Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Cze 2016 08:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam pytanie odnośnie czasu potrzebnego na odbiór biletu kolejowego i na formalności na lotnisku.

Samolot ląduje o 5:40 na lotnisku Pudong, Szanghaj.
Z tego co widzę podróż metrem do stacji kolejowej Hongqiao skąd odjeżdżają pociągi klasy G to ok. 2h.
Czy uwzględniając czas na formalności na lotnisku (mamy wizy), czas przejazdu i czas potrzebny na odebranie zamówionych przez internet biletów na stacji kolejowej (czy są kolejki w lipcu o tej porze?) wybranie pociągu odjeżdżającego o 11:00 zapewnia odpowiedni margines bezpieczeństwa na ew. opóźnienie samolotu czy inne niespodziewane zdarzenia?

Druga sprawa to powrót na lotnisko z centrum Szanghaju, rzecz w tym, że fajnie byłoby przejechać się Maglevem. Przy czym okazuje się, że pierwszy pociąg który jedzie z pełną prędkością odjeżdża o 9:02. Czy bezpiecznie mogę założyć, że wystarczy czasu (wliczając nadanie bagażu) z pewnym zapasem na samolot o 10:50?
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#22 PostWysłany: 19 Cze 2016 08:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Dużo za ciasno.
Mieć wize to jedno a odstać swoje w kolejce po stempel to drugie.
Do tego pierodlnik na honqiao bo kilka dni temu mieli incydent z bomba domowej roboty i nagle obudzili się żeby kontrolować wszysrtkich szczegółowo, są ogromne kolejki. Odbiór biletu może zająć 2 minuty jeśli nie będzie kolejki, ale to cą Chiny, wszędzie sa kolejki...
Zdecydowanie odradzam.
amphi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 19 Cze 2016 09:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, to jaki jest bezpieczny margines czasowy? Kolejne sensowne czasowo opcje to pociągi odjeżdżające o 12:12, 14:00 i 15:00. Ten pociąg o 14:00 byłby osiągalny nawet zakładając najgorszy możliwy wariant kolejek/opóźnień?

A jeśli chodzi o drugie pytanie (odnośnie maglev'a)? Jak wygląda sytuacja z czasem odprawy na Pudong?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 01 Lip 2016 07:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakby ktoś planował kupno biletów na pociąg to co prawda ctrip podniósł ostatnio prowizję do 40CNY/bilet, ale w ich aplikacji prowizja wynosi ciągle 20CNY/bilet.

Co do dużego bagażu w podróży pociągiem to znalazłem świetny opis tutaj:

https://www.travelchinaguide.com/china- ... owance.htm
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 17 Lip 2016 20:12 

niebieski
szukam na ctripie pociągiągów Peking-Shanghai (G) i na dziś mogę je rezerwować tylko do 9 września ( inne do 14 wrzesnia ), to oznacza, że już je wykupili czy, że jeszcze ich nie ma ? Na trasie do Guangzhou normalnie są dostępne na 14.09
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 17 Lip 2016 20:57 

Loty: 36
Kilometry: 78 687
Krajów: 14 / 6.5%
Raczej jeszcze ich nie ma w sprzedaży.

Przykładowo na stronie:

http://www.chinahighlights.com/travelgu ... ticket.htm

Napisali, że bilety można kupować online od 60 dni do terminu podróży.

Na tej trasie pociągów G jest bardzo dużo, a na poprzednie dni nie są wykupione bilety, więc pewnie jeszcze nie wrzucili możliwości kupowania biletów na dalszy okres.

194 kraje

Aktualnie opisany wyjazd do Pragi, na Born To Be Wild, Pangaea, a teraz relacja z Serbii, a później z Rygi (;
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Lip 2016 11:38 

niebieski
dni mijają , a nadal nie dodają biletów po 9 wrzesnia, dziwna sytuacja
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 24 Lip 2016 09:12 
Awatar użytkownika

niebieski
amphi napisał(a):
Ok, to jaki jest bezpieczny margines czasowy? Kolejne sensowne czasowo opcje to pociągi odjeżdżające o 12:12, 14:00 i 15:00. Ten pociąg o 14:00 byłby osiągalny nawet zakładając najgorszy możliwy wariant kolejek/opóźnień?

Wróciliśmy już więc mogę napisać jak to faktycznie było. Samolot przyleciał przed czasem o 5:20 zamiast o 5:40, formalności na lotnisku przebiegły szybko, transport z lotniska Pudong na stację kolejową Hongqiao bezproblemowy, kontrola bezpieczeństwa na stacji to ok. 1 minuta, stałem w kolejce po bilety 15 min. na stacji i już ok. 9:30 byłem w ich posiadaniu, bez pośpiechu, dałoby się znacznie szybciej. Oczywiście pewnie nie ma reguły i nie zawsze idzie to tak gładko.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 24 Lip 2016 11:50 

Loty: 36
Kilometry: 78 687
Krajów: 14 / 6.5%
Eryk87 napisał(a):
dni mijają , a nadal nie dodają biletów po 9 wrzesnia, dziwna sytuacja

Sprawdziłam na https://www.travelchinaguide.com/ i mają tam informacje, że bilety na te pociągi jeszcze nie zostały wypuszczone do sprzedaży, więc spokojnie, niedługo powinny być. :)

194 kraje

Aktualnie opisany wyjazd do Pragi, na Born To Be Wild, Pangaea, a teraz relacja z Serbii, a później z Rygi (;
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 11 Sie 2016 20:35 
Awatar użytkownika

Wiadomo kiedy wypuszczą bilety? Jednak chcialbym kupic zawczasu ;p
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 22 Sie 2016 13:59 

niebieski
zaczeli już wypuszczać bilety na najtańsze pociągi , więc pewnie niedługo będzie można na G kupić
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 25 Sie 2016 10:21 
Awatar użytkownika

Nadal nic nie widze :(
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Sie 2016 12:02 

Loty: 80
Kilometry: 142 920
Krajów: 26 / 12.2%
Na pociągi superszybkie bilety są na Ctripie na ok. miesiąc przed podróżą, na te zwykłe - dwa miesiące przed.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 26 Sie 2016 15:40 

niebieski
Problem w tym, że na ctripie od ok 20 lipca, nie można kupić biletów na pociągi G ( najszybsze ) po 9 września. Od ponad miesiąca nie dochodzą nowe pociągi w tej klasie na połączenie Pekin-Szanghaj i Szanghaj-Kanton
Mamy już koniec sierpnia i stąd nasze lekkie lęki, mógłbym kupić bilety lotnicze ale wolę przejechać się pociągiem.
 Profil Relacje PM off
kubol2000 uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 06 Wrz 2016 14:47 

niebieski
Juz w sprzedaży są pociągi G na trasie Pekin -Szanghaj po 9 wrzesnia, a innych trasac też ruszyło
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Paź 2016 11:21 

niebieski
Dałem sobie spokój z ctripem i kupowałem na miejscu 3-4 dni przed wyjazdem. Polecam porobić screeny z ctripa, z numerem pociągu i godziną , dodatkowo na kartce napisać datę, skraca to zakup bilet do 2 minut.

2 klasa w pociągach G jest o wiele wygodniejsza niż w samolotach, nawet na trasie Shanghai-Guangzhou (ok.7 godzin) nie czuć było zmęczenia.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Lut 2017 13:11 

Będę za 3 tyg w Chinach i chcę zarezerwować sobie bilety kolejowe na ctrip.com z dostawą do hotelu.
Czy trzeba wcześniej uzgodnić z hotelem, że dostaną list z moimi biletami ?
Zapytałem hotel (wypełniając rezerwację na booking.com) czy mogę sobie zamówić bilety z dostawą na ich adres ale odpowiedzi nie dostałem. Może uważają przychodzące koperty z biletami za tak oczywistą oczywistość, że nie rozumieją dlaczego ich o to pytam...
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 10 Lut 2017 14:12 
Awatar użytkownika

niebieski
nie powinno byc problemu, ale napisz do ctrip, cobsluga klienta i kontakt mailowy/telefoniczny dziala jak malo gdzie.
pzdr

#39 PostWysłany: 23 Paź 2017 21:10 

Cześć!

Orientuje się ktoś może czy istnieje możliwość zakupu biletów kolejowych na rożne trasy w Chinach w kasach w Pekinie? Czy sprzedawane bilety są tylko na przejazdy rozpoczynające sie w danym mieście?

Z góry dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 14 Mar 2018 21:20 

niebieski
@xsenon
W ubiegłym roku kupowałem bilety na kilka tras dla 4 osób przez https://www.travelchinaguide.com/china-trains/
Żadnych problemów.Bilety,zgodnie z moim życzeniem zostały dostarczone do hotelu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość