Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 14 Sty 2026 14:18 
Awatar użytkownika

złoty
wg mnie można Sajgon ominąć ale za krótko ha long a za długo ninh binh, ogólnie to bym to miasto pominął i nocował tylko w tam Quoc, reszta spoko,
czy da się zrobić północ i południe, da się oczywiście wszystko zależy od priorytetów na czym nam zależy
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#482 PostWysłany: 14 Sty 2026 14:53 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Moim zdaniem Sajgon/HCMC jest warty odwiedzenia ale nie podejmę się rozstrzygać czy jest ciekawszy turystycznie od innych atrakcji Wietnamu, w tym wcześniej wymienionych. W Sajgonie podobała mi się mieszanka architektury kolonialnej, nowoczesnej i azjatyckiego bałaganu. Jeśli ktoś chce zwiedzać tunele, to Sajgon jest jak najbardziej dobra baza wypadową na taką wycieczkę. Ale co kto lubi.
 Profil Relacje PM off
smilealittlebit lubi ten post.

#483 PostWysłany: 14 Sty 2026 15:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Pytanie Północ + Południe pomija Środek, który IMO jest dużo ciekawszy od południa.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#484 PostWysłany: 14 Sty 2026 16:39 

Loty: 46
Kilometry: 129 615
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Ha long moim zdaniem z nocką na statku.
Siedzisz w jacuzzi i podziwiasz przesuwający się krajobraz.
;)
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 19 Sty 2026 19:05 

Nie wiem gdzie tu bałagan widać w Sajgonie, porządek jest :p tylko z ruchem kołowym ciężko.

Imo Sajgon warto odwiedzić. Nawet z czysto historycznego punktu widzenia. Independence Palace jest bardzo fajny, dużo fajnego jedzenia, mnóstwo kawiarni, sklepy z atrakcyjnymi cenami (co kto lubi, ale np wiele azjatyckich firm ma o wiele niższe ceny niż w Polsce). Ja jestem zachwycony a po Phu Quoc (pierwszy przystanek w Wietnamie) moje oczekiwania były dosłownie zerowe. Phu Quoc to dziura i jedna ładna plaża tego nie zmienia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#486 PostWysłany: 25 Sty 2026 14:16 

Witam, oto mój plan:
11 Kwietnia - przylot do Hanoi w środku dnia, relaks w hotelu, wieczorem wyjśćie na piwko, rozpoznanie : )
12 Kwietnia - cały dzień zwiedzanie stolicy
13 Kwietnia - i tu zagwozdka - całodniowa wycieczka Halon Bay czy Ninh Binh ??? Nie zdecydowałem jeszcze
14 - kwietnia - rano wylot do HUE - cały dzień (kupiony już bilet lotniczy)
15 Kwietnia - HUE - cały dzień zwiedzanie / wycieczka z przewodnikiem
16 Kwietnia - rano wyjazd do Da Nang (dzień 1)
17 kwietnia - Da Nang (Dzień 2)
18 kwietnia - Da Nang - (Dzień 3) - późnym wieczorem przelot do Sajgonu
19 kwietnia - zwiedzanie cały dzień - Sajgon
20 kwietnia - wycieczka delta Mekongu + tunele Cu Chi
21 kwietnia - wylot na Phu Quoc
22 -24 kwietnia Phu Quoc
24 rano - przelot do Hanoi i popołudniu samolot do Polski.
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 25 Sty 2026 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Tomasz1982 napisał(a):
12 Kwietnia - cały dzień zwiedzanie stolicy
13 Kwietnia - i tu zagwozdka - całodniowa wycieczka Halon Bay czy Ninh Binh ??? Nie zdecydowałem jeszcze

Zamień te dwa dni kolejnością. Niezależnie którą wycieczkę wybierzesz to wrócisz z niej do Hanoi pewnie ok. 19 lub później. A po przylocie 11 kwietnia, czy w swoim hotelu czy w jakiejkolwiek agencji turystycznej na ulicy obok, spokojnie zdążysz kupić wycieczkę na kolejny dzień. I jak poprosisz to pewnie nawet dostaniesz jakąś zniżkę :)
Tomasz1982 napisał(a):
20 kwietnia - wycieczka delta Mekongu + tunele Cu Chi

Rozumiem, że to też gotowa wycieczka całodniowa? Inaczej trudno to będzie zgrać czasowo.
Wietnam to bardzo ciekawy i różnorodny kraj, a do tego z dużymi odległościami i moim zdaniem nie sposób zobaczyć go przez dwa tygodnie. Trzeba coś wybrać, ale nie jest to łatwe ;)
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#488 PostWysłany: 25 Sty 2026 21:39 

@Cicha_Woda
Tak, mam zamiar to wykupić na getyourguide lub klook

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 25 Sty 2026 22:44, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 27 Sty 2026 18:52 

Jak chcesz, to mogę Ci polecić wycieczkę z której korzystałem. Bardzo fajny guide ze świetnym poziomem angielskiego.
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 28 Sty 2026 10:41 

Poproszę ,zawsze jakaś alternatywa mile widziana.
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 11 Kwi 2026 15:50 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Witam,

Lecimy rodziną (2+11latka) w drugiej poł. sierpnia.
Czytając powyższe plany oraz inne Internety mam w głowie taki plan.
Proszę o ew. uwagi/wskazówki.
Na tą chwilę mój dylemat to wybór między wypadem do Ha Long Bay na 1 dzień i powrót do Hanoi vs wypad do Ha Long z noclegiem na statku i kolejnego dnia z Ha Long bezpośrednio bus do Nin Binh??

17.8 – przylot Hanoi ok. południa
18.8 – Hanoi
19.8 – wyjazd do Halong Bay (wycieczka z noclegiem na statku/ lub 1-dniowa i powrót do Hanoi)
20.8 – zejście ze statku przejazd do Nin Binh / lub przejazd Hanoi do Nin Binh
21.8 – Nin Binh
22.8 – nocny pociąg Nin Binh – Da Nang
23.08 - Da Nang
24.8 - Da Nang/Hoi An
25.8 - Hoi An
26.8 - Da Nang – SGN
27.8 - SGN
28.8 - 5AM powrót do PL (chyba trzeba będzie przeczekać pół nocy na lotnisku w związku z lotem o 5tej rano?)

#492 PostWysłany: 11 Kwi 2026 16:41 
Awatar użytkownika

srebrny
AFC napisał(a):
dylemat to wybór między wypadem do Ha Long Bay na 1 dzień i powrót do Hanoi vs wypad do Ha Long z noclegiem na statku i kolejnego dnia z Ha Long bezpośrednio bus do Nin Binh??
Robiliśmy wersję z noclegiem (Hanoi 2 noce → Ha Long noc na statku → Ninh Binh 2 noce) i szczerze, to biorąc pod uwagę koszt tegoż, zrobiłbym to bez noclegu, a tak naprawdę to ominąłbym Ha Long i spędziłbym więcej czasu w Hanoi lub Ninh Binh. Zwłaszcza w tym drugim masz jeden pełny dzień i do wyboru Trang An albo Tam Coc (choć jeśli pociąg odjeżdża późno, może się udać). Masz dość szybkie tempo z dziećmi od samego początku po jet lagu, może warto zostawić trochę więcej luzu?
 Profil Relacje PM off
AFC uważa post za pomocny.

#493 PostWysłany: 13 Kwi 2026 17:24 

niebieski
Dzięki, ale Ha Long na pewno nie chce odpuszczać.
A jak z wylotem z SGN, czytałem że security potrafi iść bardzo wolno i trzeba być na lotnisku najlepiej min. 4 godziny przed odlotem?
Mając lot o 5tej rano, trzeba będzie tam chyba nocowanie zorganizować?

#494 PostWysłany: 13 Kwi 2026 17:46 
Awatar użytkownika

złoty
oczywiście, że ha long trzeba zobaczyć, wg mnie nie ma nic ciekawszego w Wietnamie, a z tym sajgonem to spokojnie, 3 razy wylatywałem i wszystko szło szybko i sprawnie, gorzej może być na przylocie z zagranicy jak się loty skumulują
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#495 PostWysłany: 22 Kwi 2026 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
AFC napisał(a):
Na tą chwilę mój dylemat to wybór między wypadem do Ha Long Bay na 1 dzień i powrót do Hanoi vs wypad do Ha Long z noclegiem na statku i kolejnego dnia z Ha Long bezpośrednio bus do Nin Binh??

Zwróć uwagę, że jazda z Hanoi do Ha Long Bay trwa ok. 3 godziny w jedną stronę. Powrót tyle samo. Nie wiem ile czasu realnie jest się na wodzie w opcji jednodniowej, bez nocowania na statku. Jednak nie przypuszczam by było to więcej niż 2-3 godziny. Zastanów się czy faktyczne te powiedzmy 2,5 godziny rejsu z całego dnia mają sens i czy nie będą zbyt męczące dla dzieci? Może warto zabrać jedną noc z czasu przeznaczonego na środkowy Wietnam i odrobinę wydłużyć pobyt na północy?
 Profil Relacje PM off

#496 PostWysłany: 22 Kwi 2026 11:00 

niebieski
Dzięki, decyzja już podjęta będziemy korzystać z opcji rejsu 2D1N na Ha Long Bay.
Podpowiedzcie jeszcze proszę, czy lepiej bookowac taką wycieczkę przez neta wcześniej czy na miejscu w Hanoi też coś bez problemu znajdę z 1-2dniowym wyprzedzeniem?
Ew. jaka może być różnica cenowa?

#497 PostWysłany: 22 Kwi 2026 11:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
Krajów: 80 / 37.4%
Bez problemu znajdziesz z 1-2 dniowym wyprzedzeniem na starym mieście w Hanoi, w jednej z wielu mieszczących się tam agencji.
Cenę wycieczki, tak najogólniej, bardziej determinuje jej standard niż czas zabookowania, z moich obserwacji.

p.
AFC lubi ten post.

#498 PostWysłany: 22 Kwi 2026 11:23 
Awatar użytkownika

złoty
tak tylko na miejscu, będzie zdecydowanie taniej i spokojnie kupi się na następny dzień,
jeszcze może przy okazji dopiszę ile trwa rejs jednodniowy, rano wypływa z cat ba, potem między wyspami, czas na kąpiel, kawę i obiad, po drodze pływanie kajakiem, odpoczynek na małej wysepce z możliwością wejścia na szczyt, ale najważniejsze są widoki, powrót późnym popołudniem.
dla porównania wrzucam ceny z getyourguide,
https://www.getyourguide.com/pl-pl/hanoi-l205/.
 Profil Relacje PM off
AFC lubi ten post.

#499 PostWysłany: 22 Kwi 2026 14:00 

Loty: 46
Kilometry: 129 615
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Bajerem jest jacuzzi na górnym pokładzie i dobre jedzenie.
Polecam ten stateczek.

Image

My byliśmy grupowo ale pojedyncze osoby były na pokładzie we własnym zakresie.
 Profil Relacje PM off

#500 PostWysłany: 05 Maj 2026 08:29 

Byłem dwa dni w Ho Chi Minh - gdybym jeszcze raz planował trasę to bym zamienił na jakąś inną destynacje, na miejscu wykupiłem wycieczkę całodniową na GetYourGuide - Tunele + Delta Mekongu - niestety bardzo się rozczarowałem, miasto - zaliczyliśmy powiedzmy najbardziej popularne punkty - zamienił bym te dwa dni na dodatkowe dwa dni na Phu Quoc albo zatokę Ha Long .
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość