Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Szczepienia
#41 PostWysłany: 17 Sty 2015 19:57 

Loty: 277
Kilometry: 430 135
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Orientujecie się, gdzie w Warszawie obecnie najbardziej opłaca się zrobić szczepienia? Wszędzie trzeba doliczyć koszt wizyty lekarskiej czy sa miejsca, gdzie konsultacja jest bezpłatna?
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#42 PostWysłany: 18 Sty 2015 18:17 

dd89 napisał(a):
Orientujecie się, gdzie w Warszawie obecnie najbardziej opłaca się zrobić szczepienia? Wszędzie trzeba doliczyć koszt wizyty lekarskiej czy sa miejsca, gdzie konsultacja jest bezpłatna?

http://www.szczepienia.waw.pl/

Ja tam robiłem ze znajomymi przed Gambią, bardzo miła pani doktor konsultacja była w cenie. Warto wcześniej zadzwonić i się umówić.

#43 PostWysłany: 25 Sty 2015 23:18 

Loty: 277
Kilometry: 430 135
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Danny napisał(a):
dd89 napisał(a):

http://www.szczepienia.waw.pl/

Ja tam robiłem ze znajomymi przed Gambią, bardzo miła pani doktor konsultacja była w cenie. Warto wcześniej zadzwonić i się umówić.

Dzięki! Byłam, pierwsze szczepienia zrobione.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 29 Sty 2015 21:58 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Moze to bedzie pomocne dla niektorych forumowiczow mieszkajacych w uk. Jesli jestesmy zarejestrowani w NHS to poprostu dzwonimy do najblizszej placowki, wyjasniamy, ze z powodu podrozy (np Peru) potrzebujemy wykonac szczepienia. Przeprowadzalem taka akcje na ponizsze choroby(ang): hepatis a+b, typtyhim, polio, tetanus, diphtheria - wszytkie powyzsze bezplatnie. Za yellow fever trzeba bylo doplacic £47. Uwaga, aby uzyskac darmowo te szczepienia nalezy odpowiednio z wyprzedzeniem w czasie sie zarejestrowac. Na ostatnia minute, niestety trzeba wykonac zabieg prywatnie w specjalistycznych przychodniach...
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#45 PostWysłany: 03 Lut 2015 13:05 

Niestety ceny takich szczepionek w Polsce sa wysokie :( Dlatego jeżeli ma się taką możliwość to warto zaszczepić się w publicznej służbie zdrowia na 'zachodzie'. Albo liczyć na akcje typu 'Żółty Tydzień' itd.
 PM off  

#46 PostWysłany: 03 Lut 2015 13:21 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Polecam stacje Sanepidu- są w całej Polsce. Ceny szczepionek generalnie są wysokie, gdy korzystałem z sanepidu w Warszawie rok temu należały do niższych.
I był kompetentny lekarz, nie namawiał do wszystkiego jak leci , jak to robią niektóre strony sponsorowane przez firmy farmaceutyczne.

#47 PostWysłany: 03 Lut 2015 16:22 

Loty: 2
Kilometry: 2 927
Krajów: 2 / 0.9%
paweł p napisał(a):
Polecam stacje Sanepidu- są w całej Polsce. Ceny szczepionek generalnie są wysokie, gdy korzystałem z sanepidu w Warszawie rok temu należały do niższych.
I był kompetentny lekarz, nie namawiał do wszystkiego jak leci , jak to robią niektóre strony sponsorowane przez firmy farmaceutyczne.

Ja w zeszłym roku szczepiłam się w Sanepidzie, ale w tym roku się na to nie zdecydowałam, ponieważ znajoma Pani Doktor powiedziała, że w jej ośrodku (Ursynów) są kolejki i nie da się umówić na godzinę, tylko trzeba czekać, a na to to ja niestety nie mam czasu w dni pracujące. Co więcej, wcale nie takie tanie akurat tam mają szczepionki - sprawdzałam też w Lux Medzie, gdzie mam abonament i w LX same szczepionki były w większości tańsze, tyle, że trzeba byo zapłacić za wizytę (niestety nie jest to w abonamencie, ale jest jakaś zniżka na wizytę + szczepionki dla tych co mają abonament) - ostatecznie wychodziło podobnie cenowo w obu miejscach. Być może zależy jakie to szczepionki, ja teraz interesowałam się tymi mniej podstawowymi, więc może te podstawowe faktycznie by były tańsze w Sanepidzie...
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Lut 2015 16:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
W zaszłym tygodniu dokładnie interesowałam się sprawami szczepień podróżniczych.
W Warszawie w Wojewódzkim Szpitalu Zakaźnym ul. Wolska 37, codziennie w godz. 10:30 - 13:00 możesz przyjść bez skierowania i bez kolejki zaszczepić się na co tam potrzebujesz. Cena wizyty to 80 zł + koszt szczepionek.
A tu macie aktualny cennik szczepionek: http://zakazny.pl/attachments/364_PCHZ_Cennik_2013_B.pdf

#49 PostWysłany: 03 Lut 2015 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Krajów: 36 / 16.8%
Czy istnieje jakiś standardowy wzór dokumentu potwierdzającego odbycie szczepień?
Z Sanepidu poznańskiego mamy tylko takie białe książeczki kartonowe, czterostronnicowe, gdzie są daty, nazwy i pieczątka lekarza, jedynie po polsku. Znajomi, kiedy lecieli do Ameryki południowej, mieli jakieś żółte książeczki, wielostronnicowe i kilkujęzyczne. Szczepili się jakoś prywatnie.
Wybieramy się do Brazylii/Argentyny i zastanawiamy się czy może to być problem, że nie zrozumieją naszych książeczek. Na przejściu Foz do Iguacu/Puerto Iguazu ktoś wymaga tego w ogóle?

#50 PostWysłany: 03 Lut 2015 17:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
W Krakowie, w szpitalu JPII, dostaje się Żółtą Książeczkę za darmo:

Image

A w niej są wszystkie szczepionki, kiedy je zrobiłeś i do kiedy ważne, po angielsku i po polsku.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#51 PostWysłany: 03 Lut 2015 17:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Dokładnie, dostajesz tak zwaną "Żółtą książeczkę" i masz ją (no no :D ) do końca życia. Niektóre szczepienia są ważne rok, niektóre 10 lat.

#52 PostWysłany: 03 Lut 2015 23:11 
Awatar użytkownika

Potwierdzam, żółtą książeczkę można dostać np. w Warszawie na ulicy Żelaznej 79, gdzie można dokonać też konsultacji i szczepień.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 03 Lut 2015 23:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Warto tylko dodać, że obecnie punkt szczepień z Żelaznej został przeniesiony na Ursynów (ul. Nugat 3). Tak tylko informuję, w razie jakby się ktoś już rozpędził na Żelazną;)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 03 Lut 2015 23:25, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 03 Lut 2015 23:51 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
travelIsFUN napisał(a):
Moze to bedzie pomocne dla niektorych forumowiczow mieszkajacych w uk. Jesli jestesmy zarejestrowani w NHS to poprostu dzwonimy do najblizszej placowki, wyjasniamy, ze z powodu podrozy (np Peru) potrzebujemy wykonac szczepienia. Przeprowadzalem taka akcje na ponizsze choroby(ang): hepatis a+b, typtyhim, polio, tetanus, diphtheria - wszytkie powyzsze bezplatnie. Za yellow fever trzeba bylo doplacic £47. Uwaga, aby uzyskac darmowo te szczepienia nalezy odpowiednio z wyprzedzeniem w czasie sie zarejestrowac. Na ostatnia minute, niestety trzeba wykonac zabieg prywatnie w specjalistycznych przychodniach...

Wielkie dzieki, nie wiedzialam o tym. A szczepiles sie pomimo, ze te szczepionki nie sa wymagane czy akurat byly wymagane z kraju do ktorego podrozowales? My lecimy do Tanzanii i zadne szczepionki nie sa wymagane i mamy troche odmienne zdania z mezem. On chce sie szczepic ja nie :)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Lut 2015 13:25 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
niebieski
Może komuś pomoże nasz sposób, albo już takie info tu było. Jak my się szczepiliśmy to ceny szczepionek nie były zbyt atrakcyjne w specjalistycznych punktach szczepień. Do tego dochodziła konieczność konsultacji lekarza przed itp. Itd… więc robiliśmy tak, że szliśmy do lekarza rodzinnego, badał nas, mówiliśmy o co chodzi i przepisywał nam na receptę szczepionki. Kupowaliśmy je w aptece (ważny jest ich transport np. w termosie, chodzi o temperaturę!) i jechaliśmy z powrotem do naszego ośrodka zdrowia, gdzie podawano nam je… nie wiem jak na dzień dzisiejszy, ale kilka lat temu dawało to spore oszczędności… Oczywiście jakieś szczepienie na początku naszych przygód z podróżami mieliśmy w miejscu, gdzie otrzymywaliśmy żółtą książeczkę szczepień, więc wszystko jest udokumentowane…
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 05 Lut 2015 13:45 

Loty: 324
Kilometry: 484 457
Krajów: 29 / 13.6%
Co do Warszawy, to polecam za pierwszym postem (dzięki, skorzystałam w zeszłym roku) szpital MSWiA:

http://cskmswia.pl/csk/kliniki-i-poradn ... html?poz=2

zdaje się, że wciąż są jedną z tańszych opcji (na pewno tańszą niż Sanepid).
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 05 Lut 2015 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 414 687
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Ja za to polecam (również w Warszawie) szczepienia w Szpitalu Zakaźnym na Wolskiej http://www.zakazny.pl/index.php/kontakt - może ktoś akurat tam będzie miał blisko :) Tylko pamiętajcie o wzięciu gotówki, nie można płacić kartą, ale na szczęście jest bankomat po drugiej stronie w razie co :D Ale lepiej się przygotować od razu :) Również otrzymuje się żółtą książeczkę szczepień ;)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 06 Lut 2015 18:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Pado napisał(a):
więc robiliśmy tak, że szliśmy do lekarza rodzinnego, badał nas, mówiliśmy o co chodzi i przepisywał nam na receptę szczepionki. Kupowaliśmy je w aptece (ważny jest ich transport np. w termosie, chodzi o temperaturę!) i jechaliśmy z powrotem do naszego ośrodka zdrowia, gdzie podawano nam je… nie wiem jak na dzień dzisiejszy, ale kilka lat temu dawało to spore oszczędności…

Wiadomość z wczoraj - nadal można tak robić i faktycznie jest to duża oszczędność (nie płacimy za wizytę u specjalisty, czyli, w zależności od miejsca, ok 100 zł). Do lekarza rodzinnego trzeba wziąć żółtą książeczkę, on wypisuje receptę na szczepionkę, kupujemy ją sami w aptece (można nawet w aptece bezpłatnie wypożyczyć torbę termiczną do przenoszenia szczepionki) i szczepią nas w gabinecie zabiegowym przychodni. Bez pierwszej wizyty u specjalisty jednak się nie obejdzie (żeby jakieś tam szczepionki już w niej mieć i w ogóle dostać żółtą książeczkę :)

#59 PostWysłany: 09 Lut 2015 13:50 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
niebieski
mnie nawet nie chodziło o oszczędność na wizycie u lekarza, ale były różnice w cenach szczepionek (tj. w aptece były tańsze i jak się te szczepionki pozbierało to wychodziła niezła kwota oszczędności)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 09 Lut 2015 15:29 

Aarek, nie dostales zoltej ksiazeczki, bo nie szczepiles sie na zolta febre. Inne szczepienia sa tylko zalecane i nikt nie bedzie Cie prosil o okazanie dowodu szczepienia na wzw A czy dur brzuszny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość