Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lut 2024 10:26 

złoty
Kilka przydatnych informacji o podróżowaniu koleją przez Sri Lankę. Stan z lutego 2024.

Strona z rozkładem jazdy:
http://www.railway.gov.lk/

Strona do rezerwowania biletów:
https://seatreservation.railway.gov.lk/mtktwebslr/
Przechodzą płatności polską kartą. Bilety pojawiają się w systemie 30 dni przed datą podróży, ale na niektóre pociągi pojawiają się później. Zrobioną przez internet rezerwację trzeba później wymienić na wydrukowany bilet. Można to zrobić na stacji albo w punkcie operatora telefonii komórkowej Mobitel. Zwłaszcza ta druga opcja jest przydatna, bo Mobitel ma swój punkt na lotnisku w hali przylotów i można w nim od razu po przylocie hurtem wydrukować wszystkie swoje bilety kolejowe.

Strona do rezerwowania biletów pokazuje wszystkie stacje, ale rezerwować bilety da się tylko pomiędzy ważniejszymi. Na takim bilecie można potem wsiąść na stacji pośredniej, nie trzeba na początkowej. Przykładowo: jeżeli chcemy pojechać z Haputale do Kandy, to strona pokaże niedostępność biletów na tym odcinku, ale można kupić bilet na odcinek Ella - Kandy albo Badulla - Kandy i wsiąść w Haputale.
Podobnie musieliśmy zrobić na trasie Habarana - Colombo - biletów z Habarana nie da się zarezerwować, więc zrobiliśmy rezerwację z Polonnaruwa.

Bilety na widokowej trasie Kandy - Nanu Oya (dla Nuwara Eliya) - Ella - Badulla bardzo szybko znikają, warto na nie polować dokładnie 30 dni przed planowaną podróżą. Łatwiej dostępne są bilety w drugą stronę, w kierunku Badulla --> Kandy, więc zawsze można ulepić trasę po górach i plantacjach herbaty posiłkując się częściowo autobusami (na trasie Kandy - Nuwara Eliya są zresztą o wiele szybsze od pociągu) i częściowo odcinkami pociągiem.
Najlepsze na tej trasie są 2 klasa (fotele typu autobusowego/lotniczego w układzie 2+3) albo 3 klasa (układ 3+2, naprzeciwko siebie przy stoliku), bo klimatyzowana 1 klasa nie ma otwieranych okien. 2 i 3 klasa są też moim zdaniem lepsze od "observation car" doczepianego na końcu składu, który ma co prawda szerokie panoramiczne okno na końcu, ale z niego korzystają tylko pasażerowie z pierwszego, ew. drugiego rzędu przed nim. Okna boczne są dość wąskie, w 2 i 3 klasie widoki na boki są znacznie lepsze.

Na trasie Colombo - Galle (i dalej do Matara i Beliattha) większość pociągów nie ma wagonów z rezerwacją, dla rezerwacji dostępne są tylko 2 pociągi po południu z Colombo i 2 bardzo wczesnym ranem z Galle.

Jeżeli celujecie w pociągi bez rezerwacji z Colombo, to warto sprawdzić, czy odjeżdżają ze stacji Colombo Fort czy Maradana i wsiadać na początkowej stacji, bo to może być jedyna szansa na miejsce siedzące. Pociągi do Galle startują ze stacji Maradana, są podstawiane ok. 20 min przed odjazdem.
Bilety bez rezerwacji są kilkukrotnie tańsze niż miejsca rezerwowane (które i tak kosztują dość śmieszne pieniądze na nasze standardy), ale tu obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy do miejsca siedzącego.

Pociągi się dość mocno spóźniają i na siebie nie czekają, więc nie ma co planować przesiadek "na styk", ewentualnie liczyć się z tym, że trzeba będzie jechać bez rezerwacji następnym pociągiem.

Przydatna aplikacja lankijskich pasjonatów kolei RDMNS.LK. Pokazuje ruch pociągów na żywo, można też na niej sprawdzić jakie klasy i ile wagonów są w danym pociągu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#2 PostWysłany: 25 Mar 2024 19:37 

złoty
Update: na forum Tripadvisor piszą, że od połowy marca nie trzeba już drukować biletów kupionych przez internet na stacji albo w Mobitelu. Można mieć je elektronicznie albo wydrukować sobie samodzielnie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Paź 2024 11:34 

Loty: 114
Kilometry: 239 036
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Pytanie odnośnie kupna biletów. Chciałbym kupić na obleganą trasę Kandy - Ella i najchętniej na 2klasę z rezerwacją miejsc. Z tego co czytam można kupić bilety w dniu odjazdu w kasach i tu rodzi się problem ponieważ nie wyrobię się by je zakupić wcześnie, a one szybko znikają. Przez internet 30dni przed podróżą, ale czytam, że dorwanie tych biletów z rezerwacją miejsc jest praktycznie niemożliwe. Podróżujemy z dwójką dość małych dzieci i jak dla mnie samego podróż przy otwartych drzwiach jest kusząca, tak z młodymi wolałbym mieć gdzie usiąść. Widzę, że strona 12asiago sprzedaje takie bilety z dużym wyprzedzeniem z przebitką koło 75%. Rzeczywiście kupując u nich dostanie się te bilety? Jak oni to robią, ktoś je od nich kupi przed podróżą i mi dośle na maila? Nie ogarniam tego :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Paź 2024 13:22 

Loty: 295
Kilometry: 404 833
Krajów: 47 / 22.0%
złoty
Kiedy lecisz? Jechałem pociągiem 12.09 i bez problemu kupiliśmy bilety kilka dni wcześniej. Jak sprawdzałem inne daty to również była pełna dostępność. Możliwe, że problem z zakupem biletów jest w szczycie sezonu tj. styczeń/luty. Jeśli chcecie „ładne zdjęcia w otwartych drzwiach pociągu” to zalecam kupno 3 klasy, tam wszystkie drzwi są otwarte, w drugiej klasie są otwarte tylko jedne lub żadne. W zależności od humoru konduktora i Pana odźwiernego.
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 04 Paź 2024 13:45 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Potwierdzam w klasie "turystycznej" tylko jedne drzwi otwarte, na samym końcu pociągu.
Atmosfera pod koniec trasy robi sie nerwowa jak każdy kto nie zrobił fotki chce się tam dopchać. Zapomni o spokojnej jeździe w drzwiach, co chwile ktoś chce foto, na chwilke sie zamienic itp. Wkurzajace strasznie jeśli ktoś się nastawi na kontemplacje czy podziwianie widokow w taki sposob.
Nam bilety ogarniał przewodnik, więc w tym temacie niestety nie pomogę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 04 Paź 2024 14:09 

złoty
Dodam również, że drzwi pomiędzy 2 i 3 klasą są zamknięte i nie ma możliwości przejścia na zrobienie fotki i powrót.
gruby_inversia lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Paź 2024 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.4%
Pociągiem (Kandy - Ella) jechałem parę lat temu więc mogło sie cos zmienić. Tak czy inaczej bilet normalnie kupiłem w kasie (jakoś godzinę wcześniej). Oczywiście wziąłem 3 klasę bo wolałem jechać z lokalsami niż rozwrzeszczanymi turystami. Cena owszem była mniejsza ale cóż to za cena zważywszy na realia Lankijsko - Polskie (groszowe różnice).Tak więc siedziałem sobie albo między lokalsami (przy oknie), czasem stałem w korytarzu lub siedziałem w otwartych drzwiach jadącego pociągu (byłem w styczniu). Z biegiem czasu turyści pojawiali się w 3 klasie ale raczej tacy którzy kupili bilet na ów klasę. Czy było połączenie z klasą dla turystów czy się na trasie przesiadali to nie wiem. Co jakiś czas na stacjach lub pomiędzy nimi pojawiali się także drobni sprzedawcy.
Jeszcze jedna sprawa jako ostrzeżenie. Byłem świadkiem jak lasce z przedziału obok (gdy na chwilę wyszła na foto / wc?) i zostawiła swój bagaż. Skradziono go! a w nim dokumenty, paszport, pieniądze karty... Szczęście w nieszczęściu że była chyba z chłopakiem / kumplem.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 04 Paź 2024 15:46 

złoty
Jeżeli chodzi o kontemplowanie widoków, to znacznie lepsze od drzwi jest po prostu miejsce przy oknie w 2 albo 3 klasie. Są szerokie otwierające się okna.
Przy drzwiach, jak pisali poprzednicy, ciągły ruch, każdy chce sobie zrobić instagramowe zdjęcie. Pomijam już to, że z dziećmi jazda w drzwiach może być po prostu niebezpieczna.
Co do biletów - ja kupiłem przez stronę 30 dni przed podróżą, ale trafiliśmy na dzień kursowania pociągu Ella Odyssey, na który trochę łatwiej dostać bilety.
Na kupienie w kasie biletu na rezerwowane miejsce dzień czy dwa przed odjazdem bym nie liczył. Można ponoć kupić ze sporym narzutem nawet tuż przed odjazdem od mafii biletowej, ale nie rozpoznawałem tematu, bo nie miałem potrzeby.
 Profil Relacje PM off
gruby_inversia lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 04 Paź 2024 21:01 

złoty
PS. Nie ma czegoś takiego jak "klasa dla turystów" i "dla lokalsów", bilety na wszystkie klasy są dostępne na równych zasadach i w tej samej cenie dla wszystkich. Na linii Kandy - Badulla (przez Ella, Haputale i Nanu Oya) turystów będzie bardzo dużo w każdej klasie, bo a) to jest ta słynna widokowa linia, b) turystów jest w ogóle w Sri Lance dużo na km2, c) znacznie szybszy jest na tej trasie autobus, więc lokalsi spiesząc się nie pojadą pociągiem. My jadąc w jedną stronę trafiliśmy w 3 klasie na sympatyczną ekipę lokalsów jadących na weekendowy wypad i trochę się z nimi zaprzyjaźniliśmy, ale na to oczywiście nie masz wpływu.
Wagony z rezerwowanymi miesjcami i bez rezerwacji są oddzielne i nie ma między nimi przejścia. Ich ułożenie w danym pociągu można podejrzeć na apce RDMNS.LK Dzięki temu w wagonach z rezerwacjami nigdy nie ma tłoku, niezależnie od tego, czy to 1, 2 czy 3 klasa, a wręcz czasem są wolne miejsca jeżeli jest no show albo ktoś wysiądzie wcześniej albo wsiądzie później niż trasa, na którą ma bilet. To ostatnie wręcz wymusza system rezerwacji przez internet, bo można kupić bilety tylko między większymi stacjami, np. nie da się przez stronę kupić biletu ze stacji Haputale albo na tę stację.
Na wagony bez rezerwacji można kupić bilet nawet w ostatniej chwili i zawsze można do nich wsiąść, w granicach fizycznej możliwości, ale jest ryzyko, że będzie spory tłok i trzeba będzie stać.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 05 Paź 2024 08:46 

złoty
Rozkład wagonów dla pociągów odjeżdżających z Ella:
ECR i SCR to wagony z rezerwacją miejsc. AFC to pierwsza klasa.
Image
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 10 Sty 2025 00:47 

HON fly4free
Jechałem na zwykłej trasie "komunikacyjnej" Kandy - Kolombo:
- zakup biletu bez problemu na stronie kolei, płatność kartą, bilet elektroniczny wystawiony od razu
- biletu nie trzeba drukować / wymieniać na stacji itp. Wystarczy go mieć i pokazać w telefonie w trakcie kontroli
- w zależności od pożądanej godziny / dnia warto dokonać zakupu z pewnym wyprzedzeniem, a nie w ostatniej chwili - może nie być wolnych miejsc
- wybrałem poranny Intercity Express w pierwszej klasie (cena: ok. 22 PLN) : układ miejsc 2-2, w miarę czysto, choć wnętrza i udogodnienia są wyraźnie zużyte
- w trakcie przejazdu nie ma wliczonego serwisu, ale co jakiś czas ktoś przechodzi z kanapkami i innymi przekąskami do zakupu + w pociągu jest przedział barowy
- pociąg był podstawiony na stacji z wyprzedzeniem, odjechał o czasie, dojechał do Kolombo-Fort z ok. 10 minutowym opóźnieniem względem rozkładu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Mar 2025 14:18 

Czy ma ktoś doświadczenie z kupnem biletu na trasę Kandy-Ella kiedy bilety przez 12goasia zostały anulowane?

Próbowałem na oficjalnej stronie i w kasie, ale na razie biletów nie ma. Czy zostaje tylko kupno miejsca bez rezerwacji w dniu odjazdu? Czy może ktoś może polecić jakiegoś innego pośrednika, który jest w stanie 2 bilety wykombinować :)? Dodam, że wyjazd już niedługo bo 14.03:)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Mar 2025 15:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zawsze możesz kupić bilety na pociąg lokalny, który jest duuużo tańszy, ale nie ma rezerwacji miejsc siedzących.
Jest ich kilka na tej trasie.
Znacznie ciekawszy klimat, ale może się okazać że cześć drogi spędzisz stojąc.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Cze 2025 14:44 

Loty: 68
Kilometry: 187 030
Krajów: 33 / 15.4%
Hej

Prosiłbym o poradę na trasie Kandy-Elle bede na Sri Lance z dwójka małych dzieci nie chce jechać całej tej trasy. Czy ktos może zaproponować jakis krotszy odcinek, który skonczy sie w Ella. Gdzie najlepiej wsiaść nie chciałbym dłużej niz 3h jechać

Dziekiuje
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Cze 2025 15:11 
Awatar użytkownika

Nuwara Elija, bardzo warto odwiedzić
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Cze 2025 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 248
Kilometry: 490 163
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
@ooooxxoooo
Większość ludzi przejeżdża odcinek Nuwara Eliya - Ella. W naszym pociągu z Elli w Nuwarze wysiadł dosłownie cały wagon oprócz nas.

Ja dojechałem z Elli do Hatton, skąd łapałem taxi do Colombo, bo mi się spieszyło. Na odcinku Nuwara Eliya - Hatton złapaliśmy ponad godzinę dodatkowego opóźnienia, więc wyszło to kompletnie bez sensu, lepiej było łapać transport od razu w Nuwara Eliya.

Jechałem tym pociągiem w 3rd class reserved i standard był bardzo w porządku. Nawet łazienka znacząco nie odbiegała od starszych składów PKP. Wagony 3 klasy bez miejsc reserved były wypchane po brzegi, ale w wagonach reserved nie można jechać bez miejsca, więc jechało się komfortowo. Od 2 klasy 3 klasa różni się chyba tylko siedzeniami, które w 3 klasie są niezbyt wygodne, a w 2 podobno całkiem wygodne, ale na mój przejazd cała 2 klasa była wykupiona, gdzie w 3 było sporo wolnych miejsc, więc komfortowo można było sobie też zmieniać stronę po której się siedzi.

Przy okazji również bardzo polecam aplikację RDMNS.LK. Kupując bilety nie ma możliwości wyboru miejsc, a nigdzie nie mogłem znaleźć rozkładu siedzeń w pociągu, więc nie wiedziałem nawet czy dostaliśmy miejsca przy oknie, obok siebie, po której stronie. W tej aplikacji każdy pociąg ma podany rozkład miejsc i nawet można sobie w 3D obejrzeć wnętrze pociągu. Po sprawdzeniu okazało się, że nie dostaliśmy miejsc które chcieliśmy, ale bilety są na tyle tanie, że zaryzykowaliśmy kupienie ich jeszcze raz i tym razem się poszczęściło.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Cze 2025 15:16 

Loty: 169
Kilometry: 213 400
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Myślę że z Nuwara Elija będzie optymalnie ale…. tam też musisz czymś dojechać
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Cze 2025 16:55 
Awatar użytkownika

złoty
Myśmy zrobili sobie po prostu odcinek Ella-Badulla (a w zasadzie odwrotnie) i w zupełności wystarczyło. Godzinka w pociągu, fajne widoki, Lankijczyk z klamką/kluczem, by otworzyć drzwi wagonu i pyknąć parę fotek, się oczywiście znalazł. Powrót tuktukiem za 20 zł, bo nie chciało mi się targować.

#19 PostWysłany: 13 Sie 2025 12:01 

złoty
Lankijskie media donoszą, że kontrolerzy zaczną sprawdzać, czy dane na bilecie pokrywają się z dokumentami pasażerów.
https://www.newswire.lk/2025/08/11/book ... -launched/

To trochę "odkrywanie Ameryki", ale jeżeli zaczną się konsekwentnie do tego stosować, to może uda się wreszcie ukrócić "mafię biletową" w Kandy wykupującą bilety na trasie do Ella/Badulla i odsprzedającą je z kilkukrotnym zyskiem. Czyli powinno być łatwiej z dostępnością miejsc przez internet.
Według pierwszych doniesień - zaczęło działać:
https://www.newswire.lk/2025/08/11/trai ... crackdown/
Oczywiście spory znak zapytania, czy będzie tak dalej, bo można podejrzewać, że "mafia biletowa" opłacała się przynajmniej konduktorom jeżeli nie komuś wyżej w strukturze kolei.

Jeżeli ktoś będzie jechał w najbliższym czasie, dajcie znać, czy sprawdzali dokumenty razem z biletami!
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Paź 2025 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Muszę zmienić program podróży - czy ktoś z was miał doświadczenie w zwrocie biletów ?
Wyczytałem, że w okresie 2-7 dni przed podróżą zwrot wynosi 50%
Niestety na stronie nie widzę swoich biletów.
Czy da się to zrobić na stacji w kasie ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości