleja się do formy papierowej już przy wizycie w ambasadzie ?
3. Teraz umawiając się na rozmowę w Krakowie dalej dzwoni się na płatną infolinię 0700 czy to już znieśli ?
4. Opłate dokonujemy po wypełnieniu wniosku i przed umówieniem się telefonicznym na rozmowę ? W tej chwili to 160 dolarów ?

Dzięki z góry za odpowiedzi klikne potem gdzie trzeba :)

pomagałem ostatnio koledze
Ad1. Nie
Ad2. Ładujesz plik do systemu, pózniej się okazało ze szybkie zdjęcie nie spełnia warunków , to napisali ze trzeba zabrać odpowiednie.
Ad.3 umawiasz się przez swój profil w internecie, parują wpłatę z wnioskiem. Tak ze nigdzie się nie dzwoni.
Ad.4 po wypełnieniu dalej jak wyżej napisałem
 Profil Relacje PM off

#956 PostWysłany: 22 Mar 2015 19:20 

Masz rację.
Nie ma już dzwonienia. Tylko internet.
W sumie spore ułatwienie.
Bo infolinia była dość droga.
 PM off

#957 PostWysłany: 08 Kwi 2015 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 90 599
Witam

Po jakim czasie odsyłają paszport w przypadku otrzymania wizy?

Chodzi konkretnie o Kraków.
 Profil Relacje PM off  

#958 PostWysłany: 08 Kwi 2015 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Co do zasady wysyłają następnego dnia. Czasem zdarza się, że 1-2dni się przeciągnie.
Przemekts uważa post za pomocny.

#959 PostWysłany: 08 Kwi 2015 17:11 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 90 599
We wtorek mam umówione spotkanie a w poniedziałek lecę do Kijowa i bałem się, że nie zdążą go odesłać.
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 08 Kwi 2015 17:24 

W moim przypadku (tydzien temu, Krakow) wyrobili sie z paszportem ponizej 60h:
- 23.03 - zlozenie aplikacji
- 30.03 - rozmowa (rano)
- 01.04 - odbior paszportu w Krakowie w siedzibie TNT (po poludniu)

Jesli masz mozliwosc, nie zamawiaj wysylki przez kuriera, tylko odbierz osobiscie w TNT na Rzemieslniczej. Moze bedzie odrobine szybciej..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość