Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Mapa zakażeń covid19

https://covid19.saglik.gov.tr/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Turcja post-covid
#481 PostWysłany: 27 Lip 2021 23:53 

niebieski
Wróciłem z 2,5-tygodniowego objazdu Turcji. Może komuś przydadzą się poniższe informacje:

Trasa w skrócie: Stambuł - Dogubayazit – Van - Midyat - Mardin - Urfa - Nemrut - Halfeti (rejs po Eufracie) - Tarsus - Kapadocja - Aspendos - Antalya
Kod HES oraz zaświadczenie o szczepieniu / test antygenowy pokazywałem wyłącznie na lotnisku w Warszawie podczas odprawy.
W Turcji pies z kulawą nogą nie był tymi papierkami zainteresowany.
Na lotnisku w Stambule żadnej kontroli, pieczątka w paszporcie i tyle...
W mieście kilkakrotnie korzystałem z promów, bilety można kupić w automatach, HES niepotrzebny.
Podobnie z żadnym muzeum (choćby Topkapi) nikt o HES nie prosił. Nocowałem zarówno w rodzinnych pensjonatach, jak i 5* hotelach - bez HESów, kodów, zaświadczeń.
Nie zdążyłem się zorientować, czy i gdzie maski są wymagane, nosi je ok. 10% mieszkańców (w miastach więcej, na prowincji - mniej), z tego połowa "pod brodą".
Jeden, jedyny raz podczas zwiedzania wnętrza Topkapi strażnik poprosił mnie o założenie maski. Odpowiedziałem (zgodnie z prawdą), iż nie mam. Uśmiechnął się i odwrócił.

Turcja jest tania. Bdb hotel to wydatek rzędu 25-30 EUR/ 2 os z wypasionym śniadaniem. Rezerwacje przez booking.com. ok. 5-10 EUR droższe.
Benzyna za pół darmo (ok. 7,00-7,50 TL/litr przy kursie 1 EUR-10 TL)
Już za 100 TL można mieć wyśmienitą kolację dla 2 osób.

Doskonałe drogi, w większości 2-pasmowe, czytelnie oznakowane, na zakrętach odblaski, często też barierki. Także nocą można jechać sprawnie i bezpiecznie. Przemieszczałem się dużo szybciej niż planowałem. Było więcej czasu na zwiedzanie lub relaks.
Turcy jeżdżą ostro, ale ja też, więc bez problemu dostosowałem się do miejscowych zwyczajów. Tym niemniej kierowcy spokojni z natury i "przepisowi" mogą miejscami czuć dyskomfort.

Prawie wszędzie można płacić kartą.

Wartość dodana: niesłychanie sympatyczni, przyjaźni mieszkańcy. Podbili moje serce wielokrotnie służąc bezinteresowną pomocą i poświęcając swój czas, aby np. wskazać mi drogę do ukrytego w zaułku hotelu, do którego nijak nie mogłem trafić, czy też użyczając swojego telefonu do miejscowych rozmów. Muszę przyznać, iż nie spotkałem jeszcze - oceniając en masse - tak miłej nacji.

Gdyby ktokolwiek z Sz. Forumowiczów był zainteresowany szczegółami, zapraszam.
Paweł
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Undertone uważa post za pomocny.

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#482 PostWysłany: 28 Lip 2021 00:42 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Zgadzam się, że Turcja jest fajna, a Turcy są fajnym narodem. Natomiast proszę nie robić z nich oszołomów, jak najbardziej noszą maski, bynajmniej nie pod nosem. Proporcje widziałem raczej odwrotne. We wnętrzach ciężko zauważyć kogoś bez, chyba że to jakiś turysta bez szacunku do otoczenia i zasad kraju w którym przebywa.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#483 PostWysłany: 28 Lip 2021 01:07 

niebieski
"Fajny" to kolokwializm, słowo "wydmuszka", używane przez moje dzieci, kiedy brak im wyrazów o głębszej treści.
A zatem: Turcy nie są "fajni", Turcy są niesłychanie przyjaźni, życzliwi, sympatyczni, to coś innego, poważniejszego niż "fajność".

Poza tym, kto mówi o oszołomach ? I po co w ogóle taka uwaga ?
Maski widziałem z rzadka, w Stambule rzeczywiście więcej, na prowincji - mało kto je zakłada.
Zaś turyści w 90% to miejscowi (poza Stambułem i Kapadocją - 100%, przez tydzień spędzony w płd-wsch Turcji nie spotkaliśmy żadnego obcokrajowca).
Czyżbyś odmawiał im, cyt. "szacunku do otoczenia oraz zasad.... (własnego)..... kraju ???

Paweł
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#484 PostWysłany: 28 Lip 2021 15:06 

srebrny
2 tyg temu, kody HES sprawdzali nam na lotnisku w Antalyi w drodze do Kayseri, dodatkowo przy wejściu na lotnisko w IST
co do masek- różnie, w komunikacji w Stambule, wszyscy miewali i miewali poprawnie, pozostali pasażerowie zwracali uwagę, jeśli ktoś miał np źle założoną. Przy wejściach na Grand Bazar też sprawdzali, po czym każdy ściągał od razu.
Żeby aktywować Istanbulcard, też należało ją powiązać z kodem HES, nie wiem jak udało się wam bez niego.
W Kapadocji większość atrakcji jest na zewnątrz, zatem też i masek brak
3 ludzi lubi ten post.

#485 PostWysłany: 28 Lip 2021 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Potwierdźcie proszę, dziecko 7 letnie potrzebuje test wjeżdżając do Turcji, ale bez testu wracając do Polski?
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 15 Sie 2021 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
Krajów: 17 / 7.9%
Leciałam 10 sierpnia (wtorek) o 19.00 z Okęcia i wracałam w sobotę 14 sierpnia (w Polsce ok. 19.00 – przed czasem). Na pokładzie kolacja (2 posiłki do wyboru), deser i napoje do wyboru. Na pokładzie tablety z filmami, muzyką, czy kursami LinkedIn (anglojęzyczne). Przylot do Turcji samolotem Turkish Airlines i przez nich obsługiwany (Realizowany przez, Operated by : TURKISH AIRLINES , Przewoźnik marketingowy, Marketed by : LOT POLISH AIRLINES.
Dojazd do centrum i później na lotnisko liniami Havist https://hava.ist/en/ .
Jechałam z dolnego poziomu lotniska z HVIST-12 do centrum na Plac Beyazit. Autokary są co godzinę. Jechałam w jedną i drugą stronę ok. 2,5h. W centrum są spore korki. Lepiej nie planować podróży na ostatnią chwilę. O ile we wtorek pół autobusu było puste. Przy powrocie autobus był praktycznie pełen. Bilety kupuje się w obsłudze przy autobusie – można płacić kartą i gotówką. Bilet na Plac Beyazit (Beyazit Meydani).
Bardzo ważne jest uzyskanie kodu HES i najlepiej wydrukowanie go. Musi być!!! sparowany z kartą transportową (Istambul Card). Trudno wyobrazić mi sobie poruszanie się bez tej karty. Kod HES był wymagany w bardzo wielu miejscach – m.in. w muzeach. Kartę paruje się na stronie internetowej komunikacji stambulskiej. Był to dla mnie największy czelendż, bo okazało się, że nie pojadę mimo doładowania. Karta bez sparowania z HES nie zadziałała. Pomogła mi bardzo miła Austriaczka tureckiego pochodzenia, która też nie mogła mi tego odblokować wypełniając formularz, ale wydrukowała w automacie (można jednorazowo do karty) kartonikowy bilet za 8 LTR.
[*]Same plastikowe karty transportowe dostępne są w niebieskich biletomatach – z pewnością można je znaleźć w ważniejszych puntach miasta i na lotniksku. Jak kupiłam kartę na Cemberlitas przy tramwaju T1. Są też pewnie na przystankach Beyazit i Sultan Ahmet oraz w metrze. Żółte automaty służą do doładowania i sprawdzenia karty. Przykładając kartę można sprawdzić ile jest na niej pieniędzy. Doładowując trzeba przyłożyć kartę i włożyć banknot – przy czym automat nie wyda reszty. Czy sparowało się dobrze można sprawdzić na bramce i lepiej nie robić tego planując podróż lub powrót z końca miasta do hotelu.
Połączyć kartę udało się na spokojnie, w hotelu, przy użyciu WIFI , wpisując wszystkie numerki: Istambul card, telefonu, maila, nr paszportu i co tam jeszcze było konieczne.
Przy powrocie kontrola biletów przed wejściem na lotnisko, potem pierwsze sprawdzenie i potem jeszcze kilkukrotne sprawdzanie paszportów przez ochronę. Na pokładzie LOTu (powrotny Embraer) wypełnia się deklarację covidową dla SENEPIDu i formularz lokalizacyjny (to w internecie można wypełnić wcześniej). Wylot ze Stambułu 17.40, przylot 19.15. Na pokładzie drobniunka przekąska – woda, bułeczka szpinak lub jabłko oraz
Moje rady, o ile komuś się przydadza:
  • Jeśli liczycie na zabookowanie hotelu na miejscu przez Booking – możecie się zdziwić jak ja. Wyświetlił mi się komunikat, że rezerwacje Booking nie są dostępne w tym kraju!!! Yotel rezerwowałam w Polsce, ale potem chciałam na spokojnie zdecydować gdzie chcę spać w centrum. Zdziwiłam się. Portal HOTELS działał, ale tam jest drożej i nie było tego co mnie interesowało.
    Miałam na laptopie przeglądarkę tor i spróbowałam zabookować przez nią. UDAŁO się, aczkolwiek nie jestem pewna czy było to legalne w tym kraju.!
    Na lotnisku można wymienić złotówki na liry, ale jak nie musicie nie wymieniajcie. W centrum jest mnóstwo kantorów – nie wiem jak dużo ma ewentualnie złotówki. Ja troszkę wymieniłam i troszkę wyjęłam z bankomatu.
  • Nie planujcie zakupów na lotnisku – ceny koszmarne. Za (nie wiem jak bardzo markową) baklevę trzeba zapłacić 30 euro. Na mieście pudełeczka są o wiele tańsze, a kawałek baklavy w ulicznej cukierni to 7 LTR.
    Jeśli jesteście dłużej warto kupić kartę tzn. przeliczcie. Ja nie kupiłam, ale myślę, że gdybym miała mniej szczęścia byłabym bez karty. Poza tym czasem trzeba dociągnąć jakiś plik coś sprawdzić, a wifi nie zawsze jest.
  • To co mnie zszokowało – wifi jest dopiero za check-in. Jeśli wracacie nie ma jak połączyć się z netem, chyba że zaryzykujecie włączenie roamingu. Ja zaryzykowałam i od razu wyczyściło mi kartę, bo wpadały wiadomości jeszcze z Polski a sms z kodem rejestracyjnym do lotniskowego wifi nie dotarł. Jeśli macie telefon na kartę to możecie mieć spory problem jeśli np. zapomnieliście biletu. Ja chciałam sprawdzić ceny nadbagażu – nijak. W Yotel było wifi, ale jest rejestrowane dla pokoju na czas pobytu. Na terenie lotniska nie udało mi się znaleźć przed check-in żadnego punktu. Są za to miejsca do ładowania telefonu
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
lukasz_kowal uważa post za pomocny.

#487 PostWysłany: 15 Sie 2021 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
ghostwriter napisał(a):
Zgadzam się, że Turcja jest fajna, a Turcy są fajnym narodem. Natomiast proszę nie robić z nich oszołomów, jak najbardziej noszą maski, bynajmniej nie pod nosem. Proporcje widziałem raczej odwrotne. We wnętrzach ciężko zauważyć kogoś bez, chyba że to jakiś turysta bez szacunku do otoczenia i zasad kraju w którym przebywa.

Dokładnie tak jest w Stambule. Wszedzie praktycznie noszą maski. Jest bardzo gorąco i sama ledwie żyłam, zdejmując gdzie tylko mogłam na świeżym powietrzu z dala od tłumów. Na bocznych ulicach czasem zdejmują, ale generalnie noszą. Osoby bez masek, które widziałam to raczej turyści.
W Turcji obowiązują maski nie tylko w skelpach, obiektach sakralnych czy innych pomieszczeniach zamkniętych, ale i na powietrzu. Mogę potwierdzić, że 95% Turków w Stambule stosuje się do tego nakazu.
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 15 Sie 2021 18:46 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
Krajów: 13 / 6.1%
No chyba fantazja poniosla poprzedniczke z tymi 95 %
Nie wiem jak tez odróżnia Turka w masce od turysty.
Tak sie sklada ,ze w dniach 31.07.-09.08 bylem w Antalii i potem w Stambule.
Maski na ulicy sa rzadkoscia.W Antalii na promenadach czy targu pojedyncze osoby .Owszem sklep ,autobus,przystanek .W Stambule dzikie tlumy. Na ulicach pojedyncze osoby maja,sam zaczalem zakladac bo niebezpiecznie.Kolejka do Hagia Sofia i dopiero przed wejsciem zakladaja.Nie przesadzajmy z tym,ze chodza w maskach na swiezym powietrzu.
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 15 Sie 2021 20:00 

niebieski
Dla przypomnienia spojrzałem na swoje "uliczne" zdjęcia sprzed miesiąca i o ile w Stambule widać na ulicy osoby w maskach (patrząc na fotki maskę nosi co 4-5 osoba), to na prowincji - mało kto. W czasie rejsu po Eufracie czy po jez. Van - nikt
O kod HES nikt w Turcji mnie nie pytał, w żadnym hotelu, czy muzeum (a zwiedziłem ich przez 2 tygodnie sporo, z Topkapi na czele).
Do Istanbul Car kod HES jest wymagany, tyle, że sama karta nie jest wymagana. Można kupować pojedyncze bilety w automatach.

Paweł
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 03 Wrz 2021 22:24 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Pomocy, co wpisać przy polu Informacje dotyczące pobytu: Informacje dotyczące pobytu: w polu dla nrtelefonu? Telefon do hotelu z ich www?
Z góry dzięki :D
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 04 Wrz 2021 10:07 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
niebieski
Nikt tego nie sprawdza, ale ja wpisałem nr ze strony hotelu.
 Profil Relacje PM off
piekara114 uważa post za pomocny.

#492 PostWysłany: 05 Wrz 2021 19:44 

Loty: 161
Kilometry: 337 329
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
W Topkapi o hes nie pytali, ale np wchodzac wieczorem na plac Sultahamet lokalsi wyskakiwali z hesa, nas tez jeden legitymowal a drugi spytal "turist" i pozwolil wejsc. Kod Hes chcieli w muzeum Panorama 1453.

W komunikacji miejskiej maski sa noszone, na ulicach w sumie pol na pol. Wymiana walut najlepsze kursy na grand bazarze, na pewno nie na Sultahamet.

Lot do Stambulu lo135 embrayerem195 marny, maly samolocik poczestunek mala woda i maly wafelek. Powrot TK to inny swiat, fajne filmy w tablecie w zagłówku, pyszne jedzonko, lot opóźniony o 40 minut olbrzymim A330-300, w sumie fajnie bo tym samolotem jeszcze nie lecialem.

W WAW sprawdzali HES, szczepienia i paszport, w IST paszport i szczepionkę. HES chcieli tez w hotelu.29 sierpnia do 3 wrzesnia 2021
4 ludzi lubi ten post.

#493 PostWysłany: 06 Wrz 2021 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 251 156
Krajów: 25 / 11.7%
Hej
W Turcji nowe restrykcje dla niezaszczepionych, zasady wchodzą od dzisiaj 6.09.2021
https://www.dailysabah.com/turkey/turke ... nated/news
Pozdrawiam z Alanyi :)
3 ludzi lubi ten post.

#494 PostWysłany: 09 Wrz 2021 09:50 

Cześć,

potrzebuje pomocy, najlepiej informacji jak wygląda aktualnie odprawa na lotniskach w Turcji. Razem z żoną wybieramy się na urlop za kilka dni do Antalya. Żona będzie lecieć na swoich starych dokumentach, nazwisko panieńskie (zgodnie z prawem ma czas do 60 dni wymienić paszport). Generalnie mamy problem z paszportem covid, gdyż ma on już wpisane nowe nazwisko żony - jest ono dwuczłonowe, co jest dla nas dużym zaskoczeniem. Tak jak udało nam się dowiedzieć od celników z portu w Pyrzowicach, występowanie nazwiska dwuczłonowego w paszporcie covid nie jest dla nich problem, gdyż paszport covidowy nie jest dokumentem stwierdzającym tożsamość, a nazwisko panieńskie i tak się tam pojawia. Pytanie jak zareagują służby Tureckie na rozbieżność w nazwisku w paszporcie normalnym i paszporcie covid. Na wszelki wypadek bierzemy przetłumaczony akt ślubu w języku angielskim. Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 09 Wrz 2021 18:37 

Loty: 119
Kilometry: 254 856
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Jak wygląda sytuacja pandemiczna w Turcji a dokładniej w Istambule.
Chciałbym zrobić sobie STOPA kilkudniowegi lecąc na powrotnym locie z Zanzibaru.

Czy w takiej sytuacji muszę zrobić testy PCR? Nie posiadam szczepień ani nie mam papierku ozdrowieńca. Lot planuję na lipiec 2022 - wiadomo że do tego czasu dużo może się zmienić.
Pytam jak jest na ten moment. Rozumiem że gdybym nie wychodził do miasta to tylko testy w Polsce zwalniające z kwarantanny?
Z góry dzięki za info.

#496 PostWysłany: 09 Wrz 2021 20:47 

niebieski
Miał może ktoś przygody z Covidem w Turcji i ma bazie swoich doświadczeń mógłby polecić jakieś niezawodne ubezpieczenie turystyczne? Czy wystarczy wziąć pierwsze lepsze, żeby obejmowało covid?
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 09 Wrz 2021 21:23 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Scoobek napisał(a):
Cześć,

potrzebuje pomocy, najlepiej informacji jak wygląda aktualnie odprawa na lotniskach w Turcji. Razem z żoną wybieramy się na urlop za kilka dni do Antalya. Żona będzie lecieć na swoich starych dokumentach, nazwisko panieńskie (zgodnie z prawem ma czas do 60 dni wymienić paszport). Generalnie mamy problem z paszportem covid, gdyż ma on już wpisane nowe nazwisko żony - jest ono dwuczłonowe, co jest dla nas dużym zaskoczeniem. Tak jak udało nam się dowiedzieć od celników z portu w Pyrzowicach, występowanie nazwiska dwuczłonowego w paszporcie covid nie jest dla nich problem, gdyż paszport covidowy nie jest dokumentem stwierdzającym tożsamość, a nazwisko panieńskie i tak się tam pojawia. Pytanie jak zareagują służby Tureckie na rozbieżność w nazwisku w paszporcie normalnym i paszporcie covid. Na wszelki wypadek bierzemy przetłumaczony akt ślubu w języku angielskim. Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny.
2 tygodnie temu paszporty covidowe sprawdzali nam tylko w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 09 Wrz 2021 22:31 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
Krajów: 13 / 6.1%
[quote="Scoobek"]Cześć,

potrzebuje pomocy, najlepiej informacji jak wygląda aktualnie odprawa na lotniskach w Turcji. ]

Sprawdzą Ci pewnie dokumenty przy odprawie .Turcy biorą sam paszport.Poźniej będziesz potrzebować tylko kodu HES.Jak coś będą sprawdzać to już tylko to.
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 10 Wrz 2021 10:56 

niebieski
michal24 napisał(a):
Jak wygląda sytuacja pandemiczna w Turcji a dokładniej w Istambule.
Chciałbym zrobić sobie STOPA kilkudniowegi lecąc na powrotnym locie z Zanzibaru.

Czy w takiej sytuacji muszę zrobić testy PCR? Nie posiadam szczepień ani nie mam papierku ozdrowieńca. Lot planuję na lipiec 2022 - wiadomo że do tego czasu dużo może się zmienić.
Pytam jak jest na ten moment. Rozumiem że gdybym nie wychodził do miasta to tylko testy w Polsce zwalniające z kwarantanny?
Z góry dzięki za info.

Myślę że zawalczysz o miano autora najbardziej bezsensownego zapytania na forum AD2021.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#500 PostWysłany: 10 Wrz 2021 12:04 

HON fly4free
Krótki update / potwierdzenie wcześniejszych informacji.

"Korona" w Turcji bardziej zauważalna jest tylko w IST, na południu i w Kapadocji praktycznie nie istnieje tzn w zasadzie nikt nie przestrzega żadnych reżimów, ograniczeń, a jeśli gdzieś się zdarzy to bardziej pro forma niż na serio. W Stambule bardziej na to się zwraca uwagę, pewna część ludzi chodzi również w maskach po ulicy.

Jeśli chodzi o HES - przez dwa tygodnie jedynym miejscem, gdzie go realnie skanowali było wejście do galerii handlowej w AYT. Na lotniskach nikogo to nigdzie nie interesowało na hasło "turysta" (miejscowym sprawdzają przy wejściu do terminala).

Kto nie chce się bawić w parowanie z HES karty nam komunikację w IST to można kupować bilety wielokrotnego użytku, które wychodzą symbolicznie drożej niż te "na kartę" - jeśli ktoś nie zamierza dużo jeździć metrem, albo jest w mieście na krótko to IMO wygodniejsze rozwiązanie niż zabawa w kartę.

Przy wylocie z Turcji nic nie jest sprawdzane poza oczywiście paszportem, przy wlocie tak samo. Dokumenty "covidowe" są kontrolowane przy check-inie w Polsce.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości