Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Noclegi na Kubie
#21 PostWysłany: 19 Lut 2015 13:50 
Awatar użytkownika

A kanapka z jajkiem (albo raczej z jajecznicą) 4 CUP :).
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#22 PostWysłany: 19 Lut 2015 15:29 

niebieski
A orientujecie sie jak szybko odpisuja tam ludzie na mejle skoro jest taki problem z netem?

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Lut 2015 15:41 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
różnie - z 2dni to raczje norma. Trzeba też wziąć pod uwagę różnicę czasu

#24 PostWysłany: 21 Lut 2015 17:28 

W cienfuegos ja też bardzo polecam dom Alberta (jego żony nie poznaliśmy bo akurat wyjechała)
Z Albertem spędziliśmy miłe dwa wieczory rozmawiając o życiu, kulturze i !!! polityce
Bertha y Alberto
Calle 43 #3402 e/ 34 y 36
43th Street # 3402 berthalinares@yahoo.es

Natomiast jestem trochę zdziwiona tak wielką popularnością Sarity.
Nocleg u niej to był nasz pierwszy nocleg na Kubie i uznaliśmy że pewnie taki jest standard, ale potem wszędzie było lepiej.
Może złe wrażenie spowodowała pogoda, bo w naszym pokoju przez okna przeciekała woda i wciąż mieliśmy kałuże i szmaty na podłodze... W salonie w poprzek wisiały suszące się pościele...
W każdym bądź razie jestem ciekawa innych opinii po pobycie u niej.
Przy czym od razu muszę dodać, że rodzina jest miła, łóżka i łazienki są czyste, tylko ogólnie panował wtedy taki nieokiełznany chaos
Tu trochę zdjęć od Sarity https://globtop.wordpress.com/2014/02/14/ogolne/ (po przewinięciu tekstu pierwsze dwa zdjęcia to zdjęcia od Sarity)

#25 PostWysłany: 27 Lut 2015 11:05 

Hej, ja mam z kolei trochę inne pytanie. Czy generalnie to jest rozsądna czy zbyt wariacka opcja jechać tam z noclegiem zarezerwowanym tylko w hostelu w Hawanie? Będę tam niestety tylko 8 dni i nie chce być jakoś mocno uwiązany do jednego planu, gdyby coś miało się zmienić. Czytam, że to raczej nie problem, znaleźć miejsce do spania w innym mieście. Wystarczy po prostu zapytać, tak? :)

Jak kształtują się ceny poza Hawana? Casy tylko tam kosztują ok. 25 CUC? W innych miastach jest taniej? Bo z racji studenckiego budżetu pomyślałem, że w Hawanie przenocuje w hostelu, ale w innych miastach chętnie wszedłbym w interakcję z Kubańczykami.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 27 Lut 2015 11:11 

złoty
nie bedzie problemu
ja byłam sama 8dni i też tylko miałam casę w Hawanie

#27 PostWysłany: 27 Lut 2015 11:13 

maxima napisał(a):
nie bedzie problemu
ja byłam sama 8dni i też tylko miałam casę w Hawanie

Dzięki. A jak się to robi, że tak powiem? Lepiej mieć jakieś namiary na case w danym mieście i tam po prostu iść i ew. wtedy ktoś coś znajdzie za mnie czy sami mnie znajdą? :)

I jak z cenami w innych miastach?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 27 Lut 2015 11:17 

złoty
sami ci znajdą i polecą casę - w Hawanie za 30CUC, poza 20-25CUC

#29 PostWysłany: 30 Mar 2015 04:49 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 316 794
Krajów: 33 / 15.4%
Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć, jak wyglądały nasze noclegi w casach to tu ten temat opisałam z dużą ilością zdjęć poglądowych:
https://orbitka.wordpress.com/2015/03/3 ... -na-kubie/

No i jest przestroga przed złodziejem w Baracoa (wschód wyspy). Jeśli się ktoś wybiera na to odludzie, to koniecznie trzeba zobaczyć jego facjatę, jest na zdjęciach.

Może się komuś przyda :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 05 Kwi 2015 17:27 

Moglby ktos polecic jakas case w Vinales?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Kwi 2015 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
Tam jest kilkadziesiąt, jeżeli nie kilkaset cas, więc sprecyzuj może swoje oczekiwania, jeśli czekasz na rekomendacje.
Krecik000 uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 05 Kwi 2015 20:56 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Krajów: 52 / 24.3%
Korpus ma rację, w Vinales praktycznie każdy dom to kwatera dla turystów, więc wg mnie najlepiej poszukać czegoś na miejscu, na pewno nie grozi ci brak zakwaterowania.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 09 Kwi 2015 15:49 

a czy każdy z Was miał zarezerwowany pierwszy nocleg tak jak każą? sprawdzali to ? ;)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 09 Kwi 2015 18:30 
Awatar użytkownika

Mnie pytali o to tylko w ambasadzie jak zakładałem wniosek o kartę turysty. Później już nikogo to nie interesowało. Spotkałem kilka osób na lotnisku, którzy lecieli bez żadnej rezerwacji, więc nie jest to wymóg.

#35 PostWysłany: 09 Kwi 2015 20:15 
Awatar użytkownika

Karolina_s napisał(a):
Korpus ma rację, w Vinales praktycznie każdy dom to kwatera dla turystów, więc wg mnie najlepiej poszukać czegoś na miejscu, na pewno nie grozi ci brak zakwaterowania.

Dokładnie, zgadzam się w 100%. Gdy tylko wysiedliśmy z autobusu od razu zostaliśmy niemal napadnięci przez oferujących noclegi i za duży, bardzo ładny pokój za 15CUC (start z 25CUC) a obiadki po 5CUC.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 13 Kwi 2015 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Rezerwacji noclegów na Kubie dokonałem w trakcie weekendu.

Swoją drogą jest ciekawa aplikacja na Androida:
https://play.google.com/store/apps/deta ... ne.p7828FJ
Apka z katalogiem cas na Kubie. Mapka kraju z setką cas, zdjęcia, adresy, nr telefonów, adresy e-mail. Z racji, że z Internetem może nie jest idealnie na wyspie, to mając taką apkę w telefonie, może być ona przydatna. Minus to cena - 10$.

Osobiście wyboru dokonałem teraz - 2 tygodnie przed lotem, a wspomagałem się tripadvisorem. Pod poniższym linkiem mamy wykaz 480 cas w Hawanie:
http://pl.tripadvisor.com/Hotels-g14727 ... otels.html

Można je segregować po rankingu (wg. recenzji gości), czy np. wg odległości od centrum. Wybierając nocleg w Hawanie zależało mi, żeby był on w centrum miasta. I tak wybrałem casę - Vista al Prado. Casa położona jest 900 metrów od Kapitolu i 350 metrów pieszo od Playa Malecon. Czyli lokalizacja idealna. Ma 83 recenzje i jest na 24 miejscu, na 480 pensjonatów, więc powinno być ok ;) Jeśli ktoś nocował w tej casie i mógłby podzielić się swoją opinią, to niech da znać.

Samej rezerwacji dokonałem przez stronę:
http://bbinnvinales.com/bedandbreakfastrentweb/

Po wysłaniu formularza, dostałem maila że pokój jest dostępny, proszą mnie o potwierdzenie w mailu, że chcę go zarezerwować. Potwierdziłem, po kilkunastu minutach dostałem e-mail z voucherem w .pdf do wydruku. Kontakt dobry, płynny, odpowiadają szybko.

Cena za 3 dni pobytu to 80 CUC (30 CUC za pierwszą noc 30.04/01.05, przez wzgląd na high season i potem następne 2 noce po 25 CUC. Low season zaczyna się właśnie 1 maja).

Oprócz potwierdzenia, przesłali mi drugi plik w .pdf z ofertą wycieczek po Hawanie, gdybym chciał skorzystać.

Potem przyszła pora na poszukiwanie noclegu w Varadero. Tutaj podobnie z pomocą tripadvisora:
http://pl.tripadvisor.com/Hotels-g14727 ... otels.html
W Varadero wybór cas jest już dużo mniejszy, tutaj tylko 36 obiektów. Tym razem kierowałem się opiniami gości. Niestety Izorazul był niedostępny, w następnych casach mieli tylko opcję double, ja szukałem twin. Ostatecznie wybór padł na Casa Omar & Anabel. Cena 35 CUC/doba.

Rezerwacja również przez stronę jak wyżej. Oprócz potwierdzenia, tym razem dostałem też mapkę Varadero z zaznaczoną casą. I dodatkowo informację, że mój host będzie czekał na mnie na przystanku autobusowym Viazul z karteczką z moim nazwiskiem ;)

Lecę za 2 tygodnie. Zobaczymy, jak to wszystko wyjdzie w praktyce.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Kwi 2015 14:07 

Wg. mnie dużo taniej można dostać casę na miejscu nie rezerwując wcześniej. Jest ich cała masa i (szukać takiej odwróconej kotwicy na drzwiach). W Varadero wynajęliśmy przybudówkę do domu, z własną wyposażoną kuchnią, tarasem, łazienką, tv, klima, lodówka na calle 58 ( https://www.google.pl/maps/dir//23.1523 ... ,17z?hl=pl ) za 25 CUC. Za tą cenę wcześniej rezerwowany obskurny pokój w Trinidadzie i jeszcze obskurniejszy w Havanie (też wcześniej rezerwowany)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 13 Kwi 2015 14:57 
Awatar użytkownika

Zgadzam się z przedmówcą. Na miejscu można ogarnąć wszystko i to bez przesadnego szukania. Podaż cas jest naprawdę spora, dużo większa niż popyt na nie, więc klient tam ma dużo do powiedzenia. Ja zarezerwowałem tylko nocleg na pierwszą noc, a później wszystko załatwiałem na miejscu. Za pokój nie zapłaciłem więcej niż 15 CUC i nie spałem wcale w żadnych norach, ale eleganckich casach z ciepłą wodą i miłymi właścicielami. Jedyne co trzeba zrobić, to nie korzystać z pomocy naganiaczy, bo prowizja za ich "usługi" zawyża cenę noclegu. Wystarczy się przejść po mieście, popukać do kilku drzwi z niebieskim znaczkiem i zapytać, czy mają wolny pokój za cenę, która nas satysfakcjonuje. Gwarantuję, że nie trzeba pukać do więcej niż kilkorga drzwi i nocleg będzie załatwiony. Rezerwowanie z wyprzedzeniem ma pewnie sens tylko w kurortach jak Varadero, ale tam akurat nie byłem, więc się nie wypowiem.
Krecik000 uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 20 Kwi 2015 00:05 

Osobiście wychodzę z podobnego założenia co piotrek_, a to wszystko za sprawą kompletnego braku znajomości języka hiszpańskiego. Po przeszło kilku godzinach jazdy Viazulem człowiek chciałby raczej udać się do sprawdzonego miejsca i nie przekrzykiwać się z naganiaczami na dworcu. Jak do tej pory mam zarezerwowaną Hawanę (Vieja) [miejsce zalecane na jednym z blogów; polecana w tym wątku Sarita nie odpowiadała na maile, poza tym w sieci przewinęło się kilka niezbyt przychylnych opinii na jej temat - wychodzi na to, że jest przereklamowana], Vinales (nocleg ze ścisłej czołówki wedle recenzji użytkowników TripAdvisora) i podobnie w Trinidadzie. Wszystkie kwatery będą mnie kosztować 20 CUC, co też nie jest złą ceną. Oczywiście w pełni rozumiem osoby, które będą szukać wszystkiego na miejscu i nie krytykuje tej postawy.

Czy ktoś ma namiar na jakiś nocleg w Varadero (e-mail) w cenie do 25 CUC?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:06 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 40 367
Krajów: 8 / 3.7%
jako, że airbnb odpaliło swój serwis na Kubę, czy ktoś z Was z tego skorzystał? Oficjalnie jest dostępny tylko dla amerykanów, ale odpowiednie wtyczki na przeglądarkę umożliwiają przeglądania super domów / mieszkań etc.

Czy ktoś korzystał z tego jako osoba bez paszportu amerykańskiego?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość