Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Maj 2016 00:11 

Loty: 1
Kilometry: 2 347
Krajów: 2 / 0.9%
Będzie to krótka relacja i parę zdjęć, ukazujących wojnę na Ukrainie i stosunek samych Ukraińców do niej (z mocnym przymrużeniem oka).

Temat traktuję bardzo osobiście, ponieważ byłam w samym środku wydarzeń, podczas mojego pomieszkiwania w Doniecku. Mam nadzieję kiedyś wrócić do tego miasta, jak już konflikt ucichnie i będzie jeszcze ono w granicach Ukrainy (oby!) ;) Wojna nie odstrasza mnie natomiast od podróży do Lwowa, gdzie często wpada mi w oko wszystko, co obrazuje stosunek Ukraińców do separatystów i całego tego zamieszania... Widać, że czasami potrafią podejść do tego ze sporym dystansem. Wrzucam parę zdjęć wraz z podpisami.

Rosjan generalnie się we Lwowie nie lubi. I wszystkiego co rosyjskie: produktów, języka, czasem potraw...
Pielmieni, potrawa kuchni rosyjskiej, cieszy się we Lwowie nadal popularnością, choć nie w każdym miejscu taką samą...

Image

Dla nieznających cyrylicy transkrypcja (błędy ortograficzne są celowe): Pjilmjjeni - izwjjenitjje nje padajom. Njjetu w asortjimjjentje.

Image

Można za to napić się takiego drinka.

Image

...albo takiego piwa (PUTIN CHUJLO)

Image

Jak już jesteśmy w temacie piw, pijąc ZENYKA wspieracie armię ukraińską ("Uratuj Ukrainę").

Image

A napijmy się go w knajpie, co prawda w barwach UPA, aczkolwiek o ciekawej nazwie XUTIN PUJLO (wystarczy zamienić dwie pierwsze litery słów ze sobą a nazwa stanie się mniej tajemnicza).

Image

Tutaj na pewno nie uraczycie rosyjskich produktów.
Pierwszy napis (tłumaczenie): Nie kupuję u okupanta. Bojkot!
Drugi napis (tłumaczenie): Tutaj nie ma rosyjskich towarów. Bojkot agresora.

Można za to kupić dosyć ciekawe pamiątki:

Image

Koszulka.

Image

Image

A napis na papierze brzmi: POCZUJĘ KAŻDEGO. DO ZEWNĘTRZNEGO STOSOWANIA. Papier toaletowy, rozmiar M.

Image

Tutaj wersja z Putinem. W wielu sklepach jest specjalna zniżka dla kupujących owe pamiątki po okazaniu rosyjskiego paszportu ;)

Image

Gustowne wycieraczki. Jest też wersja z Janukowyczem.

Image

Image

Napisy na murze.

Image

Image

Bardzo powszechne we Lwowie jest malowanie wszystkiego w narodowe barwy Ukrainy. Całe place zabaw, barierki, schody, napisy są w niebiesko-żółtych barwach.

No i na koniec pozytywny akcent. Gdzieś wśród bloków, na obrzeżach:

Image

"UKRAINA ZWYCIĘŻY!"

I ja mam taką nadzieję.

Nawet temat wojny może być potraktowany z lekkim dystansem. Sama się skusiłam na pamiątkę w postaci papieru toaletowego, eh gdybyście tylko widzieli minę Strażnika Granicznego, któremu wpadł on w ręce przy kontroli ;) Zachęcam do odwiedzin Lwowa.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość