Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Mapa zakażeń covid19

https://covid19.saglik.gov.tr/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Turcja post-covid
#161 PostWysłany: 31 Gru 2020 11:54 
Awatar użytkownika

złoty
Turcy tak nagle wprowadzili testy jak pod koniec lata Grecy, wiec tui się wkurzyło i odwołali wszystkie loty do marca, a latali z 5 miast
 Profil Relacje PM off  

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#162 PostWysłany: 04 Sty 2021 17:44 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
mam przesiadkę do Panamy w Istambule, w pierwszą stronę muszę się przemieścić między lotniskami. Turkish napisał coś takiego na swojej stronie

Information for passengers arriving to Turkey from abroad
or transiting through Turkey and travelling to other countries:

In accordance with the regulation in Turkey, passengers arriving to Turkey from abroad are required to have taken a PCR test with a negative result within 72 hours prior to their scheduled flight departure as of December 30, 2020 (at midnight) in the country of departure, and the test result should be submitted during check-in. Passengers below 6 years of age are not required to submit a test result.

Transit passengers are not required to submit a PCR test in Turkey however they are advised to review the flight restrictions applied by the destination country regarding the PCR test requirements, age limits and the duration.

Passengers failing to submit a digital or paper copy of a negative PCR test result are not permitted to board the flights.

Thank you for your understanding and cooperation.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 04 Sty 2021 17:54 
Awatar użytkownika

platynowy
radzę skontaktować się z TK i się zapytać, czy na pewno w twoim wypadku test nie będzie jednak wymagany - czytałem gdzieś, że zmiany lotnisk nie uznają za tranzyt zwalniający z wymogu testu.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 05 Sty 2021 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 251 156
Krajów: 25 / 11.7%
Ja dostałam od TK takiego maila przed lotem krajowym 31.12

Dear Passengers,
For flights to our country which have STD (schedule time of departure) 30 December 2020 00:00 or later with the dates and times of the countries where the flights are operated , 6 years and older passengers who will enter Turkey must submit negative PCR test documents taken 72 hours before the schedule time of departure of the flight (maximum 72 hours between the sample delivery time and the schedule time of departure of the flight). It must be nucleic acid test. Transit passengers who will not enter Turkey only should pay attention to the destination country regulations. This implementation is valid until March 1, 2021.

Moreover, passengers (6 years and older) traveling from UK, Denmark or South Africa with the flights that have STD (schedule time of departure) 30 December 2020 00:00 or later with the dates and times of the countries where the flights are operated or passengers have been in these 3 countries in the last 10 days and will enter Turkey are required to submit negative PCR test documents taken 72 hours before the schedule time of departure of the flight (maximum 72 hours between the sample delivery time and the schedule time of departure of the flight). These passengers will be quarantined at their residences (if any) or in different places and they will be subjected to a PCR test 7 days later. If the test result is negative, quarantine will be removed.

We wish you a good flight.

#165 PostWysłany: 19 Sty 2021 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 412
Kilometry: 627 172
Krajów: 57 / 26.6%
Jak aktualnie wygląda sytuacja w Stambule? Knajpy dalej na wynos i zakaz sprzedaży alkoholu w weekend? (jeśli tak to od kiedy liczą weekend?)

#166 PostWysłany: 23 Sty 2021 19:37 
Awatar użytkownika

herki99
hejka , sytuacja bez zmian, nadal restauracje, bary, kawiarnie na wynos.alkoholu nie można kupić przez weekend - od 21j w piątek .
Do karty na transport publiczny trzeba dodać HES kod
Pozdrawiam
2 ludzi lubi ten post.

#167 PostWysłany: 26 Sty 2021 11:28 
Awatar użytkownika

Wróciłem ze Stambułu, więc mogę napisać trochę więcej.

Faktycznie obowiązuje zakaz sprzedaży alkoholu w weekendy, ale nie ma problemu żeby znaleźć sklepy, które się tym nie przejmują :) Tak samo nie ma żadnego problemu znaleźć knajpkę, która wpuści Cię do środka i pozwoli zjeść na miejscu - zwłaszcza w bardziej turystycznej części miasta (chociaż udało nam się też znaleźć taką po stronie azjatyckiej).

Ogólnie przez 4 dni może z 5 razy kontrolowała nas policja, ale patrzyli tylko że mamy zagraniczny paszport i nie robili żadnych problemów.

HES kod potrzebny był tylko do aktywacji karty na transport publiczny.

Ogólnie polecam, na miejscu testy na COViD po 250 TL (taka sama cena na lotnisku i na mieście), więc można w miarę tanio uniknąć kwarantanny po powrocie do Polski.
3 ludzi lubi ten post.
NBE322 uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 26 Sty 2021 11:29 

złoty
herki99 napisał(a):

Piszesz tutaj o anonimowej karcie İstanbulkart? Jak dokładnie wyglądał proces aktywacji? I skąd wziąłeś HES kod - kupowałeś w tym celu lokalnego SIMa?
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 26 Sty 2021 11:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tak , wszystkie nowe karty İstanbulkart potrzebują kod HES. Co do HESu to bez problemu pomogą Ci miejscowi (jak recepcja albo Informacja Turystyczna)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#170 PostWysłany: 26 Sty 2021 11:48 
Awatar użytkownika

NBE322 napisał(a):
herki99 napisał(a):

Piszesz tutaj o anonimowej karcie İstanbulkart? Jak dokładnie wyglądał proces aktywacji? I skąd wziąłeś HES kod - kupowałeś w tym celu lokalnego SIMa?

Tak dokładnie o niej. Kupiłem lokalnego SIMa i wyrobiłem HES kody smsem (z jednego numeru bez problemu wyrobiłem dla 2 osób). Aktywować można na dotykowych ekranach na stacjach metra albo przez internet:

https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul/

Finalnie udało nam się to zrobić na tej stronie, ale po wypełnieniu formularza nie otrzymalśmy żadnego potwierdzenia, ani w formie popupu ani na maila, więc nie byliśmy pewni że karty się aktywowały.

#171 PostWysłany: 31 Sty 2021 14:02 
Awatar użytkownika

Hej
Brak zmian, brak nowych wiadomości od rządu :(
Do 1.03 obowiązkowo Test PCR ważny 72 h, jak ktoś potrzebuje test PCR na powrót do Polski to w Turcji kosztują 250 TL (około 125zł)
Potwierdzam,dokładnie tak.
Od 15.01 obowiązkowo do istanbulkart musi być dodany HES kod.
Aby otrzymać HES kod w hotelu na recepcji też wyrabiają
Jak zdobyć HES kod?
1 opcja
to pobranie aplikacji na telefon Hayat Eve Sığar
2 opcja
SMS pod numer 2023
treść wiadomości według takiego schematu: HES POL ED674509 1982 KOWALSKI 14
Ważne!
numer paszportu bez spacji ED674509
rok urodzenia
nazwisko
ilość dni
Pozdrawiam :)
Laura

Zeus napisał(a):
Tak , wszystkie nowe karty İstanbulkart potrzebują kod HES. Co do HESu to bez problemu pomogą Ci miejscowi (jak recepcja albo Informacja Turystyczna)
4 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#172 PostWysłany: 11 Lut 2021 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Czy mając już istanbulkart kupione w listopadzie trzeba robić do nich HES czy tylko tyczy się aktywacji nowych ?

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 11 Lut 2021 13:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Według tego: https://ico.ku.edu.tr/hes-code-istanbulkart/ trzeba będzie aplikować o HES

Jak ktoś nie ma nr tureckiego, aplikacja działa do zrobienia HES
https://play.google.com/store/apps/deta ... atevesigar

Będąc w PL trzeba VPN Turecki i hula. No i komórka musi mieć NFC i paszport także.
 Profil Relacje PM off
juggler5 lubi ten post.

#174 PostWysłany: 13 Lut 2021 21:43 
Awatar użytkownika

-- 13 Lut 2021 21:42 --

Hejka
Nadal brak zmian, nie wiadomo kiedy cokolwiek się zmieni.
Testy obowiązują do 1.03 i tak są sprawdzane na lotnisku
W bardziej turystycznych dzielnicach restauracje są otwarte normalnie dla turystów, można usiąść sobie normalnie -Sirkeci,Fatih,Eminonu
HES kod - trzeba dołączyć do istanbulkart -> https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul/
1 istanbulkart na 1 osobę niestety !
Próbowałam zrobić HES kod mojej rodzince przed przyjazdem do Stambulu i nie dało się, dopiero w momencie kiedy oni przekroczyli granice.
HES kod wymagany :
transport publiczny -> istanbulkart
Wejście do centrum handlowego
W niektórych miejscach turystycznych np. Galata Tower
Polecam odwiedzić Dom Adama Mickiewicza i ulice Mickiewicza w Stambule ( generalnie muzeum jest zamknięte, ale jak zadzwoni się na dzwonek to ochroniarz wpuszcza do środka)

-- 13 Lut 2021 21:43 --

To nie ma zaznaczenia kiedy zakupiona. Dotyczy wszystkich kart.

juggler5 napisał(a):
Czy mając już istanbulkart kupione w listopadzie trzeba robić do nich HES czy tylko tyczy się aktywacji nowych ?

#175 PostWysłany: 13 Lut 2021 22:03 

złoty
@LA19 dzięki za update. Możesz napisać coś więcej o restauracjach otwartych dla turystów? Rozumiem że chodzi Ci o nie-hotelowe restauracje? Czy to tylko w Stambule czy całej Turcji? Jak sprawdzają czy jesteś turystą? I czy można gdzieś znaleźć listę co dokładnie jest otwarte?
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 14 Lut 2021 21:33 
Awatar użytkownika

-- 14 Lut 2021 21:25 --

do 1.03 obowiązkowo do Turcji trzeba PCR test, zrobiony 72h przed wylotem.
A co do Niemiec - ja nie pomogę

Adam42k napisał(a):
-- 13 Lut 2021 23:08 --

Witam. Wybieram się do Turcji za 3 tyg. aby wziąć udział w zawodach sportowych. Pytanie jak najlepiej dostać się w tej chwili, czy z Berlina nie ma większych problemów? Na powrocie rzeczywiście wymagany jest test? Ktoś ma jakieś doświadczenia z ostatnich dni?
Pozdrawiam.

-- 13 Lut 2021 23:13 --

Konkretnie to do Antalyi...

-- 14 Lut 2021 21:33 --

Jasne :) wygląda to tak, że w turystycznych miejscach takich jak Hagia Sophia,Blue Mosque naganiacze zapraszają do swoich restauracji, które są otwarte.
To nie są hotelowe restauracje.
- Hello,where are you from?
-Poland
-Dzień Dobry, we are open for tourists you can seat, please come I show you my place (restaurant)
Nie mam żadnej listy, bo są to "nieoficjalnie" otwarte restauracje.
Ziya Sark Sofrası Sirkeci,Hatay Restaurant Hoca Pasa - generalnie okolice Sirkeci i Eminönü,Fatih
Jestem teraz w Erzurum i tutaj są "nieoficjalnie" otwarte restauracje, ale większość tylko w tygodniu :)
Nie sprawdzają w żaden sposób - wystarczy, że mówisz po ang lub po polsku między sobą :)

Pozdrawiam
Laura

NBE322 napisał(a):
@LA19 dzięki za update. Możesz napisać coś więcej o restauracjach otwartych dla turystów? Rozumiem że chodzi Ci o nie-hotelowe restauracje? Czy to tylko w Stambule czy całej Turcji? Jak sprawdzają czy jesteś turystą? I czy można gdzieś znaleźć listę co dokładnie jest otwarte?

#177 PostWysłany: 17 Lut 2021 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 90 771
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Mam tranzyt w IST w locie do WAW. Podobno w strefie tranzytowej jest lab z testami antygenowymi. Czy ktoś przerabiał w praktyce?
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 17 Lut 2021 21:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie przerabiałem, ale się tym interesowałem i wygląda to tak (z tego, co udało mi się ustalić), że znajduje się to za kontrolą paszportową, więc trzeba opuścić strefę tranzytową, a w związku z tym trzeba... wylegitymować się negatywnym wynikiem testu (dopóki Turcja nie zniesie tego wymogu w przypadku przekraczania jej granicy). Przy takim układzie, wybieranie się tam po to, by zrobić sobie test (jak się domyślam, w celu uwolnienia się od kwarantanny) nie ma sensu.
 Profil Relacje PM off
Złoty lubi ten post.

#179 PostWysłany: 17 Lut 2021 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 90 771
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Podobno powyższe dotyczy PCR. Antygenowy jest po stronie airside, wg Tripadvisora. IST ma trzech operatorów testów.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#180 PostWysłany: 17 Lut 2021 22:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Niewykluczone, że zbyt słabo się wgryzłem w temat, albo pojawiło się to stosunkowo niedawno. Jeśli taki punkt antygenowy w strefie tranzytowej faktycznie jest, to świetnie :)

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 18 Lut 2021 10:34, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości