Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 169 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza Sri Lanka
#61 PostWysłany: 24 Sty 2024 23:12 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 809 278
Krajów: 75 / 35.1%
niebieski
Ktoś ostatnio aplikował o wizę ? Czy jest jakiś okres aplikacji , czy tylko wypełnia się datę przybycia do kraju .
Ok., widzę że wniosek można wypełnić na 3 miesiące przed przybyciem do kraju: Posiadacz ETA jest uprawniony do wjazdu na Sri Lankę w ciągu trzech miesięcy od daty wydania ETA.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#62 PostWysłany: 25 Sty 2024 09:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja aplikowałam 23go listopada, datę wjazdu wpisałam na 8/12/2023 i na otrzymanej ETA mam taki zapis:

Validity of ETA (DD/MM/YYYY): Valid 30 days ONLY.(Use before 21/05/2024)

Także nie wiem jak to faktycznie jest.

Z kronikarskiego obowiązku dodam, że ETA przyszła na maila po 5 minutach. A z wypełnianiem arrival card wcześniej szkoda sobie gitary zawracać, tak jak tu ktoś wcześniej napisał. Szybciej to zrobić na lotnisku, tylko warto mieć własny długopis.

Oczywiście nikt o lot powrotny i inne głupoty nie pytał.

Jeśli ktoś, tak jak ja, potrzebowałby przedłużyć sobie wizę do 90 dni, to warto wiedzieć, że przedłużają od dnia wjazdu do kraju, więc można to zrobić nawet następnego dnia po przylocie na Sri Lankę. I warto najpierw spróbować online, ja robiłam według tego poradnika (https://www.visatraveler.com/blog/sri-lanka-visa-extension-online) i przeszło. Nawet pomimo tego, że dodałam zdjęcie robione telefonem (a nie profesjonalne) oraz zdjęcie paszportu (a nie skan).
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 25 Sty 2024 14:46 
Awatar użytkownika

złoty
Potwierdzam, też aplikowałem w połowie stycznia i moja ważna do sierpnia, a żony do lipca, robione razem, więc nie wiem dlaczego różne daty ważności, ale eta pozwala na wjazd dwukrotny i jest na 30 dni
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 26 Sty 2024 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Krajów: 35 / 16.4%
Jakby kogoś interesowalo to:
Wiza on line eTa, wniosek złożony w południe a wieczorem już na mailu,
Potwierdzamy tego maila linkiem, który jest w mailu,
Otrzymujemy nr tego potwierdzenia, ja wydrukowałem, ale nie trzeba,
W Colombo na lotnisku przy kontroli wypisujemy taki krótki druczek,
który leży na półkach (podstawowe dane osobowe )
W okienku dajemy paszport i ten druczek i Welcome Sri Lanka
To wszystko :)
Dane styczeń 2024 r.
3 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 26 Sty 2024 16:31 

złoty
Robiłem dzisiaj dwie ETA, maile o zatwierdzeniu obu przyszły po kilku minutach od zapłaty. Oba przyszły z taką samą datą ważności, use before 24/07
Chwila emocji była, bo przy jednej z płatności ściągnęło kasę, ale wykrzaczyła się strona bramki płatniczej :-) Szczęśliwie zaraz przyszło potwierdzenie. Na stronie ETA można też w takich przypadkach sprawdzić status wniosku z samym numerem paszportu i powinno pokazać, czy został złożony.
Nie ma w mailu żadnego linka do zatwierdzenia, tylko link do online arrival card, ale to, jak ktoś już wyżej pisał, można równie dobrze wypełnić na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
savoj lubi ten post.

#66 PostWysłany: 01 Mar 2024 18:46 

Mam problem z wizą- chociaż to może żaden problem- pomóżcie rozstrzygnąć...
Aplikowałam o wizę tydzień temu, płatność zeszła z konta bankowego po 4 dniach ( nie wiem dlaczego?), odczekałam 3 dni żadnego maila potwierdzającego, że mam wizę nie dostałam, ale za Waszymi podpowiedziami weszłam na https://eta.gov.lk/slvisa i check status. Wpisałam dane paszportu, po czym ukazała się tabelka z info, że ETA is approwed. Napisałam też maila do nich - nic, zadzwoniłam, facet kazał zadzwonić z rana ( ich cejlońskiego rana)? ale czy jest sens dopominać się o mailowe potwierdzenie posiadania wizy? Czy sam nr referencyjny wystarczy? Czy wpisuję go na tę karteczkę leżącą na lotnisku przy kolejkach do odprawy paszportowej?
z góry dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 01 Mar 2024 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
Krajów: 7 / 3.3%
srebrny
Jak masz w systemie ststus approved to niczym się nie przejmuj, z tego co pamiętam nikt nawet nie chciał żadnego numeru. Jedyne co to warto zrobić screen maila bo czasem na przesiadce chcą dowód, że masz wizę (mimo, że przecież można ją również wykupić po przylocie)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 01 Mar 2024 19:28 

złoty
Zrób sobie screen albo zapisz PDF strony pokazującej, że jest approved. Tak na wszelki wypadek, bo najpewniej nikt o to nie spyta.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 01 Kwi 2024 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.3%
Podejrzewam, że albo pomyliłaś adres mailowy, albo wiadomość wpadła do spamu. Zazwyczaj potwierdzenie przychodzi szybko.
Jagodzianka57 napisał(a):
Napisałam też maila do nich - nic, zadzwoniłam, facet kazał zadzwonić z rana ( ich cejlońskiego rana)? ale czy jest sens dopominać się o mailowe potwierdzenie posiadania wizy?
Co do kontaktu mailowego - czasem mail na Sri Lankę może nie dojść. Lepiej napisać/zadzwonić/pójść osobiście do ambasady Sri Lanki w Warszawie. Tam jest polski pracownik i łatwiej coś załatwić.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 17 Kwi 2024 23:15 

złoty
Nagła zmiana systemu wizowego Sri Lanki. Sprawa wygląda podejrzanie, bo było zero wcześniejszych zapowiedzi, ale na chwilę obecną wychodzi na to, że zamiast jednorazowej wizy za 50 USD od jutra podstawową opcja ma być półroczna wiza podwójnego wjazdu, z dozwolonym pobytem do 60 dni za każdym razem, z opłatą wizową 75 USD + 18,5 USD haraczu dla pośrednika (którym jest chyba owiana złą sławą firma VFS) + bliżej niesprecyzowane "charges towards payment gateway, taxes and other transaction fees". Czyli pewnie wyjdzie koło 100 USD.
Info w lankijskiej prasie:
https://www.dailymirror.lk/breaking-new ... 108-280788
https://www.adaderana.lk/news/98677/sri ... from-today

Coś co wygląda na nową oficjalną stronę z wizami, ale to jest jeszcze do potwierdzenia, czy to nie jacyś lewi pośrednicy korzystający z zamieszania:
https://www.srilankaevisa.lk/information
[edit: strona jest chyba legitna, bo zalinkowali do niej ze strony lankijskiego urzędu imigracyjnego https://www.immigration.gov.lk/index_e.php]

W każdym razie dotychczasowa https://eta.gov.lk/ nie działa.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 20 Kwi 2024 18:36 

wiza kosztuje 100,77$
Jeszcze prócz wskazanych wyżej jest doliczona opłata convenience fee (śmiech) 7,29 $
Strona działa tragicznie. Odsyłacze nie działają, pola wyboru się nie ładują. Trzeba się logować kilka razy, żeby uzupełnić wniosek. Jak ktoś planuje składać wniosek o wizę przez wskazaną stronę, to polecam sobie zaparzyć do tego melisę. Najlepiej wiadro :D
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 20 Kwi 2024 19:14 

srebrny
To może lepszym pomysłem jest VOA?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#73 PostWysłany: 21 Kwi 2024 19:10 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Mam pytanie czy aktualnie działa visa on arrival? Ktoś to testował? Nadal kosztuje 60$?

#74 PostWysłany: 21 Kwi 2024 19:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Według Timatic: Nationals of Poland can obtain a visa on arrival.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 21 Kwi 2024 19:25 

Loty: 505
Kilometry: 940 010
Krajów: 71 / 33.2%
srebrny
Ale rozumiem, że rosjanie cały czas mają za darmo? To tak jakby się ktoś zamierzał wybierać.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 21 Kwi 2024 21:04 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
-- 21 Kwi 2024 19:07 --

Zeus napisał(a):

Chętnie usłyszę jak ktoś będzie miał info z pierwszej ręki, chyba że można gdzieś wysłać maila po oficjalne potwierdzenie??

-- 21 Kwi 2024 20:04 --

Zeus napisał(a):

Chętnie usłyszę jak ktoś będzie miał info z pierwszej ręki, chyba że można gdzieś wysłać maila po oficjalne potwierdzenie??
meczko lubi ten post.

#77 PostWysłany: 21 Kwi 2024 21:05 

srebrny
Jeśli masz paszport ruski w szufladzie, to korzystaj.
Chyba to mało przydatna informacja, na tym forum.

adam1987 napisał(a):
Ale rozumiem, że rosjanie cały czas mają za darmo? To tak jakby się ktoś zamierzał wybierać.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 21 Kwi 2024 21:19 

złoty
Według informacji z nowej strony wizowej bezpłatne wizy dla m.in. Rosjan obowiązują tylko do 30 kwietnia. Trochę ostatnio na Sri Lance narozrabiali i chyba tolerancja na nich się zmniejszyła.

Za to nie wiedzieć czemu bezwizowy wjazd mają Czesi, wg strony "on the basis of reciprocity", co się nie może zgadzać, bo Czechy należą do strefy Schengen więc nie mogli jednostronnie znieść wiz dla Lankijczyków.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 22 Kwi 2024 19:46 

Mam wylot na majówkę, chyba będę musiał sprawdzić na żywca czy dostanę visa on arrival, bo jest straszny chaos informacyjny.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 22 Kwi 2024 20:55 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
A komuś rzuciła się w oczy informacja co z tymi którzy mają ETA. 15 kwietnia zrobiłem ETA niby ważną do 13.10.24, wyjazd 27.04 średnio mi się uśmiecha wydać kolejne 100$.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 169 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość